Werk & Studie alle pijlers

Schurft bij client in de Thuiszorg

22-08-2007 11:38 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanmorgen was ik bij een nieuwe client aan het werk. Ik had de wc schoongemaakt en ze verteld te worden behandeld voor.. Ze wist de huidaandoening niet meer. Dus ik van alles opnoemen en toen kwam ze met schurft voor de dag.

Ik vond dit natuurlijk niet prettig te horen en heb gezegd dat ik contact op zou nemen met de leidinggevende. Mw. haalde me over om nog een klusje te doen, ze zei dat de arts het niet juist had t.a.v. schurft, een deken van boven moest nog in een vuilniszak. Heel stom dat ik dat nog heb gedaan, ik heb daarna gelijk gebeld en ik kreeg de boodschap om mijn werk te staken en naar huis te gaan.

De assistente van de huisarts overlegt nu of ik behandeld moet worden (het is dan nog zoeken naar medicatie, ik geef bv).

De fleboloog die het middel heeft voorgeschreven aan haar, vindt niet dat ik intensief genoeg met mw. in aanraking ben geweest en vindt het niet nodig om te behandelen.

Een medisch verhaal. Maar ik voel me er wel erg rot door, mw. heeft het niet gelijk verteld. En daarbij ze zei 'dat God het dan zo gewild zou hebben' als ik besmet zou worden.

Iemand ervaring met deze specifieke situatie? Of een advies?
Alle reacties Link kopieren
He gatver wat een naar verhaal. Erg vervelend dat die vrouw er niet zo'n probleem mee heeft om andere mensen aan te steken. En jij hebt ook nog een kleintje thuis.



Wat ik zou doen? Ik weet niet. Nooit zoiets meegemaakt. Ik denk een gesprek aangaan met de leidinggevende hoe dit zo heeft kunnen gebeuren.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig ben ik volgens mijn huisarts onvoldoende in contact geweest met de client om behandeld te moeten worden. Moet wel alert zijn op jeuk (als we op vakantie zijn, lekker dan). Het loopt dus met een sisser af.

Pfff heb het wel gehad. Hele poos gebeld met leidinggevende, uitzendburo, huisarts en flebologisch centrum (waar mw. behandeld wordt)..

Ik voel me idd een beetje genaaid door de client, Mal.

Gelukkig zijn er genoeg clienten die het werk dan weer leuk maken, morgen hopelijk weer een leuke werkplek!
Alle reacties Link kopieren
Compu, wat een vervelende situatie! Idd zeker omdat je thuis een kleine meid hebt rondlopen. Moet je toch niet aan denken dat je haar met zoiets besmet?



Gelukkig lijkt de kans op besmetting dus erg klein. Kan wat dat betreft ter verdere geruststelling melden dat ik paar jaar terug een huisgenootje had die schurft bleek te hebben (had ze opgelopen van een vakatieliefje in een exotisch oord - leuk souvernir..). We sliepen natuurlijk niet bij elkaar in bed, maar gebruikten wel dezelfde badkamer en keuken - nou ja, gewoon zoals je samen met iemand een huis deelt. Ze heeft zeker twee weken met symptomen rondgelopen voordat ze wist wat het was (bij de EHBO van het VU stuurden ze haar met een injectie tegen de jeuk naar huis - waarschijnlijk een allergie mevrouw....). En toen ze eenmaal medicijnen had (een smeerseltje) heb ik haar daarmee ongesmeerd (wel met handschoentjes aan).



Kort verhaal lang: al met al dus best intensief contact, maar ik ben niet besmet geraakt. Ook niemand anders in haar omgeving trouwens. Zal medisch wel niet verantwoord zijn om dan de conclusie te trekken dat jij ook niet besmet bent, maar de kans lijkt me dus inderdaad heel erg klein.



Wat zegt je leidinggevende ervan eigenlijk? Ik zou verwachten dat die client hier vanuit de organisatie stevig op wordt aangesproken en dat haar duidelijk wordt gemaakt dat haar op deze manier geen diensten kunnen worden verleend. Verder denk ik dat je je om de uitlatingen van die mevrouw niet al te druk moet maken. Sommige mensen sporen nou eenmaal niet en zij klinkt als eentje...



Sterkte!!
Alle reacties Link kopieren
Ah, goed te lezen, Hel! Ben nu echt gerustgesteld. Besmetting is dus blijkbaar niet zo simpel. Behalve als je met elkaar onder de lakens duikt dan..

Leidinggevende en mw. maakten ruzie aan de telefoon. Het is dus iemand die niet voor rede vatbaar is, jammer. Ze zit nu de komende tijd zonder hulp en de kinderen zullen er nu voor op moeten draaien.
Alle reacties Link kopieren
Vervelend Compu, nu maar hopen dat de arts gelijk heeft en dat je niet genoeg in contact met haar bent geweest. En dat God zou willen dat je besmet zou worden, nou ja daar geloof ik niet zo in, makkelijk om het daar op af te schuiven en makkelijk gezegd.
Alle reacties Link kopieren
Synoniem: Scabiës



Wat is het?

Schurft is een sterk jeukende huidafwijking die wordt veroorzaakt door een kleine mijt, Sarcoptes scabiei. Deze mijt leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren.



foto: microscopische opname van een schurftmijt.



Hoe ziet het eruit?

Het belangrijkste kenmerk van schurft is ernstige jeuk. De uiterlijke kenmerken van een schurftinfectie bestaan uit de typische zeer kleine gangetjes in de huid die met het blote oog waarneembaar zijn. Omdat de schurftmijt zich het liefst ophoudt in huid in de lichaamsplooien kunnen de gangetjes daar het best worden gevonden. Schurft wordt vrijwel nooit in het gezicht of op het behaarde hoofd gezien.

Typische plekken waar schurft gevonden kan worden zijn:



tussen de vingers

polsen

oksels

billen

penis

Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien.

Bij kleine kinderen zijn de gangetjes niet altijd het meest opvallend. Bij hen is er vaker sprake van rode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vooral in deze gevallen wordt een schurftinfectie nog wel eens aangezien voor eczeem of galbulten.



Hoe kom je eraan?

De schurftmijt wordt alleen overgedragen na intensief contact tussen mensen. Alleen de hand schudden van een schurftdrager bijvoorbeeld, is onvoldoende om de mijt op te lopen. Soms vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddegoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiene.

Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten.





Hoe wordt schurft vastgesteld?

In typische gevallen kan uw arts de diagnose ‘op het oog’ stellen. Wel zal steeds worden geprobeerd om de schurftmijt ook daadwerkelijk aan te tonen. Dit gebeurt door met een mesje of een klein scherp lepeltje een gangetje leeg te schrapen en het geoogste materiaal vervolgens onder de microscoop te onderzoeken (zie foto).





Hoe kom je eraf?

Er zijn verschillende anti-schurft crèmes die op voorschrift van een arts verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dit zijn:



benzylbenzoaat smeersel

lindaan smeersel

permetrine crème



Er zijn een aantal belangrijke regels om de behandeling succesvol te laten verlopen:

om herbesmetting te voorkomen moeten alle huisgenoten van een schurftdrager worden meebehandeld met de crème.

de huid moet zorgvuldig worden ingesmeerd volgens het voorschrift.

extra aandacht moet besteed worden aan de nagels: door krabben kunnen mijten of eieren onder de nagels gekomen zijn. De crème moet daarom met een zacht borsteltje ook onder de rand van de nagel worden gebracht.

De kleding, het beddegoed en evt. knuffeldieren dienen zo mogelijk gewassen te worden. Kleding die niet gewassen kan worden moet langdurig in de buitenlucht gehangen worden (tenminste 24 uur).

Voor kleine kinderen en zwangeren gelden speciale regels. Zo wordt lindaan nooit voorgeschreven aan zwangeren en kleine kinderen vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen (lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter van het geneesmiddel !).

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de scabiës te bestrijden met tabletten. Ivermectine is effectief in een éénmalige dosis. Het middel wordt alleen voorgeschreven als de besmetting met schurft ook daadwerkelijk door microscopisch is aangetoond. Ivermectine wordt vooralsnog niet vergoed.



Wat zijn de vooruitzichten?

Door de behandeling worden de schurftmijten en haar eieren gedood. De jeuk verdwijnt geleidelijk na een succesvolle behandeling. Pas als alle dode mijten en eieren door de voortdurende vernieuwing van de huid zijn afgestoten, is de jeuk geheel verdwenen. Dit kan enkele weken duren.

Indien na deze periode de jeuk blijft bestaan of wanneer er nog nieuwe gangetjes ontstaan is de behandeling waarschijnlijk niet afdoende geweest. Een herhaling van de behandeling is dan aangewezen. Wanneer de schurftinfectie in eerste instantie niet bewezen werd met microscopisch onderzoek moet bij persisteren van de klachten ook nog de mogelijkheid van een verkeerde diagnose overwogen worden.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
http://www.huidarts.com/c...ction=form&fid=1020972136
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
[bewerk] Scabies norvegica

Krabben lijkt inderdaad te helpen om de infectie beperkt te houden: bij patiënten die om een of andere reden zelf niet (kunnen) krabben (ernstig demente bejaarden, inwoners van tehuizen voor ernstig meervoudig gehandicapten) treden soms gevallen op van zeer ernstige infecties op, de zogenaamde scabies norvegica ('Noorse scabies', synoniem: scabies crustosa).[1] Deze variant wordt niet veroorzaakt door een andere parasiet, maar geeft een veel ernstiger aantasting van de huid weer, met veel grotere aantallen mijten.





[bewerk] Overdraagbaarheid

Een hand geven is onvoldoende om met de mijt besmet te raken, maar bij intiemer lichamelijk contact kan het wel. Bij scabies norvegica is een oppervlakkig contact soms al voldoende. Daaronder vallen dus ook langdurige omhelzingen en met name seksueel contact. Ook kan de mijt via beddengoed, handdoeken en dergelijke worden overgedragen, en zullen bij samenwonen op een kleine oppervlakte ook huisgenoten besmet kunnen raken.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Schurft wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht. Je kunt het ook krijgen door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of diens kleren te dragen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Transmissie en incubatieduur.



Scabiës wordt in de eerste plaats overgedragen door huidcontact met een besmette persoon (Chouela, 2002; Orkin, 1985). Er wordt vermoed dat een langer durend huidcontact, minimum tien minuten, nodig is voor overdracht van de mijt. Voorbeelden daarvan zijn knuffelen, omhelzen, samen slapen, intiem contact, kinesitherapie, patiënten wassen, lichaamsverzorging… Vluchtige, kortdurende contacten zoals bijvoorbeeld een handdruk zou minder risico inhouden.



Een tweede en veel minder frequente weg voor transmissie van scabiës is via besmette kledij, linnen en beddengoed. Besmetting door contact met deze voorwerpen is weinig waarschijnlijk maar is niet helemaal uit te sluiten (Chouela, 2002; Orkin, 1985).



Ten slotte dient vermeld te worden dat scabiës norvegica in tegenstelling tot de klassieke scabiës uiterst besmettelijk is, ook na een vluchtig contact met de patiënt of met besmette materialen. In dit verband dienen dan ook isolatiemaatregelen in acht genomen te worden.



Na een eerste infectie met de schurftmijt duurt het ongeveer 3 à 4 weken eer er huidletsels zullen ontstaan. De incubatieduur kan echter variëren van 1 tot 6 weken. Praktisch betekent dit dat iemand reeds scabiës kan hebben (en kan doorgeven) voordat er huidletsels zichtbaar zijn. Patiënten die reeds scabiës doorgemaakt hebben zullen bij een volgend contact met de mijt op enkele dagen tijd letsels ontwikkelen (Chouela, 2002).
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Wat is de behandeling?

Schurft wordt behandeld met Lindaan Smeersel of met permetrinecrème (Loxazol). Beide middelen zijn ongeveer even effectief. Nadeel van permetrinecrème is dat dit middel niet vergoed wordt. Wel heeft permetrinecrème de voorkeur boven lindaansmeersel bij kinderen jonger dan 3 jaar en bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Het is absoluut noodzakelijk dat alle gezinsleden een behandeling krijgen, ook wanneer ze zelf geen jeuk of huiduitslag hebben. Ook de partner van de patiënt met schurft moet worden meebehandeld. Iedereen moet zo snel mogelijk en op hetzelfde moment worden behandeld en wel als volgt:



• het gehele lichaam (met uitzondering van het gezicht en het behaarde hoofd) wordt ingesmeerd, dus ook bijvoorbeeld tussen de tenen, in de bilspleet, onder de (kortgeknipte) nagels, op de balzak, op de schaamlippen, echt overal. Bij kinderen van 2 jaar en jonger worden ook het gezicht en het behaarde hoofd meebehandeld. Na het insmeren NIET de handen wassen. NIET van te voren onder de douche of in bad gaan.

• Op de ochtend na het insmeren (8 tot 12 uur na het aanbrengen van de crème) moet het gehele lichaam onder de douche goed worden gewassen.

• Na het douchen het lichaam afdrogen met een schone handdoek en schone kleren aantrekken.

• Alle kleren die in de afgelopen 3 dagen gedragen zijn en op 60oC kunnen worden gewassen gaan de was in, evenals het beddengoed. Bij wassen op een temperatuur van boven de 50oC worden de aanwezige mijten gedood. Kledingstukken die niet op deze temperatuur (of helemaal niet) mogen worden gewassen moeten gedurende ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak worden bewaard en kunnen vervolgens zo nodig worden gewassen.

• De avond volgend op de behandeling in een schoon bed stappen, d.w.z. met schone kussenslopen, lakens of dekbedovertrek en matrashoes. De matras en het kussen hoeven niet gereinigd te worden. Laat matras en kussen overdag onopgemaakt tot voor het slapen gaan. Dekens moeten gedurende 48 tot 72 uur worden gelucht alvorens zij weer kunnen worden gebruikt.



De behandeling met permetrinecrème of lindaansmeersel hoeft in principe maar één keer te worden uitgevoerd. Als de maatregelen nauwkeurig worden uitgevoerd, zoals hier beschreven, zal de schurft nagenoeg zeker verdwenen zijn. Doorgaans is de jeuk binnen 3 dagen aanzienlijk verbeterd, maar het kan wel 3 tot 4 weken duren tot de huidafwijkingen en de jeuk geheel verdwenen zijn. Denk dus in de tussentijd niet dat de therapie niet is aangeslagen! De patiënten zelf (niet degenen die geen huiduitslag hadden) worden om deze reden soms door de (huid)arts nabehandeld met een corticosteroïdcrème. Alleen wanneer na een week de jeuk niet is afgenomen en nog nieuwe huidafwijkingen opkomen, mag de behandeling nog 1 keer (NIET vaker) worden herhaald. Dat geldt zowel voor de lindaanemulsie als voor de permetrinecrème. Ook dan moet iedereen uit de omgeving weer meebehandeld worden en moeten de hier beschreven hygiënische maatregelen weer toegepast worden.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Nog meer gerustgesteld nu ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Je bent op dreef, bedankt.

De eerste schurftgrappen zijn al gemaakt hier, dus geen onrust meer.
ik krijg wel jeuk van dit topic..
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het ook meegemaakt op mijn werk.................Voordat de artsen (werkte in een verpleeghuis) er eens achter kwamen wat het was zat ik al lekker op een zonnig eiland en brak bij mij ook schurft uit!



Naast heel veel bewoners hadden heel veel collega's er last van en heeft het zeker 2 jaar geduurd voordat deze "epidemie"over was.



Ik ben in totaal 2keer besmet geweest met de schurftmijt, ondanks werken met handschoenen, schorten en smeren met Lindaan en Loxazol (tot 6 keer toe, het hele gezin smeerde mee, hele huis moest schoongeboend etc.)



En daarnaast voel je je ontzettend smerig, maar hoe vaak je ook onder de douche stapt, het helpt niet tegen de ondragelijke jeuk en het gevoel van je zelf smerig voelen (juist te veel wassen van de handen etc. maakt je meer kwetsbaar..............)



Ik zou deze client dus zeker serieus nemen (of je baas moet de situatie serieus nemen) want het is een zeer besmettelijk iets!!!!



Succes en sterkte ermee!!
Alle reacties Link kopieren
Gatverdamme Peggysue. Wel 2 jaar achtereen, niet uit te roeien dus..

Ik ga ook over 2 weken op vakantie. Ben je lekker mee als je dat daar overkomt zeg. En dan ook nog je gezin die eraan moet. Flinke klus!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven