Werk & Studie alle pijlers

wet poortwachter

04-11-2007 12:35 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
ik heb een vraag over de wet poortwachter. Mijn vriendin is langdurig ziek, maar het ziet er naar uit dat ze net binnen de 2 jaar weer volledig aan het werk zal zijn. Nu zegt de wet poortwachter:



"Als u meerdere malen ziek bent en er zit minder dan vier weken tussen de ziekteperiodes, dan worden deze periodes bij elkaar opgeteld en beschouwd als één periode."



Betekent dit dat zij nadat ze 4 weken weer volledig aan het werk is geweest en weer ziek wordt, de 2 jaar weer volledig van voren af aan gaan tellen?



Stel: zij is van jan 2006 t/m dec 2007 ziek geweest. Van jan 2008 t/m mrt 2008 werkt ze weer volledig (is volledig hersteld). In april 2008 wordt ze weer ziek. Duurt het dan vervolgens tot april 2010 voordat haar werkgever haar arbeidscontract (voor onbepaalde

tijd) kan ontbinden?



Ik weet wel dat het er zo staat en zou niet weten hoe ik het anders moet interpreteren, maar ik kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat dat zo werkt. Als iemand een behoorlijk doorzettingsvermogen heeft kan ie op die manier zijn baas behoorlijk duperen, lijkt mij..
Alle reacties Link kopieren
Ja, toch werkt het zo. De wet poortwachter is toch een 'middel' waar de werkgever meer invloed heeft op het ziekteverzuim van de werknemer. De bedoeling is, dat werknemer weer snel aan de slag gaat, al dan niet in eigen functie.



Maar wanneer je vriendin al zo lang ziek is, dan zal zij toch niet van de een op andere dag weer aan de slag kunnen gaan? Zij zal toch iig al op arbeidstherapeutische basis voor bepaalde tijd in haar functie gewerkt moeten hebben en van daaruit kan bepaald worden of zij wel haar werk kan hervatten.
Ja, zo is het mij wel uitgelegd, dat het dan een 'nieuwe' ziekte is (zelfs als het te maken heeft met de oude ziekte).



Helaas gaat het bij ziekte meestal niet om doorzettingsvermogen, maar om uithoudingsvermogen en dan valt er een hoop 'door te zetten', maar kán het gewoon niet.



Bekeken vanuit het oogpunt van iemand die inmiddels in haar 9e maand ziektewet zit......
Ja, wat de rest ook al zei, het klopt.



Overigens zullen werkgevers om die reden ook erg goed uitkijken of iemand die na bijna twee jaar opeens weer aan het werk wil, ook echt wel beter genoeg is om daadwerkelijk weer aan het werk te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties,



nav jullie vragen: ze werkt in het onderwijs en is al ruim een half jaar aan het reintegreren. Ze is begonnen met een uurtje thee drinken en werkt nu halve dagen. De verwachting is dat ze binnen de twee jaar termijn weer hele dagen kan werken. Alleen: wat als blijkt dat ze nog een paar maanden extra nodig heeft? Dan zal haar werkgever daar wellicht niet aan mee willen werken en dan betekent dat dus dat ze haar baan kwijt is. Alternatief zou dan zijn: beter melden, op een dusdanig moment doen dat er minimaal een week vakantie in de periode van 4 weken is, zorgen dat ze naast het werk verder geen enkele prive belasting heeft (kinderen e.d.), enz. Op die manier zou ze het hoogstwaarschijnlijk vol kunnen houden en zouden we de teller weer op nul kunnen zetten...



Ik weet het, geen chique oplossing, zou ook zeker niet mijn voorkeur hebben, maar we zijn gewoon alle scenario's op een rij aan het zetten.
Alle reacties Link kopieren
Beste Opperdepop, google eens op 'uitstel WIA'. Als je vriendin op een gegeven moment richting twee jaar gaat en volop aan het reïntegreren is, kan er uitstel van de WIA-keuring aangevraagd worden. Dit moeten werkgever en werknemer dan wel samen overeenkomen. De werkgever betaalt dan tijdens dat uitstel (dus langere tijd voor reïntegratie) 70% van het laatstverdiende salaris door. Hieronder vast enige tekst, maar zoek vooral even op internet voor meer (gedetailleerde) info.



Uitstel WIA-beoordeling



Het kan gebeuren dat de WIA-deoordeling te vroeg komt, omdat u zich bijvoorbeeld nog midden in een herstelperiode of in een reïntegratietraject bevindt. Terwijl u wel verwacht weer helemaal aan de slag te kunnen bij uw eigen werkgever. Een beoordeling kan dan het proces van herstel verstoren. Het is in zo'n situatie mogelijk om uitstel van de beoordeling voor maximaal één jaar te vragen.



Een verzoek tot uitstel moet door u en uw werkgever gezamenlijk worden ingediend. Hetgaat namelijk om een verlenging van de wachttijd voor de WAO en uw werkgever moet in die tijd uw loon doorbetalen. U moet dus zelf ook akkoord gaan met uitstel van de WIA-beoordeling.



Wanneer het verzoek tot uitstel is toegekend hebt u als werknemer altijd nog het recht de verlenging te beëindigen (of in te korten) en een WIA-uitkering aan te vragen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het herstel en de reïntegratie niet loopt zoals u verwacht had. Wanneer u na afloop van de verlengde loondoorbetaling nog niet teruggekeerd bent naar het eigen of ander werk, dient u alsnog een WIA-uitkering aan te vragen.
En net zoals uitstel van de WIA keuring mogelijk is, is het ook mogelijk om deze te vervroegen, als de verwachting is dat iemand niet meer terugkomt.



Als iemand vier weken volledig hersteld is en weer aan het werk en deze persoon valt weer uit met dezelfde klachten, dan tellen de twee jaren weliswaar opnieuw, maar dan kan de werkgevenr wel zo'n vervrouegde keuring aan vragen.



En tenslotte, als jouw vriendin niet geheel beter wel volledig hervat en dan weer uitvalt, dan kan de arbodienst ook wel eens oordelen dat ze hiermee haar eigen herstel juist heeft tegengewerkt en kan ze alsnog ontslagen worden.



De beste oplossing lijkt mij om dus uitstel van WIA-keuring aan te vragen.
Alle reacties Link kopieren
Het probleem is een beetje dat de directeur van de school teveel mensen in dienst heeft en op zoek is naar mogelijkheden om van mensen af te komen. Zij zal dus zo goed als zeker niet meewerken aan een uitstel van de WIA keuring. Het bereiken van de 2 jaar grens zou voor haar een uitgelezen mogelijkheid zijn om weer van een medewerker af te komen. Anders zou dat inderdaad de juiste weg zijn, zeker gezien het feit dat de reintegratie voorspoedig verloopt. We hopen eigenlijk dat het binnen de twee jaar gewoon lukt, en anders misschien toch maar met een kunstgreep de teller weer op nul proberen te krijgen...
Die kunstgreep lijkt ij zeer onverstandig.



het lijkt mij toch ook dat je vriendin weer zo snel mogelijk aan het werk wil? als ze een terugval krijgt dan zal het alleen maar moeilijker zijn om weer een baan te krijgen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven