Werk & Studie alle pijlers

Schriftelijke opleidingen

10-10-2007 16:54 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik lees op dit forum best veel berichten over het LOI en andere schriftelijke onderwijsinstellingen. Nu denk ik er eens in de zoveel tijd ook over om daar een opleiding te volgen, maar wat mij meestal tegenhoudt is het feit dat ik geen flauw idee heb hoe die opleidingen aangeschreven staan.



Nemen werknemers serieus iemand aan die een schriftelijke HBO-opleiding heeft gevolgd bijvoorbeeld? En hoe vind je in godsnaam een stageplek als je een schriftelijke opleiding volgt voor bij voorbeeld leraar? Ik heb altijd het idee dat dat echt niet serieus genomen wordt. Het lijkt me wel handig om bijvoorbeeld een cursus binnen je eigen vakgebied te volgen. Maar om echt een volledige opleiding te doen...



Zijn hier mensen die er ervaring mee hebben? Heb je een baan gekregen na zo'n opleiding? Of ben je werkgever en heb je een LOI'er in dienst?



(overigens wil ik helemaal geen opleiding tot leraar volgen, gewoon een voorbeeld).
Alle reacties Link kopieren
ik zou zo iemand idd ook niet helemaal serieus nemen....ik bedoel: (als voorbeeld) verpleegkundige worden via een thuisstudie .... nou, voor mn gevoel zou ik zo iemand niet aan mn bed willen (en ook liever niet als collega)....maar ja, misschien heb ik dr idd ook een heel verkeerd beeld van.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in een ziekenhuis als doktersassistente en daar worden ook geen stagiaires meer aangenomen van de schriftelijke opleidingen. Omdat ze weinig basiskennis hebben in verhouding tot stagiaires van een niet-schriftelijke opleiding. En vaak is de begeleiding vanuit de schriftelijke opleidingen niet goed. Dus als het even kan zou ik niet een schriftelijke opleiding gaan volgen voor een 'doe' beroep. Het kan goed gaan, maar vaak ook niet. Hou er rekening mee dat je zelf overal achteraan moet.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik heb mijn diploma via een thuis studie gehaald. Ik ben inmiddels 5 jaar doktersassistente. De opmerking dat er te weinig basiskennis zou zijn is volslagen onzin, een schriftelijke opleiding zoals het NTI en het LOI moet aan dezelfde wettelijke eisen voldoen als een reguliere dagopleiding. Dat maakt dus geen enkel verschil.

De begeleiding is inderdaad anders, er wordt veel meer eigen initiatief verwacht maar indien nodig is die begeleiding er wel degelijk!

Ik vind het erg kort door de bocht om een schriftelijke opleiding zo af te schilderen maar weet helaas ook uit eigen ervaring dat het zo werkt.

Het vinden van een stage plek is om die rede heel moeilijk.



En naast het schriftelijke deel is er ook een groot praktijk gedeelte waarin je gewoon praktijk lessen volgt, en daarnaast moet je net zo veel stage lopen als in een reguliere opleiding.



Veel voor-oordelen dus maar ik vind dat in de praktijk wel meevallen.



Groet,

Nannie B
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het verschil zelf meerdere keren meegemaakt met mijn eigen stagiaires, dus ik put uit eigen ervaring. De stagiaires hadden gewoon veel minder basiskennis dan andere stagiaires. Hoe je het ook wendt of keert. Natuurlijk verschilt het wel per persoon hoe graag diegene het vak onder de knie wil krijgen.



Een stagiaire van mij functioneerde helemaal niet en wilde ook niet verbeteren. Mijn collega en ik konden gewoon niet achterhalen bij wie we moesten zijn om te bespreken hoe we verder moesten gaan met haar. De NHA (waar ze bij studeerde) kon ons maar niet zeggen hoe de procedure was bij een dreigende onvoldoende. 'Normaal gesproken krijgen stagiaires altijd een voldoende' was hun mening. Uiteindelijk is de stagiaire na wat ernstige fouten gestopt met haar stage en opleiding.



Daardoor (en omdat het al het zoveelste geval was van slechte begeleiders vanuit de schriftelijke opleidingen) heeft het ziekenhuis besloten geen stagiaires meer toe te laten van die opleidingen.



Uiteraard kan iemand met een diploma van zo'n opleiding wel bij ons komen werken, omdat diegene dan aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
Alle reacties Link kopieren
Ring, ik put ook uit eigen ervaring!

Ik ben met je eens dat de opleiding van de NHA waardeloos is.

Het sluit totaal niet aan bij schriftelijk onderwijs, ik heb zelf de hele handel na 1 leszending retour gestuurd!

Aan de andere kant, in mijn vorige werkkring heb ik ook 15 jaar stagiaires begeleid van het reguliere onderwijs. Welliswaar een andere beroepsgroep maar het principe is hetzelfde. En daar zaten er velen tussen die echt geen basiskennis hadden en dus voortijdig de stage konden beeindigen.



ik denk dat motivatie hierin belangrijker is dan de lokatie of de manier van opleiden.



Groet,

Nanda.
Alle reacties Link kopieren
Ik snal dat het in praktijkgerichte beroepen een probleem is. bedankt voor jullie antwoorden!



En hoe is het dan met de niet-praktijkgerichte opleidingen?



(eigenlijk heb ik het hele idee al uit mijn hoofd gezet, maar ik ben toch erg benieuwd, ik kan er nergens iets over vinden...)
Alle reacties Link kopieren
Ik volg een opleiding tot leraar via de LOI. Je diploma krijg je natuurlijk gewoon via een hogeschool en niet via de LOI. Zij verzorgen alleen het logistieke gedeelte. Ik sta dus gewoon ingeschreven bij een hogeschool en bij de IB-groep.

Ze nemen je op een school zeker serieus, omdat je nogal wat doorzettingsvermogen moet hebben om het helemaal zelf te doen (naast baan, kids en wat nog meer). Ik heb trouwens altijd gezegd dat ik de opleiding volg via afstandonderwijs (want het is natuurlijk geen schriftelijk cursusje wat je doet).



Ik begrijp Pien wel een beetje hoor, maar als je je er iets meer in zou verdiepen...weet je dat het niet zo 'makkelijk' is. En natuurlijk loop ik ook gewoon stage en moet ik gewoon tentamens doen hoor...



Groetjes,

Jennie

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven