Werk & Studie alle pijlers

Reiskostenvergoeding

15-01-2008 10:27 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zit met een vraag. Ik krijg van mijn werk mijn volledige reiskosten vergoed (een OV-trajectjaarkaart van rond de 2200 euro geloof ik). Mijn vriend, tevens collega, woonde veel dichterbij en kreeg een abonnement van 650 euro volledig vergoed. Hij komt nu bij mij wonen en gaat dus ook verder reizen. Mijn baas begint nu over het niet meer volledig vergoeden van deze kosten, aangezien mijn vriend ervoor kiest verder weg te gaan wonen. Hij kiest er immers zelf voor om verder te gaan wonen. In dat geval moet hij dus ongeveer 1600 euro zelf gaan betalen.

Andersom is mijn baas natuurlijk erg tevreden als ik dichterbij ga wonen, want dan is hij minder aan mij kwijt. Goed bekeken (niet echt realistisch, dat weet ik wel) zou ik in dat geval ook gewoon nog mijn meerkosten moeten krijgen.

Ik kan dingen vinden over het volledig vergoeden van de kaart of het betalen van maximaal 0,19euro zonder dat hier belasting over hoeft te worden betaald. Kunnen wij ook aanspraak maken op deze vergoeding per kilometer, of is het geen "recht"?



Kan iemand mij uitleggen wat mijn en zijn rechten zijn ten opzichte van die reiskosten. Want om nou een maandsalaris in te gaan leveren omdat mijn vriend bij mij komt wonen, is een beetje overdreven.



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is een reiskosten vergoeding geen "recht" maar een tegemoetkoming van de baas. Die kan hij naar eigen inzicht geven. Sommige bazen geven een km vergoeding andere een OV vergoeding, hangt ervan af wat voor hem voordeliger is.

Maar je kunt niet van de baas eisen dat hij de meerkosten van je vriend gaat betalen omdat hij vrijwillig verder weg gaat wonen. Jullie hadden namelijk ook naar zijn huis kunnen gaan en dus dichterbij gaan wonen. Op dat moment zou jij zelfs aanspraak kunnen maken op een verhuiskosten vergoeding. Maar dan gaat je reiskosten vergoeding wel omlaag.
Nee, er bestaat niet zoiets als een recht op reiskostenvergoeding. Een werkgever is vrij om zelf te bepalen om dit al dan niet toe te kennen. Het kan wel zijn dat er een CAO met een reiskostenregeling van toepassing is, als dat zo is dan moet de werkgever zich houden aan het hetgeen dat daarin bepaald wordt.



Overigens vind ik het niet meer dan normaal dat een werkgever hier zo mee omgaat, ik doe dat zelf als werkgever ook. Het is iemands eigen keuze om verder weg te gaan wonen, als werkgever heb je daar geen invloed op. Als je iemand aanneemt, dan weet je wat die persoon jou als werkgever gaat kosten (inclusief de reiskosten). Stel je eens voor dat bij een klein bedrijf meerdere mensen opeens verder weg gaan wonen en dat je daar als werkgever dan financieel voor op zou moeten draaien door veel hogere reiskosten...
En voor de volledigheid, ook een verhuiskostenvergoeding is geen recht maar een tegemoetkoming van de baas (tenzij in de van toepassing zijnde CAO anders is bepaald).
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het per bedrijf verschillend hoe ze omgaan met reiskosten.

Het komt wel vaker voor dat mensen die verder weg gaan wonen niet automatisch hun nieuwe reiskosten vergoed krijgen. Jullie baas heeft gelijk als hij zegt dat het de keuze van jouw vriend is om verder van zijn werk te gaan wonen. Volgens mij hoeft die baas niet automatisch een hogere resikostenvergoeding te gaan krijgen. Informatie zul je moeten zoeken in jullie contracten, de bedrijfsafspraken en de CAO. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ligt eraan hoe graag je baas je vriend wil houden als werknemer. Je vriend kan natuurlijk ook om die reden een andere baan gaan zoeken, dan moet je baas weer een nieuwe collega zoeken en inwerken....met mogelijk ook reiskostenvergoeding doordat de geschikte persoon niet in de buurt woont |-)



Mogelijk kom ik zelf in zo'n positie en ik ga dan in de buurt van mijn nieuwe woonomgeving een baan zoeken maar als ik geen reiskostenvergoeding krijg zal ik nog sneller weggaan bij mijn huidige werkgever dan wanneer ik wel reiskostenvergoeding krijg. Gewoon omdat de afstand (reiskosten) dan voor mij te hoog zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
Laat ik voorop stellen, dat ik heus wel denk dat het eerlijk en volgens de regelgeving opgelost zal worden. In onze CAO kan ik niet echt iets vinden wat wijst op een recht op reiskostenvergoeding, maar misschien kijk ik niet goed.

Om aan te vullen wil ik nog wat zeggen. Mijn baas geeft altijd aan "geld is geen probleem". Een collega van mij is laatst verhuisd van de plaats waar we werken (geen reiskosten, want met de fiets) naar verderweg (OV kaart van 750 euro). Haar abonnement is op 1 januari ingegaan. Op 7 januari vraagt mijn vriend zijn abonnement aan, krijgt te horen dat er eerst naar gekeken moet worden. Verder is een andere collega nog geen half jaar geleden verderweg gaan wonen en heeft te horen gekregen dat ze "het echt niet hoefde te vragen als ze een zone erbij wilde op haar OVkaart).

Bovendien wordt als argument naar mijn vriend aangegeven: je hebt met Kerst loonsverhoging gekregen. Dat mag volgens mij nooit een reden zijn, aangezien zelfs voor de wet een reiskostenvergoeding niet wordt gezien als loon.



Is het mogelijk om van onze kant als argument in te brengen dat die andere collega's het wel hebben gehad?

En verder, puur uit interesse, wat krijgen jullie vergoed?
Het argument dat anderen wel extra reiskostenvergoeding krijgen na een verhuizing en jullie niet, is op zich wel een goed argument. Een duidelijk en eenduidige manier van met zaken omgaan is wel zo fair.



Aan de andere kant kan er een goede reden zijn waarom de een het wel krijgt en de ander niet. Zo'n reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat voor een bepaalde functie heel moeilijk personeel is te vinden. Je ziet wel vaker dat mensen in een dergelijke functie wat extra's krijgen (bijv. in de vorm van reiskosten of in de vorm van een arbeidsmarkttoelage).



Andere redenen zouden kunnen zijn dat iemand de verhuizing al bij indiensttreding heeft aangekondigd en daarover heeft onderhandeld, dat iemand een salarisverhoging heeft laten schieten in ruil voor extra reiskostenvergoeding (wat goedkoper is voor een werkgever, want over salaris moeten sociale lasten worden betaald en over een reiskostenvergoeding niet) of dat iemand verhuisd door omstandigheden en het geen vrijwillige keuze is (bijvoorbeeld omdat het huurhuis gesloopt gaat worden of omdat iemand bij een mishandelde partner weggaat of iets dergelijks).



Kortom, er kunnen redenen zijn voor verschillen, maar dat zou de werkgever dan ook uit moeten kunnen leggen, lijkt mij.



Bij ons krijgt ieder een vaste vergoeding (OV obv plaatsbewijzen of 19 ct per km) en dat tot een bepaald maximum. Woon je verder dan moet je dus zelf ook een deel bijleggen.
Alle reacties Link kopieren
Dank je nummerzoveel. Het is prettig om het van een andere, wat positievere kant te zien!

De rest natuurlijk ook bedankt!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven