Werk & Studie alle pijlers

Promotie & salarisonderhandelingen

28-02-2008 20:11 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een lang verhaal: volgende week heb ik het tweede gesprek voor een nieuwe functie bij mijn huidige werkgever. Als ik de baan krijg, begin ik half april op een HBO-functie waarbij wordt verwacht dat je 40+ (eerder 50) uur werkt. Het is een verantwoordelijke baan, in die zin dat ik moet zorgen dat een project dat op meerdere vestigingen draait goed loopt, ik zal geen leiding gaan geven. Op dit moment werk ik zo'n 30 uur in de week voor een salaris van rond de 9 euro per uur. Ben er begonnen als bijbaan naast mijn WO-studie die ik per 1 april afrond.



De schaal voor de functie loopt van 2100 tot 3300, en ik had zelf in willen zetten op minimaal 2450 bruto. Ter vergelijking; op monsterboard is de beloning voor dezelfde functie voor iemand met maximaal 2 jaar ervaring gemiddeld 2900.



Vandaag hoorde ik alleen van iemand anders die intern is doorgegroeid, dat interne doorstromers altijd beginnen op de laagste trede van de schaal. Hij vertelde ook dat er echt geen onderhandeling mogelijk was, het was meer een arbeidsvoorwaardenmededeling dan een -gesprek.



Ik vind het salaris echt heel erg laag, zeker omdat ik er naast de lange werktijden ook nog eens het halve land voor af moet reizen. Daarnaast heb ik een studie gedaan waar ik makkelijk een andere beter betaalde baan kan vinden, ik had bijvoorbeeld mijn cv op monsterboard gezet en werd direct door 6 bedrijven benaderd voor een kennismaking.

Voordat ik voor het blok wordt gezet met het salaris wil ik daarom een afweging maken van wat voor mij acceptabel is.



Voordelen:

- de baan lijkt me echt geweldig, het is een echte groeifunctie, die ik voor een groot deel zelf in kan vullen

- met de functie als ervaring kan ik makkelijker doorgroeien, ook in andere bedrijven.

- ik ken het bedrijf al, en voel me er thuis.

- ik maak een hele goede kans om de baan te krijgen. Bij verder solliciteren is het maar afwachten, en ik zit echt hopeloos vast in mij huidige functie.



Nadelen;

- het lage salaris, vooral omdat ik een aantal keer heb gelezen dat een (te) laag startsalaris je de rest van je werkende leven blijft achtervolgen, dwz dat je altijd minder blijft verdienen.

- ik wil niet het gevoel hebben dat ze er goedkoop vanaf komen, alleen omdat ik via een interne sollicitatie aan mijn baan kom

- er zit geen lease-auto bij, dus ik moet zelf een nieuwe auto kopen omdat mijn huidige barrel niet meer geschikt is om zoveel kilometers te maken



Ik vind het echt een supermoeilijke keuze en kan wel wat objectieve meningen gebruiken. Zal ik ondertussen verder solliciteren? Alles op deze ene baan inzetten? Akkoord gaan met een salaris wat voor mij niet goed voelt? Alle hulp is welkom! :flower:
Alle reacties Link kopieren
Geen leaseauto?? Hoeveel zul je moeten rijden? Ik vind het nogal magertjes allemaal als dat verhaal waar is. Zeker omdat je dan zelf een auto zal moeten kopen en je blijkbaar goed in de markt ligt dus in feite zo weg kunt zijn. Ben je wel naar die andere bedrijven geweest? Doen hoor! De snelste manier om meer te gaan verdienen is een andere baan. En het is altijd leuk om kennis te maken. Ook vind ik het sowieso belangrijk om altijd wel wat rond te blijven kijken.



Het enige voordeel om te blijven is dat het je leuk lijkt en je het bedrijf al kent. Dat je het leuk vindt is belangrijk maar ik zou zeker weten verder zoeken zodat je sterker kunt onderhandelen, want ik ben bang dat ze weten dat je voor weinig geld al overstag zult gaan. Als je wel wil onderhandelen (wat ik toch echt zou proberen), heb dan wel wat achter de hand.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Bo!



Gewoon de onderhandeling ingaan. Ik geloof trouwens niet dat instromers altijd onderaan de schaal beginnen. Mag ik vragen wat je nu verdient? Het is vaak wel zo dat als je doorstroomt dat je in de trede van de volgende schaal terecht komt die het dichtst bij jouw huidige salaris ligt (naar boven dan, nooit lager dan je huidige salaris).



Zelf heb ik het laatst aan de orde gehad. Ik werd senior en had de salarisschalen van ons intranet geplukt. Ik wist dus waarin ik, volgens de regels, terecht zou komen in mijn nieuwe schaal. Maar in de arbeidsreglementen vond ik ook een stuk dat `bij gebleken (uitzonderlijke) geschiktheid´ soms een extra periodiek kan worden toegekend. Daar heb ik om gevraagd onder het mom van: Natuurlijk ben ik gebleken uitzonderlijk geschikt, anders zou ik toch sowieso niet doorstromen naar senior?



En ik heb inderdaad mijn extra periodiek gekregen.



Het is een nieuwe functie dus je kunt gewoon de onderhandelingen ingaan hoor. Mocht je uiteindelijk toch nog ontevreden zijn kun je toch alsnog op zoek naar een andere baan? Maar dan staat deze nieuwe (hogere) functie al wel op je cv. Daar kun je dan dus mee aan tonen dat je in je vorige werk promotie hebt gemaakt en dus een goede werker bent.



Eigenlijk heb je dus niets te verliezen!

Go for it. Succes!
Zo. En dan ga ik nu een wijntje inschenken...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Bo,



Je moet nooit akkoord gaan met een baan waarbij het salaris niet klopt, het zal altijd zorgen voor vroeging hoe leuk de baan ook is. Het is inderdaad wel heel moeilijk intern een goede salarisverhoging te krijgen, vaak wordt er verwacht dat de kans om door te groeien genoeg is intern.



Ik zou zeker onderhandelen en je niet laten beinvloeden door je collega, wat de een niet voor elkaar krijgt, krijgt de ander wel voor elkaar. In mijn vorige baan zat er bijvoorbeeld ¤ 1000 bruto tussen mij en de andere persoon met dezelfde functie. Ze had nooit durven vragen om een goed salaris en daarna ook nooit meer om een verhoging gevraagd, tja dan is een baas ook wel gek om die zomaar te geven.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk nu nog parttime ivm mijn studie, maar zit nu in schaal 5 en de functie zit in schaal 9. Bij het eerste gesprek werd al gevraagd naar mijn huidige salaris, en toen ik dat noemde was de reactie direct; 'oh oke dus het salaris is geen probleem'. Toen heb ik wel verteld dat ik bijna klaar ben met mijn WO-studie en mijn marktwaarde dus ook gaat stijgen. Verder niks.

Ik weet al van de verhalen dat interne kandidaten er altijd beroerd vanaf komen tov externen, bij de salarisonderhandelingen van mijn manager werd zelfs gezegd dat hij voor een hoger salaris maar van buiten had moeten komen. Was dus al voorbereid op stevig onderhandelen, maar het verhaal over starten op de onderste trede is wel echt demotiverend. Wat nu als ze echt niet hoger willen? En is een openingsbod van 2800 nog wel redelijk? (ik ga ervan uit dat er dan sowieso nog 300 vanaf onderhandeld wordt)
Alle reacties Link kopieren
Klopt als een bus wat Merretje zegt. Als je er niet zelf achteraan zit kun je het écht wel shaken. Ik kreeg wel een extra periodiek en mijn collega niet. Zij zit weliswaar één schaal onder mij, maar in salaris liggen we (schrik niet), zo´n 1400 euro uit elkaar. (Maar goed dat zij dat niet weet). Het is dus maar net hoe hard je het zelf durft te spelen. Zorg wel dat je goede argumenten hebt.



Als zijn wel 2400 euro aan een externe willen geven (waarvan ze nog maar moeten afwachten wanneer ze die krijgen én of die naar behoren functioneert) maar iemand die al ervaring heeft en het bedrijf kent willen afschepen met honderden euro´s minder lijkt me dat niet zo´n handige keuze van ze. En daar kun jij ze natuurlijk haarfijn op wijzen. Dus leg gewoon je openingsbod op tafel. En als ze daarvan schrikken moet je natuurlijk wel zeggen dat jij je reiskosten minimaal gecompenseerd hebben aangezien er geen lease-auto bij de functie zit maar jij wel wordt geacht veel kilometers te maken. Heb je dat trouwens al berekend? Misschien moet je anders nog wel hoger inzetten dan 2800 (oh-ooooh!)
Zo. En dan ga ik nu een wijntje inschenken...
Alle reacties Link kopieren
Waar je niet om vraagt krijg je ook niet.... Ik heb momenteel een baan die uberhaupt zonder onderhandlingen werkt, dus al mijn collega's en ik verdienen exact evenveel. Maar dat is lang niet altijd zo hoor! Een vriendin van mij verdiende inderdaad ook iets van 600 euro meer voor dezelfde functie (en met dezelfde opleiding en werkervaring) als een collega. Dat kun je wel oneerlijk vinden, maar blijkbaar kon zij gewoon beter onderhandelen.

Als jij het echt te weinig vindt (en dat kan ik niet inschatten, ik zit in een hele andere hoek), moet je gewoon om meer vragen. En als je eventueel bereidt zou zijn om van de baan af te zien, kun je helemaal hard inzetten, want dan heb jij ook een heel goede onderhandelingspositie.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Houdt TS er wel rekening mee dat ze op dit moment nog niet eens afgestudeerd is? Als starter 2800 bruto eisen vind ik erg gewaagd.



Is de werkervaring die je met je huidige bijbaan hebt opgedaan wel relevant voor de nieuwe functie? Zo niet, dan begin je dus eigenlijk met 0 werkervaring, en heb je niet echt veel te eisen. Is het wel relevant, dan heb je misschien iets meer redenen om een hoger startsalaris te vragen, maar je blijft pas afgestudeerd en redelijk onervaren in de nieuwe functie... Ter vergelijk, ik ben als universitair afgestudeerde 3 jaar geleden begonnen met 2100 bruto (en nee, aan leaseauto's doen ze hier niet) en zit nu nog niet aan die 2800 die jij wilt vragen...



Misschien dus iets lager inzetten, en kijken of er over die leaseauto te praten valt? En anders ga je toch solliciteren bij een bedrijf waar ze je meer willen betalen (maar hou er wel rekening mee dat de bedragen in vacatures vaak de hoogste trede an de schaal geven, en je vaak veel lager begint!).



En hou er rekening mee als je de baan nu aanneemt en je krijgt een jaarcontract, zit je daar waarschijnlijk wel aan vast!
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk moet TO wel redelijk blijven, maar ik neem aan dat ze zich goed georienteerd heeft op wat marktconform is. In sommige branches is 2800 niet heel onredelijk als eerste bod, in andere (die van mij :-p) wel. Ik ben na mijn WO begonnen op 1650, zit nu vijf jaar later op 2500. Maar ik weet ook dat mijn vriend daar bijna om moest lachen, terwijl ik niet eens zo ontevreden was. Het hangt echt heel erg van je branche af.
Alle reacties Link kopieren
Tja het punt is inderdaad dat ik wel net afgestudeerd ben. Maar die 2800 is een openingsbod, en ik ben echt wel bereid om water bij de wijn te doen.

Blijf het gewoon moeilijk vinden; het is een superkans, maar ik weet gewoon dat vergelijkbare functies hier een euro of 6 a 700 hoger zitten dan die 2100. Ik ben inmiddels op het punt dat ik heb besloten dat als het salaris te laag blijft, ik gewoon verder ga zoeken. Misschien eindig ik dan alsnog op 2100, maar dan heb ik in elk geval niet het gevoel dat ik gepiepeld wordt ;-)

Het is echt een knettercommerciele functie, dus als ik voor mezelf niet eens hard durf te onderhandelen, hoe moet ik dat dan doen met opdrachtgevers? Moet maar meer het gevoel krijgen dat ik niets te verliezen heb! :-|
Alle reacties Link kopieren
Haha, dat zei de baas van mijn vriend ook al: tja, je bent wel heel erg duur, maar je kunt dus wel heel goed onderhandelen, dus ben je het waard (ook commerciele functie)!
Bij sommige bedrijven kan er stevig onderhandeld worden over salaris, bij anderen juist helemaal niet. Als je nu al hoort dat er bij het bedrijf nauwelijks te onderhandelen valt, dan kun je je afvragen of het gaat lukken.



Als je het salaris echt te laag vindt, dan zou ik er zeker niet mee akkoord gaan. Tenzij deze investering nu opweegt tegen je carrierekansen later. Als je bij een bedrijf werkt op een functie waarmee over 3 jaar de hele wereld aan je voeten ligt, dan kun je je afvragen of ander werk zoeken wel zo slim is. Misschien kun je het dan beter zien als een investering in je toekomst. Zeker als dat andere werk mogelijk helemaal niet zo goed betaald omdat je een verkeerd beeld hebt door de maximaal salarissen die in advertenties worden genoemd.



Tot slot schrijf je dat de salarissen voor vergelijkbare functies 6-700 euro hoger liggen dan die 2100 euro. Maar gaat het dan ook niet over collega's die al een aantal jaren relevante werkervaring meebrengen? En zou jij dat dan ook niet gaan verdienen, tegen de tijd dat jij die jaren werkervaring ook hebt opgedaan?



Zeker in een commerciele functie kun je met een lager startsalaris wel een snelle salarisontwikkeling doormaken. Als jij dit een jaartje voor minder salaris doet, en jij jezelf in dat jaar bewijst en daarmee onmisbaar maakt voor het bedrijf, dan is de kans groot dat salarisonderhandelingen volgend jaar veel soepeler verlopen!
Alle reacties Link kopieren
Hmm daar zit ook weer wat in. Ik ga eerst maar eens afwachten of ze me uberhaupt willen hebben, en mocht het salaris dan echt zo laag liggen vragen naar de mogelijkheden in de toekomst. Het is wel echt een superbaan... De enige reden waarom ik er niet mee akkoord zou gaan, zou het vervelende gevoel zijn wat ik eraan over houdt. Ik heb namelijk bij mijn bedrijf sowieso al het idee dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten; ze zitten met veel meer functies ver onder de marktconforme salarissen. Tis dat het zo'n leuk bedrijf is, hoor ik altijd als reden dat mensen er toch blijven werken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven