Werk & Studie alle pijlers

Voltijd of deeltijd studeren? (pabo)

07-01-2008 10:30 37 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik sta voor een lastige keuze: Ik moet kiezen of ik voltijd of deeltijd wil gaan studeren komend studiejaar.



De situatie is als volgt:

Na mijn havo ben ik aan de pabo begonnen. Dit heb ik niet afgemaakt, ook geen P behaald, omdat ik aangenomen was aan de kunstacademie en dat véél leuker vond (dacht ik) en dus ging ik daarheen. Door omstandigheden heb ik het 1e jaar opnieuw gedaan en is mijn 2e jaar nu ook stopgezet. (nog steeds geen P). Ik vind deze studie bij lange na niet zo leuk als ik verwacht had, ik wil er geen toekomst in hebben en het valt me ook nog eens veel te zwaar.

Kortom, na veel wikken en wegen heb ik besloten toch weer terug naar de pabo te gaan.



Ik krijg vanaf komend studiejaar nog maar 2 jaar studiefinanciering. Door die omstandigheden kan ik nog 1 jaar extra krijgen heeft mijn decaan me verteld.

Dus ik zou voltijd 3 jaar kunnen studeren, maar wat moet ik dan in het laatste jaar? Ik woon op mezelf, dus heb de stufie echt nodig, anders kan ik het niet betalen. (Heb ook een baantje erbij).



Maar dan ben ik dus bang dat ik het laatste jaar in de problemen ga komen. In deeltijd studeren is een andere optie. Maar ik heb altijd het idee gehad dat een voltijd studie beter is en dat je daar meer uit kunt halen. Bij een deeltijd studie zou ik de overige tijd wel kunnen werken, maar echt noodzakelijk is dat niet omdat ik geen kinderen heb of wat dan ook.

Het liefst wil ik eigenlijk gewoon voltijd. Maar is dat nou wel zo slim? Is het reeel om 3 jaar lang te sparen van mijn bijbaantje zodat ik het laatste jaar ga redden zonder stufie?

Of heb jij deeltijd pabo gedaan en wat zijn je ervaringen daarmee?



Pff ik weet het gewoon even niet meer. Zou graag wat meningen, ervaringen enz willen horen :)
Alle reacties Link kopieren
Je kan ook je collegegeld voor het laatste jaar lenen bij de ibgroep. Ik zou zeker voltijd studeren, des te eerder kan je ook gewoon aan het werk gaan. Volgens mij kan je in je laatste jaar ook betaald werk doen als leerkracht. Een goede vriend van mij geeft ook al sinds het derde jaar les en nu is het gewoon een parttime functie, betaald, waar hij zijn afstudeeropdracht doet. Dus misschien is het niet eens nodig om te lenen.
Alle reacties Link kopieren
Btw, wel balen dat het allemaal zo gelopen is. Hoop voor je dat het op de pabo nu wel goed gaat! Ik zou het sowieso afmaken, werken en dan kan je altijd nog kijken of er iets is wat je liever doet, maar dan heb je iig een basis!
Alle reacties Link kopieren
Ja maar het collegegeld is het probleem niet eens zo. Dat zouden mijn ouders eventueel misschien nog wel betalen. Ik betaal mijn huur van mijn studiefinanciering (heb een lening). En als ik voltijd studeer, kan ik daarnaast nooit zoveel werken dat ik daarvan mijn huur en andere uitgaven zoals boodschappen, kleding enz kan betalen. Er moet ook tijd overblijven om te studeren.
Alle reacties Link kopieren
Ja het is deels ook echt stom geweest van mezelf om te stoppen. (als ik mijn P had van de pabo kon ik in het 2e jaar starten en haalde ik het wel met de stufie).

Maar op dat moment was de kunstacademie een droom voor me en vond ik het helemaal super en had nooit gedacht dat ik die pabo ooit nog nodig zou hebben. Maja, nu weet ik dus wel beter, alleen is het helaas niet meer terug te draaien. Het is zoals het is...



Ik heb altijd de instelling gehad van 'zolang ik nog kan en wil studeren doe ik het, want later doe je het misschien niet meer.' Maja, als geld me tegenhoudt is dat behoorlijk balen.
Alle reacties Link kopieren
Hoeveel uur zou je willen werken naast je studie? Ik denk dat twaalf uur wel de max is? Je begint als ik het goed begrijp weer in het eerste jaar? dan krijg je dus t/m je 2e studiejaar financiering + dat extra 3e jaar. Het laatste jaar heb je sowieso heeel erg weinig les en ben je vooral bezig in de praktijk. Ik vind het moeilijk om te kijken naar jouw uitgaven en inkomsten en je studielast. Want als je de studie als zwaar ervaart zal het natuurlijk moeilijker gaan om extra te werken dan wanneer je het makkelijk afgaat. Maar je kan dat laatste jaar dan toch sowieso van de ibgroep lenen om je vaste lasten van te betalen als je ouders helpen met het collegegeld?
Alle reacties Link kopieren
Dus dan betalen je ouders het studiegeld, je leent van de ibgroep om je vaste lasten te betalen en daarbij werk je nog. Volgens mij moet je dat redden. Ik hoop t iig voor je.
Alle reacties Link kopieren
Nee de lening heb ik er al bijgeteld.

Je krijgt 4 jaar stufie en kunt 3 jaar lenen.

Ik heb 2 jaar pabo gedaan, 3 jaar kunstacademie, dus nog 2 jaar kan ik lenen + het extra jaar. Dus 1tje tekort :'(
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_51551 wijzigde dit bericht op 07-01-2008 10:47
Reden: te vaag haha
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Lenen na je prestatiebeurs

Als je geen recht meer hebt op de prestatiebeurs, maar nog wel als voltijdstudent staat ingeschreven bij je opleiding, kun je nog drie jaar lenen. In dat geval mag je in 2008 per maand een vast bedrag van maximaal ¤ 819,24 lenen.



Dus je kan lenen bij je prestatiebeurs maar als die is afgelopen mag je nog max 3 jaar extra lenen!
Alle reacties Link kopieren
Ja maar dat had ik er dus al bijgeteld (zie hierboven). :-(



Ik kom nog steeds 1 jaar tekort...
Alle reacties Link kopieren
Ok nu snap ik het niet helemaal meer. Tel je nu de komende jaren niet de prestatiebeurs maar al de lening?
Alle reacties Link kopieren
prulletje schreef op 07 januari 2008 @ 10:42:

Nee de lening heb ik er al bijgeteld.

Je krijgt 4 jaar stufie en kunt 3 jaar lenen.

Ik heb 2 jaar pabo gedaan, 3 jaar kunstacademie, dus nog 2 jaar kan ik lenen + het extra jaar. Dus 1tje tekort :'(
Alle reacties Link kopieren
Aha, nou snap ik het! Dat is idd echt balen. Ik zal eens vragen aan die vriend van mij hoeveel uur je kan werken naast je studie in het 4e jaar. Hoeveel uur wil je werken? En waar ga je studeren? Ik werk namelijk ook voor de school en dat verdient erg goed. Heel goed te combineren met studie ook.
Alle reacties Link kopieren
Sorry ik moet nu echt even iets gaan doen, zit enorm studieontwijkendgedrag te vertonen. Maar ik kom later nog wel even online en ik zal het ff aan die vriend vragen of hij weet hoe het zit in het 4e jaar van de pabo.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is dit nog iets om op te kijken:

forumPabo
Alle reacties Link kopieren
Ik leef nu van zo'n 900 euro per maand. (Huur, boodschappen, telefoon, internet, kleding, auto, extra uitgaven etc.) Maar zou misschien wel iets goedkoper kunnen. Ik zou toch zeker wel zoiets per maand willen verdienen. Maar ik weet niet hoeveel je daarvoor moet werken over 4 jaar. Ben nu 22, dus 26 als ik in het laatste jaar zit.

Studeren kan ik aardig, en kan ook wel in de avonduren, maar ik wil natuurlijk ook weer niet alléén maar bezig zijn met studeren en werken en dat er verder geen tijd voor andere dingen overblijft, want dan houd ik t ook weer niet vol.
Alle reacties Link kopieren
Oke bedankt in elk geval! :)
Alle reacties Link kopieren
Als ik jou was zou ik echt voltijd gaan doen. Je kunt je dan (lijkt mij) veel beter op je studie storten om alles nu echt in 1x te halen (reken- en taaltoetsen inbegrepen). Drie jaar is best wel lang. Misschien kan je het voor elkaar krijgen om iets te sparen, zodat je het vierde jaar doorkomt? En is het mogelijk om evt. het laatste jaar in deeltijd te doen?
Alle reacties Link kopieren
Ja dat leek mij ook lichtlampju, ik wil ook het liefst voltijd.

Maar als ik het laatste jaar dan in de problemen kom is alles voor niks geweest en heb ik weer zoiets van 'dat wist je 3 jaar geleden toch al!'.



Ik weet niet of het iets uithaalt om het laatste jaar in deeltijd te doen, omdat dat jaar vooral uit stage bestaat. Als het uberhaupt al kan...

En ik durf er niet zomaar op te gokken dat ik in het laatste jaar wel betaald krijg.



Ik heb al superveel lopen uitzoeken op internet. Er bestaat bijvoorbeeld ook nog zoiets als 'tegemoetkoming leraren' als je een lerarenopleiding volgt en geen recht hebt op studiefinanciering, maar dat bedrag is ook maar iets van 1000 euro ofzo. Daar red ik het geen jaar mee helaas. (is alleen als tegemoetkoming in je collegegeld en studiekosten als boeken enzo).



Ik hoopte dat er hier misschien iemand was die dé oplossing had :).
Allereerst kun je nu een stuk goedkoper gaan leven, een auto lijkt me niet een van de eerste levensbehoeften, bovendien heb je nog recht op een OV-jaarkaart. Dat scheelt je al zo'n 200 (?) euro per maand, die kun je sparen.



Begin nu al met maximaal lenen, dat wil zeggen, zo'n 800 (gokje, in mijn tijd was het 700) euro per maand. Alles wat je niet nodig hebt, en dat is nu vrij veel, dat spaar je. Dat doe je de komende jaren. Dan lijkt het me heel sterk dat je niet genoeg geld zou kunnen sparen om jezelf het laatste jaar in te kunnen onderhouden.



Daarnaast is het ook zo dat het lerarentekort in het basisonderwijs groeit. Ik denk dat jij in je laatste jaar best een goed betaalde bijbaan als basisschoolleraar kunt krijgen voor een paar uur in de week. Dat zou al ruim voldoende moeten zijn om je te onderhouden.
Alle reacties Link kopieren
Hoewel het verstandig is dat je hier over nadenkt, denk ik dat je het jezelf ook wel erg moeilijk maakt. Drie jaar, dat duurt nog wel even. Misschien kun je in dat laatste jaar geld van je ouders lenen, woon je tegen die tijd samen, vind je een erg lucratieve bijbaan, kun je je afstuderen (wat toch vaak het grootste deel is van dat laatste jaar) over wat meer tijd uitsmeren, zodat je meer tijd hebt om ernaast te werken of inderdaad het laatste jaar in deeltijd doen. Legio mogelijkheden. Desnoods ga je weer een jaartje bij je ouders wonen. Je zult echt niet verhongeren.



Mijn ervaring is dat dit soort praktische problemen zichzelf wel oplossen. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest enzo...
-
Alle reacties Link kopieren
Oh en inderdaad, zie nu dat je een auto hebt. Doe dat ding de deur uit! Bespaart je zo 2000 euro per jaar. En da's nou net geld dat je niet over hebt als student...
-
Alle reacties Link kopieren
haha nou mijn auto kost niet zoveel hoor, heb een oude mini, kost me 35 euro aan belasting per kwartaal, 20 euro voor een volle tank benzine en 40 euro in verzekering. Oke, alle beetjes helpen, dat weet ik. Maar ik houd eerlijk gezegd liever mijn auto dan dat ik elke maand nieuwe kleren wil hebben... Voor dat ding heb ik eeuwen moeten sparen, dat was gewoon iets wat ik erg graag wilde. Misschien gaat hij er ook nog wel uit, maar dan wel pas in het 4e jaar van de pabo ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer op dit moment deeltijd aan de Pabo en ik raad je aan om het in de voltijd te doen als je de mogelijkheid hebt.



Ik werk 24 uur, ga 2 avonden en soms de zaterdag naar school en moet 1 dag stage per week lopen. Tel daarnaast nog een minimumbesteding van 10 uur aan huiswerk per week bij en je hebt een hele workload.

Ik ga er dan ook mee stoppen. We moeten zo belachelijk veel rapporten schrijven dat het gewoon niet haalbaar en leuk is. Ik heb gelukkig al een HBO-diploma en een goede baan, dat maakt de keuze makkelijker.



Trouwens, als je geen recht meer hebt op studiefinanciering, dan krijg je recht op Tegemoetkoming Leraren. Omdat er grote tekorten dreigen in het onderwijs krijg je als stimulans een bedrag van de IB-groep. Zo heb ik voor dit jaar ¤ 1200,- ontvangen. Bijna net zoveel als studiefinanciering dus.

Kijk het eens na op de site van de IB-groep.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven