Werk & Studie alle pijlers

wanneer mijn baas vertellen dat ik solliciteer?

02-06-2009 21:34 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben gevraagd te solliciteren op een functie. Ben op gesprek geweest om nader kennis te maken en het leek me heel leuk. Ik heb dus besloten daadwerkelijk te solliciteren op die baan. Ik heb echter ook al een hele leuke baan, dus ik wil er wel op vooruit gaan. Omdat het werk inhoudelijk veel lijkt op wat ik al doe, zal dit vooral materieel zijn. Als ik dus als beste kandidaat uit de procedure kom heb ik dan ook enkele eisen wat salaris en opleiding betreft. Ik heb immers niets te verliezen en als ze mijn eisen te hoog vinden doe ik het niet, even goede vrienden. Alleen heb ik volgende week een functioneringsgesprek met mijn huidige baas. Moet ik open kaart spelen, ook als er een redelijke kans bestaat dat ik hier nog jaren werk? Graag jullie advies.
Alle reacties Link kopieren
quote:rosie76 schreef op 02 juni 2009 @ 21:34:

Ik ben gevraagd te solliciteren op een functie. Ben op gesprek geweest om nader kennis te maken en het leek me heel leuk. Ik heb dus besloten daadwerkelijk te solliciteren op die baan. Ik heb echter ook al een hele leuke baan, dus ik wil er wel op vooruit gaan. Omdat het werk inhoudelijk veel lijkt op wat ik al doe, zal dit vooral materieel zijn. Als ik dus als beste kandidaat uit de procedure kom heb ik dan ook enkele eisen wat salaris en opleiding betreft. Ik heb immers niets te verliezen en als ze mijn eisen te hoog vinden doe ik het niet, even goede vrienden. Alleen heb ik volgende week een functioneringsgesprek met mijn huidige baas. Moet ik open kaart spelen, ook als er een redelijke kans bestaat dat ik hier nog jaren werk? Graag jullie advies.Nu al open kaart spelen lijkt me onverstandig. Ik zou wel, voordat je verder gaat solliciteren, onderzoeken of je gebonden bent aan een relatie- danwel concurrentiebeding.
Alle reacties Link kopieren
dank je, dat ben ik niet. heb wel een opleiding gedaan, die moet ik terug betalen. Dat zou de eventuele werkgever wel willen doen.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, ik zou dit pas melden als je aangenomen bent bij je nieuwe baan.



Een vriend van mij heeft bij zijn toenmalige baas aangegeven dat hij aan het solliciteren was. (Hij dacht dat ze er dan alvast rekening mee konden houden, ze zaten immers al met een personeelstekort) Geen handige actie; samenwerking was daarna niet zo goed meer.



Je kunt natuurlijk wel bij je functioneringsgesprek vragen naar de mogelijkheid van salarisverhoging.
Alle reacties Link kopieren
ja, vind het wel lastig om dan een functionereingsgesprek te hebben, ik hecht zelf erg aan transparantie. Maar ik wil de arbeidsverhoudingen niet verstoren (en ik moet ook al vertellen dat ik zwanger ben, haha).
Alle reacties Link kopieren
quote:rosie76 schreef op 02 juni 2009 @ 21:47:

ja, vind het wel lastig om dan een functionereingsgesprek te hebben, ik hecht zelf erg aan transparantie. Maar ik wil de arbeidsverhoudingen niet verstoren (en ik moet ook al vertellen dat ik zwanger ben, haha).



Haha, ja, hier moet ik ook wel even om lachen!!



Ik herken heel erg je gevoel van transparant willen zijn, maar ik denk dat het in dit geval niet zo handig is. Of je moet denken dat je sterker staat in je verzoek om een salarisverhoging, dan zou het héél misschien zin hebben om het nu al aan te geven aan je baas. Het klinkt mij in de oren of je wél zou willen blijven als je meer gaat verdienen (omdat je het over materiële vooruitgang hebt), dus dan zou dat misschien zinnig zijn.



Anders zou ik lekker je mond houden, ookal vind je het moeilijk. Ik heb inmiddels vaak genoeg om me heen gezien dat werkgevers uiteindelijk ook alleeen maar transparant zijn wanneer het hun uitkomt... Hoe aardig ze tot die tijd ook leken!
Alle reacties Link kopieren
en nog een andere vraag over salarisonderhandelingen (heb ik nog niet zo vaak gedaan): zet je altijd hoger in dan je uit wil komen of zoijn er andere goede tips?
Alle reacties Link kopieren
quote:rosie76 schreef op 02 juni 2009 @ 22:07:

en nog een andere vraag over salarisonderhandelingen (heb ik nog niet zo vaak gedaan): zet je altijd hoger in dan je uit wil komen of zoijn er andere goede tips?Als werkgever vind ik het prettiger als een sollicitant zo laag mogelijk inzet.
Alle reacties Link kopieren
uhm....ik ging even nadenken wat je bedoelde wuiles, maar haha, okay, ik bedoel eigenlijk of je direct moet inzetten op wat je wilt of daar juist boven moet zitten?
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 02 juni 2009 @ 22:09:

[...]





Als werkgever vind ik het prettiger als een sollicitant zo laag mogelijk inzet.dream on!
Alle reacties Link kopieren
Kies altijd voor je eigen belang in deze en niet voor die van je huidige werkgever. Zo'n beetje elke werkgever laat zijn personeel wel vallen als dat voor hem voordeliger is.



In dit geval heb je vooral het risico dat je heel veel te verliezen hebt door te zeggen dat je aan het solliciteren bent.

Als je een nieuwe baan hebt, het nieuwe contract getekend hebt en je huidige baan moet opzeggen.... dan is het vroeg genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Zeker niet je eigen glazen ingooien. Als je de baan zeker hebt, dan is het vroeg genoeg om te vertellen.



Ik werk zelf op P&O en geloof me...als we eenmaal weten dat iemand aan het solliciteren is (bewust gezegd), dan willen we ook zsm afscheid nemen. Je gaat uiteindelijk niet meer investeren in een medewerker die vertrekt. Dus als het niets wordt en je dus zou blijven zou de arbeidsverhouding wel verstoord zijn.
Alle reacties Link kopieren
In tegenstelling tot de rest denk ik niet dat het een ramp is als je het wel vertelt. Je geeft aan dat je het heel erg naar je zin hebt in je huidige functie en benaderd bent voor die baan. Als na het gesprek blijkt dat het toch niet wat voor je is ga je volgens mij niet zelf actief op zoek naar iets anders.

Dat is wel de reden dat ik het pas zou vertellen als het zeker is. Waarom slapende honden wakker maken. Sommige mensen kunnen slecht omgaan met zoiets en het kan de verhoudingen dan wellicht toch wat verstoren.

Het punt dat ze dan niet meer investeren in een medewerker omdat die toch vertrekt gaat hier volgens mij niet op. TO hoeft niet zozeer een andere baan. Dit aanbod komt toevallig op haar pad.



Ik heb zelf ook wel eens extern gesolliciteerd en dit was wel bekend. Uiteindelijk ben ik niet weggegaan maar een tijdje later wel intern doorgegroeid. De verhoduingen zijn hierdoor niet verstoord. Moet ik er wel bij zeggen dat ik er aan toe was om door te groeien en dat toen intern niet kon en ik daarom extern heb gesolliciteerd. Later ben ik alsnog intern doorgegroeid. Jou situatie is wel wat anders.



Wat betreft salarisverhoging: altijd iets hoger inzetten dan waar je graag op uit wilt komen, dan heb je nog wat ruimte en laat zo zien dat jij ook bereid bent tot onderhandeling.

Als je in het gesprek gaat beginnen over salarisverhoging zou ik niet vermelden dat je aan het solliciteren bent. Anders lijkt het of je ze uit wilt spelen (dat wil je in praktijk misschien ook wel), maar dat komt nogal negatief over vind ik.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven