Werk & Studie alle pijlers

Tips voor een beginnende freelancer??

09-06-2009 20:50 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!



Sinds twee weken heb ik besloten eindelijk maar toch voor mezelf te beginnen als freelance journalist. Ik twijfel al 2 jaar en nu wil ik het dan ook echt doorzetten. Momenteel ben ik nog met zwangerschapsverlof en over 5 weken begin ik weer met werken. Ik heb namelijk nog een vaste baan bij een uitgever.



Mijn laatste weken verlof gebruik ik om me goed te orienteren om straks tijdens mijn dagen thuis (ik werk straks parttime) mijn eerste freelance opdrachten te werven.

Nu mailde ik met een oud-collega van mijn vorige baan. Zij vroeg me eigenlijk naar de baby. Ik mailde haar vandaag terug en vermeldde enthousiast over mijn freelance plannen.

Nu komt het. Blijkbaar netwerk ik al zonder het te weten, want ze vroeg me langs te komen voor een freelance opdracht.



Nu heb ik aanstaande donderdag een gesprek daarover. En ik ben dus op zoek naar tips zodat ik goed voorbereid voor de dag kom. Een portfolio map heb ik al. Maar ik moet nog kijken hoe dat zit met een VAR. Volgens mij kan ik die nog niet aanvragen, want ik werk nog niet voor minstens 3 opdrachtgevers. Hoe dat zit, zal ik morgen eens gaan bestuderen.

Maar misschien zijn er hier andere freelancers / zzp'ers die me alvast tips kunnen geven?



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Chi caatje, spannende plannen. Leuk hoor!

Ik kan je de volgende tips geven:

Hele goede site met veel info: www.lancelots.nl

En twee boeken, namelijk: Eigen baas, tips en trucs en het Handboek Zelfstandigen (ook uitgebracht onder de titel Handboek Freelancen). Beide boeken zijn van Tijs van den Boomen. Vooal de laatste is een must-have.

Veel succes!
Ik heb geen tips, wel even een overweging. Kijk eerst je contract na of je wel mag freelancen naast je huidige baan. Je zou niet de eerste ondernemer in spe zijn die daarmee in de problemen komt!
Alle reacties Link kopieren
De var-verklaring kun je gewoon aanvragen. Die drie opdrachtgevers werf je in de loop van het jaar wel.

Kijk ook op de site http://ervaringenvan2freelancers.web-lo ... jn_weblog/



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Maar er zitten nog wel meer haken en ogen aan die VAR, zoals je ureneis (1225 uur per jaar, is ook niet niks). Maar al dit soort info vind je inderdaad binnen no time op lancelots.

Verder doe je het goed, gewoon hard te pas en te onpas roepen dat je freelance werk zoekt. Mensen moeten weten dat je er bent, anders bellen ze je niet. En ik zou lekker nog een tijdje voor de baas blijven werken (wel een goeie tip van nummerzoveel, kijk dat even na) terwijl je je netwerk opbouwt, want één potentiële zwaluw maakt nog geen zomer, natuurlijk,
Alle reacties Link kopieren
Hey, al reacties. Super!! Bedankt voor de tips. Zal morgen die sites eens gaan bestuderen.



Wat betreft mijn eigen werkgever. Dat is geen probleem. Bij ons gebeurt het echt vaak dat collega's voor zichzelf beginnen en gewoon de projecten die ze in vaste dienst deden meenemen. Ik vind het niet slim van mijn werkgever, maar goed het gebeurt. Wellicht dat ik dat ook kan doen t.z.t, maar het zijn voornamelijk redigeeropdrachten en geen schrijfopdrachten. Maar wie weet. We maken ook tijdschriften.



Maar nog een vraag. Ik heb daar nu donderdag een gesprek. Kan ik deze opdracht ook aannemen zonder VAR? En hoe doe je dat dan? Op fiscaal gebied ben ik eerlijk gezegd nog niet zo thuis. Kwestie van uitzoeken, maar misschien kan iemand me dat al heel simpel uitleggen?
Alle reacties Link kopieren
Niet alle opdrachtgevers vragen om de VAR verklaring. Wel vaak als je al eerst in dienst was bij hetzelfde bedrijf, om een onderscheid te maken. Heb je een website of blog? Lijkt me schrijver een goed visitekaartje.

In het begin zou ik alle opdrachten aannemen dan worden je later ook de leuke klussen wel aan geboden, als ze zien dat je dat goed kan, vragen ze je weer en dan mag je kieskeurig worden.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt de VAR-verklaring aanvragen, dan heb je 'm met een paar weken in huis (duurde bij mij laatst maar een week, ongelofelijk). Een kopie gaat naar de opdrachtgever, het origineel hou je zelf.



Je kunt je ook gaan inschrijven bij de Kvk.

Ga je BTW heffen? Voor journalistieke producties hoeft het officieel niet, voor commerciële tekstproducties dan weer wel. Als je BTW gaat heffen, moet je een BTW-nummer. Kun je aanvragen bij de belastingdienst. De BTW die je klant betaalt, moet je bij de Belastingdienst weer afdragen. Maar de BTW op dingen die jij koopt voor je eigen bedrijf (laptop? woordenboek?) kun je weer aftrekken.



He! Tijdschriften maken! Dat wil ik doen! Wanneer ga je er weg Chi caatje?
Alle reacties Link kopieren
Ok. Weet ik weer wat meer. Ga morgen meteen btw nummer aanvragen, want ik vermoed dat dit een commerciele opdracht gaat worden.



Ja Appelsientje, ik wil ook die kant op. Maar dat is maar 1 afdeling waar wij pas mee zijn samengevoegd. Ik heb wel aangegeven dat ik die kant op wilde, maar dat gaat voorlopig niet lukken. Binnen de oude afdeling waar ik nu werk, is een collega weggegaan, maar er wordt dus niemand aangenomen. Betekent wel dat ik voorlopig het saaie redigeerwerk blijf doen wat ik al deed. Dus helaas. We hebben sowieso een vacaturestop. De directie wil graag alles intern oplossen in plaats van nieuwe fte's te vullen. Tja, crisis he..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven