Werk & Studie alle pijlers

Valkuilen parttime ondernemerschap

24-08-2008 11:13 51 berichten
Alle reacties Link kopieren
Sinds kort bezoek ik deze pijler, zo ontdekte ik dat er hier vrij veel parttime ondernemers zijn.



Als beginnend, parttime ondernemer zou ik graag weten wat jullie ervaringen zijn. Zo zijn er vast valkuilen waar we met zijn allen inkukelen. Die zou ik graag met jullie willen delen "ter leering ende vermaeck"



Zelf zit ik nu in de opstartfase om een parttime bedrijf te beginnen. Mijn grootste valkuil is; ik denk dat veel activiteiten "een uurtje" duren en soms is dat dan een hele middag. Mijn werkplanning klopt op dit moment dus niet helemaal.

Oplossing: ik verdubbel de tijd die ik denk nodig te hebben voor een klus.



Voor een goede leesbaarheid van het topic is het misschien raadzaam te vertellen in welke branche/beroepsgroep je werkt. De verschillen in aanpak zijn daarom soms erg verschillend en dat scheelt heen en weer gediscussieer.



Ik hoop dat we veel van elkaar kunnen leren!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het probleem bij de meeste banken dat als je een prive-rekening gebruikt je niet de naam van je bedrijf kunt gebruiken. Je klanten moeten dan dus geld over maken naar "Loes Kramer" in "Lutjebroek". Dat staat niet erg professioneel... Voor de rest kan het gewoon volgens mij...
Alle reacties Link kopieren
Gewist.

Het modereerbeleid van Viva is beneden elk peil.
\'Ach, en als ik wat minder wil internetten, dan zet ik gewoon een gewas in dat wat langzamer groeit!\'
Alle reacties Link kopieren
Ben ik weer, hmm.. voordeel van beginnend parttime ondernemerschap: afgelopen week onverwacht twee leuke uitjes gehad waardoor ik hier niet te vinden was. Ik had het echt even nodig. De financiele voorbereiding van mijn eigen tokootje vergt erg veel van mij. Volgende week werk ik wel weer meer :-)



Sensima, die huishoudvalkuil heb ik dus ook maar dat los ik al een tijdje alsvolgt op. Maandagochtend is poetsochtend. Dan doe ik niets anders, zeer strakke afspraak met mijzelf. Op vrijdagmiddag doe ik dan wat nog rest, ik plan dan dus geen afspraken. Dan "moet" ik dus doen wat ik doordeweeks niet heb gedaan. Is het werk af dan is die tijd voor de kinderen. Tuinieren doe ik in het weekend, dat is voor mij geen straf en ik ben een "gemakkelijke" tuinier. Voor wil ik het netjes hebben (wij wonen tegenwoordig in een "keurige" buurt dus ik pas me wat aan). Zodra ik winst ga maken gaat een deel gelijk naar een werktster trouwens. MIsschien heb je wat aan mijn "aanpak".



Gothic bruid, op de site van de KVK kun je een informatieve tekst downloaden over mensen in jouw positie.



Courage en Rider, ik heb er veel aan dat ik nu aan mijn ondernemingsplan werk. Zo is er afgelopen jaar een wetswijziging geweest die ik over het hoofd had gezien als ik niet wegens het plan de wet en regelgeving etc. had bestudeerd. Had em anders over het hoofd gezien. Ook volgend jaar weer wetswijziging in mijn sector. Door die ^&%#@^&ambtenaren heb ik ik al veel dingen moeten aanpassen afgelopen maanden. NIet eens begonnen en nu al zitten schuiven in mijn doelgroepen daardoor



Niemand verder hier die een uitgebreid plan hebben geschreven? (Ik ben nu bijv. bezig met mijn groeistrategie voor de komende jaren).

Sensima, over die uren. Volgens mij mag je studie uren ook meerekenen. Al vanaf de tijd dat je rondliep met je bedrijfsidee. Dit om die regel wat soepeler te maken voor starters maar check het even want het is een beetje een klok/klepel verhaal wat ik nu afsteek...



Zo, ik ben weer bij.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man en ik hebben samen een vof. Ik werk daarnaast 24 uur en hij 36 uur, maar dat is voornamelijk omdat we een dochter van 2 hebben. Ons werk voor ons bedrijf gebeurt voornamelijk in de avonduren en als dochter slaapt.

Ons bedrijf is uit hobby ontstaan en langzamerhand steeds groter geworden. Toen in april een van de vennoten opstapte en ik in zijn plaats intrad hebben we hard gewerkt, waardoor ons bedrijf de laatste maanden erg gegroeid is.



Een ondernemingsplan hebben we niet. Man neemt soms opdrachten aan van anderen dan onze hoofdactiviteit. Onze hoofdactiviteit is, globaal omschreven, een internetcommunity. Wij hebben daar regelmatige maandelijkse inkomsten van, zodat wij niet afhankelijk zijn van opdrachtgevers.



Wat financien betreft hebben we een zakelijke rekening (Rabobank) en een boekhouder die elk kwartaal onze gegevens verwerkt, de btw-aangifte doet en jaarlijks de jaarrekening maakt.



Pips, ik ben toch wel erg nieuwsgierig naar jouw bedrijf, mail je me? (ik ken Pips van een ander topic. Pips, adres staat op msn).
'Geniet van elke dag, want er komt geen dag terug'
Alle reacties Link kopieren
Zwaai Juul! Ik zal het nog eens proberen! Komt er aan!
Alle reacties Link kopieren
juultje wat is een internetcommunity? hoe werkt dat?
Alle reacties Link kopieren
Meds, Juultje is even absent. Als je Googled (kun je zelf vast ook, grijnz vind je deze info;



Internet community

Een virtuele gemeenschap, internetgemeenschap of online gemeenschap is een groep mensen die communiceren en/of samenwerken, met behulp van vooral het internet of een andere informatietechnologie, in plaats van elkaar in levende lijve te ontmoeten. In het Nederlands taalgebied wordt de term gemeenschap ook regelmatig vervangen door de Engelse vertaling community (meervoud: communities).



Inhoud

1 Algemeen

2 Geschiedenis

3 Soorten virtuele gemeenschappen

4 Externe links





Algemeen

Virtuele gemeenschappen worden beschouwd als een vitaal ingrediënt van het Web 2.0-concept, dat draait om sociale interactie en uitwisseling tussen mensen op het internet. Dit beklemtoont het wederkerig element van de ongeschreven sociale contacten tussen de verschillende leden van de gemeenschap. Web 2.0 wordt vooral gekarakteriseerd door virtuele gemeenschappen zoals Flickr, Hyves en Del.icio.us.



De verschillende virtuele gemeenschappen kennen verschillende gradaties van interactie en participatie tussen haar leden. Dit kan liggen tussen bijvoorbeeld het toevoegen van informatie aan een weblog of een forum tot aan het spelen tegen andere mensen in online computerspellen, zoals MMORPG's. Niet anders als in traditionele sociale groepen of verenigingen, delen virtuele gemeenschappen zich dikwijls op in verschillende subgroepen of splitsen zich op, waardoor er nieuwe gemeenschappen ontstaan. De schrijfster Amy Jo Kim omschrijft een potentieel verschil tussen de traditionele virtuele gemeenschappen, zoals fora en chatkanalen, en de meer mens-centrische, van onder uit opgebouwde sociale hulpmiddelen, zoals weblogs en instant messaging-contacten, en vermeldt dat die laatste vorm in populariteit toe neemt.



Ook zie je steeds vaker dat rond een website die niet gestart is als een virtuele gemeenschap, er toch een gemeenschap omheen ontstaat, zoals Marktplaats.nl of de Internet Movie Database. Ook kan een virtuele gemeenschap gesticht zijn als middel om een bepaald doel te bereiken, zoals Wikipedia.



De mogelijkheid om direct en meteen te kunnen communiceren met mensen vanuit de hele wereld die over bepaalde zaken hetzelfde denken en/of voelen, heeft aanzienlijke voordelen, echter virtuele gemeenschappen hebben enkele vormen van vrees en kritiek opgeleverd. Virtuele gemeenschappen kunnen dienen als broedplaats voor online criminelen, zoals identiteitsdieven en stalkers, waardoor speciaal kinderen gevaar kunnen lopen. Andere vrezen dat wanneer een persoon zich teveel begeeft en bezighoudt in en met een virtuele gemeenschap, dat negatieve gevolgen kan hebben voor het functioneren in de "echte wereld" (zie internetverslaving). Dit komt vooral voor bij jonge mensen.



Bij virtuele gemeenschappen is er sprake van een interrealiteit, wanneer de werkelijke wereld en een virtuele (schijnbare) wereld sterk met elkaar vermengd zijn. Deze vermenging geeft dan een indruk van een complete werkelijkheid.





Geschiedenis

Het idee dat media een gemeenschap kan genereren is vrij oud. Progressieve denkers zoals de Amerikaan Charles Cooley, in het begin van de 20e eeuw, stelde zich een maatschappij voor waarin de leden sterk met elkaar waren verbonden door middel van een stijgend gebruik van massamedia. Ook bekend is de term gemeenschap zonder verwantschap (Engels: community without propinquity) , naar voren gebracht door de socioloog Melvin Webber in 1963.



In 1985 ontwikkelde zich in Sausalito, nabij het Californische San Francisco een elektronische discussieclub genaamd "The WELL" (the Whole Earth 'Lectronic Link). Deze door Stewart Brand en Larry Brilliant gestartte gemeenschap kan als een van de eerste internetgemeenschappen beschouwd worden. Daarnaast kunnen ook de eerste mailinglijsten als een van de eerste virtuele gemeenschappen beschouwd worden.



Howard Rheingold was de eerste die in 1993 in zijn boek ''The Virtual Community" (Nederlands: "De virtuele gemeenschap") deze term gebruikte.



De explosieve verspreiding van het Internet in enkele landen, waaronder veel landen in West-Europa heeft gezorgd voor een sterke groei van de virtuele gemeenschappen en het concept Web 2.0 in het algemeen.





Soorten virtuele gemeenschappen

BBSen

Instant messaging

IRC

Internetforums

Mailinglijsten

Micronaties (categorie)

Online computerspellen (categorie)

Opensourcesoftware (categorie)

Peer-to-peer (categorie)

Sociale netwerken (categorie)

Usenet (categorie)

Webcomics

Weblogs (categorie)

WikiWiki's
Alle reacties Link kopieren
Meds, Viva is ook een internetcommunity. En verder is de uitleg van Pips erg duidelijk.



Vanaf morgen ben ik op vakantie, dus ik zal hier even niet zijn.
'Geniet van elke dag, want er komt geen dag terug'
Alle reacties Link kopieren
quote:opperdepop schreef op 27 augustus 2008 @ 00:56:

Volgens mij is het probleem bij de meeste banken dat als je een prive-rekening gebruikt je niet de naam van je bedrijf kunt gebruiken. Je klanten moeten dan dus geld over maken naar "Loes Kramer" in "Lutjebroek". Dat staat niet erg professioneel... Voor de rest kan het gewoon volgens mij...



Oh maar in mijn branche (loopbaan- cq personal coaching) is dat vrij normaal hoor. Vooral omdat de meesten gewoon onder hun eigen naam opereren. Ik heb een andere bedrijfsnaam, maar ik ga dus echt geen dure ondernemersrekening nemen.

Heb inmiddels wat rondgevraagd en de meeste van mijn vakcollega's hebben een normale rekening op eigen naam. Dus ik ga de bank helaas niet helpen de kredietcrisis te overwinnen...



@ Pips, over dat huishouden.

Dat ligt bij mij wat moeilijker omdat ik 3 dagen in de week nog in loondienst werk, en 2 dagen in de week thuis ben met mijn lieve kleine peuter en echt grote huishoudelijke klussen lukken dan gewoon niet. Ik moet nog hard nadenken over hoe ik mijn tijd moet indelen, maar omdat de opdracht in loondienst nog maar 2 maandjes duurt, wacht ik wel even af hoe het verder gaat.



Wat vinden jullie trouwens van de verzekeringen?

Zelf heb ik momenteel nog niet veel verzekeringen omdat ik (gelukkig) nog even in loondienst werk, maar volgend jaar zal ik er wel aan moeten geloven.



Welke verzekeringen zijn echt nodig en welke niet?



Zo zal ik bijv. resoluut geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen. Deze is echt zo duur voor een ondernemer en omdat ik verwacht niet meer te gaan verdienen dan mijn partner (in loondienst) zie ik dat niet zitten. Ons uitgavepatroon is nu nog gebaseerd op een modaal inkomen dus ik verwacht geen enorme financiele crisis mocht er iets heel erg gruwelijks *) met mij gebeuren. ***klopt af op hout***



Wat bijzonder trouwens dat jullie met een internet community bezig zijn. Mijn partner doet dit er ook bij naast zijn werk, en heeft leuke inkomsten aan advertenties etc, maar kan daar nog geen spruitje van kopen. Tis een leuke bijkomstigheid maar meer ook niet



(f) Sensima
Alle reacties Link kopieren
Mbt de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: veel mensen zeggen "die neem ik niet, want die is zo duur". Hij is zo duur omdat je veel geld krijgt als je iets overkomt (en dat geld dus niet krijgt als je die verzekering niet hebt!). Voorbeeld Sensima: stel dat je (ik hoop het niet) iets krijgt waardoor je nooit meer kunt werken en je man gaat bij je weg. Dan heb je dus niets! Rest van je leven bijstand oid. Geen WAO, geen WIA, of wat dan ook.



Ik vind dat je dat soort verzekeringen (je hebt overigens gradaties, sommige kosten minder en dekken alleen de ernstige AO risico's) en ook pensioen e.d. mee moet nemen in je business plan. Als dan op basis daarvan blijkt dat je onderneming financieel niet echt haalbaar is, zou ik persoonlijk ernstig overwegen om in loondienst te blijven. Ik krijg vaak de indruk dat men AO verzekeringen en pensioen essentieel acht als men in loondienst is, maar diezelfde zaken opeens als niet essentieel gaat bestempelen op het moment dat men voor zichzelf begint. Ik vind dat raar en heb vaak het idee dat dat is om kosten te kunnen besparen en die manier een haalbaar business plan te krijgen.



Overigens, als je in loondienst bent is de AO verzekering ook duur, alleen is dat minder zichtbaar. Ik denk dat mensen zich soms vergissen in alle extra's die loondienst met zich meebrengt. Loondienst levert je veel meer op dan alleen een netto bedrag op je rekening.
Alle reacties Link kopieren
wb het bankieren, het is beter om je prive en zaken van elkaar te scheiden voor verschillende rekeningen te hebben, anders wordt het wel erg overzichtelijk. Het is belachelijk dat banken voor een zak. rekening ineens geld vragen, maar ja... wat doe je eraan. Postbank is het goedkoopst.



Bedankt voor de uitleg over die communities, maar hoe kan je daar in godsnaam een winstgevend bedrijf van maken?
Alle reacties Link kopieren
Ontzettend eens met Opperdepop! Let wel: veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn gekoppeld aan WAO en aanverwante uitkeringen. Valt de WAO weg dan ook de aoverzekering. (En het wegvallen van de WAO is lang niet altijd terecht).



Meds, advertenties, advertorials, lidmaatschapfee etc. Als je het slim aanpakt zijn de verdiensten per uur relatief hoog en heb je weinig investeringsgeld nodig. Google er maar eens op.
Alle reacties Link kopieren
Valkuil: gister voor het eerst in bijna 4 jaar drie pilsjes gedronken tijdens festival. Nu een houten kop. Daar gaat mijn productiviteit van vandaag
Alle reacties Link kopieren
Sensima, hier een baby en een kleuter. Dat huishoudwerk krijg ik dan toch nog wel af hoor (met zo nu en dan een zaterdagochtend ofzo). Goed plannen en met schema;s werken helpt hier. Grijnz, zonder schema's ben ik momenteel verloren ;-(
Alle reacties Link kopieren
quote:Pips schreef op 31 augustus 2008 @ 12:05:

Let wel: veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn gekoppeld aan WAO en aanverwante uitkeringen. Valt de WAO weg dan ook de aoverzekering. (En het wegvallen van de WAO is lang niet altijd terecht).

Hoe bedoel je dat precies? Als je als (fulltime) ondernemer een ao verzekering hebt dan heb je over het algemeen niets met de WAO te maken, omdat je daar niet voor verzekerd bent als ondernemer.



Wel zijn er ao verzekeringen die dezelfde criteria hanteren als de WAO. Of die bijvoorbeeld kijken naar wat je nog wel kunt (zoals de WIA). Bij de meeste verzekeringen kun je zelf kiezen hoe je het wilt. Meer risico voor jou => lage premie. Garantie dat je in geval van ziekte hoe dan ook tot in de eeuwigheid een uitkering krijgt => hoge premie. En alles er tussenin... Er is veel keus en het is goed om altijd heel goed te informeren in welke gevallen ze wel en niet uitkeren.
Alle reacties Link kopieren
Opperdepop, idd dat bedoel ik. Dezelfde criteria worden vaak gehanteerd en die criteria zijn soms erg zwart/wit en behoudend (bij de meeste "zachte ziektes" wordt er niet uitbetaald geloof ik). Het is dus een gigantische wik- en weegklus vind ik persoonlijk.
Alle reacties Link kopieren
Tjonge, met 5 mensen van de belastingdienst gesproken al met al 44 minuten in gesprek, en nog weet niemand het goede antwoord. Gaat over kinderopvangtoeslag voor 2008. De ene afdeling (kinderopvangtoeslag) verwijst door naar de andere (ondernemingen). FIJN!

Sigh, ik ga wel een paar dagen bij een ander werken, weet ik tenminste zeker dat ik de toeslag krijg. Ga gelijk bellen om baantje te scoren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pips schreef op 01 september 2008 @ 10:39:

Tjonge, met 5 mensen van de belastingdienst gesproken al met al 44 minuten in gesprek, en nog weet niemand het goede antwoord. Gaat over kinderopvangtoeslag voor 2008. De ene afdeling (kinderopvangtoeslag) verwijst door naar de andere (ondernemingen). FIJN!

Sigh, ik ga wel een paar dagen bij een ander werken, weet ik tenminste zeker dat ik de toeslag krijg. Ga gelijk bellen om baantje te scoren.Welke vraag heb je dan?
Alle reacties Link kopieren
quote:opperdepop schreef op 31 augustus 2008 @ 00:04:

Mbt de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: veel mensen zeggen "die neem ik niet, want die is zo duur". Hij is zo duur omdat je veel geld krijgt als je iets overkomt (en dat geld dus niet krijgt als je die verzekering niet hebt!). Voorbeeld Sensima: stel dat je (ik hoop het niet) iets krijgt waardoor je nooit meer kunt werken en je man gaat bij je weg. Dan heb je dus niets! Rest van je leven bijstand oid. Geen WAO, geen WIA, of wat dan ook.







***grijns***

Grappig. Als loopbaanadviseur doe ik dus met mijn clienten ook dit soort "worst case scenario" oefeningen om te kijken hoe diep je als mens echt kan zinken. En wat je dan zou doen.

Om belemmeringen weg te nemen....



Ik geloof daardoor niet meer in die ramp-scenario's.



Het wonen in een kartonnen doos onder een viaduct is voor mij echt een enorme ver-van-mijn-bed show, want er is altijd wel een vangnet. Ik heb ouders, schoonouders, broers, zussen, familie, vrienden, collega's of vage kennissen en allerlei andere opties in zo'n gruwelijk drama....... (tenzij we toevallig net allemaal in hetzelfde vliegtuig zitten dat neerstort en ik ben de enige die het overleeft )



Dus nee, ik geloof zelfs niet eens in WAO of ao-heid. Al zou ik alleen nog maar linker oogwimper kunnen bewegen, dan zou ik nog genoeg kunnen verzinnen om te doen om te overleven, dat zit nu eenmaal in mijn aard.

In mijn wereld bestaat er maar 1 symptoom dat er voor zou kunnen zorgen dat ik nooit meer zou kunnen werken en dat is de dood....... en zelfs dan weet ik nog wel een leuke job:



Ik weet dat ik waarschijnlijk de enige ben die zo denkt, en iedereen zal me voor gek verklaren, maar zo zit het voor mij dus, zo zit in nu eenmaal in elkaar... gek he





(f) Sensima
Alle reacties Link kopieren
Oh ja ook wel lastig zou zijn een coma... maar ja, dan merk ik er toch niets meer van he... en waarschijnlijk DE beste manier om een incassobureau, schuldeisers en het UWV enzo om de tuin te leiden........ \\:-)//
Ik heb ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wel geprobeerd, maar ja, dan moet je opgeven wat je zoal hebt gehad aan kwalen. En dan sluiten ze rustig alle nek-, schouder- en armklachten uit als je dertig jaar geleden eens aan je nek bent onderzocht.

Dus als er ook maar een kleine kans is dat je er iets aan krijgt, word het meteen uitgesloten van de verzekering.

Bovendien, als ik wat krijg, kun je er donder op zeggen dat het een vage, moeilijk te diagnosticeren en nog niet erkende kwaal is. Krijg je nog geen geld.



Als alternatief heb ik een ongevallenverzekering (veel goedkoper) en spaargeld.
Alle reacties Link kopieren
Quote:

Even over dat urencriterium Opperdepop.

Daarin mag je ook opnemen:

- tijd voor acquisitie

- bijlezen vakliteratuur

- administratie



Hoeveel uur hebben jullie hieraan besteed in het jaar waarin je startte, wat is redelijk en hoe kun je dit bewijzen in geval de belastingdienst de uren in twijfl trekt?

(stel je zit net rond die uren-norm)
Alle reacties Link kopieren
quote:korenwolf schreef op 02 september 2008 @ 08:29:

Ik heb ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wel geprobeerd, maar ja, dan moet je opgeven wat je zoal hebt gehad aan kwalen. En dan sluiten ze rustig alle nek-, schouder- en armklachten uit als je dertig jaar geleden eens aan je nek bent onderzocht.

Dit zou je eventueel kunnen voorkomen door (direct nadat je uit loondienst voor jezelf begint) een vrijwillige verzekering voor ZW en evt WIA bij het UWV af te sluiten. Dan ben je op dezelfde manier verzekerd als wanneer je in loondienst bent. En het UWV accepteert je altijd (geen uitsluitingen).
Alle reacties Link kopieren
Opperdepop, iets over de kinderopvangtoeslag. Maar mijn situatie is niet standaard (ik draai mee in een pilot) dus ik zal verder niet blablabla. Ik ga geen risico nemen, gaat net om te veel geld dus ik heb al een baantje geregeld :-) (ik was recent gevraagt ergens te komen werken dus dat was een luxe positie). Beetje jammer dat tijd en energie nu verdeeld moeten worden maar goed, het is een tijdelijke situatie en ik draai om niets mee in de cursussen die ze het personeel aanbieden.
Alle reacties Link kopieren
@Sensima, ik kan me iets voorstellen bij je overwegingen. Hoewel ik persoonlijk niet afhankelijk zou willen zijn van ouders, familie, vrienden, of nog erger: mijn kinderen.



Overigens zou ik als ik geen kinderen zou hebben wellicht wat makkelijker er over denken. Ik heb kinderen en vind dat ik niet het risico kan nemen dat ik ze meesleep in een traject waarin we alleen met bijstand rond moeten komen. Vandaar dat ik gewoon wat geld besteed aan AO verzekeringen. Misschien is het voor mij ook wat makkelijker omdat ik het geld makkelijk kan missen..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven