Werk & Studie alle pijlers

Studiefinanciering en ziekte

16-01-2008 11:53 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Momenteel bevind ik me in het laatste jaar waarin ik studiefinanciering krijg. Echter, ik ben veelvuldig ziek geweest. Geestelijk, maar wel ziek genoeg om totaal verlamd te zijn geweest in bepaalde periodes om te studeren. Mijn arts had al een medische verklaring geschreven (naar aanleiding van een andere zaak mbt de universiteit), maar mijn vraag is: kan ik dit ook aankaarten bij de IB-groep zodat ik misschien een jaartje extra studiefinanciering kan krijgen. Ik schaam me hiervoor, vooral tov mensen die kanker hadden of een andere zeer ernstige ziekte. Feit blijft wel dat mijn ziekte ook erg mijn studievoortgang heeft belemmerd. Ik wil absoluut niet profiteerderig overkomen en desnoods werk ik me een slag in de rondte om toch mijn aankomende jaren te kunnen betalen, maar als deze mogelijkheid bestaat dient 'ie er ook voor om er gebruik van te maken.



Vinden jullie dat ik me aanstel en er gewoon een slaatje uit wil slaan, of sta ik in mijn recht?



Meningen, ervaringen en tips zijn van harte welkom (en uiteraard ga ik zelf de IB-groep ook contacteren)!
Alle reacties Link kopieren
Heb je al contact gehad met een studie adviseur of een studentendecaan? Voorzover ik me herinner, kun je via de universiteit soms beroep doen op een noodfonds voor noodsituaties zoals deze.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
De decaan kan daar meer over vertellen. Er zijn wel regelingen, maar je hebt echt even iemand daarbij nodig die het precies weet.
Alle reacties Link kopieren
Wat de dames hierboven zeggen klopt inderdaad. De universiteit heeft voor gevallen als de jouwe een soort noodpotje, van de IBG zelf zal je niets meer krijgen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Belle en Ellen hebben gelijk. gelijk even contact opnemen met je mentor, decaan, die kunnen je meer vertellen.

Voor alle zekerheid eens contact opnemen met het IBG kan zeker ook geen kwaad.



Maar wilde je eigenlijk alleen even laten weten dat je je absoluut niet aanstelt en geen profiteur bent.

Ziek is ziek, in welke gradatie dan ook.

Niet geschoten is altijd mis, je kunt je altijd nog een slag in de rondte gaan werken als het moet.
Alle reacties Link kopieren
Heb zelf (heb je mij alweer hier ;-) ) ook ooit van zo'n potje gebruik gemaakt om dezelfde reden. Via uni inderdaad, dus dan zou je daar moeten informeren. Voelde me wel erg bezwaard, maar omdat ik er ook naast werkte en het allemaal al zwaar genoeg was heb ik het toch gedaan.



En nee, vind niet dat je dan profiteert, psychisch ziek is ook ziek.
Alle reacties Link kopieren
Digitalis, je kan nietalleen een jaar extra stufi krijgen van de IB-groep, maar waarschijnlijk ook nog een vergoeding via je HBO/universiteit. Decaan weet er meer over! :)
Ik ben na een aantal jaar studie 'uitgevallen wegens ziekte'. Ik heb toen aan IBG gevraagd of ze een deel van de schuld kwijt wilden schelden. Het bleek dat IBG alles of niets kwijtscheldt, dus niet gedeeltelijk. Ik heb toen alle papieren en verklaringen opgestuurd en uiteindelijk hebben ze tóch twee jaar schuld kwijtgescholden (gedeeltelijk dus). Maw: je kunt het altijd proberen.
En misschien krijg je dus niks éxtra van IBG, maar als een gedeelte van je schuld wordt kwijtgescholden, komt dat in feite op hetzelfde neer.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, naar je decaan. Die zal je waarschijnlijk na uitleg van je verhaal een formulier van de IB meegeven, en daarvoor heb je een handtekening nodig van je behandelend arts. Je krijgt dan geloof ik in ieder geval 1 jaar extra stufi. En ja.,. ik ga dat ook doen en nee ik voel me niet bezwaard.. Daar is zo'n potje voor..

succes
Wat Lunatik zegt klopt, heb ook pas geleden zo'n formulier opgehaald.Een verklaring van je arts, een paar handtekeningen en dan heb je 1 jaar extra stufi.



Maak gebruik van de middelen die je geboden worden, studeren is al zwaar genoeg als je er net even wat extra voor moet doen.
Een vriendin van mij werd tienermoeder en ging (gelukkig) tóch studeren. Zij doet inmiddels 12 jaar over haar studie. Zij heeft in deze periode nóg een kindje erbij gekregen, werkt fulltime en is ook langdurig uit de roulatie geweest door ziekte.



Zij ontvangt uiteraard nu geen stufi meer, maar heeft wel uitstel gekregen mbt. terugbetalen. Als zij nu voor 1 september haar papieren alsnog haalt hoeft zij de stufi niet terug te betalen (was prestatiebeurs).



Contact opnemen met de IBG lkijkt mij het meest verstandig. Succes!



Carrrie.
Alle reacties Link kopieren
Ok, mooi dat jullie me niet afbranden. Ik schaam me er namelijk besst voor. Ik heb een vriendin met een zeer ernstige ziekte die ook een jaar extra kon krijgen, en dan voel ik me zo'n miep. Maar feit blijft wel dat ik in verschillende jaren heel wat tentamens en lessen niet heb kunnen afleggen/bijwonen wegens ernstige pscyhische problemen. Daar ben ik vanaf gelukkig, maar de schade blijft. Ik studeer wel in Belgie, zou dat een probleem zijn? Nou ja, ik mail eerst wel eventjes naarde IB en probeer tussendoor nog een tentamen te halen.



Bedankt meiden, doet me goed. Ik vind het namelijk wat eng om voor zoiets bij de IB-groep aan te kloppen, ik heb tenslotte geen amputatie nodig gehad of iets dergelijks.
Alle reacties Link kopieren
Mail is verzonden, en nu ECHT aan de studie! Volgens mijn medestudenten niet te moeilijk om het te halen, en al is het er maar 1 van de 5, de rest ga ik lekker inhalen, lekker puh!
Beetje mosterd, maar toch...ik heb ook een jaar extra stufie gekregen van de IB groep toen ik een jaar door Pfeiffer en ander aandoeningen niet kon studeren. Ik heb dit toen via de 'studentenarts' geregeld. Misschien hebben jullie ook zo iemand? Dit was een arts die alle studentengerelateerde probleem behandelde, dus niet je gewone klachten, maar wel dit soort problemen met studievertraging (en ook vaccinaties voor stages in het buitenland, RSI enz.) Er bestaat een formulier voor van de IBG.
Alle reacties Link kopieren
Kijk eens op de site van handicap en studie, daar staat veel informatie op. Ook een psychiatrische afwijking is een handicap,. Als het goed is kan de studentendecaan je ook helpen. Weet dat je iig een jaar kwijtgescholden kan krijgen en zijn wel meer opties. Kijk ook eens op beursopener oid. Soms zijn er speciale beurzen die je kan aanvragen, voelt misschien wel een beetje als bedelen, maar die fondsen zijn er om mensen met arme ouders/uit Friesland/die af gaan studeren in een bepaalde richting etc. etc. te ondersteunen, als je het financieel niet red.

Trouwens is het geen slaatje slaan uit de IBG, als je niet depressief was geweest was je al lang al klaar, je doet niet voor je lol langer over je studie. De potjes zijn ervoor!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb wegens ziekte ook een jaar extra van de IBG gekregen. Met hulp van de decaan en wat papierwerk was het niet eens zo heel lastig te regelen allemaal. Ik zou er zeker achteraan gaan.



Schaam je er trouwens niet voor, die regels zijn gemaakt om mensen die het door omstandigheden niet op tijd kunnen afmaken te helpen! Dus die regels zijn er ook voor jou! Maak er gebruik van.
Alle reacties Link kopieren
Chica, ik studeer in het buitenland en ik heb niets kunnen vinden op Beursopener (heb echt alles aangeklikt, geldwolf die ik ben). Miss Cupcake, ik heb het formulier al uitgeprint, maar hoeveel jaar kun je extra krijgen? Ik wil aan de ene kant niet 'overdrijven', maar aan de andere kant: ik ben wel drie jaar depressief geweest, met wel 'goede' pauzes ertussen, dus zeg 2 jaar. Kan ik dat wel maken?



(Heb trouwens toch net een examen gehaald!)
Alle reacties Link kopieren
Dit kreeg ik trouwens als antwoord op mijn vraag aan de IB-Groep:





Loop je studievertraging op door een bijzondere medische omstandigheid en lukt het hierdoor niet om binnen de duur van je prestatiebeurs je studie afronden? Of lukt het je door medische of niet-medische bijzondere omstandigheden niet om je diploma binnen tien jaar te halen? Of word je tijdens je diplomatermijn voor meer dan tachtig procent arbeidsongeschikt? Dan kun je een Verzoek om een voorziening prestatiebeurs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden indienen. Afhankelijk van de aard en de duur van je ziekte of handicap kun je een verlenging van twaalf maanden prestatiebeurs of een verlenging van je diplomatermijn krijgen. In hetgeval van 80 procent arbeidsongeschiktheid kun je alle ontvangen prestatiebeurs omgezet krijgen in een gift. Neem voor het verzoek contact op met je studentendecaan of een daartoe door de onderwijsinstelling aangewezen persoon. Deze moet het verzoek namelijk ondersteunen. Het formulier kun je downloaden op onze website, www.ib-groep.nl, via Direct iets regelen > Aanvragen > Verzoek om voorziening prestatiebeurs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden.
Alle reacties Link kopieren
Goed dat je dat examen gehaald hebt! Dat ten eerste!!! :)



Ik weet niet hoeveel jaar je kunt krijgen, ik heb destijds een jaar gehad. Ik had nog maar vier maanden nodig om af te studeren, maar mocht de resterende maanden meenemen naar een volgende studie.



Mijn decaan heeft me naar de huisarts gestuurd en die heeft een verklaring afgegeven die de IBG nodig had. Op basis daar van kreeg ik dat extra jaar. Ik weet niet in hoeverre je huisarts hier moeilijk over doet, sommige huisartsen verwijzen naar een recht dat ze zouden hebben om jou niet te hoeven keuren. Ik zag dat jouw arts dat al wel voor de universiteit heeft gedaan, dus dat levert vast geen problemen op. Ik heb van mijn decaan van destijds een papier gekregen met een uitleg waarom ze dat wel moeten. Als je het nodig hebt, zeg het dan even, dan zet ik de tekst hier neer.



Voor de rest moet je proberen het onderste uit de kan te halen. Jij hebt er niet om gevraagd om door deze omstandigheden je studie niet op tijd te kunnen afronden. Dat is al vervelend genoeg en daarom heeft de overheid een potje gemaakt waar mensen zoals jij (en ik destijds) op kunnen terugvallen. Uiteindelijk ben jij straks afgestudeerd, heb je een goede baan en betaal je op die manier terug.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben wel heel snel afgestudeerd, heb ondanks heel veel problemen in de privesfeer keihard doorgewerkt, dus geen extra geld nodig gehad. Toen meteen gaan werken, en na drie jaar alsnog ingestort, zodat ik een half jaar maar 50% heb kunnen werken. Dan kost je 'de maatschappij' net zo goed geld, dus daar is eigenlijk ook niemand iets mee opgeschoten (ik zeker niet, als ik eerder had ingegrepen was het veel minder erg geweest). Voel je dus niet schuldig over het feit dat dit nu eenmaal zo is, psychisch ziek is zeker ook ziek. Het zou best kunnen dat er nog eens iemand een lullige opmerking over maakt, zo van 'ach, gelukkig was je toch niet echt ziek of zo....', maar dat moet je langs je heen laten gaan. Ik heb ook wel eens te horen gekregen dat 'het gewoon in mijn hoofd zat'. Ja duh, dat was ook zo, maar met iemand met suikerziekte zeg je toch ook niet 'het zit gewoon in je alvleesklier, dus stel je niet aan'.

Goed dat je je tentamen gehaald hebt, gewoon nu het weer gaat zo goed mogelijk je best doen, vind ik persoonlijk het beste dat je voor de samenleving kunt doen!
Alle reacties Link kopieren
Oh, en voor jezelf natuurlijk. Als je straks eenmaal dat papiertje (en een leuke baan hebt) kun je heel trots op jezelf zijn!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven