Werk & Studie alle pijlers

werken bij Sociale zaken

25-04-2008 13:56 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste iedereen,



Ik ga toch maar even een eigen topic openen over deze vraag.



Ik wil heel graag gaan werken in de sociale zekerheid. Ik heb mijn HEAO MER gehaald (deeltijd 2004) en er in eerste instantie niets mee gedaan. Dit voornamelijk omdat ik niet wist wat ik er mee wou. Nu heb ik laatst een familielid uit de fin. problemen gehaald en ervaren dat ik dit wel erg leuk vond. Dus ik ben gaan googlen en toch wel uitgekomen op een consulent/casemanager inkomen of hoe de titel ook mag zijn. Ik heb bij diverse gemeentes gesolliciteerd en kom er helaas niet tussen vanwege de juiste werkervaring. Nu ben ik werkzaam als management assistente. Heb wel wat ervaring op het gebied van personeelszaken. Maar niet op het gebied van sociale zaken.



Wie kan mij vertellen wat ik het beste kan doen om hier tussen kan komen. Ik kreeg van Jesper al een goede tip om het via een detacheringsbureau te proberen. Dus daar ga ik in ieder geval mee aan de slag.



Daarnaast wil ik graag wat ervaringen zien van mensen die daar daadwerkelijk bij werken.



En oh ja, ik ben op zoek naar zo'n functie in West Brabant.



Dank je wel voor het lezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of dit wat voor je is?

http://www.langhenkel.nl/
Alle reacties Link kopieren
Die kende ik nog niet Tientje. Ziet er wel interessant uit. Jammer, ze zijn op 8 april een training gestart.



Maar ik ga zeker informeren.
Ik werk bij sociale zaken en heb het daar erg naar mijn zin.

Je hebt het over dat je iemand uit financiele problemen hebt geholpen. Is schuldhulpverlening niet meer iets voor jou?



Ik beoordeel aanvragen levensonderhoud (ben geen bestandsbeheerder) en in die zin help ik mensen aan een inkomen, maar uit de financiele problemen help ik ze niet. Erg veel mensen hebben hoge schulden en die los je niet op door ze enkel een uitkering te verstrekken. Een klantmanager doet bij 'mijn' gemeente enkel reintegratie, dus dat is ook niet wat je zoekt. En een inkomensconsulent (diegene die de uitkering beheert) kan iemand uit de problemen helpen door ze een bril o.i.d. te verstrekken, maar verder dan dat gaat het niet. Je hebt ook gemeenten waar al bovenstaande functies door één persoon worden verricht, maar de inhoud van het werk blijft hetzelfde. Uiteraard help ik mensen en dat geeft mij voldoening, maar het gaat voornamelijk om rechtmatigheid.



Ik vraag me af wat je er precies van verwacht.



Veel mensen rollen er overigens in. Veel consulenten hebben geen relevante vooropleiding maar worden intern opgeleid.
Alle reacties Link kopieren
Beste Bran,



Dank je wel voor jouw reactie.



Misschien mix ik de functies ook wel hoor. Maar wat mij erg veel voldoening gaf is het helpen van iemand. Zit schuldhulpverlening ook bij de gemeente? Of moet ik dat ergens anders zoeken? Ik weet dat ze dat bij mijn gemeente vroeger wel hadden zo'n afdeling.



Voor mij is de belangrijkste dat ik iemand kan helpen. Het stuk reïntegratie in zo'n functie spreekt mij ook erg aan.



Ben jij er ook in gerold?
Kan me voorstellen dat het helpende aspect aantrekkelijk is; dat vind ik zelf ook. Schuldhulpverlening zit in onze gemeente idd bij de gemeente, maar ik weet niet hoe dat in andere gemeenten geregeld is. Om welke functie het ook gaat, dat helpende aspect heeft elk soort consulent wel. Dus dan zit je wel in de goede richting.



Ik ben er ook in gerold. Ik heb een talige WO opleiding gedaan en via via bij de gemeente terecht gekomen, eerst in een andere, lagere functie, en daarna doorgegroeid naar deze functie. Via een detacheringsbureau zou je het idd ook heel goed kunnen proberen, zoals bijvoorbeeld Maandag (ja ze heten zoals de eerste dag in de week) of idd Langhenkel.
Alle reacties Link kopieren
Denk ook eens aan reintegratieconsulent. Zoeken ze er nu heel veel van en geen speciale opleiding nodig.
Branwen,

wil je is een schets geven wat je precies doet qua werkzaamheden om tot een beslissing te komen? Jouw beroep lijkt mij erg leuk, maar ik weet niet precies wat de werkzaamheden zijn.
Catje,

kun je geen vrijwilligerswerk doen in deze functie voor een paar uur in de week?
toffifee schreef op 27 april 2008 @ 20:13:

Branwen,

wil je is een schets geven wat je precies doet qua werkzaamheden om tot een beslissing te komen? Jouw beroep lijkt mij erg leuk, maar ik weet niet precies wat de werkzaamheden zijn.




Client meldt zich bij het CWI. Na inlevering van het aanvraagformulier wordt het dossier naar W&I (Werk en Inkomen) doorgestuurd. Omdat we in hetzelfde gebouw zitten gaat dat soepel. Ik krijg zo'n dossier ter voorbereiding op mijn bureau. Het CWI kijkt nauwlijks tot niet naar wat een client heeft ingeleverd. Ik kijk het gehele dossier na (rekeningen, spaarrekeningen, inkomsten, woonsituatie, oud dossier als client al bekend is bij ons, levensverzekering, sollicitaties, mogelijke voorliggende voorzieningen, etc). Ik nodig client uit. Indien client zonder bericht niet verschijnt en de dag erna niet belt, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld.



Verschijnt client wel dan gaan we een intakegesprek houden van ongeveer een uur. Daarin wordt de reden van aanvraag tot in detail besproken, alsmede eventuele verwijtbare gedragingen, sollicitaties, woonsituatie, alles wat we moeten weten om de aanvraag zo compleet mogelijk te krijgen. De meeste clienten leveren bij het intakegesprek lange na niet alle gegevens aan die gevraagd zij in de brief en vaak komt er ook nieuwe informatie boven tafel tijdens zo'n gesprek, bijvoorbeeld een spaarrekening die client niet vermeld had omdat client denkt dat deze er niet toe doet omdat hij/zij er niets meer mee zou doen. Tijdens het intakegesprek informeer je client over de gehele aanvraag procedure, informeer je haar/hem over haar/zijn rechten en plichten, en verstrek je informatie aangaande bijv. huurtoeslag, voorliggende voorzieningen en heffingskortingen. Voorts geef ik altijd aan wanneer zij mij kunnen bereiken en vraag ik uiteraard of ze zelf nog vragen hebben.



Bij veruit de meeste clienten dient na het intakegesprek - omdat zij de gevraagde gegevens wéér niet hebben aangeleverd - een hersteltermijn te worden gegeven waarbij zij alsnog de gevraagde gegevens dienen in te leveren. Doen zij dit niet en zijn de gegevens van belang om het recht op een uitkering te bepalen, dan wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld. Levert client wel de gegevens aan, dan wordt de aanvraag verder in behandeling genomen.



Bij de voorbereiding in het begin is door mij al bepaald of client naar een Work First traject gaat of niet, alsmede of het m.b.t. de woonsituatie een risicoprofiel betreft of niet. Als dit laatste het geval is, dan gaat een team handhaving direct bij client op huisbezoek. Wordt client meerdere keren niet thuis aangetroffen, dan krijgen zij van handhaving persoonlijk een brief in de bus om op een afspraak bij handhaving te verschijnen. Verschijnt client zonder bericht niet, dan wordt de aanvraag buiten behandeling gelaten. Verschijnt client wel, dan gaan zij aansluitend op huisbezoek.



Indien het geen risicoprofiel betreft, maar ik zelf wel twijfels m.b.t. de woonsituatie heb, ga ik zelf met een collega op huisbezoek. Dit gebeurt vrij regelmatig. Hieruit kan een afwijzing komen, als client bijvoorbeeld heeft aangegeven alleen met kinderen te wonen, maar in de woning alle persoonlijke spullen van een partner worden aangetroffen. Dit gebeurt ook vrij regelmatig.



Als client alle gegevens heeft aangeleverd en de woonsituatie in orde blijkt, ga ik de aanvraag afhandelen. Een systeem maakt een standaard rapport aan, dat wij met een aantal pagina's aanvullen met alle relevante informatie (rapporteren). Mocht client niet gesolliciteerd hebben, of het Work First traject weigeren, of ander verwijtbaar gedrag hebben vertoond (bijv. baan opgezegd), dan maak ik ook een maatregeloverweging. Ik bepaal de ingangsdatum en de hoogte van de uitkering. Ik stel de beschikking op en stuur deze op. Indien client tijdens de aanvraagperiode voorschotten heeft gekregen, maak ik hier ook een rapportage en beschikking van. Daarnaast stuur ik een interne melding naar invordering als er biijvoorbeeld een onderhoudsplicht bestaat. Soms vraag ik ook een arbeidsgeschiktheidsonderzoek aan. Als je geen zelfbeslisser bent gaat de aanvraag naar een kwaliteitsmedewerker die je werk nakijkt en de rapportage en beschikking tekent. Ik ben wel zelfbeslisser en heb daar dus geen last van - client krijgt hierdoor eerder zijn/haar beschikking. Daarna gaat de aanvraag naar de administratie die e.e.a. in het systeem moet fiatteren. En dan is de uitkering uitbetaald. Dit alles duurt - van melding bij CWI tot afhandeling - zo'n 6 weken, veelal afhankelijk van client zelf of hij/zij de aanvraag bijtijds inlevert bij het CWI en daarna de gegevens bijtijds inlevert bij mij. Bij buiten behandeling stelling of afwijzing duurt het hooguit 4 weken, soms zelfs 1 of 2.



En dat is het hele proces. Ik draag client daarna over aan de bestandsbeheerders, en ga verder met een volgende aanvraag.



Hierin kun je overigens absoluut geen vrijwiliger zijn, ook niet als reintegratieconsulent of bestandsbeheerder.
Overigens vergeet ik erbij te vermelden dat we dagelijks een spreekuur draaien en dat je clienten vaak moet aanspreken op bijvoorbeeld verwijtbaar gedrag, wat uiteraard soms niet even gezellige clienten oplevert. Als consulent wordt je best regelmatig uitgescholden en moet je relatief veel slecht nieuws gesprekken voeren. Je moet dus wel stevig in je schoenen staan. Eigenlijk vind ik dit gedeelte nog wel het meest uitdagend. Laatst had ik een mannelijke client die claimde alleen te wonen met zijn kinderen, waarna collega en ik - omdat ik sterke vermoedens had dat de situatie niet klopte - onaangekondigd op huisbezoek zijn gegaan, waar wij dus in de gehele woning kleding, persoonlijke spullen, trouwfoto's e.d. aantroffen van een vrouw, waarmee hij voor het geloof getrouwd mee bleek te zijn. Dat is op zich prima, ware het niet dat hij verklaarde dat zijn vrouw fulltime werkte. Alleen wilde zij niet haar salaris met hem delen, volgens hem dan. Dat was dus een vette dikke afwijzing waarvan ik tijdens het rapporteren erg genoot. Je kunt met mij een heel eind komen, maar als clienten valse informatie gaan verstrekken, frauderen, etc. dan ben ik uiteraard wel beleefd, maar niet mals.
Alle reacties Link kopieren
Branwen ik ben toch wel een beetje jaloers op je hoor... Gezond dan wel natuurlijk. Dit wil ik dus ook. Nu zien of ik hier tussen kan komen.



Zelf heb ik bij een gasdistributiebedrijf gewerkt (was toen nog semi-overheid) op detacheringsbasis. Hier beoordeelde ik subsidieaanvragen. Dan waren mensen ook niet altijd even blij als hun aanvraag werd afgewezen. Maar inderdaad regels zijn dan regels. Ik heb het zelfs gepresteerd om een woningbouwstichting (zij waren bovendien lid van de raad van bestuur) af te wijzen. Dat vondt destijds mijn directeur niet zo leuk... Daar moest sorry voor gezegd worden.... ;o)
Alle reacties Link kopieren
Sssenta schreef op 26 april 2008 @ 22:57:

Denk ook eens aan reintegratieconsulent. Zoeken ze er nu heel veel van en geen speciale opleiding nodig.
Ik weet wel dat ze veel consulenten (cq. intercedenten) zoeken. Maar reïntegratie kom ik niet zo heel veel tegen.
Catje, hopelijk lukt het voor je dan. Wij zoeken toevallig nu wel een nieuwe collega, maar dat moet echt iemand zijn met ervaring, dus dat gaat helaas niet lukken. Ik weet wel van de gemeente Rotterdam dat ze momenteel ook nieuwe consulenten zoeken.
Alle reacties Link kopieren
IK werk, net als Branwen, ook bij de gemeente als inkomensconsulent. Naast het werk dat Branwen doet, doe ik ook nog bestandsbeheer. Dit houdt in dat je het dagelijkse aanspreekpunt bent, de uitkering in de gaten houdt qua rechtmatigheid, mutaties verwerkt, aanvragen bijzondere bijstand beoordeelt en meer van dat.



Ik ben zelf begonnen bij een detacheringsbureau (Lankhenkel. Goed bureau maar betaalt niet enorm goed. Doet wel veel aan (bij)scholing. Vervolgens overgtapt naar Kooyenga: deze raad ik af. Perst zijn mensen uit, doet niets aan bijscholing). Andere bureaus die goed bekend staan: Interwerk. TMOP / XOPP heb ik slechtere verhalen van gehoord, maar (zeker TMOP) ook wel redelijk goede. Verder heb je nog Societas, sociaal.nl, Start, Tempo Team en nog vele anderen geloof ik.



Bij een grotere gemeente is het makkelijker ergens tussen te komen dan bij een kleine gemeente. Via de detachering lijkt me de makkelijkste weg, mits je geen bezwaar hebt tegen reizen.



(Ik heb overigens een opleiding CMV. Totaal niet relevant voor dit werk dus :-P )

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven