Werk & Studie alle pijlers

zelf ontslag en uitkering?

28-04-2009 16:40 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het bedrijf waar ik werkte moest inkrimpen vanwege de krediet crisis.

Ik en nog 10 anderen zijn daar 2 maanden geleden aan genomen. Opleiding gedaan toetsen gemaakt en allen geslaagd. 1 dag nadat we op de werkvloer waren hebben we gehoord dat er ontslagen zouden vallen en 27 maart (gister dus) zou iedereen te horen krijgen of hij/zij mocht blijven of niet.

Je kunt je voorstellen dat er dan een aardige druk op je wordt gelegd. Ik en een collega van mij konden hier niet goed mee omgaan en ik heb gister de knoop doorgehakt en gister morgen opgebeld dat ik mezelf aanbied als gene die ontslagen gaan worden. Heel goed gesprek gehad met team leidster en zij begreep mijn keuze volledig en stond hier ook achter (ik was toch al een twijfel geval wegens ziekte dagen)

Nu wil ik dus een uitkering aan vragen (wordt bijstand) maar vragen ze om een ontslag brief.. die heb ik dus niet omdat ik ook min of meer uit mezelf ben opgestapt.

Nu de vraag weet iemand wat te doen in deze situatie of heeft iemand dit al eens mee gemaakt met het uwv?

Sorry voor het warrige verhaal trouwens..
Alle reacties Link kopieren
zelfs opstappen is geen ww, ontslagen worden wel ww.

je zou wellicht met die zelfde dame kunnen praten over die ontslagbrief. zou ze netjes staan als ze jou hierin tegemoet komen.

nee heb je...
Alle reacties Link kopieren
Ja alleen heb ik het er met haar hier over gehad, omdat ik heel netjes ben geweest met op stappen dacht ik dat hun mij wel een beetje tegemoed kunnen komen maar helaas... Ik kreeg het niet voor elkaar
Alle reacties Link kopieren
stom stom stom stom.....
Sloerie en Huppelkut, aangenaam!
Alle reacties Link kopieren
Het is achteraf gepraat natuurlijk, maar hier moet je dus over nadenken vóórdat je zo'n stap zet.



Waarom wil je een uitkering aanvragen?

Kun je geen andere baan vinden?
Alle reacties Link kopieren
***
Dat is best wel dom om het op deze wijze te doen. Maar goed, belangrijke les geleerd.



Ik neem aan dat je niets zwart op wit hebt staan. Lever geen brief in, zet niets op mail, maar zeg mondeling dat je besloten hebt te blijven en een eventuele ontslagronde afwacht.



Ondertussen solliciteren zodat je geen bijstand nodig hebt
Alle reacties Link kopieren
Helaas. Zelf opstappen = verwijtbaar werkloos, en dus geen recht op WW. Bijstand is een uitkering van de gemeente en niet van UWV. In principe heb je daar wel recht op, ( als je geen partner hebt met een inkomen) al kun je wel een strafkorting krijgen omdat je verwijtbaar werkloos bent.
Alle reacties Link kopieren
Heel stom. Iedereen weet toch dat ontslagen = ww. Zelf opgestapt = geen ww.



Zou wat zijn, dat als iedereen zelf opstapt toch ww zou krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Stom stom stom.. ja dankjewel...

Heb er wel degelijk over nagedacht en weet dat als je zelf ontslag neemt dus geen uitkering krijgt...

Loop al enige tijd met gezondheidsklachten vanwege dit werk dus er was geen andere uitweg voor mij.

En inderdaad heb het zelf aangeboden en hun zijn uiteindelijk akkoord gegaan
Alle reacties Link kopieren
Als je zelf niets op papier hebt gezet dat je ontslag neemt, dan kan je eventueel je nog bedenken, lees dit maar eens:



3.1.2.2. Initiatief van de medewerker is mogelijk onbegrijpelijk



Niet altijd heeft een medewerker een begrijpelijke reden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dan kan de situatie zich voordoen dat de wens om de arbeidsovereenkomst te beëindigen niet al te goed doordacht is.



De werkgever mag er niet zonder meer op vertrouwen dat de medewerker het einde van de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk wil. Hiervoor zijn duidelijke verklaringen en gedragingen van de medewerker onontbeerlijk waaruit de wil tot beëindiging duidelijk blijkt. Verklaring en gedraging mogen niet al te snel uitgelegd worden als een opzegging of aanbod om een beëindigingsovereenkomst aan te gaan. Een medewerker zal terughoudend zijn met dergelijke verklaringen en gedragingen. Dit brengt namelijk niet alleen het verlies van werk en inkomen met zich mee. De medewerker komt mogelijk ook niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering (3.7.). Om te voorkomen dat de medewerker verwijtbaar werkloos wordt, kunnen partijen grijpen naar pro-forma procedures. Daarmee wordt bijvoorbeeld een geschil over ontbinding van hun contract in scène gezet (3.3.3.).



Gaat een medewerker elders werken, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat hij de arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen. Uit dergelijk gedrag kan nog niet afgeleid worden dat de medewerker met de beëindiging instemt. Zegt een medewerker tegen zijn collega's, maar niet tegen zijn werkgever, dat hij ontslag "gaat" nemen, terwijl hij de volgende dag niet op zijn werk verschijnt, dan wil dat nog niet zeggen dat hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen.



Duidelijke verklaring, maar toch geen beëindiging



Onder omstandigheden kan zelfs een ondergetekende verklaring van de medewerker niet als een verklaring tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst worden uitgelegd, of kan een beëindigingsovereenkomst geen stand houden. De werkgever moet mogelijk onderzoeken of de medewerker de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk wil beëindigen, waarna hij weet of de wil van de medewerker overeenkomt met zijn verklaring. Voorgaande kan van belang zijn in de volgende situaties:



Psychische stoornis of hevige gemoedstoestand



De medewerker heeft gezegd dat hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, terwijl hij mogelijk onder invloed van een psychische tekortkoming of hevige gemoedstoestand verkeerde. Bij dit laatste kan gedacht worden aan stress of een zware tegenslag. Dit kan betekenen dat de werkgever de medewerker enkele dagen de tijd moet gunnen om tot bezinning te komen. Binnen die tijd kan de medewerker op zijn beslissing terugkomen. Hierbij is ook hoofdstuk 3.1.2.3. van belang (3.1.2.3.).



Medewerker kent of realiseert zich de gevolgen van de beëindiging niet



Het is mogelijk dat de medewerker niet goed op de hoogte is van de gevolgen van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, dan wel dat hij niet weet van welke rechten hij gebruik kan maken of van welke rechten hij afstand doet. Daarnaast kan de situatie zich voordoen dat de medewerker de gevolgen nog niet goed heeft doordacht. Als de medewerker de gevolgen of zijn rechten niet in enige mate kent, dan zal de werkgever hierover duidelijkheid dienen te verschaffen. Anders is de medewerker niet gebonden aan het genomen ontslag, het instemmen met een gegeven ontslag of een beëindigingsovereenkomst. Voorgaande kan zich bijvoorbeeld voordoen, wanneer het gaat om een buitenlandse werknemer waarvan de werkgever weet of behoort te weten dat hij nog niet goed op de hoogte is van zijn rechten. Een werkgever die behoort te weten dat de medewerker de gevolgen van zijn handelingen nog niet goed doordacht heeft, zal de medewerker enige tijd moeten gunnen om het een en ander te overdenken. Het gaat bijvoorbeeld om enkele dagen waarbinnen de medewerker de mogelijkheid heeft om op zijn beslissing terug te komen.



Komt van arbeidsrechter.nl af, het was overigens wel netjes geweest van je werkgever als hij je had gewezen op de gevolgen van het zelf nemen van ontslag in deze situatie. Succes ermee.
Alle reacties Link kopieren
Je wist dat wanneer je ontslag zou nemen geen uitkering zou krijgen schrijf je.



waarom open je dan dit topic?



Ik vind het gewoon een stomme zet.
Sloerie en Huppelkut, aangenaam!
quote:nickymz schreef op 28 april 2009 @ 17:22:

Stom stom stom.. ja dankjewel...

Heb er wel degelijk over nagedacht en weet dat als je zelf ontslag neemt dus geen uitkering krijgt...

Loop al enige tijd met gezondheidsklachten vanwege dit werk dus er was geen andere uitweg voor mij.

En inderdaad heb het zelf aangeboden en hun zijn uiteindelijk akkoord gegaan



Yups dom. Dat is de algemene reactie. Toch ook nog wat tips.

Bijvoorbeeld je ontslag, waar nog geen ontslag brief voor is, waar je op terug kunt komen.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zoek je geen ander werk? Of ben je dit al aan het doen? Beetje makkelijk om maar direct naar een uitkering te grijpen.
Alle reacties Link kopieren
Heb je al iets op papier?

Zo nee, dan onmiddelijk terug gaan naar je teamleidster en zeggen dat je je bedacht hebt. Dat je geen ontslag neemt maar dat ze je rustig mogen ontslaan! Zorg dan dat je je ontslag op papier krijgt.



Heb je al wel dingen op papier, ga dan ook terug en zeg dat je niet je ontslag hebt genomen maar dat je door hebt gegeven dat je ontslagen mag worden met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever. Vooral dat laatste, dat het vanuit de werkgever gaat is belangrijk ivm aanvragen van een uitkering.
Alle reacties Link kopieren
Ik wist inderdaad dat ik geen ww zou krijgen.. staat ook in mijn topic. Maar de vraag was of iemand dit heeft meegemaakt of weer waar ik dan wel terrecht zou kunnen.

Ik ben nog steeds zoekende naar werk (afgelopen maand) veel sollicitaties eruit maar er is weinig aanbod en werkgevers nemen niet zomaar meer mensen aan.

Als ik het vol had kunnen houden op mijn werk had ik het gedaan geef niet zo snel op maar in dit geval wel... Heb m'n best gedaan en er werd alleen maar meer en meer van je verwacht. Ging er werkelijk waar aan onderdoor. Kan het roojen om nog een maandje zonder geld te zitten maar ik probeer wat ik proberen kan.....

Bedankt voor de goede tips overigens!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet iets direct op papier staan, wel een mail in de ronde gedaan naar mijn collega's en team leidster waarin staat hoe ik het heb afgesproken.

Nergens ingezet dat het 'mijn' ontslag was...

Was ook mijn bedoeling om het gezamelijk te doen maar kreeg dus vandaag te horen dat het puur eigen ontslag is...
Zij komen er op terug dus waarom jij niet?

Snij jezelf niet enorm in de vingers door een fout die je recht kunt zetten.
Alle reacties Link kopieren
Nee inderdaad je hebt helemaal gelijk!!

Aan de telefoon klonk het mij ook heel duidelijk als wederzijds goed vinden...

Ik dacht vanmiddag heb toch geen poot om op te staan maar het bleef me wel knagen
quote:nickymz schreef op 28 april 2009 @ 18:54:

Nee inderdaad je hebt helemaal gelijk!!

Aan de telefoon klonk het mij ook heel duidelijk als wederzijds goed vinden...

Ik dacht vanmiddag heb toch geen poot om op te staan maar het bleef me wel knagen



Heb je wel



Oh, enne... als ze je daarna ontslaan... teken officieel bezwaar in. Dat heb je nodig voor een eventueel ww.



Sterkte!



Volgende keer, schakel rechtsbijstand in. Ook bij eventueel ontslag aan hun zijde. Bij zaken waar je zelf logischerwijs geen verstand van hebt, is het wellicht handig om er een stukje verstand bij te halen.
Alle reacties Link kopieren
Super tip!!!!

Hier kan ik wat mee!!!

:-)
Alle reacties Link kopieren
Stuur aan op een beeindigingsovereenkomst. Zie werk.nl.

Misschien dat jouw werkgever ook niet die expertise in huis heeft om te weten dat er tegenwoordig meer wegen zijn dan alleen werknemer neemt zelf ontslag of werkgever moet ontslaan via vergunning/kantonrechter.



Als er een overeenkomst opgesteld kan worden die aan de eisen voldoet (ontslag is op initiatief van de werkgever, het gaat om bedrijfseconomische redenen, er is geen dringende reden tot ontslag (zoals jatten etc) en werknemer valt ontslag niet te verwijten) dan kun je hiermee een uitkering aanvragen en hoeft werkgever niet naar het UWV Werkbedrijf voor een vergunning.



Misschien dat je er op die manier uit kunt komen. Al ben ik het wel eens met voorgaande posters dat je dit zeker niet zomaar op deze manier had moeten doen, dit is werkelijk te ingrijpend en ingewikkeld (en dat heeft niks met opleidingsniveau of wat dan ook te maken!).



succes,

TD
Alle reacties Link kopieren
quote:domnaiefmutsje schreef op 28 april 2009 @ 18:59:

Oh, enne... als ze je daarna ontslaan... teken officieel bezwaar in. Dat heb je nodig voor een eventueel ww.

Officieel bezwaar aantekenen is niet meer nodig. Dat was tot 2007 zo, maar de regels zijn veranderd.

Zie het verhaal van Tia Dalma maar.
OK. even kort samengevat moet je dus de volgende stappen gaan zetten:



1. Schrijf een brief waarin je aangeeft dat je onder zware psychische druk ontslag hebt "genomen", maar dat je op dat moment door stress niet helder kon denken en ook de consequenties niet hebt overzien. Dat je het ontslag intrekt, ook mede omdat dit door hen nog niet is bevestigd, en dus beschikbaar bent voor werk en graag verneemt waar en wanneer jij je mag melden.

2. Laat de brief checken door iemand die er verstand van heeft (jurist, advocaat, vakbond, rechtsbijstand, enz).

3. Verstuur de brief aangetekend en met bericht van ontvangst.

4. Neem contact op met het bedrijf (of laat eventueel een advocaat of jurist oid dat doen) en geef aan dat je bereidt bent om tot een ontbindingsovereenkomst te komen.



Een goede jurist zal aan het bedrijf uit kunnen leggen dat de ontbindingsovereenkomst de snelste en goedkoopste methode voor het bedrijf is om van jou af te komen, nadat jij je ontslag hebt ingetrokken. Omdat jouw belang groot is (zekerheid van inkomen) kun je dit beter niet alleen proberen op te lossen.



En in het vervolg, laat je eerst adviseren en onderneem daarna pas actie. Dat scheelt je een hoop zorgen en gedoe.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Misschien zou je een beeindigingsovereenkomst op kunnen laten stellen. Daarin laat je je werkgever zetten dat het geheel hun idee was om je te ontslaan, en dat jij daar in mee gegaan bent.

Er zijn verschillende voorbeelden van te vinden op google.

Als je het dan nog laat nakijken door iemand met een bedrijfsjuridische achtergrond dan moet het waterdicht zijn.



Buiten dat om vind ik het een niet al te slimme zet om zonder uit te zoeken wat de gevolgen zijn aan te bieden dat je ontslagen wordt. Vooral omdat je schrijft dat je waarschijnlijk toch wel bij de ontslagen zou hebben gezeten.

Maar ja, dat is iets wat je niet meer kan terugdraaien.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven