Werk & Studie alle pijlers

studie combineren met fulltime baan?

06-05-2008 15:23 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal,

Ben nieuw op het forum en wilde gelijk maar even een topic openen. Ik heb een fulltime baan en denk erover om daarnaast een deeltijd Bachelor opleiding te gaan volgen (gewoon uit interesse, ben al afgestudeerd in ander vakgebied). Wat zijn jullie ervaringen hiermee?. Is dit echt zo goed te combineren als in al die studiebrochures staat? Is die tijdsbesteding van 20/25 uur per week haalbaar naast een fulltime baan? Ben benieuwd naar jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
20 tot 25 uur voor een deeltijdopleiding?!

Welke opleiding wil je gaan doen dan dat er zoveel uur voor nodig is??
Alle reacties Link kopieren
Het ligt denk ik helemaal aan jezelf en aan je motivatie.

Ik heb zelf een deeltijd universitaire opleiding gedaan naast een voltijd baan en vond het goed te doen. Zelfs zo dat ik de opleiding versneld heb afgerond.



Het ligt ook aan je situatie: heb je een gezin of een man die graag aandacht willen, dan wordt het al lastiger.
Alle reacties Link kopieren
Mirjam82 schreef op 06 mei 2008 @ 15:24:

20 tot 25 uur voor een deeltijdopleiding?!

Welke opleiding wil je gaan doen dan dat er zoveel uur voor nodig is??
Voor een voltijd opleiding staat 40 uur per week, dus 20-25 uur lijkt mij niet zo raar. Of je die uren echt nodig hebt is een tweede. Ik besteedde er minder tijd aan.
Alle reacties Link kopieren
Luna, ik heb hier ook over nagedacht. Ik werk 40u per week (soms meer) en de studie (WO) die ik wilde volgen kwam uit op ongeveer 20uur aan colleges en studeren. Ik heb toen een afspraak gemaakt met de studieadviseur van de studie en die vertelde dat het niet makkelijk was. De studie die ik wilde doen ging ook ineens werken met aanwezigheidsplicht (80% aanwezigheid), wat voor mij wellicht moeilijk te combineren zou zijn met het werk wat ik doe.

Ik besefte dat ik echt minimaal 4 jaar gebonden zou zijn aan de studie, weekenden zou moeten opgeven en niet zomaar een baan in het buitenland zou kunnen aannemen (werkgever zou een deel mee betalen). Ik was voor mijn gevoel teveel plaatsgebonden en zou te weinig vrijheid hebben voor de andere dingen in mijn leven.

Kortom, ik heb besloten om niet te starten met de studie. Met pijn in mijn hart moet ik zeggen, want het vakgebied blijft me trekken



Mijn advies, maak een afspraak met de studieadviseur en bespreek wat je wilt, hoelang je erover wilt doen. Vraag naar de eerdere ervaringen met deeltijders die full time werken.



Succes
Alle reacties Link kopieren
coravanmora schreef op 06 mei 2008 @ 15:28:

[...]





Voor een voltijd opleiding staat 40 uur per week, dus 20-25 uur lijkt mij niet zo raar. Of je die uren echt nodig hebt is een tweede. Ik besteedde er minder tijd aan.


Ja dat bedoel ik.

Heb HBO in deeltijd afgerond en omdat het deeltijd was kregen we eigenlijk geen opdrachten zoals bij de voltijd variant.

En door praktijkervaring hoefde ik ook niet echt veel te doen voor mijn vakken.

Ben nu bezig met Master en vind dit zelfs goed te doen, heb nog nooit zoveel tijd besteed.. Zou niet weten waar ik het naast mijn (meer dan) fulltime baan vandaan moest halen..
Alle reacties Link kopieren
Wil misschien beginnen aan een bachelor geschiedenis. Heb eerder een opleiding Nederlands gedaan,maar dit was nog voltijd. Volgens de studiegids is de deeltijdbelasting 20 -25 uur. Maar misschien is dit inderdaad wel ruim ingeschat. Heb een fulltime baan voor vaak meer dan veertig uur en woon samen, dus zal wel e.e.a. moeten laten schieten qua sociaal leven in de weekenden denk ik ;( Wel goede tip om een met een studieadviseur te gaan praten! Ik dacht dat deze er alleen waren voor mensen die al ingeschreven stonden aan de universiteit.
Alle reacties Link kopieren
Luna1982: ik wilde graag de bachelor opleiding Personeel & Arbeid doen. Naast een fulltime baan, vrijwilligerswerk (1 dagdeel per week in het weekend) en een vriend. Die was weliswaar vaak weg doordeweeks, want werkte voor een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, maar toch...



Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om een andere opleiding in die richting te doen, met ongeveer 7 a 10 uur studiebelasting per week. Vaak kwam ik daar niet eens aan, overigens. Met die opleiding kreeg ik veel vrijstellingen voor het uiteindelijke bachelor-traject.

Ik doe er wel wat langer over nu, maar heb WEL een sociaal leven overgehouden en dat vind ik ook erg belangrijk.



4 jaar is een lange tijd. Maak een goede afweging.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons was de studiebelasting ook zo hoog.

Je volgt bij ons hetzelfde programma als de deeltijd, ook met rapporten, dossiers en tentamens.



Ik heb de eerste 2 jaar fulltime gewerkt, maar ben blij dat ik nu 4 dagen werk, dat gaat echt beter.

Ik had echt alleen nog maar school en werk, en geen sociaal leven meer.

En dan was ik nog niet eens iemand die alles altijd volledig deed. (veel uittreksels leren enzo) ;-)
Alle reacties Link kopieren
Het is inderdaad nogal een tijd dat je eraan vast zit. Moet er nog goed over nadenken. Ook wat betreft de kosten... Zonder studiefinanciering is het ook nog best een financiële investering;(
Alle reacties Link kopieren
Luna: alles boven de 500 Euro kun je wel opgeven met je belastingaangifte, he? Tuurlijk krijg je dan lang niet alles terug, maar het scheelt echt!
Alle reacties Link kopieren
Hi AnnBritt, Bedankt voor de tip! Daar had ik helemaal nog niet aan gedacht.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb naast een fulltime baan een universitaire studie in 4 jaar afgerond. Voor de studie in deeltijd stonden in principe 7 jaar met inderdaad zo'n 20 studiebelastingsuren per week. Dat was (in ieder geval voor mij) een royale overschatting dus. Ik vond het goed te doen. Je hebt natuurlijk ook veel meer studie-ervaring dan de gemiddelde student als het om een tweede studie gaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb naast mijn fulltime baan 2,5 jaar psychologie gestudeerd. In het begin ging het makkelijk omdat het allemaal theorie was en dat kun doen wanneer het je uitkomt. Maar toen kwamen de projecten, de practica en de werkgroepen... Die slokten enorm veel tijd op. Als ik ermee door had willen gaan, had ik wel een dag minder moeten gaan werken. Ik ben ermee gestopt omdat ik het ook min of meer voor de lol deed en die ging er zo wel van af. Aanvankelijk dacht ik: misschien ga ik nog eens iets met die studie doen maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik niet in dat vakgebied wilde werken en toen vond ik het zonde van mijn tijd. Ik begon mn vriije tijd ook te missen na 2 jaar.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb naast een fulltime baan ( een groot gezin en een onderneming aan huis) nu bijna een studie bedrijfskunde afgerond. Is best te doen hoor, kwestie van prioriteiten stellen.

En de kick van dat het (bijna) gelukt is is vele male groter dan het gemis van die feestjes die ik heb afgezegd omdat ik moest studeren.....
Alle reacties Link kopieren
@Luna1982

Ik combineer zelf een parttime baan (20 uur) met een voltijds studie en het is te doen. Je hebt alleen erg weinig tijd voor je sociale contacten dus die staan bij mij nu op een laag pitje. Gelukkig hebben mijn vrienden er begrip voor want die zijn zelf ook allemaal erg actief. Natuurlijk kun je tussendoor altijd een paar uren vrij plannen en in die tijd ga ik vaak om met studie-genoten omdat we van elkaar weten dat het zo weinig druk is. Wat er in de studiegids staat klopt ongeveer als je alles doet wat er voor staat. Ik besteed echter minder tijd per week dan de 40 uur die er voor mijn studie staat. Succes met je keuze!

Groeten Kikkerjet

p.s. ik ben enorm tevreden met de keuze die ik heb gemaakt!
Alle reacties Link kopieren
Wat Beukenootje zegt klopt ook: de kick is enorm. Ik ben nog steeds heel blij dat ik het gedaan heb, ben inmiddels al geruime tijd geleden afgestudeerd, maar kan nog steeds het moment voelen dat ik wist: het is gelukt!!



Ik heb vier jaar gedaan over mijn studie, er stond zeven jaar voor. Vier jaar vond ik te overzien. Zeven leek mij minder te overzien en aan het begin dacht ik al er zes van te maken. Maar ik ging harder en lag op een gegeven moment op een schema van vijf jaar. En mijn laatste jaar heb ik zo hard gewerkt (de eindstreep was in zicht, dus het ging makkelijker), dat het vier jaar geworden is.



Over prioriteiten stellen: ik had een uitgebreid sociaal leven ook nog. Was net weer vrijgezel, dus dat was nodig ook, anders was ik nog vereenzaamd. Het feit dat ik vrijgezel was maakte natuurlijk wel dat ik met niemand rekening hoefde te houden. En mijn prioriteiten waren soms volledig op studie/werk gericht, m.n. in tentamenperioden. Maar de meeste tijd had ik ook wel veel tijd voor sociale activiteiten. Ik keek echter nog maar zelden televisie, dat scheelde veel tijd. En ik zorgde ervoor dat ik zomers geen hertentamens deed, want dan had ik twee maanden lekker voor mezelf. Tijd genoeg om me op te laden voor het volgende jaar.



Overigens, ik ben eraan begonnen met de insteek: ik zie wel wat er van komt. En ik bleek de studie zo leuk te vinden dat ik vanzelf gemotiveerd was om er veel aan te doen, dus het ging vaak vanzelf.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven