Werk & Studie alle pijlers

Stomme studie, leuke baan? Leuke studie, geen baan?

30-04-2007 22:15 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik ben bijna afgestudeerd aan een HBO opleiding en ik wil graag verder studeren aan de universiteit. Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen over wat en waar. De meeste studies die ik interessant vind (Algemene Cultuurwetenschappen, filosofie), liggen namelijk meestal niet zo heel goed in de arbeidsmarkt...

Wat vinden jullie beter? Een minder leuke studie maar wel meer kans op een goede baan of een studie die je wel interessant vind, maar met minder kans op een baan?? Persoonlijk neig ik meer naar het tweede, maar het is natuurlijk ook wel fijn als je een goede baan kan vinden...

Wat vinden jullie?

Welke opleiding doen jullie of hebben jullie gedaan en waarom?

Alvast bedankt voor jullie reactie!



XX LL
Alle reacties Link kopieren
Da's toch echt een keuze die ieder voor zich moet maken. (tsja... zo'n opmerking, alsof jij daarop zit te wachten...:P)

Zelf heb ik gekozen voor een studie waarmee ik later (is dus nu) goed m'n brood kon verdienen. Ik ben namelijk ook dol op shoppen:gwab: en ik wil in een goede wijk wonen en in een auto rijden die niet elke 100 km stil staat. En daarvoor wil ik best een mwah-mwah baan hebben, want die heb ik van 9-5 en m'n leven gaat 24/7 door!

En: meest belangrijk: ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze om voor 'n degelijke studie te kiezen (maar ben nu wel met 'n andere, ook degelijke, studie bezig).
Alle reacties Link kopieren
Er is een tijd geweest dat onderwijs de toekomst had, want daar zouden banen genoeg in komen, viel dus tegen voor veel mensen die die opleiding gedaan hebben.

en zo kan het andersom ook, dus het is koffiedik kijken.

n leuke studie van 4 jaar en dan  vooruitzicht van 40 jaar een baan die je niet zint, en dan over een jaar of wat omscholen,

of een saaie studie van 4 jaar en dan  vooruitzicht van 40 jaar een baan die je wel leuk vindt , met de mogelijkheid dat je over n paar jaar ook moet omscholen wegens baanverlies wegens fusie of weet ik wat.



Doe wat je leuk vindt, anders zijn die eerste 4 jaar al niet door te komen, en je weet toch niet hoe t uitpakt
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Wat voor soort baan zou je leuk vinden om te doen? Zit daar niet iets bij wat ook redelijke kans op een baan geeft? Wellicht is er ergens een middenweg te vinden als in 'redelijke studie met redelijke kans op een baan'?Nu 4 jaar een leuke studie volgen is natuurlijk leuk, maar studeren kost een hoop geld en energie, dus als het verder nergens toe leidt is dat naar mijn mening best zonde.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf achteraf spijt dat ik niet een meer degelijke studie heb gedaan. Met een goede inhoudelijke studie kun je fantastische banen vinden (niet zozeer qua geld maar qua inhoud), en met modestudies of pretstudies valt dat vaak tegen.



Filosofie begint trouwens al ietsiepietsie beter in de markt te liggen, maar cultuurwetenschappen zou ik niet doen. Dan zou ik in ieder geval voor de oudste en bekendste richting kiezen die er in de buurt ligt, bv sociologie of culturele antropologie. Werkgevers hebben namelijk vaak geen flauw idee wat al die nieuwe studies inhouden en zijn er dan vaak niet zo gecharmeerd van.
Altijd voor de interessante studie gaan. Tenzij je nu al precies weet wat voor werk je over vier jaar wilt doen.

Op de universiteit leer je geen vak, je leert hoe je iets onderzoekt, hoe je over dingen nadenkt. Dat weten werkgevers ook.



Als je een studie zoekt waarmee je werk kunt vinden, zoek dan een studie waar een stage verplicht is. (Grappig genoeg zijn dit vaak de modestudies :P)



Ik heb iets in de richting van cultuurwetenschappen gestudeerd. En mijn vriend filosofie. We hebben nu een eigen bedrijf.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf een psychologie- en talenmens maar omdat daar moeilijk werk in te krijgen is, ben ik na het VWO bedrijfseconomie en bedrijfskunde gaan studeren. De eerste studie vond ik vreselijk: ik vond het niet leuk en snapte niks van al die cijfers dus dat was zonde van de tijd. Er is wel veel vraag naar bedrijfsecomen en het verdient goed maar ik kan die vraag dus niet vervullen ondanks mijn diploma. Heb het wel twee banen lang geprobeerd maar kon beide keren na enkele maanden opstappen (weggestuurd worden is niet leuk en slecht voor je zelfvertrouwen en cv). Bedrijfskunde (managementopleiding) vond ik wel een leuke studie en ik kreeg er ook goed een baan in. Ik blijk alleen geen manager (vind het ook niet leuk) en eigenlijk vond ik het bedrijfsleven maar oppervlakkig toen ik er eenmaal in zat. Daardoor werden mijn contracten steeds niet verlengd en werd ik bij sollicitaties niet aangenomen omdat ik niet enthousiast genoeg was. Kortom: na jaren ellende op de arbeidsmarkt toch maar eens een loopbaantest gedaan waar uitkwam dat ik een talen- en psychologiemens ben. Dus toen maar psychologie gaan studeren, ben nog bezig: lang en zwaar traject in deeltijd, en een psychologiebaantje gevonden. Eindelijk eens werk dat ik leuk vind! Had ik het nu maar gelijk gestudeerd :(. Ik zie wel mensen ploeteren met een psychologiediploma om aan het werk te komen maar de volhouders en de mensen die echt bereid zijn te investeren komen er uiteindelijk vaak toch wel.



Dit was mijn verhaal, hopelijk heb je er wat aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik hang zelf de theorie aan dat je het best een studie kunt gaan doen die je echt boeit. Dan komt die goede baan "vanzelf". Nou ja, niet helemaal vanzelf, maar echte motivatie en gedrevenheid zijn uiteindelijk toch de beste basis. Ik heb twee vriendinnen die niet de studie hebben gedaan die ze wilden doen en nu hopeloos vastlopen (geen werk kunnen vinden, eigenlijk een nieuwe studie willen doen (maar na je dertigste nog een volledig nieuwe start maken is toch wel ingewikkeld)). De ene heeft een degelijke studie gedaan omdat dat moest van haar ouders (maar wilde eigenlijk iets creatiefs), de andere wilde vooral veel geld gaan verdienen, maar dat lukt nu niet goed. Zelf heb ik juist puur uit belangstelling een studie gedaan die normaal gezien niet leidt tot een geweldig salaris, maar ik heb een geweldige tijd gehad. En ik heb nu toch een goed betaalde baan EN werk dat ik leuk vind...
Alle reacties Link kopieren
Jesper, ik vind psychologie niet echt een pretstudie, daar kun je veel kanten mee op. Talen wordt alweer lastiger, denk ik.



Ik zou zelf wel rekening houden met kansen op de arbeidsmarkt. Er moet toch wel een studie te vinden zijn die én leuk is én kans op een baan geeft?



TO, waarom wil je eigenlijk verder studeren? Je geeft aan dat je nu HBO hebt gedaan, in welke richting? Is dat niet al genoeg voor die leuke baan? WO heeft m.i. alleen toegevoegde waarde als je iets in een onderzoekshoek wilt gaan doen, anders lijkt HBO me ook solide genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Mss dat je ook iets aan mij verhaal hebt:



Ik heb eerst ook een HBO-studie afgerond en daarna een universitaire studie er achteraan gedaan. Ik heb op het HBO communicatie en informatiewetenschap gestudeerd. Achteraf (nu: 7 maanden na mn afstuderen) begin ik al een beetje spijt te krijgen dat ik een studie heb gekozen waarnaar weinig vraag is (niet naar de studie maar naar de alumni ;)). Het viel in de praktijk erg tegen om een (HBO) baan te vinden binnen mijn vakgebied. Bij mij was er dus min of meer sprake van een leuke studie maar weinig werk. Nu ben ik pas aan het werk (voorheen allemaal irrelevante baantjes) en denk ik er toch overna om een andere (nuttigere) studie in deeltijd te volgen.



Ik heb overigens een breed interesseveld en zou ook best weleens culturele antropologie willen studeren, maar dat doe ik later, wanneer ik ouder ben en voor mezelf (niet voor het werk).



Een kennis van mij heeft stedenbouwkunde gestudeerd met als gevolg: geen baan gevonden na 8 (!) jaar. De studie vond hij erg interessant, maar er was dus geen werk. Nu heeft hij een baan onder zijn niveau en wat nog erger is buiten zijn vakgebied. Zie dan nog maar aan een baan te komen binnen je (o zo interessante) vakgebied!



TO, je hebt wel het voordeel dat je ook een HBO-studie hebt afgerond. Mss kun je ook enkele keuzevakken kiezen binnen cultuurwetenschappen? Dit kan bij sommige studies erg nuttig zijn. (Binnen mijn opleiding waren enige vakken hiervan verplicht.)



Succes iig!
Alle reacties Link kopieren
Wat is je echte doel om verder te studeren? Wil je ook heel graag straks ermee aan de slag in een leuke baan? Of is dat minder belangrijk?



Want je hebt al een afgeronde studie straks waarin je werk kunt vinden, hoop ik, en dan heb je dus al iets om op terug te vallen.



Als je er echt later een baan in wilt hebben is het zeker even kijken naar de arbeidsmarkt. Er is wel al gezegd dat het soms ook in een keer wel kan aantrekken, maar je hebt volgens mij ook studies waar standaard gewoon weinig werk in te vinden is of waarin je op de meest vreemde plekken uitkomt. Dat zou gewoon echt zonde zijn, tenzij je doel dus niet is om er persé een baan in te vinden.



Overigens is het meestal niet zo heel erg zwart/wit, er zijn niet alleen maar bleh-studies en super-studies, vaak zit er ook voldoende tussen in (het grijze gebied). Dan zou ik eerder zoeken naar een studie die redelijk goede toekomstperspectieven heeft en waar je ook nog wel van zegt dat je het best leuk lijkt qua studie. Het is trouwens ook moeilijk vooraf te voorspellen of een studie voor jou ook ECHT leuk is, soms kan het gigantisch tegenvallen. Ooit dacht ik dat ik wiskunde erg leuk vond, maar toen ik een bijvak bij wiskunde volgde ben ik daar heeeeeel erg snel op teruggekomen. Volgde wel een beta-studie, dus veel wiskunde vakken, maar dan gelukkig wel de wat leukere wiskunde vakken. Het hoeft dus in de praktijk niet altijd te zijn wat het lijkt...
Alle reacties Link kopieren
P.s. hoe goed de arbeidsperspectieven ook zijn, ik zou never nooit niet een studie gaan doen waar ik van denk dat het een stomme studie is. Dat is geen enkele studie me waard!
Alle reacties Link kopieren
Gabriella: ik doel specifiek op klinische psychologie-studenten die therapeut willen worden. Daarvoor moet je eerst een vervolgopleiding doen waar heel veel animo voor is. Dat lukt maar weinigen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf HBO communicatie gedaan en ben nu bezig op de universiteit om mijn master communicatiewetenschappen hopelijk te gaan halen. Voor de functie communicatiemedewerker zijn op dit moment weinig vacatures (tenminste hier in het noorden). Maar aan de andere kant, het is een hele brede opleiding waar je veel kanten mee op kunt. Medeafgestudeerden hebben inmiddels verschillende banen gevonden, op een uitzendbureau, evenementenbureau, trainingsfunctie in call center.



Zelf wilde ik altijd culturele antropologie studeren. Maar mede door het feit dat mensen zeggen "daar vind je geen werk in" heb ik het niet gedaan. Soms heb ik er wel spijt van, want ik weet dat ik dat helemaal te gek zou vinden. Maar ik heb zoiets, dat komt later wel.



Ik heb dus niet echt tips voor je. Als je kiest voor een studie waar weinig werk in te vinden is, maar wel erg breed is heb je wel meer kansen op de arbeidsmarkt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben bijna klaar met mijn studie Culturele Antropologie. Iets wat hier al een paar keer genoemd is. :) Ik weet dat het erg bekend staat als iets waar je niks mee kunt. Toen ik naar een voorlichtingsdag ging, werd er juist gewezen op de mogelijkheden die er waren (er is ook wel veel veranderd denk ik, het gaat niet meer om bosnegers bestuderen :P). Ik wist zeker dat het dé studie voor mij was en weet dat nog steeds zeker. Ik heb wel getwijfeld of ik ooit een leuke baan zou vinden. De laatste maanden dacht ik ook vaak:  waarom ben ik niet iets gaan doen waarmee je makkelijk een baan vindt? Maar nu heb ik zelf een baan bij de overheid gevonden. En mijn scriptie is nog niet eens ingeleverd.

Nu vind ik zelf CA niet een enorme onzinstudie eigenlijk. Eigenlijk juist reuze actueel. Sowieso word je bij de meeste WO-studies niet 'iets' maar je leert op een bepaalde manier denken, analyseren, schrijven, etc. Denk goed na over wat voor werk je zou doen, of dat haalbaar is met een leuke studie, etc. Het lijkt mij ook erg moeilijk om een studie te doen waar je niks aan vindt.  
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



bedankt voor alle reacties! Sorry dat de reactie even op zich liet wachten, maar ik ben momenteel druk bezig met afstuderen en probeer dus niet teveel te forummen....



Natuurlijk weet ik dat het een keuze is die ik zelf moet maken, maar ik vind het fijn om de afwegingen van anderen te lezen... Eigenlijk had ik stiekem een beetje gehoopt dat iedereen zou zeggen: doe de studie die je het leukst vindt en die baan komt dan vanzelf wel! Ik ben wel blij om te lezen dat er mensen zijn die toch een leuke baan hebben gevonden met een iets "minder degelijke" (niet denigrerend bedoeld!)studie (korenwolf, armonia fille)



Ik vind t zo moeilijk om te kiezen, want ik heb al eerder een verkeerde keuze gemaakt. Ik doe nu namelijk een lerarenopleiding en werk op een school, maar ik weet nu al dat ik dit niet lang gaat volhouden...



Ik wil graag verder studeren, omdat ik voor mijn gevoel erg weinig geleerd heb op de lerarenopleiding. Ik wil dus graag kennis opdoen, dingen onderzoeken, mezelf ontwikkelen enz. En ook wil ik graag uit het onderwijs, maar ik heb nog niet echt een duidelijk beeld van wat ik dan precies zou willen doen...



groetjes LL

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven