Werk & Studie alle pijlers

opzegtermijn tijdelijk contract

13-01-2009 14:01 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment heb ik een contract voor een jaar. In het contract is niets afgesproken over evt opzegging en/of een termijn hiervoor. Kan ik dan wel tussentijds opzeggen of zit ik er sowieso voor een jaar aan vast?
Alle reacties Link kopieren
Als er niks staat in je contract dan is het bij Wet geregeld. Ik weet nou niet zeker of je dan 1 of 2 maanden opzegtermijn hebt..
Perfectionisme is niet perfect...
Alle reacties Link kopieren
dan zit je er waarschijnlijk een jaar aan vast.



Tenzij er in een artikel staat dat de overeenkomst tussentijds kan worden ontbonden met een opzegtermijn (meestal 1 maand) is een jaarcontract meestal een jaarcontract.
Alle reacties Link kopieren
quote:mips schreef op 13 januari 2009 @ 14:07:

dan zit je er waarschijnlijk een jaar aan vast.



Tenzij er in een artikel staat dat de overeenkomst tussentijds kan worden ontbonden met een opzegtermijn (meestal 1 maand) is een jaarcontract meestal een jaarcontract.Nee mips, tussentijds opzeggen kan altijd. Als er niks in haar contract staat geldt de wet. Ik zal het even opzoeken..
Perfectionisme is niet perfect...
Alle reacties Link kopieren
Wat is de wettelijke opzegtermijn?

Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat een werknemer, die zelf weg wil, een opzegtermijn van één maand in acht moet nemen. Voor de werkgever die tot ontslag wil overgaan, is de wettelijke opzegtermijn afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Hoe langer iemand bij hetzelfde bedrijf werkt, hoe langer de opzegtermijn is.



Dienstverband korter dan 5 jaar: 1 maand.

Dienstverband 5 tot 10 jaar: 2 maanden.

Dienstverband 10 tot 15 jaar: 3 maanden.

Dienstverband 15 jaar of langer: 4 maanden.

Als de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer opzegt na het krijgen van toestemming van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), mag van deze termijnen één maand worden afgetrokken. Wel moet er minimaal één maand opzegtermijn overblijven.



Wat is de opzegtermijn in een cao?

De wet biedt de FNV of de individuele werknemer de mogelijkheid om contractueel te bedingen dat de werkgever bij ontslag een langere opzegtermijn in acht moet nemen. Dat kan collectief gebeuren, in de vorm van een cao, een collectieve arbeidsovereenkomst. Ook kan in de cao de opzegtermijn voor werknemers langer dan een maand worden, bijvoorbeeld twee of drie maanden.



Als de arbeidsovereenkomst door de rechter wordt ontbonden, gaat de WW-uitkering pas in na verloop van een periode die overeenkomt met de wettelijke opzegtermijn. Die periode moet de ontslagen werknemer overbruggen met eigen geld, of een ontslagvergoeding.
Perfectionisme is niet perfect...
Alle reacties Link kopieren
Yathibiyya, volgens mij geldt jou verhaal alleen maar voor contracten voor onbepaalde tijd, niet voor jaarcontracten. Zo heb ik hetiig altijd begrepen.
Alle reacties Link kopieren
dat klopt niet hoor yathibiyya... een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur mag niet zomaar opgezegd worden mits dit uitdrukkelijk is vermeld in de overeenkomst.



Tussentijdse opzegging

Indien vooraf of tijdens het dienstverband schriftelijk is overeengekomen dat beide partijen de bevoegdheid hebben om tussentijds op te zeggen, dan kan een werknemer daarvan gebruik maken als hij de wettelijke of overeengekomen opzegtermijn in acht neemt. Dit houdt in dat er dus in uw tijdelijke arbeidsovereenkomst letterlijk moet staan dat beide partijen tussentijds mogen opzeggen.
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
Alle reacties Link kopieren
Oooooh sorry! Idd..Ik heb het mis. Tenzij er anders is overeengekomen kan je je jaarcontract niet tussentijds opzeggen. (of je werkgever moet hier wel mee akkoord gaan)
Perfectionisme is niet perfect...
Dat gaat om contracten voor onbepaalde tijd.

In geval van een contract voor bepaalde tijd kun je alleen dan opzeggen, als dit is opgenomen in het arbeidscontract. Anders zit je er toch echt aan vast.
Alle reacties Link kopieren
Kan ik een tijdelijk arbeidscontract opzeggen?

Een tijdelijk arbeidscontract geldt in principe voor de hele tijd die in het contract staat. U kunt het contract wel tijdens uw proeftijd opzeggen. Na uw proeftijd kunt u ontslag op staande voet nemen. U moet daar dan wel een goede reden voor hebben, bijvoorbeeld als uw werkgever u seksueel lastig valt.



Schriftelijke afspraak

Buiten deze situaties kunt u het arbeidscontract alleen eerder opzeggen als u dat met uw werkgever schriftelijk heeft afgesproken. Als u eerder opzegt, moet u zich wel aan de opzegtermijn houden die in uw contract staat. Als uw werkgever het tijdelijke contract wil opzeggen moet hij een vergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen.



Opzegging en cao

Soms staat in een cao dat een tijdelijk contract juist alleen ontbonden kan worden door middel van opzegging.





Bron: Postbus 51
Alle reacties Link kopieren
Als er geen clausule over tussentijds opzeggen is opgenomen, dan kun je niet tussentijds opzeggen. De enige reden waarom het wel kan is met wederzijds goedvinden, dus dat de werkgever het ook okee vindt dat je opzegt. ALs je weggaat zonder wederzijds goedvinden kan de werkgever in het ergste geval jou voor de rechter dagen en bijv. geld eisen.
Alle reacties Link kopieren
Wat inderdaad al gezegd is:

- Wat yathibiyya zegt klopt niet, dus dat in ieder geval niet aanhouden als leidraad voor het opzeggen.

- Als er niks in je contract of in een eventuele cao is opgenomen over een opzegtermijn, dan zit je aan je volledige contractstermijn vast.



Met wederzijds goedbevinden kun je natuurlijk altijd eerder weg, maar dan moet je werkgever daar wel akkoord mee gaan.
Eens met Kiks. Als er niets in je contract staat, maar het contract wel naar een CAO verwijst, en in die CAO is bepaald dat er wel tussentijds opgezegd mag worden, dan kun je alsnog opzeggen. Staat het echter niet in je contract en ook niet in de CAO, dan is opzeggen voor de einddatum niet mogelijk. Het enige wat je in dat geval nog zou kunnen doen, is proberen om met toestemming van je werkgever alsnog op te zeggen, maar die toestemming hoeft je werkgever niet te verlenen.
Alle reacties Link kopieren
Er staat niets in mijn contract, dus dan zit ik waarschijnlijk wel voor de rest van het jaar vast. Helaas!
Alle reacties Link kopieren
quote:athome schreef op 14 januari 2009 @ 10:09:

Er staat niets in mijn contract, dus dan zit ik waarschijnlijk wel voor de rest van het jaar vast. Helaas!



Dat zul je pas weten als je het gesprek aangaat met je werkgever. Het kan best zijn dat je werkgever wel degelijk bereid is om mee te werken aan een voortijdig vertrek.



Ik neem aan dat je je gerealiseerd hebt dat je geen recht op WW zult hebben als je zelf de arbeidsovereenkomst opzegt?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven