Werk & Studie alle pijlers

Werken bij de overheid vs bedrijfsleven. Plus- en minpunten

10-11-2021 10:31 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Na jaren bij commerciële bedrijven te hebben gewerkt sta ik op het punt om de overstap naar de overheid te maken.

Ik zal de eerste niet zijn die dit doet cq omgekeerd.

Wat zijn jullie ervaringen en de grootste min- en pluspunten?
Alle reacties Link kopieren
Tsja dan veronderstel je dat alle overheid en alle commerciële bedrijven hetzelfde zijn. Dat is gelukkig niet waar.
Alle reacties Link kopieren
Hangt er echt van af welke overheid en welk departement etc....
Ik pas zelf het beste bij een bedrijf denk ik - maar dat baseer ik ook maar op basis van 1 ervaring (op provinciaal niveau) met de overheid. Die werkplek lag me niet. Maar er waren ook bedrijven waar ik het ruk vond. Dus dat zegt ook weer weinig.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren
Een plus of minpunt, afhankelijk van wat je fijn vindt, is dat bij de overheid over het algemeen de werkdruk toch iets lager ligt. Niemand wordt direct geschaad in z’n portemonnee als het allemaal wat langer duurt.

Verder vind ik het bedrijfsleven vaak oppervlakkiger, ik vind het idee dat je bij de overheid direct iets toevoegt aan de maatschappij prettiger. Maar dat zal ook weer aan het bedrijf en aan je functie binnen de overheid liggen.
Alle reacties Link kopieren
Het is inderdaad niet zo zwart-wit. Ik heb in het bedrijfsleven gewerkt waar ik helemaal op mijn plek zat, maar bij de overheid juist niet en helemaal andersom. Nu werk ik bij de rijksoverheid (en ik heb ook jaren als interimmer bij zowel bedrijfsleven als nutsbedrijven, gemeenten, onderwijs en rijksoverheid gewerkt) en zie het volgende:

Plus:
- Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn altijd erg goed geregeld
- Meestal informele sfeer (maar bijvoorbeeld bij defensie juist erg hiërarchisch)
- Veel aandacht voor werk/privé balans (niet in alle gevallen)
- Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
- Als je binnen de rijksoverheid naar een andere rijksoverheidsorganisatie gaat behoud je je vaste contract

Min:
- Vaak log en bureaucratisch (vind ik met tijden bijzonder frustrerend)
- Mijn collega's die hier al lang werken zijn niet zo gewend aan feedback, vaak is het een beetje pappen en nathouden
- Financiële stappen maak je niet makkelijk als je aan het einde van je schaal zit

Verder heb ik gewoon een aantal kernwaarden die ik zoek in mijn werk en dat kan zowel overheid als bedrijfsleven zijn. Maar ik zit hier wel echt helemaal op mijn plek.
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner en ik werken allebei bij de overheid, maar wel heel verschillende organisaties (en ook heel verschillende functies). Toch ervaren we allebei dezelfde clichés die er heersen, vooral de traagheid. Het frustreert ons allebei wel eens hoe weinig actiegerichtheid er is. Draagvlak heeft een ongekende status waardoor iedereen en allerlei commissies van alles over iets moeten vinden voordat er eens wat gebeurt. Je moet er tegen kunnen :P
Aan de andere kant geeft de traagheid, als je aan gewend bent, ook een soort relaxedheid, ja, het cliché van de luie ambtenaar :D Dit geldt zeker niet voor iedereen, maar als ik zie hoe serieus ik een deadline neem, bijv vanwege een aanstaande audit, dan zie ik dat gevoel totaal niet terug bij degenen boven mij in de hogere salarisschalen. Vooral veel praten in mooie wollige termen zonder concreet te worden brengt je blijkbaar een eind, maar dat geldt misschien ook wel in het bedrijfsleven.

En de bureaucratie inderdaad, zoals hierboven ook genoemd.... Maar de relaxte en heel informele sfeer is vooral waarom ik hiervoor kies en de nadelen op de koop toe neem. Ik ben er inmiddels aan gewend en ik kan er met sommige collega's ook wel om lachen.
Alle reacties Link kopieren
lolavv57 schreef:
10-11-2021 10:52
Een plus of minpunt, afhankelijk van wat je fijn vindt, is dat bij de overheid over het algemeen de werkdruk toch iets lager ligt. Niemand wordt direct geschaad in z’n portemonnee als het allemaal wat langer duurt.

Verder vind ik het bedrijfsleven vaak oppervlakkiger, ik vind het idee dat je bij de overheid direct iets toevoegt aan de maatschappij prettiger. Maar dat zal ook weer aan het bedrijf en aan je functie binnen de overheid liggen.
Totaal off topic: hier zullen de ouders die de dupe waren van de toeslagenaffaire en nu moeten wachten op de afhandeling van hun zaak het niet echt met je eens zijn ....
Alle reacties Link kopieren
Ik ben al 21 jaar ambtenaar bij de Rijksoverheid en heb daarvoor 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt, maar het grootste verschil vond ik vooral positief. Bij ons zijn rechten voor het personeel, je secundaire voorwaarden en wettelijke (Arbo-) regelingen gewoon goed georganiseerd. Toen ik bijvoorbeeld zwangerschapsverlof had bij een bedrijf, moest ik zelf overal achteraan en was er bij HR maar weinig kennis aanwezig over de duur van je verlof in bijzondere gevallen. Voor- en nadeel is dat alles rondom benoeming, inschaling en verandering van functie bijzonder strak geregeld is. Je weet precies wat je over twee jaar gaat verdienen als je in dezelfde functie blijft.
Qua reis- en onkostenvergoedingen ben ik wel slechter af. Ik kreeg een mooie kilometervergoeding en bij de overheid voor woon-werk met de auto maar ca 6 cent per kilometer (OV volledig). Ook moest ik eraan wennen dat ik een van de velen in dezelfde functie was. Dat was juist een van de redenen om over te stappen, een duidelijke functie-omschrijving, maar ik miste in het begin zicht op het resultaat van mijn eigen werk op het grote geheel. Dat zie ik nog steeds niet, maar ik ben eraan gewend om het kleiner te bekijken :) In mijn eigen werkomgeving maak ik verschil.
Verder de traagheid waarmee veranderingen worden doorgevoerd. Daar staat de overheid natuurlijk om bekend. Ik zit zelf bij een uitvoerend onderdeel, echt wel een tak van aanpakkers niet lullen maar poetsen, en we grappen er onderling ook wel over. We hebben nu een bepaalde klus te klaren en de meesten hebben prima in beeld hoe en wat we moeten doen, maar dan komt er eerst een klankbordsessie, dan een voorlopige werkgroep, dan een discussieronde, een proeftuin, evaluatie van de proeftuin, dan ben je 10 maanden verder en ligt die klus er nog steeds. Die staat dus nu op de rol voor 2022.
Alle reacties Link kopieren
ik heb bij 3 gemeentelijke overheden gewerkt, daarna in het bedrijfsleven en toen 7 jaar bij een landelijke overheid. De gemeentes waren heel verschillend qua grote, ligging en cultuur. 2 in de randstad en 1 in de achterhoek. ik heb bij allemaal met veel plezier gewerkt. Na jaren in het bedrijfsleven naar de landelijke overheid overgestapt na een detachering, inmiddels 7 jaar verder. Toen ik begon had ik een leuke functie voor leuke organisatie. Inmiddels zijn de organisatie en de functie zodanig gewijzigd dat ik geen plezier meer heb in mijn werk. Er wordt veel gereorganiseerd en waar ze beogen om de organisatie platter te maken en de procedures eenvoudiger blijkt in de praktijk het tegengestelde. Ik merk bij mijn organisatie dat de besluitvorming lang duurt, "niemand voelt zich echt verantwoordelijk" en er wordt veel naar elkaar gewezen. Procedures zijn lang, er wordt weinig pragmatisch gewerkt, ik proef ook veel frustraties van organisaties onder elkaar en veel wijzen naar elkaar. Ik werk voor een ministerie en ik heb aan ander ministerie als klant, dus ook nog te maken met politiek gevoelige zaken waar je als medewerker weinig invloed op hebt.
De arbeidsvoorwaarden zijn goed, alles omtrent corona en thuiswerken is goed geregeld, de sfeer op mijn afdeling is goed en de werkgever doet wel zijn best om aan de medewerkers te denken.
Per 1 december krijg ik een vergelijkbare functie bij een instelling voor gehandicaptenzorg, terug naar het bedrijfsleven zou ik niet snel meer doen omdat ik dan toch al snel in de consultancy-hoek terecht kom en dat wil ik niet meer.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb lang bij de overheid gewerkt (universiteit) en ben 20 jaar terug overgestapt naar het bedrijfsleven. Voor mij persoonlijk was dit echt een van de grootste decepties van mijn leven. De verwachtingen waren natuurlijk te hoog want zeker 20 jaar terug stond de overheid symbool voor inefficiëntie en het echte werk gebeurde in de profit sector. Het omgekeerde leek echter eerder het geval, waar we op de universiteit onze projecten altijd binnen scope en budget haalden leek het bedrijfsleven vooral te drijven op beeldvorming en ging ik van het ene mislukte project naar het andere. Klanten werden vooral binnengehaald met mooie beloften, waren ze eenmaal binnen dan was er al gauw spraken van een zgn vendor lock en werd het voor klanten lastig om over te stappen naar een concurrent nadat ze er achter waren gekomen dat het vooral het schilletje was dat glansde.

Maar goed binnen overheid en bedrijfsleven zijn er natuurlijk grote verschillen, gemeentes werken anders dan uni's en per domein zijn er ongetwijfeld ook veel verschillen. Ik werk in de IT, een relatieve nieuwe bedrijfstak waar nog een hoop volwassenheid nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Ligt er ook erg aan over welke (soort) functie het gaat; uitvoerend of beleidsmatig.
En solo of in een team?
Alle reacties Link kopieren
lolavv57 schreef:
10-11-2021 10:52
Een plus of minpunt, afhankelijk van wat je fijn vindt, is dat bij de overheid over het algemeen de werkdruk toch iets lager ligt. Niemand wordt direct geschaad in z’n portemonnee als het allemaal wat langer duurt.
Ik heb jaren in het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt. Werk nog steeds bij de overheid.
Een lagere werkdruk bij de overheid: ik vind van niet. Ook daar moet steeds meer met steeds minder mensen. Mensen gaan weg, worden niet vervangen en het werk wordt bij directe collega's neergelegd.
De regeldruk van de landelijke overheid naar andere overheden (en ook naar burgers) is enorm, net als in de zorg worden wij soms gek van alle vinkjes die je overal moet zetten om dingen geregeld of betaald te krijgen.
Bij ons hebben we nu een structureel uren te kort van 1 1/2 fulltimer op een heel klein team. Dat is niet meer op te vangen.
Ik ben zelf van: het werk moet af, maar dat doe ik niet meer. Ik ben letterlijk nooit vrij als ik daar aan ga beginnen.
En de opmerking dat niemand direct geschaad wordt: ik vind dat er wel schade wordt aangericht
Ingehuurde ZZP-ers die maanden moeten wachten op hun geld, WMO aanvragen die tot sint juttemis blijven liggen omdat niemand tijd of genoeg kennis van zaken heeft, foute berekeningen op uitkeringen waardoor iemand terecht komt in serieuze financiële problemen, de toeslagenaffaire.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vlak voor corona de overstap gemaakt van de private sector naar een uitvoeringsorganisatie, maar mijn werkdruk is alleen maar omhoog gegaan (terwijl ik geen dingen doe gerelateerd aan corona). Veel werk, te weinig capaciteit. Grote voordelen voor mij naast het werken aan maatschappelijke opgaven zijn het oog voor de werk-privébalans en het salaris. De traagheid waarmee dingen gebeuren vind ik regelmatig wel behoorlijk frustrerend.
Alle reacties Link kopieren
Joyce48 schreef:
10-11-2021 11:03
Totaal off topic: hier zullen de ouders die de dupe waren van de toeslagenaffaire en nu moeten wachten op de afhandeling van hun zaak het niet echt met je eens zijn ....
Ik doel natuurlijk op werknemers, leidinggevenden etc. Er zit niemand aan het hoofd die zich er druk om maakt. Of dat wenselijk is is natuurlijk iets heel anders.
Het enige échte verschil dat ik merk is dat het bedrijfsleven 'geld-gedreven' is en overheid 'beleid-gedreven'. In mijn werk maakt dat nogal uit voor de argumentatie die ik kan aandragen om dingen wel of niet te doen. Ik vind een geld-gedreven omgeving vele malen makkelijker. Euro's zijn euro's. Capex, opex, lekker overzichtelijk. Beleid als motivator vind ik veel ingewikkelder. Dat is allemaal heel inhoudelijk en daar moet je enigszins verstand van hebben voor je iemand ermee om z'n oren kan meppen om iets voor elkaar te krijgen. Of het zijn voldongen feiten die alle creativiteit en ambitie dood slaan.
Alle reacties Link kopieren
lolavv57 schreef:
10-11-2021 10:52
Een plus of minpunt, afhankelijk van wat je fijn vindt, is dat bij de overheid over het algemeen de werkdruk toch iets lager ligt. Niemand wordt direct geschaad in z’n portemonnee als het allemaal wat langer duurt.

Verder vind ik het bedrijfsleven vaak oppervlakkiger, ik vind het idee dat je bij de overheid direct iets toevoegt aan de maatschappij prettiger. Maar dat zal ook weer aan het bedrijf en aan je functie binnen de overheid liggen.
Weleens bij de "uitvoerende" tak van de overheid gewerkt? Wel degelijke hoge werkdruk en mensem die direct afhankelijk zijn van jou als werknemer als het gaat om hun portomonnee
Alle reacties Link kopieren
lolavv57 schreef:
10-11-2021 13:15
Ik doel natuurlijk op werknemers, leidinggevenden etc. Er zit niemand aan het hoofd die zich er druk om maakt. Of dat wenselijk is is natuurlijk iets heel anders.
Ook dat klopt niet helemaal. Wij hebben budgetten waar we ons aan moeten houden, sterker nog we worden erop gestuurd/gecontroleerd etc

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven