Werk & Studie alle pijlers

weer studeren?

02-01-2008 20:54 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik ben 23 jaar en ik werk sinds drie jaar in het onderwijs.

Ik ben dit werk ooit gaan doen omdat ik niet zo goed wist wat ik wilde en wel goed met kinderen was.

Al vanaf het begin heb ik het gevoel gehad dit niet mijn hele leven te willen doen.

Eigenlijk heb ik altijd graag verder willen studeren aan de universiteit. Na het HBO besloot ik eerst te gaan werken om een beetje te sparen en daarna mijn studie te kunnen betalen.

Dat is er nooit echt van gekomen maar het is altijd in mijn hoofd blijven zitten. De laatste paar maanden zit ik erover te denken om toch weer te gaan studeren.

De studie die ik wil gaan doen is alleen als voltijd studie te volgen.

Dat betekent dat ik dus mijn vaste inkomen moet opgeven voor de komende vier jaar. Ik woon nog bij mijn ouders maar was eigenlijk al op zoek naar mijn eigen huisje. Dat zal ik dan nog even moeten stellen.

Verder ben ik bang dat ik de oudste zal zijn tussen de studenten. Als ik in september wil beginnen ben ik inmiddel 24.

Ik heb deze studie al een tijdje gedaan via de open universiteit (thuisstudie) maar dat is teveel werk naast mijn fulltime baan.

Wat moet ik doen?



Groetjes Paulien
Alle reacties Link kopieren
Ik kan je niet vertellen wat je moet doen natuurlijk, maar...ik ben 23 en ik ben eerstejaars geneeskunde, tussen alle jonkies. Dat zegt eigenlijk al genoeg he? Ik studeerde bijna af (inmiddels heb ik mijn vorige universitaire studie afgerond) maar ik voelde dat het nog niet klaar was. Er was nog iets wat moest gebeuren: arts worden. En dus ben ik er maar gewoon voor gegaan. Het is nog een lange weg en soms baal ik er ook heus wel eens van (al mn vriendinnen aan het werk, mn vriend ook, en ik nog met mn neus in de boeken), maar toch weet ik: dit is het. Als jij dat gevoel ook hebt, kan ik niets anders zeggen dan: ga ervoor. Je kunt altijd nog besluiten ermee te stoppen (jammer van het geld, maar soit), maar dan heb je het iig een kans gegeven. Succes met je beslissing!
Alle reacties Link kopieren
Gewoon ervoor gaan!! Anders krijg je spijt als je het niet doet!!



En stoppen kun je altijd nog!!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad: stoppen kan altijd nog!



Beginnen wordt echter steeds moeilijker. Vooral wanneer je zometeen van eigen huisje weer terug in een studentenhuis/bij je ouders moet gaan wonen.



Doe het nu!
Alle reacties Link kopieren
Wat grappig al die verhalen van 23 jarigen...

ik heb de pabo afgerond in 2006, maar ik ben gewoon niet het typje ervoor. Ik genoot er niet van als ik op zondagavond aan de knutsel zat. En de leerkrachten onderling waren al helemaal niet leuk...



In september ben ik toen sociologie gaan studeren, maar dat was niets... daarna heb ik gewerkt als invalleerkracht.

September 2007 ben ik theaterwetenschap gaan studeren. Ook niet mijn ding..

September 2008 ga ik Toegepaste psychologie studeren.... geen universiteit meer voor mij.



Ik ben ook wel bang dat ik tussen allemaal jonkies kom, maar dit is gewoon wat ik leuk vind (haha hoop ik....) Ik zal zeggen gewoon doen, beter je nu ongemakkelijk voelen dan veel later als je je niet meer kan omscholen!
Alle reacties Link kopieren
Je bent nog maar 24 dan, op zich is dat ook nog hartstikke jong. Veel mensen beseffen pas na hun 30ste dat ze iets gemist hebben en dan is de stap nog groter. En niet alleen vanwege leeftijd, maar ook omdat ze al een tijdje eruit geweest zijn.



Ik zou ook zeker voor een voltijd studie gaan als dat tot de mogelijkheden behoort en gewoon toch proberen te sparen tijdens die studie. Je kunt ook gewoon een bijbaantje nemen van een uur of 15 per week zodat er toch geld binnen komt. Ik vind het geweldig dat er zoiets als de OU bestaat (ik studeer er zelf ;-)), maar op jouw leeftijd zou ik toch zeker gaan voor een voltijds verhaal.



Sluit je HBO studie aan op de studie die je aan de universiteit wilt gaan volgen of is het echt totaal anders? Vaak heb je bij de nodige studies ook dat je vrije ruimte kunt invullen, je zou kunnen kijken of je die kunt laten invullen door je HBO-studie, dat zou dan al een stukje tijd kunnen schelen in je studie.
Alle reacties Link kopieren
Als je studie heel erg aansluit op je eerdere studie kun je misschien instromen in het pre-master jaar (als de nieuwe studie een universitaire is). Kijk daar eens naar. Dat is vaak maar 2 jaar.



Je bent waarschijnlijk wel de oudste (ligt eraan welke studie je doet en of er uitzonderingen in je jaar zitten).



Maar dat is beter dan spijt krijgen van het nooit een kans te hebben gegeven.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, wat een hoop reacties al zeg.

En eigenlijk zeggen jullie allemaal hetzelfde: gewoon doen!

En dat is eigenlijk wat ik zelf ook al besloten had.

De twijfel is nog niet helemaal weg, ik vind het best eng zo'n grote verandering maar ik heb nog even om erover na te denken.

De studie die ik wil gaan doen is psychologie. Helaas is dit een opleiding waarvoor je moet loten. Ben zo bang dat als ik nu de knoop doorhak, ik me heel erg op die studie ga verheugen en dan alsnog uitgeloot wordt.
Alle reacties Link kopieren
Mocht je uitgeloot worden, kun je eventueel ook een jaar lang toch via de OU verder gaan en dan bijvoorbeeld in plaats van fulltime naar part-time teruggaan qua werk. Als dat met je werk mogelijk is tenminste.



Je zat in het onderwijs, zei je? Hmm.... dat maakt het misschien wat lastiger, even afhankelijk van wat je functie is binnen het onderwijs (indien docent dan heb je de pech dat roosters vaak al helemaal rond zijn voor dat jaar).
Alle reacties Link kopieren
-
-
Alle reacties Link kopieren
wat anemoon zegt is wel waar. Iemand uit mijn familie studeerd ook psychologie, en die zegt dat de loting eigenliik overbodig is. Sinds dat de loting er is, zijn er ineens een stuk minder studenten die psychologie gaan studeren.. dus daar zou ik me niet echt druk om maken als ik jou was!
Alle reacties Link kopieren
Ohja en als ik jou was zou ik het gewoon doen! Er zijn daar vast nog mensen die ouder zijn dan jij en anders krijg je zeker weten spijt later!
Alle reacties Link kopieren
Hier MOET ik op reageren! Ik had hetzelfde dilemma, maar dan met zeven jaar werkervaring. Op mijn 24e begon ik aan mijn vierjarige hbo-opleiding maar ging ook uit huis. Huurappartement. En hoe? Gewoon, door maximaal te leven van de IB-Groep! En dan lukt het. Weet je, ik verkocht mijn auto en had geen inkomen meer maar sinds jaren vrijheid, alleen had ik geen geld om echt uit te geven. Dus las ik niet een tijdschrift maar van die hah-bladen en at ik vaker hetzelfde. Maar ik leerde koken, aanbiedingen kennen, rust en had alle ruimte voor mezelf. Inmiddels zit ik in het laatste jaar en ben weer aan het sparen voor een auto (met 20 euro per maand, maar ach!).



Het kan wel, je moet gewoon alle luxe opgeven en veel genieten van de studie.



Succes.



Ps, dit is niet mijn nick hoor, maar had even geen zin om uit te loggen, ik ben een meisje (27) voor de duidelijkheid.
Alle reacties Link kopieren
Hier al jarenlang hetzelfde dilemma. MBO gedaan, maar woonde al op mezelf en ben dus gaan werken. Terwijl ik graag verder wilde leren. Inmiddels ben ik bijna 23 en nu ga ik toch weer beginnen! Dankzij mijn baas weliswaar, zelf had ik het nooit kunnen betalen. Maar jij woont nog thuis, dus ik zou gewoon de kans grijpen en ervoor gaan!!
Alle reacties Link kopieren
DOEN! Ik ben op mijn 17e fulltime gaan werken en jaren later gaan studeren. Ik was ook de oudste in de klas. Nou en? Je hebt misschien een beetje een kloof, maar dat ligt er ook maar net aan tussen welke mensen je je bevind en hoe je zelf bent daarin. En inkomen missen, ja is wel even rot, maar ik had het er echt voor over, heb geen moment spijt gehad. Ga ervoor! succes!
Het schijnt dat je bij psychologie heeeel weinig verplichte uren hebt (zelfs weinig niet-verplichte), dus waarschijnlijk kun je er makkelijk bij werken. Ik ben op mijn 27ste begonnen met het studeren van geneeskunde, ook een voltijdstudie dus. Maar je bent dan al zoveel volwassener dan je mede-studenten, hoeft minder bezig te zijn met 'het studentenleven' en weet al hoe je moet studeren (ik heb ook net als jij al een andere universitaire studie afgerond). Ik werk er minimaal 20 uur in de week naast (behalve in de tentamenweken, maar dat compenseer ik later weer). Hierdoor hoef ik niet te lenen. Ik woon in mijn eigen koopappartementje (overigens wel samen, ik draag gewoon de helft bij maar alleen zou het wel krapjes worden). Het kan dus allemaal best! Ik zou het gewoon doen!
Alle reacties Link kopieren
Over je leeftijd moet je al helemaal niet nadenken.

Ik ben met mijn 2e studie (full time) begonnen op mijn 28e (ook na een aantal jaar werken) en ik was gewoon niet de oudste. Een van mijn beste vrienden is op zijn 62e begonnen met een full time studie, die heb ik dus leren kennen op 19-jarige leeftijd als beginnend student.



de pre-master studenten in mijn master periode waren allemaal wat 'ouder', dus ik heb weinig gemerkt van het leeftijdsverschil.

Wel vond ik het prettig dat ik al een studie gedaan had, het studeren ging me een stuk makkelijker af, omdat ik dat niet meer hoefde te leren. Als je net van de middelbare school komt, zoals toch de meeste studenten, wel.
Wat leuk. Ik ben 25 en ga over een paar weken met een hbo-studie beginnen. Vind het ontzettend eng idd omdat ik dan de oudste zou zijn. Leuk om dan al jullie reacties te lezen.

Ik heb zes jaar gewerkt na mijn MBO opleiding en heb het werk nooit leuk gevonden. Vorig jaar besloten om weer te gaan studeren. Ik woon samen met mijn vriend en we gaan wel een klein stapje achteruit qua financien maar ach zoals iemand hier voor mij al zei: we krijgen er zoveel vrijheid voor terug. Ik kan eindelijk iets gaan doen wat ik echt wil!
Alle reacties Link kopieren
Gewoon ervoor gaan! Ben op mijn 21ste ook weer aan een HBO-studie begonnen en heb er geen spijt van gehad! Op de opleiding zitten ook oudere mensen (28, 25 zijn enkele voorbeelden). Vond het eigenlijk bij deze opleiding wel een voordeel hebben dat ik al wat levenservaring op heb gedaan (HBO-V).



Als je het wil, moet je er gewoon voor gaan!



~Danseresje
Alle reacties Link kopieren
Idd eerst een pre master en dan een master,dus dat is maar 2 jaar studie,waar je ook studeert,of het nou in twente is of in groningen is.Die twee jaar zijn wel te overbruggen.En misschien op andere dagen werken of misschien werken in de naschoolse opvang.Succes!
Alle reacties Link kopieren
Heej



ik zit ook in het onderwijs met hetzelfde verhaal als jij. Alleen doe ik het nu al 8 jaar. Ik ben inmiddels wel 30 jaar. Ik wil stoppen met het onderwijs, dat weet ik wel! Ik heb er echt genoeg van. Maar wat ik dan wil??? Ik heb heel veel interesses en ideen en wensen, maar ik ben bang dat ik het volgende dan ook niet lang genoeg leuk zal vinden, of dat er niets is wat ik echt goed kan, of dat ik weer een opleiding moet gaan doen die lang duurt (heb huis met vriend gekocht). Ik weet het even niet meer. Fijn dat er meer blijken te zijn die twijfelen.



Groeten!
Alle reacties Link kopieren
ook ik begon op mijn 24e aan een HBO studie (fulltime) ik heb ook een dochter en daar zat ik tussen de 17 en 18 jarigen. Eerst vond ik het heel eng en ze vonden mij echt enorm oud, maar ik had het niet willen missen en nu in het laatste jaar is er echt geen verschil meer (ik blijf me natuurlijk even jong voelen;)) en de rest is ook volwassen geworden).



Overigens raadde de opleiding het mij af om in mijn situatie fulltime te studeren, ik ben echt blij dat ik af en toe erg eigenwijs door het leven ga.



Dus, gewoon doen!
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Echt heel erg bedankt voor al deze reacties.

Mede dankzij al deze positieve berichten heb ik nu eindelijk de knoop doorgehakt.

Ik heb me gisteren ingeschreven bij de universiteit!

Ik heb er enorm veel zin in en krijg om mij heen eigenlijk alleen maar positieve reacties.



Groetjes Pien

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven