Werk & Studie alle pijlers

Promoveren..hoe en wat?

19-10-2008 15:09 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik ben zeer geïnteresseerd om mij aan te melden voor een PhD. in de richting van Sociale Wetenschappen.



Omdat ik in het forum onderwerp "Wie promoveert er ook?" nogal wat reacties zag staan, hoop ik eigenlijk of er wellicht andere forum lezers mij wat tips & trucs kunnen geven over het aanmelden voor een PhD. plaats.



Kunnen jullie misschien wat tips & trucs geven over de aanmelding voor een PhD kandidatuur, de Do's & Dont's en jullie ervaringen?



Alvast bedankt!



Gr,

Statquo
Alle reacties Link kopieren
Ben je momenteel aan het afstuderen, of net klaar? Dan zou ik ten eerste aan je afstudeerbegeleider(s) te kennen geven dat je wilt promoveren en aan hen vragen of ze plekken weten danwel hebben, en of ze als referentie willen dienen. Vraag ze ook of ze denken dat je geschikt bent hiervoor. Een goede afstudeerscriptie en een eventueel studentassistentschap zijn erg belangrijk. Verder solliciteer je op een promotieplek net als op een andere baan. De vcatures vind je op www.academictransfer.nl, en op de sites van de universiteiten.

Een andere optie is zelf een onderzoeksvoorstel schrijven, eventueel in samenwerking met een hoogleraar of UD, en dan zien dat gefinancierd te krijgen door bijvoorbeeld NWO.

Heb je zelf een concreet idee van wat voor onderzoek je wilt doen?
Alle reacties Link kopieren
Ik houd dit topic ook even in de gaten. Ben ook geïnteresseerd in een promotieplek, maar dan in de politicologie of politieke communicatie.



Ben dit jaar afgestudeerd met zelf opgezet onderzoek naar een nieuw onderwerp binnen het discipline. Onderzoeksmethode was niet je van hét maar heb wel veel lof gekregen over zelfstandig onderzoek doen en zo...

Daarbij heb ik vorig jaar een studentassistentschap gedaan. Betaalde goed en lekker flexibele werktijden!

Als ik het goed lees, zou ik best in aanmerking kunnen komen voor een promotieplaats...

Het enige wat ik moeilijk vind is het vinden van een goed promoveeronderwerp en daarnaast is er weinig vraag naar onderzoekers in mijn discipline...



@ Statquo: Kijk ook eens bij Universiteiten in België: daar zoeken ze ook vaak promovendi. BV in Gent, Antwerpen of Leuven. Nog leuk wonen ook!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Lorelai en MaddyAlbright,



Ik ben al een jaar afgestudeerd en na mijn afstuderen nog 6 maanden gewerkt in de financiële sector in het buitenland maar dit was niet wat ik wilde.



Lorelai, ik heb inderdaad gekeken op alle universiteiten hier in Nederland voor een promotieplaats maar helaas weinig onderzoeken waar ik echt geïnteresseerd in ben en waar ik 4 jaar aan kan werken.



Ik heb de richting International Betrekkingen gedaan en mijn afstudeeronderzoek ging over Zelfbeschikking in de context van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Ik heb deze opleiding gedaan aan de Technische Universiteit van Singapore (NTU) om de IB van een ander perspectief te leren. Ik heb inmiddels contact gehad met mijn oude professoren en zij zijn bereid om als referentie te dienen.



Mijn onderzoeksvoorstel: Ik zit te denken over 2 onderwerpen: (1) Internationale Instituties en met name The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) of (2) Nederlandse/Indonesische betrekkingen.



Vraagje, als je een onderzoeksvoorstel doet, kom je dan in aanmerking voor AOI plaats of is het zo dat je bij een onderzoeksvoorstel per definitie je eigen funds moet regelen?



MaddyAlbright: We zitten in hetzelfde schuitje. Het klopt inderdaad dat er weinig onderzoekers in onze discipline worden gevraagd en daarbij komt ook nog dat er behoorlijk wat concurrentie is. Ik zat ook al te kijken om te promoveren in het buitenland maar inkomst hebben is voor mij ook een belangrijk punt. Vandaar dus dat ik me meer had gericht op Nederland maar hier zijn de aanbiedingen echt minimaal.
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Mijn tip is ook om www.academictransfer.nl goed in de gaten te houden, en inderdaad gewoon solliciteren als je iets leuks tegen komt.

Bij NWO geld aanvragen is ook een optie, ik geloof dat ze zoiets als een Talentenbeurs hebben voor afgestudeerden die willen promoveren. Verder moet je je oude professoren laten weten dat je iets zoekt, misschien hebben zij nog iets bij NWO lopen waardoor ze een promovendus kunnen aanstellen.

Verder kun je ook bij de EU geld aanvragen (Marie Curie projecten) - maar meestal ben je als PhD toch afhankelijk van geld van bovenaf. Je eigen geld voor je eigen project aanvragen is vaak weggelegd voor onderzoekers in een later stadium (postdocs).



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik ben bezig met promoveren, en start net met jaar 2. Zelf heb ik rechten gedaan en ik heb de indruk dat de sociale richtingen, net als rechten, nogal gewilde zijn. Het is echt een hele strijd.

Zelf heb ik ervaren, en dat is ook ronduit zo gezegd, dat de meeste promotieplekken al van tevoren vergeven zijn. Er komt dan ook nooit een vacature of die komt alleen omdat het officieel moet maar eigenlijk is al bekend wie het wordt. Tevens zijn er heeeeeeeeel veel professoren, veel te veel, die willen dat je naar een conclusie toeschrijft. Dat moet je willen en ja, tuurlijk heeft een professor altijd een richting in gedachten waar hij/zij heen denkt te gaan maar mij is letterlijk overkomen dat er werd gezegd: dit is de conclusie, hoe denk je daar heen te schrijven. Ik stond echt perplex maar het gaat gewoon zo. Meestal wordt dit niet zo direct gezegd hoor...



Wat ik heb gedaan: eerst lesgegeven. Dit is meestal een hele goede ingang om twee redenen:



1) je krijgt de connecties en je kan zo van binnenuit proberen je plek te veroveren.

2) je ziet andere phd's van dichtbij aan hun onderzoek werken en krijgt zo een goed beeld van wat het inhoud.



En doceerervaring is nooit mis en geeft je soms een mooie ingang op een beter salaris als je eenmaal phd wordt.



Dan uh...solliciteren. En het erge is, je hebt echt geen invloed op de uitkomst, het belangrijkste of je het wordt of niet is namelijk simpelweg de klik met je promotor en dagelijks begeleiden. Is deze er niet dan kan je met al je tienen en ervaring weer vertrekken. Het klinkt wellicht vreemd maar juist deze klik is echt van belang. Voor beide partijen. Nadeel is dat je eigenlijk pas echt weet of je klikt met een promotor als je even bezig bent. Dat is in mijn geval echt helemaal goed gedaan maar bij velen gaat het hier toch mis, jammer maar helaas.



Dan, solliciteer ook op onderzoeken waar niet in eerste geval je belangstelling naar uitging maar die toch een beetje op je terrein liggen. Ik ben geeindigd met iets totaal anders dan de mensenrechtenkant die ik op wilde maar het is gewoon leuk. De meeste onderzoeken zijn een kwestie van: leren waar het om gaat en dan is het wel boeiend.



Oh ja, je zal eindeloos moeten wennen aan het idee dat JIJ de expert op het onderwerp wordt en op een gegeven moment meer weet dan je promotor. Is heel raar.



Eerstegeldstroom onderzoek is het makkelijkst. Dat is geld van de uni om je onderzoek mee te bekostigen. Vaak zijn dit maar een paar plekken, zeker in de sociale hoek. Die beta's hebben het veel makkelijker...worden ook vaak gesponserd door bedrijven.



Tweedegeldstroom is bijvoorbeeld via NWO. Maar de competitie is groot. Ik weet dat bij rechten 1 op de 200 (dacht ik) uiteindelijk het fonds krijgt en de procedure duurt een jaar, nog los van het schrijven van een voorstel.



Derdegeldstroom is via bedrijven of andere sponsoren.





Sorry voor het lange verhaal. Hoop dat je er wat aan hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:spuit elf schreef op 19 oktober 2008 @ 17:51:

Bij NWO geld aanvragen is ook een optie, ik geloof dat ze zoiets als een Talentenbeurs hebben voor afgestudeerden die willen promoveren. Maar dan moet je Nederlandse universiteit je voordragen geloof ik, dat kun je niet zelf regelen. Beurzen op AIO-niveau zijn er amper in Nederland.
If at first you don’t succeed, call it version 1.0
Alle reacties Link kopieren
Hoi Zwieber,



Heel erg bedankt voor je informatie. Ik heb daar zeker wat aan en wellicht anderen ook die er ook over nadenken om te gaan promoveren.



Ik las op de site van de Universiteit van Leiden (dat is de Uni waar ik dolgraag zou willen promoveren) dat je zelf professoren moest benaderen. Ik denk dat ik dat morgen (maandag) maar is ga doen en eventjes pijlen hoe zij hier tegenover staan.



Verder had je het over lesgeven. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik ben namelijk niet afgestudeerd in Nederland maar in Singapore en daarnaast ben ik al 1,5 jaar werkzaam. Enige suggesties hoe ik dit kan aanpakken?



Ik hoor graag van je.



Nogmaals, hartelijk bedankt voor je info.
Alle reacties Link kopieren
Ik promoveer in België, en heb een beetje een ander geluid te laten horen dan de meeste mensen die in het promoveren-topic schrijven. Ik vind het namelijk niet leuk, en stop ermee. Ik weet niet of je iets gaat hebben aan mijn posts, maar je wou pro's en contra's, so here I go!



Pro: je bent heel vrij, je kan je tijd indelen zoals je wil. Als je geluk hebt ben je 4 jaar bezig met dat wat je het meest interesseert.



Contra: het kan saai en eenzaam zijn. Saai omdat er niet zoveel afwisseling inzit, eenzaam omdat je eigenlijk de enige bent die er echt mee bezig is.



Mijn ervaring: er zijn drie dingen belangrijk:



1. doe het alleen als het onderwerp je echt fascineert

2. Je moet het soort persoon zijn dat graag alleen en zelfstandig werkt

3. Probeer er achter te komen hoe de sfeer zit op de faculteit. Het is al vrij eenzaam werk, een beetje een leuke sfeer tussen de assistenten is een must! Wat ook heel belangrijk is te achterhalen of je een goede begeleiding zal krijgen.



Bij ons is er echt een tweedeling:mensen die het geweldig vinden, en mensen die het vreselijk vinden
Alle reacties Link kopieren
Oh en nog iets: in België is promoveren (in elk geval in bepaalde richtingen) minder populair. Meer kans dus om hier ergens een plaats te vinden. Vacatures worden aangekondigd op de sites van de universiteiten. Zo heb je K. U. Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, VU Brussel, HU Brussel e nu zelfs Universiteit Hasselt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Daffodil schreef op 19 oktober 2008 @ 21:58:

[...]



Maar dan moet je Nederlandse universiteit je voordragen geloof ik, dat kun je niet zelf regelen. Beurzen op AIO-niveau zijn er amper in Nederland.Dat is ook zo. Wat je wel kunt doen is samen met een UD/UHD/hoogleraar een voorstel krijgen zodat diegene, als jullie winnen, jou kan aannemen.
Alle reacties Link kopieren
Hou goed in de gaten op de NWO-site welke hoogleraren/UD's op jouw vakgebied grote beurzen in de wacht slepen. VIDI-, VICI-, Klein Programma (vrije competitie) en Pionier-winnaars mogen allemaal een aantal promovendi aannemen. En ze waarderen het vast als je laat weten dat je interesse hebt en vraagt of je eens met ze kunt praten.



succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven