Werk & Studie alle pijlers

Rechtenstudie naast baan?

30-10-2008 18:55 9 berichten
Hoi Allemaal,



Een vriendin van mij is van plan om rechten te gaan studeren. (haar interesse ligt bij strafrecht)

Ze heeft op dit moment een fulltime baan en heeft een HBO diploma op zak. Ze is 35 jaar.

Vandaag vroeg ze mij hoe ze dit het beste kan aanpakken en ik had eigenlijk geen idee!

Ik sprak laatst wel een advocaat die ook op wat latere leeftijd rechten is gaan studeren, alleen heb ik hem niet gevraagd hoe hij dit heeft aangepakt.



Is hier iemand die weet hoe dit werkt?

Kan zij bijvoorbeeld een masteropleiding Nederlands recht doen? of moet ze de hele studie doorlopen? (ik zeg ook maar wat, want ik heb echt geen idee)



Ik hoop dat jullie mij (en dus haar) kunnen helpen.



groetjes,

Pollewopper
Alle reacties Link kopieren
rechten bij de OU?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ze al een vooropleiding in die richting heeft, maar rechten is net als elke andere universitaire studie een 'hele' studie, dat wil zeggen je moet er net zoveel tijd insteken, tentamens maken etc als bij een willekeurige andere universitaire studie. Wel kan het heel goed in deeltijd maar naast een fulltimebaan lijkt het me erg zwaar.
Verschilt per universiteit. In Leiden moet je helemaal onderaan beginnen, maar dan krijg je (met een hbo-diploma) wel een paar vrijstellingen.



Belangrijk is, denk ik, wel dat ze er op let dat ze zorgt dat ze uiteindelijk een diploma met 'civiel effect' behaalt. Dat wil zeggen dat je dan toga-beroepen mag uitoefenen. Sommige uni's bieden (voor de master) wel schakelprogramma's, maar dan heb je uiteindelijk geen civiel effect. Voor civiel effect is het verplicht dat de student 200 ects op wo-niveau behaalt. Dat is bijna een hele studie (bachelor + master), vandaar dat je in Leiden ook onderaan moet beginnen. Andere universiteiten bieden een schakelprogramma met civiel effect, maar dat zal dan ook een behoorlijk schakelprogramma zijn.
Alle reacties Link kopieren
Heb jij zelf ook een studie naast een baan gedaan dat je vriendin aan jou vraagt hoe ze dit moet aanpakken?



Als ik haar was zou ik er heel goed over nadenken voor ze ermee start. Een rechtenstudie is inderdaad een "hele" universitaire studie en je moet goed weten waar je aan begint.



Heeft ze een relevante opleiding? Zo ja komt ze misschien voor vrijstellingen in aanmerking.
Wow zo snel al reacties :-) Bedankt daarvoor.



Ik ga dit allemaal z.s.m. aan haar doorgeven.



De reden dat ze het aan mij vroeg is denk ik omdat ik op dit moment voor mijn werk bezig ben met een masteropleiding en me vooraf hier goed in verdiept had. Ik denk dat dacht dat ik dus ook wel info over andere (master)studies tegengekomen was tijdens mijn zoektocht.



Celeone; dat van dat civiele blok weet ze waarschijnlijk niet. Bedankt voor de tip!

Is dit iets dat je uit eigen ervaring weet? (onderaan beginnen UvL, vrijstellingen etc)
Alle reacties Link kopieren
Het is inderdaad een hele universitaire studie. Evt. vrijstellingen op basis van eerder behaalde HBO-diploma's zullen per universiteit verschillen. Ik zou als ik jouw vriendin was een afspraak maken met een studieadviseur van de universiteit van haar keuze.

Ik heb zelf een rechtenstudie gedaan naast een fulltime baan. Het was aanpoten en vergde de nodige discipline, maar ik heb de studie gewoon in vier jaar afgerond (ik moest bij nul beginnen en had geen vrijstellingen). Nu had ik destijds geen gezin ofzo, dat soort omstandigheden maakt wel veel verschil.

Overigens was het bij mij wel zo dat hoe specialistischer de studie werd (dus meer naar het einde zeg maar) hoe minder colleges ik kon volgen in de avonduren, maar ik had destijds een flexibele werkgever, dus ik kon ook regelmatig overdag naar college. Ik heb ook wel vakken gedaan zonder college te volgen door zelfstudie.
Coravanmora, bedankt voor je reactie :-) Wat goed dat jij het voor elkaar hebt gekregen om de studie naast een fulltime baan te doen.

Mijn vriendin realiseert zich wel dat het een hele klus zal worden, maar denkt ook dat het niet onmogelijk is. (Ligt denk ik vooral aan je discipline en motivatie)

Mag ik vragen aan welke universiteit jij hebt gestudeerd?
Ohja, dat wat Cora zegt, is inderdaad ook iets om rekening mee te houden. Bij veel masters zijn er zo weinig deeltijd-studenten, dat ze (bepaalde) vakken niet nog eens extra 's avonds gaan geven voor dat selecte clubje. Dan heb je inderdaad óf een flexibele werkgever nodig óf je moet vrij nemen óf je moet het alleen met zelfstudie doen.



Ik heb trouwens wel rechten gestudeerd (nu 2 maanden klaar), maar gewoon als voltijd student. Dat van het civiel effect weet ik daardoor. Ook omdat ik me er nogal over kan verbazen dat veel universiteiten je een master laten volgen, zonder dat je uiteindelijk dat civiel effect bereikt. Ik vind het namelijk gewoon een bepaalde basis die je moet hebben, maar goed, da's mijn mening.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven