Werk & Studie
alle pijlers
Wat verdien je netto met jouw functie en hoeveel uur?
dinsdag 18 juni 2024 om 18:03
Tja, je kan dan of niet meelezen, of ook die betere baan nastreven, of niet geïntimideerd zijn.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 16:29Ja klopt, maar het is intimiderend voor een zzp’er en anderen die op of onder minimumloon verdienen. Een fulltime schoonmaker of pakketbezorger of medewerker in groot distributiecentrum houdt hier ook wel zijn/ haar mond.
5 jaar geleden kwam ik met krap 2000 netto thuis voor 28 uur (verzorgende), nu ben ik teamleider zorg voor 32 uur en verdien ik ruim 2800, excl ort, doorgaans zit ik boven de 3000.
Hoe heb ik dat bereikt? Opleidingsmogelijkheden benutten, solliciteren, goed werk leveren, en wat geluk omdat de arbeidsmarkt krap is. Als er meer kandidaten waren geweest was ik wellicht niet gekozen.
dinsdag 18 juni 2024 om 18:12
Ook wat betreft administratieve medewerkers ben ik het niet eens.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 18:01Je moet wel generaliseren, anders kun je hier niet discussieren. Uitzonderingen of branches die beter betalen zijn er zeker. Specifieke sectoren, technische functies etc.. Heb je het over bijv. een administratief medewerker dan is die bij overheid meestal beter af dan in het bedrijfsleven. Dan heb je natuurlijk nog baanzekerheid bij overheid. In coronatijd toen land op zn kop stond, is er geen enkele ambtenaar ontslagen. Hebben allemaal hun salaris gekregen alsof er geen corona was. Anyway.
Nergens heb je baanzekerheid. Ook bij de overheid zijn er reorganisaties en worden er vestigingen samengevoegd. Een familielid kon zijn baan na een samenvoeging wel zijn baan houden, maar dan kreeg hij er wel 1.5 uur reistijd bij. Enkele reis.
Verder geef ik niet zoveel om baanzekerheid. En ik heb ook gewoon mijn salaris gekregen en man ook. geen ontslagen gevallen.
En ik werk liever bij een organisatie waar de lijntjes kort zijn. Anyway.
pelle wijzigde dit bericht op 18-06-2024 18:16
0.18% gewijzigd
dinsdag 18 juni 2024 om 18:48
Als je schaal 13 van de Rijksoverheid omrekent naar 40 uur, is dat incl IKB net geen 10.000 euro bruto. Je mag tegenwoordig 40 uur werken en betaald worden. Ik weet alleen niet of je dan ook meer IKB krijgt.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 17:49Dat is een zeer goed inkomen voor een werknemer die ‘laag’ is opgeleid. Dan heb je het over tegen de 10.000 euro bruto per maand. Een uitzonderlijk hoog en onbereikbare salaris voor de meeste werknemers. Wat voor werk doe je? Wat is je werkervaring? ‘Commerciele functie’ zegt me niks omdat daar zoveel onder valt.
dinsdag 18 juni 2024 om 18:55
Ik vind het zo'n dooddoener dat werken bij de overheid betekent dat je een lage werkdruk hebt. Ik en mijn collega's zijn drukker dan druk, velen werken met grote regelmaat over, zijn altijd bereikbaar, nemen hun werk erg serieus en gaan er voor de volle 170% voor. Het zal vast niet voor elke ambtenaar gelden, maar lage werkdruk heb ik op de afdelingen waar ik mee werkzaam ben, nog niet gevonden.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 16:26Ja verschillen zijn enorm. Je ziet ook hier duidelijk dat de beste banen met hoogste inkomens, lage werkdruk en beste arbeidsvoorwaarden bij de overheid liggen. Best opmerkelijk dat je met een overheidsbaan i.c.m. eigen huis vermogend kunt worden. Zeker met partner erbij die ook ambtenaar is.
dinsdag 18 juni 2024 om 19:01
Wat een onzin komt er uit jouw toetsenbord. Veel van mijn collega's komen uit het bedrijfsleven en er vertrekken ook regelmatig collega's naar het bedrijfsleven. En ja, ik ken ook collega's waarvan ik me afvraag waar ze voor betaald krijgen. Die zitten al jaren op hun post hun inkomen te genereren en die krijg je niet voor of achteruit bewogen. Maar dat is inherent aan een vaste aanstelling. Dan kom je niet makkelijk van mensen af, ook niet als dat het bedrijfsleven is. Dan moet je echt zwaarwegende argumenten hebben om iemand na jaren de laan uit te sturen.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 17:01
De meeste werknemers zijn geen hoogvlieger. Hebben kwaliteiten die niet zo bijzonder of uniek zijn en die heel veel werknemers hebben. Die groep verdient bij de overheid salarissen die ze in het bedrijfsleven nooit zouden verdienen. Of zelfs in het bedrijfsleven door de mand zouden vallen omdat men dan ineens op output wordt afgerekend.
dinsdag 18 juni 2024 om 19:04
Banken betalen echt veel beter voor vergelijkbare functies dan de overheid. Met ook hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarbij wel ook echt een veel hogere werkdruk, meer overwerken, veel hogere verwachtingen enz inderdaad. De overheid betaalt wel weer beter dan bijvoorbeeld mkb als je het over administratieve functies hebt.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 16:26Ja verschillen zijn enorm. Je ziet ook hier duidelijk dat de beste banen met hoogste inkomens, lage werkdruk en beste arbeidsvoorwaarden bij de overheid liggen. Best opmerkelijk dat je met een overheidsbaan i.c.m. eigen huis vermogend kunt worden. Zeker met partner erbij die ook ambtenaar is.
Maar zo stellig als jij het hier nu stelt met de beste banen met de hoogste inkomens is het niet. Ik ken ook genoeg mensen die heel ongelukkig zouden worden van het leven als ambtenaar, dus de beste baan is sowieso voor iedereen anders.
dinsdag 18 juni 2024 om 19:05
je hebt iig een rijke fantasie, dat is ook wat waard...Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 17:45Ja kan heel goed zijn. Dit is wel een heel specifiek voorbeeld maar voor jou heel concreet. Accountantskantoren e.d. betalen bijv. ook goed. Financieel medewerker is nogal een rekkelijk begrip.
Reden waarom overheid populair is, is los van uitstekende voorwaarden en inkomen ook dat arbeidsvoorwaarden ronduit riant zijn, veel vakantiedagen, lage werkdruk, baanzekerheid die niet beter kan, ABP pensioen, behoorlijke inflatiecorrecties, allerlei regelingen romdom zwangerschap en vaderverlof, ontwikkelmogelijkheden, fietsplan, gratis met OV naar je werk ook als je in een andere provincie woont etc. etc..
dinsdag 18 juni 2024 om 19:10
Nou, dit inderdaad!NomenNescio schreef: ↑18-06-2024 18:55Ik vind het zo'n dooddoener dat werken bij de overheid betekent dat je een lage werkdruk hebt. Ik en mijn collega's zijn drukker dan druk, velen werken met grote regelmaat over, zijn altijd bereikbaar, nemen hun werk erg serieus en gaan er voor de volle 170% voor. Het zal vast niet voor elke ambtenaar gelden, maar lage werkdruk heb ik op de afdelingen waar ik mee werkzaam ben, nog niet gevonden.
dinsdag 18 juni 2024 om 19:38
Het is een misvatting dat je in het bedrijfsleven altijd beter moet presenteren dan bij de overheid, of dat commerciële bedrijven altijd beter en efficiënter georganiseerd zijn. Ook uit David Graeber’s analyse van bullshitbanen blijkt dat er opvallend veel papier-van-de-ene-stapel-naar-de-andere-stapel-schuiven-banen bij grote, commerciële bedrijven te vinden zijn.Boogschutter10 schreef: ↑18-06-2024 17:01De meeste werknemers zijn geen hoogvlieger. Hebben kwaliteiten die niet zo bijzonder of uniek zijn en die heel veel werknemers hebben. Die groep verdient bij de overheid salarissen die ze in het bedrijfsleven nooit zouden verdienen. Of zelfs in het bedrijfsleven door de mand zouden vallen omdat men dan ineens op output wordt afgerekend.
Ik werk zelf bij een grote, beursgenoteerde multinational. En hoewel we richting aandeelhouders doen alsof we enorm kostenefficiënt zijn, zit dit bedrijf vol hoogbetaalde mensen die eigenlijk niet zoveel doen, maar alleen elkaar bezig zitten te houden (en ik kan het weten, want ik heb zelf zo’n baan).Terwijl het vooral de mensen in de lagere loonschalen zijn die hard moeten werken. Van vrienden bij andere grote bedrijven hoor ik dezelfde verhalen.
dinsdag 18 juni 2024 om 20:20
Ja
dinsdag 18 juni 2024 om 20:27
Heel erg mee eens: dat oeverloze gemier idd.Yellowband67 schreef: ↑18-06-2024 17:41Dat oeverloze gemier over dat het hoge bedragen zijn voor weinig inspanning, intimiderend voor ZZPers en al het andere gezever: de vraag is wat verdien je voor hoeveel uur en in welke functie.
Dat is 5800 netto, 36 uur en een commerciële functie en ik ben ook nog een laag opgeleid.
Ik verdien het, ik ben er blij mee en ik gun het iedereen.
En daarnaast is er ook de vraag of je blij bent met je baan en je verdiensten. Ik ben blij met mijn verdiensten, maar inhoudelijk niet met deze klus bijvoorbeeld .
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
dinsdag 18 juni 2024 om 22:14
Klopt, maar als je zou vragen naar bruto uurloon, wordt het topic wel gekaapt door zzp’ers met een uurtarief van 150 euro of meer.
Ik heb net een nieuwe baan met (daardoor) nog een paar periodieken te gaan. Als ik aan mijn max kom, zit ik op jaarbasis boven de ton. Dat klinkt echt als onwijs goed betaald (voor een hbo’er). Ik ben dan zo’n dinosaurus die het nog naar guldens omrekent
woensdag 19 juni 2024 om 07:34
NomenNescio schreef: ↑18-06-2024 18:55Ik vind het zo'n dooddoener dat werken bij de overheid betekent dat je een lage werkdruk hebt. Ik en mijn collega's zijn drukker dan druk, velen werken met grote regelmaat over, zijn altijd bereikbaar, nemen hun werk erg serieus en gaan er voor de volle 170% voor. Het zal vast niet voor elke ambtenaar gelden, maar lage werkdruk heb ik op de afdelingen waar ik mee werkzaam ben, nog niet gevonden.
Dat geldt echt niet voor rijksambtenaren op een ministerie en voor gemeenteambtebaren werkzaam op een gemeentehuis. Overwerken is not done, bereikbaar zijn buiten kantooruren is not done, vergaderingen duren nodeloos lang en men praat nog steeds met meel in de mond etc.. ,
woensdag 19 juni 2024 om 07:37
Procne schreef: ↑18-06-2024 19:38Het is een misvatting dat je in het bedrijfsleven altijd beter moet presenteren dan bij de overheid, of dat commerciële bedrijven altijd beter en efficiënter georganiseerd zijn. Ook uit David Graeber’s analyse van bullshitbanen blijkt dat er opvallend veel papier-van-de-ene-stapel-naar-de-andere-stapel-schuiven-banen bij grote, commerciële bedrijven te vinden zijn.
Ik werk zelf bij een grote, beursgenoteerde multinational. En hoewel we richting aandeelhouders doen alsof we enorm kostenefficiënt zijn, zit dit bedrijf vol hoogbetaalde mensen die eigenlijk niet zoveel doen, maar alleen elkaar bezig zitten te houden (en ik kan het weten, want ik heb zelf zo’n baan).Terwijl het vooral de mensen in de lagere loonschalen zijn die hard moeten werken. Van vrienden bij andere grote bedrijven hoor ik dezelfde verhalen.
Ik denk dat het bij de overheid wel op veel grotere schaal voorkomt. Vanwege zoveel vrije dagen en verlofregelingen zijn er zelfs meer ambtenaren nodig dan eigenlijk nodig is. Zie je in het bedrijfsleven minder.
woensdag 19 juni 2024 om 07:39
En waarom is dat?
woensdag 19 juni 2024 om 07:42
Rondstruiner1 schreef: ↑18-06-2024 19:04Banken betalen echt veel beter voor vergelijkbare functies dan de overheid. Met ook hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarbij wel ook echt een veel hogere werkdruk, meer overwerken, veel hogere verwachtingen enz inderdaad. De overheid betaalt wel weer beter dan bijvoorbeeld mkb als je het over administratieve functies hebt.
Maar zo stellig als jij het hier nu stelt met de beste banen met de hoogste inkomens is het niet. Ik ken ook genoeg mensen die heel ongelukkig zouden worden van het leven als ambtenaar, dus de beste baan is sowieso voor iedereen anders.
Banken zijn ook goede werkgevers. Wel heb je bij een bank minder baanzekerheid dan bij de overheid. Het gaat niet alleen om hoogte van inkomen. Eens in de zoveel tijd is er bij elke bank wel een grote reorganisatie met veel ontslagen.
woensdag 19 juni 2024 om 07:58
Bij overheidsonderdelen zijn ook reorganisaties geweest, hoewel ongetwijfeld minder.Boogschutter10 schreef: ↑19-06-2024 07:42Banken zijn ook goede werkgevers. Wel heb je bij een bank minder baanzekerheid dan bij de overheid. Het gaat niet alleen om hoogte van inkomen. Eens in de zoveel tijd is er bij elke bank wel een grote reorganisatie met veel ontslagen.
Dat is bij het onderdeel van de overheid waar ik nu werk ook aan de hand geweest ivm digitalisering en automatisering. Mensen die jaren boventallig waren en in onzekerheid zaten, echt heel naar.
Bij de bank pakten ze het veel professioneler aan en hadden ze een veel beter sociaal plan.
En wat dacht je van collega's die eindeloos in onzekerheid zitten over wel of niet outsourcen van diensten bij de overheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij facilitaire diensten, maar ook ict. Of na daadwerkelijk outsourcen, dan ben je opeens geen ambtenaar meer en dat zijn niet altijd de fijnste werkgevers waar je dan terecht komt.
Baanzekerheid bestaat niet meer, ook niet bij de overheid.
woensdag 19 juni 2024 om 08:05
Rondstruiner1 schreef: ↑19-06-2024 07:58Bij overheidsonderdelen zijn ook reorganisaties geweest, hoewel ongetwijfeld minder.
Dat is bij het onderdeel van de overheid waar ik nu werk ook aan de hand geweest ivm digitalisering en automatisering. Mensen die jaren boventallig waren en in onzekerheid zaten, echt heel naar.
Bij de bank pakten ze het veel professioneler aan en hadden ze een veel beter sociaal plan.
En wat dacht je van collega's die eindeloos in onzekerheid zitten over wel of niet outsourcen van diensten bij de overheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij facilitaire diensten, maar ook ict. Of na daadwerkelijk outsourcen, dan ben je opeens geen ambtenaar meer en dat zijn niet altijd de fijnste werkgevers waar je dan terecht komt.
Baanzekerheid bestaat niet meer, ook niet bij de overheid.
Eenmaal binnen bij de overheid d.w.z. met vast contract is de kans op ontslag gering. Alleen nog bij redenen voor ontslag op staande voet en die zijn ernstig. Wel reorganisaties en die kunnen heel vervelenend en ingrijpend zijn en werkplezier vergallen Overplaatsing, andere werkzaamheden etc. maar baanbehoud en inkomen blijft. De flexibele schil is helaas wel de klos bij een reorganisatie.
woensdag 19 juni 2024 om 08:06
Dat is behoorlijk wat voor 32 uur. Wat voor werk/ opleiding/ werkgever/ functie?
woensdag 19 juni 2024 om 08:26
Dat is een prima bedrag voor 32 uur (dan zit je bruto salaris boven de 80k vermoed ik).
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in