Werk & Studie alle pijlers

Waarom solliciteren/werken onder je niveau?

21-02-2008 17:38 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
Regelmatig lees ik hier berichten van forummers die bijvoorbeeld HBO of zelfs WO hebben gedaan en dan werken op mbo-niveau als bijvoorbeeld als administratief medewerker.



Wat is voor deze forummers de motivatie om onder je niveau te gaan werken/solliciteren?



Heb zelf een WO opleiding gedaan en na mijn scritpie echt gericht op WO-(junior)functies gezocht/gesolliciteerd en nu een passende baan gevonden omdat ik niet voor minder wilde gaan Ik heb tenslotte niet voor niks gestudeerd.



Ik ben benieuwd
Alle reacties Link kopieren
Eeeehm, omdat er op dat moment niets anders is? Omdat een baan 'beneden je niveau' beter is dan werkloos thuiszitten en een uitkering trekken? Omdat het een opstapje kan zijn en een aanvulling op je CV?



Tof voor jou dat je een goede baan hebt kunnen vinden. Ik heb twee jaar moeten zoeken en al die tijd achter de bar gewerkt. Nu onderaan de ladder begonnen en gestaag aan het opklimmen, dus in principe nog 'onder mijn opleidingsniveau'. Nu zijn er meer banen, maar toen ik mijn bul had niet, zeker als je geen ervaring had.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk nu wel op niveau (WO), maar ben direct na het inleveren van mijn scriptie bij een bedrijf gaan werken waar ik me zo thuis voelde en bovendien zoveel leerde op een ander gebied dat ik daar toch een paar jaar ben blijven hangen. Terwijl ik daar ben begonnen als 'vakantiebaantje' zeg maar.



Uiteindelijk ging ik trouwens naast mijn werk wat ingewikkeldere boeken lezen om toch mijn hersens een beetje te laten werken en ben ik weer gaan studeren voor de lol. Met deze studie heb ik nu dus wel een baan op WO niveau.
Alle reacties Link kopieren
Ik moet toch wel benadrukken dat ik in die baan onder mijn opleidingsniveau echt heel veel geleerd heb. Dingen die ik waarschijnlijk in een WO-functie niet had geleerd.
Alle reacties Link kopieren
De banen liggen niet bepaald voor het oprapen voor sommige studierichtingen. Je kan dan je bijbaantje aanhouden of iets onder je niveau accepteren, zodat je toch iets in je vakgebied doet. Ik vind het raar staan om na je studie helemaal niet te werken alleen maar omdat het 'onder je niveau' zou zijn. Ik neem aan dat je tijdens je studie ook bijbanen onder je niveau hebt moeten doen, dus dat kan dan daarna ook nog wel even.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zeker wel in banen onder mijn niveau gewerkt .Heb in mjin studietijd achter de kassa gezeten en later in de horeca. Ook tijdens mijn afstuderen heb ik in een functie gewerkt op hbo-niveau gewerkt. Tijdens het schrijven van mijn scriptie boden ze me een baan aan en omdat ik dacht er veel van te kunnen leren heb ik dat ook gedaan. Moet zeggen dat ik heel veel in die baan heb geleerd, maar ben wel direct gaan solliciteren op wo-niveau toen de bul binnen was. Heb nog 3 maanden in die baan gewerkt na mijn afstuderen. Maar wilde echt heel graag mijn diploma verzilveren en merkte ook dat ik in die afstudeerbaan veel heb geleerd maar niet veel uitdaging vond.



Laat ik het dan zo zeggen: zijn er mensen die nu een baan onder hun niveau hebben, maar wel actief aan het solliciteren zijn op banen op hun niveau of vinden jullie het wel prima zo?
Alle reacties Link kopieren
Omdat ik overspannen werd tijdens mijn (HBO) werk in de psychiatrie.

En nu gewoon een leuke baan wil, met niet teveel stress. Zodat ik genoeg tijd en energie overhoud voor vrijwilligerswerk waar mijn hart ligt: dieren en in het bijzonder katten.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk zelf in principe op een baan die open staat voor mensen die minimaal HBO gedaan hebben. Ik heb zelfs een collega die MBO niveau gedaan heeft (uit luiigheid) en die het werk dus ook doet.



Maar binnen deze functie heb je zoveel mogelijkheden qua hoe snel je jezelf dingen eigen maakt, wat voor extra taken je erbij krijgt, wat voor richting je je in beweegt, dat het voor HBO en WO interessant is. En voor de hele slimme MBO-ers die qua denkniveau HBO hebben ook.



Dus is niet helemaal het verhaal van lager niveau maar ik heb dus wel dezelfde functie als mijn collega die 'alleen maar' MBO heeft (en prima werk levert, want het is een slim persoon). Maar zolang je je eigen uitdaging kunt vinden in je werk, maakt het niet uit wat voor niveau het is.
Alle reacties Link kopieren
a. Omdat ik niet beter kon krijgen en

b. omdat mijn zelfvertrouwen na alle afwijzingen zo laag was dat ik dacht dat ik niet beter kon...



Ik werk nu weer onder mijn opleidingsniveau maar snak inmiddels echt naar meer uitdaging dus ik ben weer op academisch niveau (of HBO, ook goed) aan het solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Ik ga niet solliciteren, want ik heb het naar mijn zin daar en tja, ik ben langzaam binnen mijn organisatie aan het opklimmen, dus dat ik nu nog niet in een typische WO-functie zit vind ik geen probleem.
Alle reacties Link kopieren
Omdat ik nergens anders aangenomen werd wegens gebrek aan ervaring. En omdat het in de zorg vrij veel voorkomt dat mensen op HBO niveau gezocht worden, maar dan een MBO functie aangeboden krijgen. En je moet íets om je brood mee te verdienen.
Alle reacties Link kopieren
ivm privacy
...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onder mijn niveau gewerkt. En merkte vervolgens dat ik op die banen binnen anderhalf jaar weer was uitgekeken en toch weer iets nieuws wilde.



Ik werk nu wel op HBO+/WO niveau. En ik merk dat ik hier echt een paar jaar vooruit kan, omdat ik de uitdaging wel heb.

Ik denk echter dat dat meer aan je karakter ligt (en niet alleen maar aan opleiding). Zelf ben ik een echte "bouwer", ik wil continu nieuwe dingen doen. Maar dat heeft niet alleen met opleiding te maken, maar met hoe ik ben als mens.



Ik ken ook iemand die WO heeft gedaan, op dat niveau heeft gewerkt, en nu naar haar volle tevredenheid en op eigen initiatief secretaresse is. Omdat ze geen zin meer had in het vele regelen, en andere zaken die met haar baan te maken hadden. En het bevalt haar goed, begreep ik, ze wil niet meer anders.
Alle reacties Link kopieren
ik werk ook onder mijn niveau enerzijds omdat daar de banen voor het oprapen lagen, anderzijds omdat ik eerst praktijkervaring wilde opdoen voordat ik aan het echte hbo niveau werk begon. Omdat ik in de zorg werk en sneller een functie zou krijgen waarin ik mensen zou moeten aansturen wilde ik eerste praktijkervaring opdoen zodat ik ook weet wat iedereen precies doet.



Zoals andere hier schrijven de hbo functie (en misschien zelfs master als ik inderdaad verder ga studeren) komt uiteindelijk wel
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
Pffff, ik vier het einde van de werkweek graag met een wijntje, ik lees mijn bericht na en geloof dat het nogal van de hak op de tak springt. Als het niet duidelijk is, sorrie!
Omdat ik werkloos was en een baan onder mijn niveau nog altijd beter vond dan thuiszitten. Inmiddels binnen de organisatie opgeklommen naar wel meer mijn niveau en meer uitdagend werk gekregen. In de baan onder mijn niveau wel veel geleerd en vooral veel lol gehad. Maar ja, dat is leuk voor even maar begint na een tijd ook te vervelen. Geen spijt van dus, maar zou het niet overdoen. Ook omdat ik op een bepaald moment merkte dat ik er onzeker van werd, omdat je niet op je capaciteiten wordt aangesproken. Relaxed was het trouwens wel. Zei tegen vrienden dat ik eigenlijk vakantie had in plaats van dat ik aan het werk was.
Alle reacties Link kopieren
Kastanjetje, ik vind dat nogal een veronderstelling, dat het aan je karakter zou liggen. Als ik zou mogen kiezen heb ik liever een baan op HBO niveau, maar dan moet ik er wel 1 vinden.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook. Ben n paar maanden afgestudeerd en het is in mijn branche gewoon heel moeilijk een baan te vinden. Het wordt zelfs nog lastiger omdat sollicteren op een HBO of zelfs MBO studie (oja ik heb dus een WO diploma) ook vaak niks uithaalt, omdat ze dan juist iemand met een gerichte opleiding op dat niveau hebben. Vaak speelt ervaring een grote rol. Dus ja, je kunt nog zo graag 'op niveau' willen werken, dat is lang niet altijd haalbaar. Ik heb er nu uiteindelijk voor gekozen om een soort extra stage te gaan lopen om maar die broodnodige ervaring op te doen. Het is alles behalve ideaal (had graag een vol salaris gehad), maar beter dan niets.
Alle reacties Link kopieren
girl-1983 schreef op 21 februari 2008 @ 20:03:

Ik heb er nu uiteindelijk voor gekozen om een soort extra stage te gaan lopen om maar die broodnodige ervaring op te doen. Het is alles behalve ideaal (had graag een vol salaris gehad), maar beter dan niets.
You go girl! Ik ben ook bezig om via stage en vrijwilligerswerk aan de broodnodige ervaring te komen maar leuk is anders :-(
Alle reacties Link kopieren
Eowynn_ schreef op 21 februari 2008 @ 19:43:

Kastanjetje, ik vind dat nogal een veronderstelling, dat het aan je karakter zou liggen. Als ik zou mogen kiezen heb ik liever een baan op HBO niveau, maar dan moet ik er wel 1 vinden.




Hoi,



Ik geloof dat ik het, beneveld en wel, wat ongenuanceerd heb gebracht. Tuurlijk speelt opleiding wel een rol. Maar ik denk dat karakter er OOK een rol bij speelt. Maar natuurlijk niet de enige rol.



Ik denk wel dat het hebben van een diploma (HBO of WO) soms wordt overschat. Zoals hier ook al werd gemeld, denk ik dat sommige mensen met MBO diploma prima, of zelfs beter dan een HBO'er of WO'er, op een HBO-/WO-functie kunnen functioneren. En dat heeft wat mij betreft echt deels met karakter te maken, en wat je leuk/belangrijk vindt in je werk.
Alle reacties Link kopieren
jesper schreef op 21 februari 2008 @ 20:08:

[...]





You go girl! Ik ben ook bezig om via stage en vrijwilligerswerk aan de broodnodige ervaring te komen maar leuk is anders :-(


Thanks , heb hier ook staan te juichen toen ik het nieuws van de week kreeg :-]. Gelukkig nog wel de mogelijkheid er een parttime baantje bij te nemen, zodat er toch nog iets binnenkomt.

Die ervaring blijkt wel echt een struikelblok te zijn heb ik gemerkt. Heb bij verschillende sollicitaties ook als reactie gehad 'goed CV, maar we gaan toch voor mensen met meer ervaring'. Als je genoeg sollicitaties binnenkrijgt (en das vaak het geval binnen mijn sector) heb je de luxe om voor iemand met ervaring te gaan. Begrijp ik enerzijds ook wel, maar aan de andere kant heel frusterend voor starters, want je komt in een soort spagaat van geen ervaring hebben en geen ervaring op kunnen doen bij gebrek aan baan.

Maarre een stage is toch een mooi begin en vrijwilligerswerk doet het ook altijd goed; hoop voor je dat het jou ook lukt jesper!!
Alle reacties Link kopieren
Kastanjetje schreef op 21 februari 2008 @ 20:22:

[...]





Hoi,



Ik geloof dat ik het, beneveld en wel, wat ongenuanceerd heb gebracht. Tuurlijk speelt opleiding wel een rol. Maar ik denk dat karakter er OOK een rol bij speelt. Maar natuurlijk niet de enige rol.



Ik denk wel dat het hebben van een diploma (HBO of WO) soms wordt overschat. Zoals hier ook al werd gemeld, denk ik dat sommige mensen met MBO diploma prima, of zelfs beter dan een HBO'er of WO'er, op een HBO-/WO-functie kunnen functioneren. En dat heeft wat mij betreft echt deels met karakter te maken, en wat je leuk/belangrijk vindt in je werk.




Snap wel wat je bedoelt hoor. Vriendin van me, ook met WO-opleiding, ging juist expres voor een HBO-baan. Ze zou een WO-baan ook net zo goed aankunnen, maar die andere baan leek haar gewoon leuker. Ze had daarbij direct contact met mensen en dat sprak haar meer aan dan een WO-functie op kantoor (ff zwart-wit; snap het niet zo ongenuanceerd is, maar you get the point; de 'leukheid' van de baan weegt vaak zwaarder dan het niveau ervan).

En kan me ook voorstellen dat mensen die ietwat onzeker over hun eigen kunnen zijn, of geen zin hebben in de 'stress' van zo'n 'hogere' baan, ook voor een HBO (danwel MBO) baan gaan.
Alle reacties Link kopieren
@girl-1983: via intern doorstromen, open sollicitaties (geen 100-en medekandidaten) of via via wil het ook nog wel eens lukken om met geen/minder werkervaring voor te dringen bij mensen met wel (voldoende) ervaring...



Je hoort soms de gekste verhalen. Zo kon ik, en velen met mij, met een marketingopleiding geen marketingbaan krijgen maar gingen ze ergens een psycholoog omscholen voor een marketingbaan. Had ze via haar werkgever geregeld: dan zakt mijn broek af.


Ik ook. Ik hoop dat er reacties zijn die zeggen "omdat het schandalig zou zijn om eerst je studie grotendeels door de belastingbetaler te laten financieren, en vervolgens ook nog een uitkering te ontvangen die bedoeld is voor mensen die niet KUNNEN werken, en niet voor mensen die zich te goed voelen."



Ja, ik ben heel benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 22 februari 2008 @ 15:18:

[...]



Ik ook. Ik hoop dat er reacties zijn die zeggen "omdat het schandalig zou zijn om eerst je studie grotendeels door de belastingbetaler te laten financieren, en vervolgens ook nog een uitkering te ontvangen die bedoeld is voor mensen die niet KUNNEN werken, en niet voor mensen die zich te goed voelen."



Ja, ik ben heel benieuwd.
Dat is sowieso schandalig. Maar volgens mij krijg je niet meer zo 1,2,3 een uitkering omdat je toevallig geen zin hebt om een lagere baan te zoeken. Je moet dan gaan solliciteren en meestal ben je dan begin 20, en wordt je zo ergens aangenomen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven