Werk & Studie alle pijlers

Wat zijn de voordelen van ouderschapsverlof opnemen?

17-11-2008 22:23 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment heb ik een contract voor 32 uur en werk ik 4 dagen. Ik heb inmiddels twee kinderen en zou graag 3 dagen per week willen werken. Wat is nu wijsheid: mijn contract aanpassen naar 24 uur of 1 dag per week ouderschapserlof opnemen? Mijn bedrijf vergoedt trouwens niks van het ouderschapsverlof (ik kort het voor het gemak maar even af naar osv).

Stel dat ik dus kies voor osv, krijg ik dan wel salaris voor 4 dagen betaald? Ik kan dit niet goed terugvinden en mijn personeelsmanager had hier ook niet zo 1,2,3 een antwoord op (vage pesoneelsmanager denk je dan en dat klopt, maar da´s een ander verhaald :-). Wie kan mij hier een antwoord op geven? Want ik zie nu niet wat het voordeel voor mij zou zijn om osv op te nemen (salaris-technisch gezien dan). Bedankt alvast!
Nee, als je werkgever niets vergoedt, dan krijg je dus geen salaris tijdens je ouderschapsverlof. Wel kun je een soort 'compensatie' krijgen van de belastingsdienst voor je verminderde inkomen, maar die regeling geldt alleen als je ook meedoet met de levensloopregeling (waarom is mij ook een raadsel). Die compensatie is trouwens een stuk minder dan je salaris hoor.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij heeft het alleen voordelen voor je pensioen om ouderschapsverlof op te nemen ipv je contract te laten veranderen, maar dat weet ik niet zeker.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je er vanuit kunt gaan dat je gedurende het ouderschapsverlof voor 3 dagen uitbetaald zult krijgen (en dus één dag verlof hebt). Als het bedrijf toch gedeeltelijk doorbetaalt dan zou je dat moeten kunnen terugvinden in een CAO of personeelsreglement. Ik zou zeggen: zet die personeelsmanager aan het werk.



Ouderschapsverlof heeft één groot voordeel boven een vermindering van de werkweek: na afloop kun je weer vier dagen gaan werken. Als je nu besluit om drie dagen te gaan werken en je zou weer willen uitbreiden dan is het de vraag of dat gaat lukken. Bovendien: mocht je werkloos worden dan wordt je ouderschapsverlof gezien als werktijd.
Alle reacties Link kopieren
quote:layla1969 schreef op 17 november 2008 @ 22:32:

Volgens mij heeft het alleen voordelen voor je pensioen om ouderschapsverlof op te nemen ipv je contract te laten veranderen, maar dat weet ik niet zeker. En misschien ook voor een uitkering mocht het bedrijf failliet gaan of als je ontslagen wordt?
quote:magica schreef op 17 november 2008 @ 22:25:

Nee, als je werkgever niets vergoedt, dan krijg je dus geen salaris tijdens je ouderschapsverlof. Wel kun je een soort 'compensatie' krijgen van de belastingsdienst voor je verminderde inkomen, maar die regeling geldt alleen als je ook meedoet met de levensloopregeling (waarom is mij ook een raadsel). Die compensatie is trouwens een stuk minder dan je salaris hoor.Vanaf volgend jaar hoef je geloof ik niet meer mee te doen aan de levensloopregeling.
Het voordeel van ouderschapsverlof ten opzichte van een een kortere werkweek, is dat je gedurende het verlof alle rechten en aanspraken (zoals bijv. een ziektewetuitkering of een ww-uitkering als er onverhoopt iets mis gaat met het bedrijf oid) behoudt zoals je die zou hebben zonder verlof.



Je werkgever is niet verplicht om je (een gedeelte) door te betalen tijdens het verlof.
[quote]magica schreef op 17 november 2008 @ 22:25:

maar die regeling geldt alleen als je ook meedoet met de levensloopregeling (waarom is mij ook een raadsel).quote]



Volgens mij is dat ooit bedacht omda ze de levensloopregeling wilde promoten vanuit de overheid (maar het was helaas al gefaald nog voor het ooit een succes kon worden!)
Alle reacties Link kopieren
Ouderschapverlof zou ik doen. Je kunt inderdaad weer terug naar 32 uur indien je dat zou willen. Als je nog even wacht is het geen 13 weken meer maar 26 geloof ik. Is die wet er al door?



In combinatie met inleggen in de levensloop (kan maar 25,00 op jaarbasis zijn,..enkel inleggen is genoeg) is het belastingvoordeel wel aantrekkelijk hoor. Tot 2010 krijg je een soort compensatie voor het inkomensverlies gezien je nog niet echt een tegoed hebt kunnen opbouwen indien je een levensloop regeling had gestrart. Dit belastingvoordeel (ouderschapsverlofkorting) vervalt in 2010. Je kunt bij volledig ouderschapsverlof 650,00 per maand heffingskorting ontvangen. Niet gek toch?



Je kunt allen maar deelnemen aan de levensloop indien je niet meedoet aan een spaarloonregling. Per 1 januari kun je dit wijzigen als je zou willen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk ook dat je ervan uit kunt gaan dat je niets krijgt doorbetaald tijdens je ouderschapsverlof. Je blijft inderdaad SV-rechten opbouwen op basis van je 'gewone' contract. Dat is een voordeel. Daarnaast kun je zo uitproberen of jullie op die manier wel rond kunnen komen, met dat mindere salaris, en kun je makkelijk weer terug naar je oude uren mocht het tegenvallen. Of als minder werken je toch minder goed bevalt dan je had gedacht, dat kan ook.
Alle reacties Link kopieren
Als je bedrijf niets vergoedt, dan is je enige voordeel dusdat het bedrijf je verplicht is je na afloop je oude uren terug te geven als je dat wilt, en dat je inderdaad ww-rechten en loon bij ziekte gebasserd blijven op je volledige contract. In sommige CAO-s bouw je trouwens ook gen pensioen op over onbetaald verlof, dus dat moet je even nakijken.



salaris-technich heeft ouderschapsverlof je geen voordelen, maar mocht je ziek worden of je baan verliezen tijdens je verlof, levert het je wel voordeel op, en als je misschien na je verlof toch weer 4 dagen zou wilen werken ook. je bedrijf is bij inkorten van je contracturen namelijk niet verplicht om je uren weer uit te breiden als je dat zou willen.
Alle reacties Link kopieren
ik zou voor osv gaan, dan kan je daarna alsnog je contract laten aanpassen.

maar..... hoe tevreden ben je met deze baan, want bij mijn werkgever moet k na mijn osv minimaal 1 jaar blijven werken. dus check je CAO, daar staat ook in of er een regeling is voor salaris. (bij mij werd gezegd dat er geen compensatie was, want ze wilden geen vervanger zoeken. guess what? 45% van mijn opgenomen tijd wordt door de baas betaalt, 55% is voor eigen rekening. Maar stap ik binnen een jaar op, dan moet ik het wel terugbetalen.



Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor al jullie reacties en nuttige tips. Zoals het er nu naar uitziet ga ik voor osv. Ik zal een en ander nog even in de CAO nakijken, maar ik weet wel zeker dat mijn werkgever niets vergoed (nadeel van werken in de reisbranche...).

Ik heb binnenkort mijn functioneringsgesprek dus daar probeer ik in ieder geval te onderhandelen voor een salarisverhoging obv huidige contract. Ik blijf meelezen, nogmaals bedankt allemaal!
Alle reacties Link kopieren
quote:ezeltje schreef op 18 november 2008 @ 11:53:

ik zou voor osv gaan, dan kan je daarna alsnog je contract laten aanpassen.

maar..... hoe tevreden ben je met deze baan, want bij mijn werkgever moet k na mijn osv minimaal 1 jaar blijven werken. dus check je CAO, daar staat ook in of er een regeling is voor salaris. (bij mij werd gezegd dat er geen compensatie was, want ze wilden geen vervanger zoeken. guess what? 45% van mijn opgenomen tijd wordt door de baas betaalt, 55% is voor eigen rekening. Maar stap ik binnen een jaar op, dan moet ik het wel terugbetalen.



Succes met je keuze!



De termijn van een jaar geldt alleen als je een vergoeding krijgt bij opname van het osv, niet als je het zelf betaalt.



Let ook even op de pensioenopbouw. Een werkgever is niet verplicht pensioenpremie af te dragen over de uren die je als osv opneemt. En als je een aaneengesloten periode opneemt en er wordt over die periode geen pensioenpremie afgedragen en je komt onverhoopt te overlijden, kan het zo zijn dat je nabestaandenpensioen is vervallen. Je kunt besluiten de pensioenlasten zelf te dragen voor de periode van osv.
Alle reacties Link kopieren
Grote voordeel van osv is inderdaad de ouderschapsverlofkorting. Google daar even op dan vind je meer info.



Vanaf 1/1/2009 is inleg in de levensloopregeling niet meer verplicht hiervoor. Ook is de overheid van zin om per 1/1/2009 het ouderschapsverlof op te trekken naar 26 maal de arbeidsduur per week ipv 13 uur. Let wel dit geldt enkel voor nieuwe aanvragen. Dus het is wellicht verstandig om even te wachten met je aanvraag tot 2009.



Dan heb je dus recht op 26*32 uur ouderschapsverlof in plaats van de huidige 13*32 uur.



Ouderschapsverlof moet je ook minimum 2 maanden op voorhand aanvragen.



En inderdaad gaan voor die salarisverhoging. Staat daar namelijk los van.



Succes
Alle reacties Link kopieren
Oh en nog even een aanvulling.



Je kan osv opnemen tot je kind 8 jaar is.

En je hebt 2 kinderen dus 2 keer recht op het vermeld aantal uren osv.



Maar zoals eerder gezegd je kan er heel veel over vinden op google.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven