Werk & Studie alle pijlers

Wie studeert er rechten of heeft het al afgerond?

28-06-2007 15:23 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik blijf toch erg nieuwsgierig naar die opleiding.En voor de mensen die in Utrecht hebben gestudeerd of nog studeren,vroeg ik mij af zijn er verplichte college's?



Voor mensen die al klaar zijn, wat is je uiteindelijke beroep geworden?



Alvast bedankt:)
Alle reacties Link kopieren
Sorry, Utrecht moet Rotterdam zijn.
Hoi, ik studeer Rechten in Leiden. Na de zomer begin ik aan een master strafrecht. Tja, ik weet niet of ik je ook nog iets kan vertellen? :)

De studie is qua moeilijkheid en hoeveelheid naar mijn idee prima te doen. In Leiden hebben ze trouwens ook bijna geen verplichte college's/werkgroepen, hoewel dat volgens mij volgend jaar wel gaat veranderen. Bij mij duurt de studie desondanks een beetje lang. Ik weet al tijden dat ik héél graag de master strafrecht wil doen. Alle andere vakken vind ik eigenlijk niet zo leuk (op een paar na) en dan is het best moeilijk om altijd gemotiveerd te zijn... Zeker als je vervolgens ook nog op een paar vakken blijft hangen en dus niet aan die master kan beginnen. Wat mij daarbij trouwens wel hielp is gewoon wat dingen te gaan doen die ik wel leuk vind en die ook gelijk leuk zijn op je CV, zo ben ik nu Italiaans aan het leren aan de universiteit en heb ik een leuke baan bij de rechtbank (uiteráárd in de strafrecht-sector!). Maar goed, heb je misschien vragen die ik ook zou kunnen beantwoorden, ondanks dat ik niet in Rotterdam zit?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Celeone, bedankt voor je antwoord.Heel erg duidelijk.Misschien zijn er toevallig ook nog mensen uit Rotterdam?
Alle reacties Link kopieren
Hoi

Ik heb in R´dam gestudeerd tot 98. Ik zit in het justitiele circuit.

Je kunt denk ik het beste eerst eens naar opendagen gaan van de div. universiteiten.

Tilburg staat erg goed aangeschreven. Tussen Leiden en Rotterdam zit een groot verschil mbt sfeer en soort mensen. Het is belangrijk dat je voor een Uni kiest waar je je thuis voelt. Ik voelde me absoluut niet thuis in Leiden, maar dat is dus heel persoonlijk. Je moet echt zelf gaan kijken. Ga eens naar een college. Niemand die op je let want je zit er met ongeveer 1000 man tegelijk.



Als je al zeker weet dat je Notarieel recht wilt doen dan zul je daar rekening mee moeten houden want dat wordt niet overal onderwezen. Wel in Leiden volgens mij.

Voor de rest zou ik me niet storen aan de denkbeelden die je eventueel hebt over bepaalde vakken en wat je daarmee zou willen doen. Pas als je aan de studie begint krijg je meer inzicht in de vakken en kom je erachter wat je ligt en wat niet.



Juristen kom je in elke branche en overal tegen, dus je wordt breed opgeleid. Wel met dit verschil dat het internationaal wel beperkt is.

Alleen de antillen en suriname hebben hetzelfde rechtssysteem.



Je vraag over verplichte college´s begrijp ik niet goed. Meestal is het zo dat als bepaalde werkgroepen of college´s  ´verplicht zijn´ je er vooraf extra punten mee kunt verdien zodat je niet met - 1,5 begint aan je tentamens, dat is het gokpercentage dat eruit wordt gehaald.  Kreeg je op de middelbare school een 1 voor de moeite, op de uni begin je op 0 of op -1,5.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt Dertiger voor je antwoord.Aangezien ik moeder ben en ook nog weleens in het buitenland zit,vroeg ik het mij af van de verplichte college's,omdat ik dan niet altijd naar mijn studie zou kunnen gaan.Daarom twijfelde ik ook voor de open universiteit of gewoon in deeltijd.



Mijn vraag voor iedereen is,wat is jullie beroep nu?
Alle reacties Link kopieren
In R'dam weet ik dat er ook een meisje was dat haar tentamens in het btl. onderging. Ik denk gewoon daar op de uni. Is dus interessant op dat na te gaan als je veel in het btl bent.

Daarnaast heb ik in R'dam een vereniging die van alle vakken studieverslagen maakt. Zowel mbt college's, werkgroepen als mentorgroepen. Mocht je dus verhinderd zijn dan kun je die verslagen gewoon kopen of laten opsturen.

In mijn vriendenkring heb je de volgende juristen:

juridisch adviseur cabaretier, schadebemiddelaar, jurist in beroepsaansprakelijkheid (bv. notaris kan zich tegen zijn fouten verzekeren), jurist rechtsbijstandverzekering, jurist bij IND, secretaris bij gemeente, parketsecretaris bij justitie, officier van justitie, rechter, leidinggevende bij politie, advocaat, freelance adviseur beleggingen, jurist bij min van onderwijs, beleidssecretaris kamer van koophandel, accountmanager bij chemisch bedrijf. .... je kunt alle kanten op.
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer nederlands recht aan de open universiteit en ben daar regelmatig mensen tegen gekomen die veel in het buitenland verblijven voor hun werk en dan vaak hun studieboeken meenemen om daar te studeren.



Op de OU kun je namelijk de nodige tentamens zelf inplannen, vooral in je eerste jaar (systentamens). En voor de mensen die in het buitenland wonen kan er vaak iets op de ambessade geregeld worden met tentamens.



Dus het hangt ook echt van je eigen situatie af met betrekking tot wat voor jou de beste keuze is. Misschien eerst eens uitgebreid met een studiebegeleider praten van een reguliere universiteit om te kijken wat de mogelijkheden zijn mbt jouw situaties? Dan heb je in ieder geval een beter beeld van wat wel en wat niet kan.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden.Het liefst ga ik dan naar het regulier onderwijs,want ik heb ook nog eens recht op studiefinanciering.Wat zou je ongeveer doen,als jurist bij de gemeente,sociale zaken bijvoorbeeld?



Verder heb ik een vraag voor iemand die weet heeft van advocaten.Ik vroeg mij altijd af,mag je als advocaat weigeren.Ik bedoel als je weet dat iemand liegt of iets heel ergs heeft gedaan.Gewoon een klein vraagjes,ben ik altijd al benieuwd naar,misschien weet een van jullie het wel.Bedankt
Alle reacties Link kopieren
Ik weet alleen niet zeker of je wel recht op studiefinanciering hebt als je in deeltijd zou gaan studeren. Ik meen namelijk van niet....
Alle reacties Link kopieren
Ik weet alleen niet zeker of je wel recht op studiefinanciering hebt als je in deeltijd zou gaan studeren. Ik meen namelijk van niet....
Ik wil voltijd doen.In deeltijd krijg je namelijk geen studiefinanciering.
Alle reacties Link kopieren
Ah ok, in één van je vorige posts had je het ook over het kijken naar deeltijd ipv voltijd, vandaar. Maar als je voltijd gaat doen en je valt nog binnen leeftijdscategorie enzovoorts, dan heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering.
Alle reacties Link kopieren
Even over ´het weigeren van zaken´. Ik denk dat je doelt op een verdachte die bijv. als pedofiel kinderen heeft misbruikt en die vraag om bijstand?

1. iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.

2. iedereen heeft recht op een goede verdediging.

De taak van een advocaat is om de verdacht dan zo goed mogelijk door het proces te leiden zodat hij een eerlijke proces krijgt. Ongeacht of hij het gedaan heeft of niet. Door dit los te zien is het makkelijker om met dergelijke zaken om te gaan.

Je kunt een zaak wel weigeren als advocaat, maar de vraag is of dat i o m het voorgaande is. Het ligt ook aan je baas natuurlijk. Er moet wel brood op de plank komen en dus kun je niet zomaar zaken weigeren als je voor een baas werkt. Bovendien, de ´grote strafrechtpleiters´HOUDEN van aandacht, dus hoe smeriger de zaak, hoe meer aandacht, dus grote kans dat het kantoor de zaak niet wil weigeren.
Alle reacties Link kopieren
o, ja. Ik vind de tip die iemand gaf om een afspraak te maken met een decaan van een uni wel een hele goeie tip!

Bel gewoon naar een gemeente en vraag naar een beleidsmedewerker die jurist is. Vraag of hij even tijd voor je wil maken. Het zal per gemeente en afdeling verschillen wat de jurist daar doet en of het een kleine of grote gemeente betreft.

De een houdt z bezig met veiligheid en jeugd en heeft bijv. kontakten met politie en jeugdzorg ed en maakt plannen en draagt verantwoording voor de veiligheid. Maar je kunt natuurlijk ook met bestemmingsplannen, vergunningen etc. bezig zijn of de burgemeester ondersteunen bij diverse vergaderingen door vooraf met andere ondersteuners uit div. andere takken de vergadering voor te bereiden, zodat beslissingen sneller genomen kunnen worden.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je antwoorden,dertiger.Die tip van de decaan,zal ik zeker doen,maar ik was benieuwd naar ervaringen van mensen die rechten hebben gestudeerd.

En van die zaken,het lijkt er idd op dat sommige advocaten er alleen maar van smullen,ik las van een advocaat,die leek trots te zijn dat hij Lucia B had als zaak.Iniedergeval weet ik nou voldoende.bedankt mensen
Alle reacties Link kopieren
Ik twijfel of ik een studie Rechten aan de OU wil gaan doen.



Ik begrijp dat je vaak met een jaartje studie al in de juridische sector aan het werk kan.

Hebben jullie deze ervaring ook?

Zo'n studie aan de Ou duurt natuurlijk een jaar of 7 maar ik wil eigenlijk al wel eerder in dit werkveld aan de slag.



ik zou m ook in deeltijd aan de Erasmus universiteit kunnen doen maar ik vind het nadeel dat je daar 2 keer per week dan college-avonden hebt.

Dan zit je meteen zo vast aan die avonden en ben je niet echt flexibel meer.
Ik begrijp het niet zo goed, wat voor soort werk bedoel je dan Americagirl?

Na een jaar heb je dus ongeveer je propedeuse. Een bijbaan is natuurlijk altijd wel te vinden (bij een advocatenkantoor, de rechtbank e.d. hoewel ze dan geloof ik toch ook wel graag willen dat je minimaal 2e of 3e jaars bent), maar dan gaat het natuurlijk niet om ontzettend veel uren. Er zijn ook veel banen waar ze liever HBO-afgestudeerden hebben dan rechtenstudenten.
Alle reacties Link kopieren
Je hoort wel eens dat je minstens een propedeuse nodig hebt om bijvoorbeeld in de rechtswinkel (?) als vrijwilliger (?) aan de slag te mogen gaan.



Preciese weet ik niet, maar ik heb verder niet gehoord behalve bovenstaande dat je al iets zinnigs in de juridische richting kon doen nadat je je prop had. Volgens mij is hier wel al ooit eens een topic over geweest mbt bijbaantjes in de juridische richting, wellicht dat die nog terug te vinden valt.
Ja, haha, dat was mijn topic.

Voor de rechtswinkel (inderdaad vrijwillig) moet je inderdaad minstens je propedeuse hebben gehaald. Ik heb even bij de vacaturesite van de rechtenfaculteit in Leiden gekeken en eigenlijk moet je voor alles toch wel minstens je p hebben. Soms moet je zelfs 3e jaars of masterstudent zijn. Maar als je wat meer zegt wat je zoekt of wil, dan kunnen we je misschien op weg helpen.
Alle reacties Link kopieren
In deeltijd bij de OU als je het standaard tempo weet te volgen duurt het zelfs 2.5 jaar voor je je prop hebt. En dan zou ik voor de zekerheid even vooraf informeren of dat soort instanties die prop ook willen erkennen hiervoor....



Volgens mij wel hoor, maar je weet maar nooit.
Alle reacties Link kopieren
2,5 jaar voor je P?

pfff...dat is wel heel lang zeg!



ja wat wil ik?

Ik werk nu in de grafische sector en merk gewoon dat het werk me te weinig (intellectuele) uitdaging biedt

ik wil dus iets anders, maar kan niet meer fulltime naar school omdat ik nou eenmaal al 25 ben, eigen apartement heb., vaste lasten etc. etc.



Dus t moet in deeltijd

maar ik wil dus niet nu nog 7 jaar moeten studeren voor ik uberhaupt eens kan switchen en zou dus na een jaar rechten studeren wel graag al ergens aan de slag willen.



maar iemand schreef iets over dat ze liever HBO-ers hebben? Bedoel je daarmee HBO-rechten? of gewoon HBO in het algemeen?
Ik bedoelde HBO-rechten, daar gaat het hier tenslotte om. :) Ik heb verschillende bedrijven gebeld om te vragen of ze daar ook WO-rechten-studenten aannemen (voor een bijbaan) en zij zeiden stuk voor stuk dat ze alleen werkten met afgestuurde HBO-ers-rechten. Dat was bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket en een instelling die te maken heeft met politie waarvan ik de naam even niet weet en meer van dat soort organisaties.

Bij rechtbanken en advocatenkantoren werken juist wel weer WO-studenten.
Alle reacties Link kopieren
Als je echt meer dan een vrijwilligers baan of zelfs een vaste baan wilt in de juridische wereld... dan geef ik je weinig kans eerlijk gezegd. Misschien dat je met je huidige achtergrond wel wat meer richting een omgeving kunt waarin het juridische aan de orde is zodat je in ieder geval in de omgeving zit?



Maar goed, wie weet weten anderen wel wat anders. En omscholen kost nu eenmaal tijd. En je kunt nu eenmaal meestal niet met een fulltime baan ook nog eens een fulltime studie tegelijkertijd doen, dus vandaar dat je op 2.5 jaar uitkomt, MITS je 6 modules per jaar haalt. En bij 40 uur werken is dat best pittig.



De echte enorme bollebozen willen nog wel eens hun "deeltijd"studie naast een volledige baan volgen en het toch in gelijke tijd als voltijds studenten behalen maar dat zijn echt de uitzonderingen. Ik zie vaker mensen struikelen omdat zelfstudie nu eenmaal heel veel van je vergt en veel mensen dat gewoon om diverse redenen niet op kunnen brengen, en ik zie ook regelmatig dat het niveau toch wat te hoog blijkt te zijn voor mensen. Want feitelijk mag iedereen > 18 jaar aan de OU een studie volgen, maar toch moet het OU mensen van soortgelijk niveau opleveren als de universiteiten die VWO of 21+ toets vereisen.



Het is dus naast een baan best pittig om een deeltijdstudie te volgen en het kan een behoorlijke aanslag plegen op je privé tijd en dus op tijd met vrienden en familie en dergelijke. In deeltijd is 7 jaar bij de OU dus echt niet abnormaal, eerder snel eigenlijk nog naast een fulltime baan. Ik geloof dat deeltijdstudie bij reguliere universiteiten minder jaren duren, maar dan heb je dus wel de nodige uren college erbij.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij een rechtbank en bij ons worden momenteel meer hbo-ers dan wo-ers aangenomen, zeker op de startersfuncties (adjunctsecretaris en secretaris). Wo-ers worden afgewezen onder het mom van "te hoog opgeleid".Beetje vreemd want 4 jaar geleden was heel die hbo-rechten opleiding er nog niet en werden alleen wo-ers aangenomen. Nu is er een hbo opleiding en zijn diezelfde mensen opeens te hoog opgeleid. Maar misschien ligt het ook wel aan het beleid van "mijn" rechtbank. Ze werken heel nauw samen met de hbo-instelling en er lopen heel het jaar stagiares rond.
Misschien werken we bij dezelfde rechtbank, bij ons zijn de gerechtsecretarissen ook voornamelijk hbo'ers. Maar volgens mij zijn het dan weer veelal WO'ers die stage lopen of daar een bijbaan hebben (zoals ik).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven