Werk & Studie alle pijlers

Proeftijd en gevolgen voor ww uitkering

28-02-2008 12:03 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me het volgende af.Ik heb een nieuwe baan gevonden(allang blij mee trouwens); het gaat echter wel om een bepaalde tijd(half jaar) met een proeftijd van 1 maand.

Stel dat mijn nieuwe werkgever na de proeftijd toch beslist niet met mij door te gaan (waar ik zelf dus ook recht op heb), krijg je dan nog wel ww uitkering?

Ik heb op internet rondgesnuffeld; merendeels kom ik uit op dat je dan geen recht meer hebt op ww. Terwijl de proeftijd juist is om te ontdekken of het van beide kanten klikt.



Groetjes,Kippie.



:)
Als je korter dan bepaalde aantal weken (8 geloof ik) weer werkloos bent, wordt je uitkering gewoon hervat. Ik weet niet zeker of dit in de laatste twee jaar veranderd is
Alle reacties Link kopieren
Bedankt. Per 1 maart stopt het contract met vorige werkgever en gaat het contract in bij de nieuwe werkgever; sluit dus mooi aan zou ik zeggen.
anoniem_26337 wijzigde dit bericht op 28-02-2008 12:30
Reden: foutje getypt
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen: bel eens met het UWV. Zij kunnen je vast vertellen hoe het werkt!

Gefeliciteerd met je baan!
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel! Ik had wel al ww uitkering aangevraagd; maar die hebben de boel nog niet in gang gezet; ik moet het contract nog tekenen, vandaar dat ik vragen heb...wist ik veel dat ik zo snel al wat anders zou vinden... :-P
Het ligt er een beetje aan. Ontslag in de proeftijd kan tot gevolg hebben dat je geen uitkering krijgt. Je had namelijk werk en je hebt deze (vaste?) baan deze vrijwillig opgezegd t.b.v. de nieuwe baan. Hiermee neem je een risico en met kan beoordelen dat dit een onverantwoord risico was.



Ik weet echter niet of dat in de praktijk veel gebeurd. Als jij een goede reden had om van baan te veranderen (bijv. meer salaris, een stapje hoger op de carriereladder, veel dichter bij huis, enz.) dan mag het CWI jou die keuze niet zomaar verwijten. En alleen als ze jou verwijtbaar werkloos vinden, mogen ze je een uitkering ontzeggen. Het is dus van belang dat je een heel begrijpelijke keuze maakt op het moment dat je van baan verandert en dat die keuze voor jou een reeele verbetering oplevert en dus goed verdedigbaar is bij het CWI als het er op aan mocht komen.



Mocht je na de proeftijd je baan kwijt raken, en het is niet aan jou te verwijten dat je die baan kwijt raakt, dan heb je 6 maanden gewerkt en dus gewoon weer recht op WW. De duur daarvan hangt af van je gehele arbeidsverleden.
Oh, wacht even, je had een tijdelijk contract dat afloopt. En meteen aansluitend vind je dus een nieuwe werkgever. Dat is alleen maar heel prijzenswaardig, want je hebt recht op WW maar gaat daar dan waarschijnlijk geen gebruik van maken. Helemaal goed dus!



Mocht het mis gaan, dan hangt je recht op WW af van de redenen waarom je zonder werk zit. Is het verwijtbaar (bij je nieuwe werkgever of bij je oude) dan kan dat gevolgen hebben voor je WW. Is het niet verwijtbaar, dan heb je er gewoon recht op.
Als jij een vaste baan opzegt voor een tijdelijke korter dan een jaar, dan kan dat WEL gevolgen hebben voor je WW. Je geeft dan immers een vast inkomen op en kiest zelf voor de onzekerheid van een eindig contract.



In principe is het niet de bedoeling dat je word belemmerd in een cariereswitch en is het gangbaar dat men bij een nieuw bedrijf eerst een tijdelijke aanstelling krijgt, dus op zich wordt er wel coulant omgegaan met dit soort dingen wanneer de verwachting reeel is dat dat tijdelijk contract zal worden opgevolgd door een vaste aanstelling.

Als je al een tijdelijke aanstelling had, maakt het ook niet uit.



Als je binnen de proeftijd ontslagen wordt heb je gewoon recht op WW. Als je zelf besluit om weg te gaan, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je geen recht op WW hebt.
Alle reacties Link kopieren
Wanneer je over de periode van één geheel werkbriefje werkt dan wordt de uitkering automatisch gestopt. Dus tijdens de proeftijd kun je de ww gewoon laten doorlopen, achterop invullen hoeveel uren gewerkt etc en dit wordt dan verrekend. Mocht de uitkering inmiddels stopgezet zijn/zelf hebben laten stopzetten en je raakt weer werkloos dan kun je naar het CWI voor een herlevingsaanvraag. Sommige kantoren geven je ook een periode dat je het telefonisch kunt laten herleven. Bijv dat wanneer je voor 20 maart weer werkloos bent even bellen met UWV en je krijgt weer werkbriefje. Na die periode moet je dan wel naar het CWI.

Je raakt de opgebouwde rechten sowieso niet kwijt die je nog hebt staan.



Gefeliciteerd met je baan trouwens!



Toevoeging: Niet echt relevant, ik dacht begrepen te hebben dat je al een ww had die nu stopte ivm werkhervatting.
Alle reacties Link kopieren
Ehm ik zal het even uitleggen (zonder al te veel in details te treden.)Ik heb bij vorige werkgever anderhalf jaar gewerkt;en mijn contract werd niet verlengd(niet mijn schuld hoor, bedrijfsfinanciele redenen zeg maar).

Dus het is niet zo dat ik uit mezelf op ben gestapt; ik moest gewoon weg...terwijl ik het erg naar mijn zin had... :-|
Alle reacties Link kopieren
Als je verder voldoet aan de voorwaarden voor een ww-uitkering, heb je bij ontslag in je proeftijd daar recht op. Kijk even op www.szw.nl (sociale zaken en werkgelegenheid). Daar kun je uitkeringen aanklikken en allerlei informatie lezen over wanneer je er recht op hebt, etc.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties(en felicitaties hihi!); nu voel ik me wel wat zekerder op dat gebied.Zou het echt raar vinden als nu ineens het recht op ww zou vervallen(heb eigenlijk altijd gewerkt aan 1 stuk door).

Ik geloof dat ik voor het laatst 12 jaar geleden een uitkering heb gehad;(ook maar kort) ik ben er gelukkig niet zo in thuis en er is zoveel veranderd op dat gebied!

:smile: nou ik ga zo mijn nieuwe rooster ophalen denk ik!
Alle reacties Link kopieren
http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/uitkering-rechten-plichten/Einde-uitkering/

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven