Werk & Studie alle pijlers

vanuit bedrijfsleven onderwijs in? Zij-instroom?

20-02-2024 11:29 4 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Nadat ik eind vorig jaar boventallig ben verklaard ben ik op zoek naar een nieuwe baan. Al jarenlang heb ik heimelijk de wens het onderwijs in te gaan en dit zou een mooi moment kunnen zijn.

Ik kom zelf uit de creatieve sector, vormgeving gestudeerd en nu bijna 30 jaar werkervaring. opties waar ik tussen twijfel hebben allemaal wel zo hun eigen uitdaging:
1: docent dbkv op maat traject bij een kunstacademie - lijkt me inhoudelijk qua studie het leukst, maar ik denk dat het qua tijdsinvestering net teveel is, aangezien ik niet 2 jaar van de lucht kan leven, dus ernaast moet werken
2: zij-instroom traject in het MBO, profiel zou dan fashion of mediavormgeving zijn.
3: deeltijd opleiding (ook zij-instroom mogelijk) tot docent D&P
4: het uwv biedt ook een zij-instroomtraject aan maar daarvoor moet ik nog een intake doen. deze duurt iig maar een jaar, lijkt me heel pittig? Wordt in dat geval wel door UWV betaald.

en soms twijfel ik dan weer zo erg, aangezien ik mijn eigen" vak wel heel leuk vind nog steeds en denk ik:"ik ga "gewoon" freelancen en als er zich een kans voor doet, kan ik gastlessen geven.. keuzes, keuzes ... :-D

Ik heb al verschillende scholen aangeschreven met de vraag of er een mogelijkheid is dat ik een dag kan meelopen.

Wie heeft tips of adviezen voor mij, of wil ervaringen delen?
Toen ik op een hogeschool werkte kwamen mensen "uit het vak" binnen zonder lerarenopleiding. Zij deden in het eerste jaar een intern traject pedagogisch didactische bekwaamheid. Ze hoefden verder geen studie te doen. Zij waren wel hogeropgeleid in hun vak.

Zou zoiets iets voor je zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor het mbo hoef je geen zij-instroomtraject te doen. Het is daar heel gebruikelijk dat vakmensen voor de klas komen te staan. Je moet dan wel iets van een bevoegdheid halen, maar daar hoef je niet direct bij aanvang mee te starten en wordt vergoed door de werkgever (studiekosten volledig en tijd deels, lees de CAO mbo maar eens). Het PDG-traject is het kortste en doen veel mensen, dat is helemaal gericht op werkende docenten. Deeltijd DBKV is leuker en leerzamer, maar kost wel iets meer qua tijd idd. Je zal er minder dagen naast kunnen werken en het duurt langer. Als je het verkort kan doen valt het als nog best mee (2 jaar is dat meestal geloof ik). Ik heb deeltijd DBKV gedaan, als je vragen hebt mag je me PB’en!

Veel ROC’s werken ook met gastdocenten of accessoren (voor examinering) uit het werkveld. Dat is een leuke manier om kennis te maken met het onderwijs en de ROC’s in jouw omgeving zonder dat je meteen de overstap hoeft te maken. En als de contacten op die manier een beetje warm zijn is solliciteren ook makkelijker.
ollie-ollie wijzigde dit bericht op 20-02-2024 11:56
26.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat lijkt me zeker iets!

Vorig jaar had ik nog wel gesolliciteerd op een baan op een VMBO als docent D&P. Wel uitgenodigd voor een gesprek maar dat werd m op basis gebrek aan ervaring qua klassenmanagement e.d. sowieso niet.

Ik merk sws dat ik erg twijfel tussen VMBO of MBO. D&P lijkt me namelijk wel een heel leuk en divers traject.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven