Werk & Studie alle pijlers

Schrijfster?

14-11-2007 09:34 67 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg regelmatig de opmerking dat ik 'leuk kan schrijven': spontaan, open en vlot. Nu dacht ik eraan om er iets mee te doen, ook om een centje bij te verdienen. Alleen weet ik niet wat: Columniste in een weekblad? Hoe begin je daaraan? Brengt dat iets op? Een boek(je) schrijven en dat proberen verkopen? Hoe begin je daar dan aan? En wat mag ik daar dan voor vragen? Iemand tips wat ik kan doen met mijn zogenaamd 'talent' en/of hoe ik dat het beste aanpak?
Alle reacties Link kopieren
[quote]fleurtje schreef op 15 november 2007 @ 13:36:

Het eendje op pagina 2 zal niet heel veel verschillen van het eendje op pagina 23 :-)

quote]



;-)



fleurtje schreef op 15 november 2007 @ 13:36:

Als je het al af hebt, zou je het wel in zn geheel sturen.
Sterker nog, ik heb al meerdere versies en een deel van een tweede boekje en een oceaan aan losse tekeningen. Twijfel nu over ook nog wat los materiaal mee sturen. Wat is wijsheid? Teveel lijkt me niet slim. En per email of gedrukt en per post? Heb zelfs al gedrukte en gebonden versies, gedrukt door de drukker op mijn werk en al in gebruik t.b.v. psychologische test bij kinderen. Ik vind het op de computer alleen
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Hmmm... wel apart, ik heb van verschillende uitgevers interesse gehad in een manuscript. En ik lees inderdaad vaak dat een paar hoofdstukken opsturen voldoende is, maar mijn ervaring is daarin heel anders. Hoewel verschillende uitgevers dus daadwerkelijk hun interesse schriftelijk hadden kenbaar gemaakt, moest ik wel degelijk een voltooid manuscript aanleveren voordat ze me ook echt zouden tekenen. Van twee verschillende redacteuren heb ik gehoord dat een paar hoofdstukken voor hen echt nog niets zegt, ten eerste kunnen ze niet inschatten hoe lang je met die hoofdstukken bezig bent geweest, ten tweede hebben ze ook geen idee hoeveel mensen je daarbij geholpen hebben oid, en ten derde zegt een leuk hoofdstuk kunnen schrijven nog niets over je vermogen tot een plot maken.



Ik kan me eerlijk gezegd voorstellen dat dat voor prentenboeken ook zo werkt, want een paar leuke prenten is natuurlijk niet hetzelfde als een leuk verhaal.



En uit ervaring kan ik als tip geven: als je echt schrijfambities hebt zou ik je aanraden om idd daadwerkelijk een heel manuscript te schrijven. Mij is het bijvoorbeeld nog nooit gelukt om een manuscript af te ronden, terwijl ik zéker weet dat ik goed ben in het creëren van karakters, dat ik hele goede hoofdstukken kan schrijven, dat ik een goede synopsis kan maken en een goed basisidee kan maken. Bovendien heb ik zelfs meerdere jaren op een goede schrijfopleiding gezeten. En tóch lukt het me maar niet om een goede plotopbouw voor elkaar te boksen, een logische tijdslijn te creëren en logische keuzes te maken in verteltijd en vertelde tijd. Op de een of andere manier gaat bij mij altijd het verhaal met me op de loop en verzand ik en krijg ik het niet meer op de rit naar een logisch slot. En alsof dat allemaal nog niet dramatisch genoeg is, mis ik ook echt de discipline om naast mijn werk en andere verplichtingen daar serieus dagelijks aan te werken, bij een vastloper vergaat me de lust en leg ik het weer maanden of weken weg of ga ik zitten mierenneuken op de delen die ik al af heb.



Ik ben dan ook van plan om weer opnieuw naar school te gaan om les te krijgen in opbouw en structuur en dergelijke. Maar wat ik ermee wil zeggen is: leuk kunnen schrijven is absoluut geen garantie dat je ook een roman kunt schrijven. In mijn klas op mijn opleiding hadden de meeste van mijn medecursisten verwacht dat ik de eerste zou zijn met een boek in de schappen, terwijl ik nu dus juist de enige van mijn groepje ben die níet gepubliceerd is.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Mijn computer deed vreemd ;-)



..alleen mooier. De beeldkwaliteit is veel beter.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Inad,



Altijd per post opsturen. Ik zou eerst op internet wat uitgeverijen selecteren waarvan je denkt dat je in hun fonds past, meestal hebben die ook op hun eigen site de regels staan waaraan een manuscript moet voldoen en ik neem aan dat kinderboekenuitgeverijen ook wel regels hebben voor het aanleveren van illustraties en/of prentenboeken. Als ze dat niet op hun site hebben staan moet je ze gewoon even bellen, want bij de meeste uitgeverijen (van volwassenenliteratuur althans) is het zo dat verkeerd aangeleverde manuscripten sowieso niet behandeld worden.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Verplaats jezelf eens in een uitgever, Inad. Die krijgt elke dag een stapel manuscripten waarvan de meerderheid zo slechts is dat er geen doorkomen aan is. Grote dikke boekwerken vol met slecht geschreven teksten. Dat motiveert niet om te lezen en het maakt hem bij voorbaat kritisch.



Als jouw werk anders is, moet je zorgen dat je er uit springt. Dus zorg ervoor dat wat je toestuurt toegankelijk is, dus:

- er netjes uitziet

- niet te veel is

- makkelijk wegleest en doorbladert.



Zo'n uitgever is een professional, die ziet al een aan klein beetje materiaal of het misschien wat is of niet. Dus als jij hem net voldoende geeft om dat te kunnen zien en zoveel dat hij er snel door is, ben je sterk in het voordeel.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is dat ook het moelijkste, Fashion.



Int, heel helder en goed, je bericht. Ik ken ook mensen die al wel roman hebben uitgegeven, maar er inderdaad gewoon een baan bij moeten hebben. Of, daar komt het dus in de praktijk op neer, het schrijven erbij doen.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en voor de meelezers/ TO:



Als ik zeg: het is me nog nooit gelukt een manuscript af te ronden, wil dat absoluut niet zeggen dat ik niet heel veel schrijf. Als ik puur kijk naar wat ik aan romanideeën geschreven heb denk ik dat ik van de 3 romanideeën waarvoor interesse was zeker 6000 paginas aan probeersels, hoofdstukken, dialogen, structuren, verschillende perspectieven etcetera heb geschreven. En daarnaast schrijf ik voor mijn werk dus ook, gemiddeld een pagina of 75 a 100 aan functionele fictie per week.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
FV, die paar bladzijden is vooral om te weten of je niet meteen afgekeurd zal worden. Maar je hebt gelijk, daarna moet je echt wel een heel manuscript aanleveren voordat je weet of het echt goed genoeg is. Maar het scheelt je een hoop werk als je snel weet dat je bij de grote meerderheid hoort met wie het toch nooit iets zal worden.



En het is idd moeilijk een roman helemaal af te ronden. Er zijn populaire schrijvers die het verhaal gaandeweg ontwikkelen, omdat ze zelf ook verrast willen worden. Maar dat levert vaak van die irritante verhalen op waarbij het niet mogelijk is mee te denken. Niettemin vindt een groot deel van de bevolking dat geen enkel probleem en komt iemand als Baantjer daar dus gewoon mee weg. Voor mij is het een must dat een verhaal mooi in elkaar zit en in feite moet je het dan al helemaal in je hoofd hebben, van begin tot eind. En het dan nog helemaal woord voor woord op moeten schrijven, terwijl jij zelf al lang weet hoe alles gaat gebeuren, is gewoon een doodsaaie vermoeiende en vooral niet leuke klus. De verleiding om het dan af te raffelen en er bijvoorbeeld een kort verhaal van te maken is enorm.



Over mijn uitgegeven boek heb ik een paar jaar gedaan.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
Oh kruispost zie ik..



Aha, per post dus. Ik heb al een uitgever geselecteerd. Deze geeft alleen op de website aan per email óf per post te willen ontvangen. Dus bij hen kan het klaarblijk beide. Het voordeel van per post en al gebonden is wel dat het sneller bladert en een beter idee geeft van het potentiële resultaat. Dus toch per post. Ik was al van plan van te voren te bellen inderdaad. Dan kun je ook op je enveloppe zetten dat het een 'manuscript op verzoek' is o.i.d.



Vanuit collegae al positieve reacties ontvangen, dus ik heb goede hoop, maar dat is natuurlijk vreselijk naïef ;-) Ik houd maar vast aan het nooit geschoten, altijd mis principe :-P
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
FV, ik kan uit ervaring zeggen dat van 99% van de manuscripten slechts 1 a 2 bladzijdes worden gelezen, alvorens het retour afzender gaat....



Over het algemeen willen uitgeverijen de tekst per post ontvangen, ze gaan het nl echt niet zelf uitprinten of van een beeldscherm lezen.



Overigens weet ik dat bij heel veel uitgeverijen (iig die van WPG en PCM) de eerste schifting door stagiaires wordt gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Int,



Zelf ben ik een nogal intuitief ( en ook gewoon een nogal gemakzuchtige) schrijver. Vaak weet ik zelf nog niet hoe iets af gaat lopen. Nou, dat werkt dus niet, is me inmiddels duidelijk. Het stoort me idd ook bij wél uitgegeven romans of bijvoorbeeld series ( heb een grote voorliefde voor televisiescenarios en heb zelf ook scenarios geschreven), dan zie ik gewoon waar vantevoren niet goed is nagedacht en met kunstgrepen het verhaal weer op de rit moet of hele verhaallijnen maar afgeraffeld worden.



Dus ik heb besloten idd niet meer uit de losse pols te schrijven, maar zoals je terecht zegt: dat is direct een stuk minder leuk, dan is het echt wérk.
Am Yisrael Chai!
fashionvictim schreef op 15 november 2007 @ 14:08:

, maar mijn ervaring is daarin heel anders. Hoewel verschillende uitgevers dus daadwerkelijk hun interesse schriftelijk hadden kenbaar gemaakt, moest ik wel degelijk een voltooid manuscript aanleveren voordat ze me ook echt zouden tekenen. .
Maar die hadden dus kennelijk al wél wat van je gelezen en kenden dus jouw schrijfstijl al, die ze dus beviel!
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 15 november 2007 @ 14:28:

Overigens weet ik dat bij heel veel uitgeverijen (iig die van WPG en PCM) de eerste schifting door stagiaires wordt gedaan.


Haha, dat wist ik nog niet, maar klinkt erg logisch. Het is tenslotte helemaal niet erg als een goed manuscript ten onrechte wordt afgekeurd. Er blijven meer dan genoeg goede manuscripten over die lang niet allemaal gedrukt kunnen worden omdat de vraag naar boeken kleiner is dan die manuscripten bij elkaar.



Ik publiceer redelijk veel artikelen. Die worden allemaal van tevoren beoordeeld voordat ze naar de redactie gaan. Als iets wordt afgekeurd wordt er niet eens meer naar gekeken, zelfs niet als het overduidelijk ten onrechte wordt afgekeurd. Er blijft namelijk meer dan genoeg over om het tijdschrift mee te vullen en zelfs enkele goedgekeurde en goede artikelen zullen moeten worden afgekeurd, omdat het aanbod gewoon te groot is.



Ten onrechte iets goedkeuren terwijl het eigenlijk slecht is, is wel erg en kan zelfs een financiele ramp worden. Je kan dus beter te veel afkeuren dan goedkeuren.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 15 november 2007 @ 14:28:

FV, ik kan uit ervaring zeggen dat van 99% van de manuscripten slechts 1 a 2 bladzijdes worden gelezen, alvorens het retour afzender gaat....



Over het algemeen willen uitgeverijen de tekst per post ontvangen, ze gaan het nl echt niet zelf uitprinten of van een beeldscherm lezen.



Overigens weet ik dat bij heel veel uitgeverijen (iig die van WPG en PCM) de eerste schifting door stagiaires wordt gedaan.
Ja, dat weet ik ook wel, dat dat zo is. En trouwens, ik lees zelf op mijn werk ook vaak ongevraagde manuscripten of ideeën en lees zelf ook niet meer dan de eerste bladzijde vaak, dan weet ik zelf ook al wel dat dit nooit iets gaat worden.
Am Yisrael Chai!
Int schreef op 15 november 2007 @ 14:34:

[...]



Haha, dat wist ik nog niet, maar klinkt erg logisch. Het is tenslotte helemaal niet erg als een goed manuscript ten onrechte wordt afgekeurd.






De oude uitgever van Prometheus baalde anders verschrikkelijk dat ie Lulu Wang had laten schieten

:rofl:
Alle reacties Link kopieren
verbaal, er is vaak geen doorkomen aan. Als je een schrijverstalent hebt en je weet dit te combineren met een ander beroep, dan ben je ineens erg gewild, daar is de spoeling veel dunner en dergelijke mensen zijn schaars. Als je je talent zo in kan zetten, dan kan je er flink mee verdienen.



Klopt!

Mijn moeder heeft enkele hobby-boekjes uitgegeven en haar 'topper' is in diverse talen vertaald en ze heeft er meer dan honderdduizend van verkocht!

Dan tikt het toch best aan, al krijg je maar een klein percentage van de opbrengst.

Zelf heb ik literaire ambities, maar ik zie ook in dat de kans daar echt iets van te maken en er bovendien geld mee te verdienen, heel klein is. Voorlopig zie ik dat maar als hobby.

Gelukkig ben ik ook voedingskundige en schat ik zo in dat een bepaald boek dat ik over voeding wil graag schrijven, goed zal kunnen lopen. Hopelijk kan ik jullie over een jaar meer melden hierover!

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 15 november 2007 @ 14:32:

[...]





Maar die hadden dus kennelijk al wél wat van je gelezen en kenden dus jouw schrijfstijl al, die ze dus beviel!






Ja, dat is ook zo, ben zelf ook beoordeeld op slechts een bladzijde of 20 denk ik, en dan niet eens een eerste hoofdstuk maar gewoon een fragment waar ik zelf erg blij mee was.



Ik wilde eigenlijk dus vooral aanvullend op jouw tips aangeven dat dat nog niets zegt. Er wordt door zoveel mensen geschreven, en ongeveer 1 op 2 mensen denkt dat hun leven zo interessant is dat het echt vereeuwigd moet worden in film, een serie of een roman. Well, keep dreaming, dus.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 15 november 2007 @ 14:30:

Dus ik heb besloten idd niet meer uit de losse pols te schrijven, maar zoals je terecht zegt: dat is direct een stuk minder leuk, dan is het echt wérk.


Mij stoort zoiets ook. Als ik een detective lees en ik kan in het laatste hoofdstuk de ontknoping zodanig veranderen dat het verhaal ongewijzigd blijft maar een ander de dader is, dan ben ik teleurgesteld. Agatha Christie vind ik dan ook helemaal niets. Maar goed, je kan er dus wel rijk en beroemd mee worden.



En ja, die andere manier is echt wérk. Dat roepen echte schrijvers ook voortdurend. En het is geen leuk werk. En nog slecht betaald ook. Ooit heb ik eens een maand vrij genomen gewoon om het te proberen, ik wilde wel eens meemaken hoe het is om zo te leven. Daarna was ik weer heel blij met mijn eigen baan.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
Als ik iemand toch wel zwaar overgewaardeerd vind is het Lulu Wang wel, Fleurtje. Wat overigens ook weer bewijst dat zelfs heel erg goed kunnen schrijven en uitgegeven worden niks zegt over je verdere succes, want helaas zijn de meeste bestsellers gewoon waardeloos geschreven.
Am Yisrael Chai!
Haha FV, zo ongeveer een miljoen Nederlanders denkt dat. Eigenlijk best zielig. Of nou ja, niet zielig, het is meer zielig wat er met sommige manuscripten gebeurt. Sommige manuscripten zijn zo erbarmerlijk, dat ze een rondje maken langs de redacteuren. Dan moet je echt even het idee uitschakelen dat daar iemand uit Baffelo-Binnen achter zit, die twaalf jaar aan dat boek gewerkt heeft en vol spanning bij de brievenbus zit te wachten op het verlossende woord van de heren uitgevers...
fashionvictim schreef op 15 november 2007 @ 14:40:

Als ik iemand toch wel zwaar overgewaardeerd vind is het Lulu Wang wel, Fleurtje. Wat overigens ook weer bewijst dat zelfs heel erg goed kunnen schrijven en uitgegeven worden niks zegt over je verdere succes, want helaas zijn de meeste bestsellers gewoon waardeloos geschreven.




Oh ja, ik vind dat zij verschrikkelijk slecht schrijft. Maar dat is wel de kunst van uitgeven, vind ik: daar doorheen prikken en wéten/geloven dat het boek goed gaat verkopen (ook al zie je als uitgever dat een boek erg slecht geschreven is). En het boek verkocht goed....

Maar dat is natuurlijk ook iets wat vaak wordt vergeten: verkoopcijfers. Mensen denken vaak: een boek dat lang in de top-tien staat, wordt veel gelezen. Maar verkoopcijfers zeggen natuurlijk 0,0 over de leescijfers.
Alle reacties Link kopieren
Int schreef op 15 november 2007 @ 14:00:

In andere beroepen vind je vaak veel mensen die iets goed kunnen maar het niet kunnen opschrijven. Beleidsstukken, onderzoeksrapporten, processen verbaal, er is vaak geen doorkomen aan. Als je een schrijverstalent hebt en je weet dit te combineren met een ander beroep, dan ben je ineens erg gewild, daar is de spoeling veel dunner en dergelijke mensen zijn schaars. Als je je talent zo in kan zetten, dan kan je er flink mee verdienen.
Stel dat ik hiermee verder wil, hoe pak ik dat dan het beste aan?
Alle reacties Link kopieren
biaanca schreef op 15 november 2007 @ 15:18:

[...]



Stel dat ik hiermee verder wil, hoe pak ik dat dan het beste aan?
Als ik je dat kon vertellen, zou ik er wel een boek over schrijven.
Soep met ballen zal nooit met hetzelfde zijn
Alle reacties Link kopieren
X-D Int.



Biaanca,



Je komt wel een beetje gemakzuchtig over, hoor. Je leest iets over veel geld verdienen en dan moet Int je gaan voorkauwen hoe je dat moet aanpakken. Come on, uit deze discussie en gewoon uit dit forum, waar zo'n hoog percentage mensen beroepsmatig iets met tekst doet, zou je kunnen opmaken dat je echt niet de enige bent tegen wie mensen weleens zeggen dat je leuk kunt schrijven. Get in line, honey, zou ik willen zeggen, met jou nog honderdduizenden anderen. Dus zal je zélf moeten investeren als je er echt iets mee wil doen, je redt het echt niet met even op een forum wat tips vragen. Zelfs voor huis aan huis bladen is het aanbod wannabe-schrijvers overweldigend. Echt, de enige manier om met schrijven geld te verdienen is door het veel, heel veel, te doen. Oh ja, en solliciteren op beroepen waarbij schrijven een groot deel van je werk uitmaakt wil ook nog wel eens helpen, dat geeft je in ieder geval routine. Schrijven is vooral meters maken.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Opleidingen als HBO tekstschrijven, HBO communicatie, media en entertainment, school voor journalistiek, WO Nederlands, taalwetenschappen, algemene letteren en nog een heleboel andere zitten bovendien vól met mensen die "iets met taal" doen cq. willen. En dan heb je ook nog duizenden schrijfcursussen die ook allemaal vol mensen zitten die dat ook willen. Maw: het aanbod is echt enorm.
Am Yisrael Chai!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven