Werk & Studie alle pijlers

recht op loon/uitkering?

21-06-2008 12:33 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een tijdelijk contract. Loopt af einde volgende week.

Ik heb vervangingswerk gedaan. Op dezelfde school krijg ik nu een baan, echter deze gaat pas in vanaf het nieuwe schooljaar, dus vanaf 1 augustus. Heb ik nu recht op een uitkering of loon, ik ga immers voor dezelfde werkgever werken, in de tussenliggende maand juli?



Ik ga morgen het UWV bellen, maar ik vroeg me af of iemand hier het weet, zodat ik het vandaag al weet X-D
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
je hebt geen recht op loon als je niet in dienst bent, maar goed je kan het natuulijk vragen.

uitkering heb je wel recht op, maar het duurt even voor je die krijgt en je zal er wat energie in moeten steken.
Je hebt recht op ww als je een half gewerkt hebt en dan krijg je 70 % van het minimumloon.Als je 4 jaar hebt gewerkt dan krijg je een loongerelateerde uitkering,70 % van het laatstverdiende loon.Hoe lang je wat krijgt dat weet ik niet.Verder moet je als je werklos bent minimum 1 keer per week solliciteren.Dat kan het inschrijven zijn bij een Uitzendbureau of op een advertentie reageren of een open brief aan een bedrijf schrijven.Wat ik hier opnoem dat zijn mijn ervaringen geweest.Verder succes met alles!Komt goed.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij moet je werkgever die maand gewoon doorbetalen. Ik heb dat in elk geval in dezelfde situatie wel gehad! Ik zou het dus nog maar eens navragen bij je werkgever..
Als ze op nonactief wordt gezet dan moet haar werkgever haar gewoon doorbetalen en al helemaal als ze onder contract staat of nou tijdelijk of voor vast.Als je tijdelijk onder contract staat en op nonactief dan moet je werkgever je tijdens deze periode doorbetalen en als geen contract hebt op dit moment dan heb je recht op ww.Denk dat ik toch een beetje weet op hoeveel ww je recht hebt en voor hoe lang.Als je 70 % van het minimumloon krijgt dan in ieder geval een half jaar maar hangt ook af van het aantal werkjaren en danna kan je ook bijstand aanvragen.Een loongerelateerde uitkering van krijg je in ieder geval een jaar,misschien ook langer en hangt ook af van het aantal werkjaren.Dan krijg je 70 % van het minimumloon maar weet het niet zeker en wat je danna krijg ook niet.Maar dit is gewoon een allgemeene richtlijn.Er zijn ook geregeld dingen die veranderen in de wet en ik weet wel zeker dat je over een maand weer werk hebt.Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Hey,



Ik heb precies hetzelfde dit schooljaar. Ik heb vanaf februari ingevallen en krijg na de zomervakantie een vast contract met meer uren. Ik heb min of meer geëist dat ik mijn invaluren (dus de mindere uren) doorbetaald krijg. Ze zijn immers tevreden over je en willen je graag houden. Daar hoort ook wat tegenover te staan.



Speel het zakelijk, dat helpt vaak. Ik ken de sfeer op een school, dus soms is dat moeilijk, maar je moet nu gewoon voor jezelf kiezen.



Succes
Alle reacties Link kopieren
vliegende hollander, mijn vaste contract wordt juist met minder uren.

Ik heb vanaf 1 april t/m (straks) 27 juni 3,5 dag per week invalwerk gedaan (ma, di, wo, do) en straks krijg ik een vast contract voor 1 dag + een jaarcontract voor nog 1 dag. (het jaar daarop wordt weer gekeken of er weer een extra dag inzit, maar ze kunnen me nu niet vast 2 dagen geven omdat ze niet zeker weten of die 2e dag er het schooljaar 2009/2010 ook is)

Ze zijn idd content met me, maar waar kan ik dat dan vragen, bij mijn werkgever of bij de organisatie die me uitbetaald?



En begrijp ik dus goed dat ik er geen recht op heb, maar dat ik het wel als gunst kan vragen? Zoiets dacht ik al.

Maar voor die ww kom ik denk ik niet in aanmerking, want dan moet ik solliciteren juist in de periode dat alle scholen gesloten zijn en ik heb nog maar 11 weken gewerkt in 2008. Hiervoor wel altijd gewerkt, ben in totaal maar 3 maanden werkloos geweest (wegens verhuizing van Brabant naar Noord-Holland)
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
ik zou wel langs het cwi gaan voor een ww aanvraag, want je voldoet niet aan de wekeneis maar hievoor heb je altijd wel gewerkt, Dus toen had je wel recht op ww (op het moment van verhuizen) Als je bijvoorbeeld je baan hebt opgegeven om te veruizen omdat je man/partner voor zijn werk moest verhuizen heb je soms kans op ww.
Alle reacties Link kopieren
Of je in aanmerking komt voor WW weet ik niet, maar ik zou het wel proberen (ze kunnen hooguit nee zeggen). Veel mensen denken: ach, het is toch maar voor een maandje, ik red het zo ook wel etc. Alleen vergeten ze dan dat als er in die maand iets zou gebeuren (een ongeluk of je wordt ziek, je hoopt het niet, maar je weet nooit), je dan niet vanuit de WW komt, maar vanuit 'gewoon niet werken'. En dat kan allerlei vervelende financiele gevolgen hebben. Hetzelfde geldt als bv je neiuwe baan om welke reden dan ook niet door zou gaan. Als je er recht op hebt, zou ik het dus altijd aanvragen.



Wat betreft het sollciteren: ja, dat kan lastig zijn, zeker omdat je formeel maar voor 1 maand werk zoekt, en dan ook nog precies in een periode dat de scholen dicht zijn. Maar die sollicitatie is natuurlijk in dat geval ook gewoon een formaliteit. Je kunt bijvoorbeeld gewoon aan mensen die je kent in het onderwijs vragen of ze die maand werk voor je hebben. Waarschijnlijk zeggen ze nee, maar dat maakt niet uit, je hebt formeel gesolliciteerd. Misschien voelt dat een beetje alsof je de boel oplicht, maar als het echt maar voor heel even is zou ik er geen moeite mee hebben. Ik heb ook heel even in de WW gezeten, en had vrij snel een nieuwe baan. Alleen kan je meestal niet morgen beginnen, maar pas volgende maand of zo. In die maand moet je dan ook nog formeel solliciteren, maar eigenlijk heb je al werk. Het CWI raadde mij toen aan om het zo op te lossen.



Ik zou het dus maar gewoon navragen, eventueel meer dan een keer, want degenen die je aan de telefoon krijgt bij het CWI weten ook niet altijd wat ze doen.
Alle reacties Link kopieren
Om voor ww in aanmerking te komen moet je niet ergens 6 maanden hebben gewerkt. Je moet 26 weken hebben gewerkt in het voorgaande jaar. Dus als je maar 3 maand werkeloos bent geweest kom je er wel voor in aanmerking. De uitkering is loongerelateerd als je in de afgelopen 5 jaar 4 jaar hebt gewerkt. In eerste instantie is de uitkering voor 6 maanden, hij kan worden verlengd afhankelijk van je aantal arbeidsjaren. Maar volgens mij kun je dit ook allemaal vinden met google hoor.....



Solliciteren kun je ook naar banen die niet in het onderwijs zijn. Je zou tijdelijk uitzendwerk kunnen gaan doen, of werk in de horeca, daar is in de zomer vaak vraag naar.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
De uitkering is voor 1 maand? Dan zou ik me gewoon bij 4/5 uitzendbureau's inschrijven, dit telt als sollicitatie. Werk zoeken voor precies die maand lijkt me bijna onmogelijk.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Die 6 maanden bij een kortdurende uitkering geldt niet meer (vanaf 1 oktober 2007 ofzo, kan ook 1 januari 2008 zijn, dat weet ik niet meer). Een kortdurende uitkering is nu nog maar 3 maanden. De eerste 2 maanden hiervan heb je recht op 75% van het laatst verdiende salaris. Daarna wordt de WW-uitkering verlaagd naar 70% van het laatstverdiende salaris.
Poezewoes schreef op 21 juni 2008 @ 15:09:

De uitkering is voor 1 maand? Dan zou ik me gewoon bij 4/5 uitzendbureau's inschrijven, dit telt als sollicitatie. Werk zoeken voor precies die maand lijkt me bijna onmogelijk.
Eensch. Voordat de hele aanvraag achter de rug is en je eindelijk geld ontvangt, ben je volgens mij zo 6 weken verder.
O ja, het is ook niet meer zo dat je per se 1 keer per week moet solliciteren voor de WW. Hier worden tegenwoordig individuele afspraken over gemaakt, tussen degene die WW ontvangt en een adviseur van het CWI. Het kan dus zijn dat je adviseur van je eist dat je 3 keer per week solliciteert, of 5. Hij mag ook bepalen wanneer iets solliciteren is; de een laat hieronder ook inschrijvingen bij uitzendbureaus vallen, de ander niet.



Er is echt een hoop veranderd de laatste tijd wat betreft de WW.
Alle reacties Link kopieren
_Soleil_ schreef op 21 juni 2008 @ 17:09:

[...]





Eensch. Voordat de hele aanvraag achter de rug is en je eindelijk geld ontvangt, ben je volgens mij zo 6 weken verder.
Dat is waar, maar zoals ik al eerder schreef kan het niet aanvragen van een uitkering heel vervelende gevolgen hebben als er iets onverwachts gebeurt. Toch doen dus, ook al heb je het geld niet nodig (als je je daar lullig over voelt kun je het altijd aan een goed doel geven of zo).
Alle reacties Link kopieren
Hoezo is de uitkering maar 1 maand? Ze werkte 3.5 dagen in de week dus voor die dagen ww voor 1 maand maar daarna gaat ze 2 dagen werken dus dan heeft ze nog recht op 1.5 dagen ww en dat is max 38 maanden lang. Met natuurlijk een sollicitatieverplichting.
Jojo, scherp opgemerkt.



Crini, absoluut WW aanvragen. Als je van de 36 weken voorafgaand aan je werkloosheid er 26 gewerkt hebt, kom je iig in aanmerking voor de kortdurende WW van 3 maanden. Voldoe je ook nog aan de jareneis, dan krijg je een langere WW. En wat betreft de sollicitaties, ik weet natuurlijk niet of je nog andere werkervaring hebt dan lesgeven, maar je kunt ook op andere vacatures dan alleen leraar solliciteren. En je zou voor die ene maand uitzendwerk kunnen gaan doen, dan hoef je helemaal geen WW aan te vragen. Na die ene maand dan wel alsnog WW aanvragen voor het urenverlies. Of natuurlijk nog een andere parttime baan erbij zoeken.
Alle reacties Link kopieren
ja maar, ik wil zelf maar 2 dagen gaan werken hoor!

En het zit zo:



augustus 2007 verhuisde ik, op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof (24 augustus). Ik nam per 1 sept ontslag bij vorige werkgever, omdat ik verhuisde van Brabant naar Noord-Holland, vanwege baan van partner.

Mijn verlof eindigde de eennalaatste week van december. Ik ben toen werkloos geweest t/m 31 maart, had wel kunnen gaan werken vanaf januari, maar wilde even rust na verhuizing en nieuw kind erbij.

Ik heb dus inhaalwerk gedaan voor 3,5 dag en dat loopt deze week af, donderdag laatste dag.



Het bevalt goed van beide kanten, maar ik heb nooit de intentie gehad om voor altijd 3,5 dag te werken (heb 3 kinderen en vind dat op de lange termijn niet te combineren) en dus ben ik heel blij dat ik straks een baan voor maar 1,5 dag (waarvan 1 dag vast contract) en regelmatig ook 2,5 dag per week (adv-vervanging erbij) krijg. Maar die baan gaat vanaf 1 augustus (nieuwe schooljaar) in en mijn vervangingswerk is dus al eind juni afgelopen.



En als klap op de vuurpijl ben ik opnieuw zwanger en ga ik dus echt niet in de komende 6 weken ergens anders werken, maar uitrusten van de bijna fulltime job die ik nu heb (ik werk alleen op vrijdag niet) en die me bijna te veel is geworden.



Dus het enige wat ik graag wil is in de maand juli salaris, en ik zou ook al heel blij zijn als dat voor mijn nieuwe wtf is (die 1,5 dag) en dat heb ik nu aan mijn baas gevraagd. Ik weet (nu) dat ik er geen recht op heb, maar heb hem om die gunst gevraagd.

En ik vroeg me gewoon af of als hij dat niet kan/wil geven, ik recht op ww heb. Sorry dat ik niet duidelijk genoeg was.
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
Hopelijk wil je nieuwe werkgever je gewoon een maand eerder in dienst nemen, dan zijn dus eigenlijjk al je problemen opgelost. Ik zal voor je duimen!



P.s. Gefeliciteerd met je aankomende nieuwe baby!
Alle reacties Link kopieren
Zomaar nog een maand salaris geven als het contract afloopt is niet slim voor de werkgever om te doen. Jij kan dan namelijk claimen dat je dienstverband is voortgezet onder dezelfde voorwaarden. (heb wel eens meegemaakt dat wg het zo zielig vond dat hij het contract van 1 jaar niet kon verlengen dat hij nog een maandje extra betaalde. Toen de wn daarna ww wilde aanvragen zei UWV ga eerst je baas maar aanklagen omdat je dienstverband in stand is gebleven)



De ww hangt dus af of je voldoet aan de wekeneis en volgens mij gelden je weken zwangerschapsverlof mee.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven