Werk & Studie alle pijlers

Vreemde frasen in arbeidscontract?

22-10-2007 20:04 6 berichten
Alle reacties Link kopieren
Jippiejee, per 1 januari een nieuwe baan. Moet alleen nog het arbeidscontract ondertekenen. Alleen staan naar mijn idee een paar 'vreemde' dingen in. Al moet ik zeggen dat het ook niet mijn expertise is.



1. "Op grond van de functie valt de werknemer niet onder de bepalingen van de CAO. In hoofdlijnen zal evenwel de werkingssfeer worden toegepast, echter na overleg kan hiervan worden afgeweken."

2 Het betreft een jaarcontract. "In afwijking van het in de CAO bepaalde kan deze overeenkomst door een ieder der partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken, volgend op de periode waarop werd opgezegd." Dus mijn nieuwe baas kan na mijn proeftijd van een maand mij nog steeds binnen een maand op straat zetten? Ik dacht altijd dat als de 'stressvolle' eerste maand voorbij was, je voor de rest van het jaar wel goed zat (je moet natuurlijk altijd je best blijven doen, maar de stress is eraf)?



Het lijkt me echt een hele leuke baan, maar het feit dat ik niet onder de CAO val en dat 'gestress' dat ik binnen een jaar nog steeds zo door de werkgever kan worden weggestuurd. Vooral die uitzonderingen op de CAO komen op mij vreemd over.

Is dit normaal?
Alle reacties Link kopieren
Hallo Zonnetje76,



Kun je me ook vertellen om welke functie en om welke branche/CAO het gaat.Wellicht dat ik je dan een antwoord kan geven op het eerste punt.



Het klopt inderdaad dat jouw werkgever tijdens jouw jaarcontract te allen tijde op kan zeggen met inachtneming van een opzegtermijn. Wettelijk gezien moet dit wel een opzegtermijn zijn van 1 maand, korter is niet toegestaan.



Ik zal dit voor de zekerheid nog even checken voor je...



Groetjes Fairy
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals hallo!



Ik heb het opgezocht voor je en de opzegtermijn moet minimaal een maand zijn voor de werkgever, dan is het ook nog zo dat hij je niet 'zomaar' op straat kan zetten.



Wil hij dat doen dan zal hij een ontslagvergunning moeten aanvragen bij het CWI en voordat hij dat kan doen moet hij een 'dossier' opgebouwd hebben met al jouw ' misdragingen'. Dan moet je het wel heel bont maken naar mijn mening. Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.



Van harte en natuurlijk heel veel succes met je nieuwe baan!!
Alle reacties Link kopieren
Fairy, bedankt voor je reactie.



Het betreft een functie die niet in de CAO (Voor de margarine- en spijsvetindustrie) beschreven staat. De betreffende CAO is vooral gericht op productiepersoneel, en ik ga op kantoor werken.



Ik zag trouwens een typefout in mijn woonplaats en ik heb nog wat vragen over mijn pensioen. Morgen maar even bellen dus..
Alle reacties Link kopieren
Normaal gesproken eindigt een jaarcontract zoals het woord al zegt na een jaar van rechtswege (dus eindigt vanzelf zonder dat daarvoor opzegging nodig is). Dus voor die tijd kun je wellicht wel de laan uitgestuurd worden maar dan moet je volgens mij doorbetaald worden (tenzij ontslag op staande voet ofzo als je bijv gejat hebt).

In jouw geval nemen ze een beding op dat ze toch tussentijds op kunnen zeggen. Misschien kun je even vragen waarom dat is? Lijkt me inderdaad erg onzekere situatie.
In principe kan nooit afgesproken worden dat een CAO niet van toepassing is, tenzij:

- het een overheidsfunctie betreft (waarbij iemand aangenomen wordt op arbeidsovereenkomst in plaats van als ambtenaar wordt aangesteld); of

- in de CAO is bepaald dat de CAO slechts van toepassing is op de laagste salarisschalen en je wordt aangenomen in een functie waarvan de schaal hoger ligt dan de "CAO-schalen".



Wat eerder al gezegd is over de opzegtermijn, klopt. Het feit dat er een opzegtermijn in staat betekend dat je eerder kan vertrekken dan dat de overeenkomst duurt, indien je dat mocht willen. Een werkgever kan dan ook van jou af, maar alleen na toestemming van het CWI of via de rechter (en daarvoor moeten dan inderdaad heel goede redenen zijn).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven