Werk & Studie alle pijlers

Waarom ben je (niet) tevreden met je werk?

16-08-2007 15:33 4 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uit onderzoeken blijkt dat een overgroot deel van werkende mensen (circa tweederde) te kennen geeft tevreden te zijn met hun werk. Echter, tegelijkertijd wordt er veel geklaagd over de inhoud, arbeidsomstandigheden, loon en andere aspecten van het werk. Dit wordt ook wel de paradox van de arbeidstevredenheid genoemd.



Wat ik mij nu afvroeg is hoe werkenden tot een totaaloordeel komen over hoe tevreden ze met hun werk zijn. Zou het zo zijn dat mensen wel over de mindere kanten van hun werk hun klachten kunnen uiten terwijl deze werknemers algeheel gezien toch tevreden kunnen zijn over hun werk?

En wat zegt arbeidstevredenheid dan nog over de kwaliteit van het werk dat je doet? Kan iemand die zware handarbeid verricht of een stressvolle baan heeft net zo goed tevreden zijn als iemand die werk verricht met kwalitatief gunstigere eigenschappen?



Zelf denk ik namelijk dat iemands persoonlijkheid voor een belangrijk deel bepaalt of die persoon tevreden is met het werk of niet. De ene persoon staat nou eenmaal “van nature” positiever in het leven en zal zich wellicht minder gauw ergeren aan eventuele ongunstige eigenschappen van het werk dan andere mensen. Af en toe klagen kan dan natuurlijk best, maar dan kun je totaal gezien nog wel tevreden zijn. Meer negatief ingestelde personen zullen in dat geval de ongunstige eigenschappen van het werk zich sterker aantrekken, waardoor ze wellicht algeheel gezien ontevreden over hun werk zullen zijn.



Maar hoe denken jullie hierover? Waarom denk je dat je zelf tevreden of ontevreden bent over je werk? Komt tevredenheid voort uit de kwaliteit van het werk, of door iemands persoonlijkheid? Of beiden? Of misschien is de hoogte van het salaris wel erg belangrijk? Of ben je eerder tevreden als je over je leven naast het werk (relatie/gezin) tevreden bent? Graag jullie mening !
Moet ik nu als socioloog zijnde de link aanklikken of op de vragen antwoord geven?
Alle reacties Link kopieren
Je kan het onderzoek steunen door de link aan te klinken en je kan je mening geven door de vragen te beantwoorden.

Met het onderzoek kan natuurlijk tot conclusies gekomen worden op basis van geaggregeerde data, die de individuele mening overstijgen.
Met het onderzoek kan natuurlijk tot conclusies gekomen worden op basis van geaggregeerde data, die de individuele mening overstijgen.



Je hebt goed opgelet bij de colleges zo te horen :-)



Ga m invullen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven