Werk & Studie alle pijlers

Zelfstandige en VAR

04-06-2008 12:28 42 berichten
Kan je het niet zo organiseren dat je er nog een paar kleine klussen naast doet?
Alle reacties Link kopieren
Je opdrachtgever hoeft je daar natuurlijk ook niet op te wijzen.

't Heeft ermee te maken dat je daarmee laat zien zelfstandig te zijn, als een bedrijf te opereren. In de VAR aanvraag wordt ook gevraagd naar hoeveel opdrachtgevers je denkt te gaan krijgen.
Ik heb het formulier er even bijgepakt en er staat: "U werkt voor één of meer opdrachtgevers, bijv. als zelfstandig ondernemer of als freelancer". En de vraag wordt ook gesteld: Hoeveel opdrachtgevers verwacht u dit jaar? Met als keuzemogelijkheid 'minder dan 3' Er wordt echt nergens gerept over het aantal opdrachten, ik heb het hele formulier nog eens goed doorgelezen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man wil binnenkort zelfstandige worden en vroeg me vandaag eens te kijken naar uniforce. Ik heb het net zitten lezen maar snap er nog niet veel van.

Ik knip en plak even:



Het Uniforce Concept biedt een unieke flexibele arbeidsvorm voor freelancers, interim-managers en zelfstandig werknemers in alle branches en een oplossing voor iedereen die niet met een VAR kan werken en voor iedereen die niet met een VAR wil werken.



Ik ga het straks nog een keertje doornemen, maar ben ook benieuwd wat jullie ervan vinden als je het zo leest...



Ik heb dus geen aandelen en heb geen idee over de kwaliteit van deze constructie...
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt mij in de oren alsof je dan nog niet zelfstandig bent. Ik zou er denk ik niet voor kiezen, je hebt dan ook niet de belastingvoordelen voor ondernemers.



Naski, het VAR-aanvraagformulier is om te beoordelen of je ondernemer bent. Ik kan me voorstellen dat als je aangeeft 'minder dan 3 opdrachtgevers', je misschien sneller doorgeschoven wordt naar het bakje 'geen ondernemer'.

Kijk anders eens hier
Het VAR is ook voor freelancers, en dat ben ik dus.
http://www.belastingdiens..._ondernemerworden-04.html



Deze site is van de Belastingdienst
Alle reacties Link kopieren
Een VAR is niet om te beoordelen of je zelfstandig ondernemer bent, zoals Wen schreef. De VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) gebruik je om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie en om aan te tonen dat er geen sprake is van een loondienstverband. Daarom wil een opdrachtgever vaak een kopie ontvangen: hij ging met jou een overeenkomst aan en zit niet te wachten op een enorme aanslag achteraf. Daarmee ben je er echter nog niet. De belastingdienst bepaalt namelijk (los van de VAR) (ook achteraf) of je in zijn ogen wel of niet zelfstandig ondernemer was dat jaar. Daar zegt de VAR dus niets over. Die VAR krijg je van tevoren, maar daarna moet je het nog bewijzen. Je moet bijvoorbeeld een minimum aantal uren per jaar hebben gewerkt en je moet inderdaad minimaal drie verschillende opdrachtgevers hebben.
Naski schreef op 04 juni 2008 @ 19:40:

Het VAR is ook voor freelancers, en dat ben ik dus.


Freelancer, ZZP-er, ondernemer, het maakt allemaal weinig uit hoe je het noemt. Waar het voor de fiscus en consorten, en daarmee ook voor je klanten, om gaat is of je onder de diverse collectieve verzekeringen valt en dus premie moet afdragen.



Als jij denkt dat je freelancer, ZZP-er, ondernemer, etc., bent, en de fiscus c.s. denkt van niet, dan gaat er een naheffing richting je werkgever. En er is een goede kans dat je opdrachtgever/werkgever in de overeenkomst die jullie met elkaar hebben al heeft opgenomen dat hij dat weer bij je komt terug halen.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt gelijk Lilaemme, ik haal twee dingen gigantisch door elkaar :-$ Maar, volgens mij wordt het aantal opdrachtgevers wel gebruikt om te bepalen of je een VAR-WUO krijgt, toch?
Alle reacties Link kopieren
Ja, als je minder dan 3 opdrachtgevers invult zal De Belastingdienst (DB) je melden dat het niet verstandig is met een VAR te werken, vanwege die aanslagen achteraf. Overigens is het wel degelijk van belang of je zelfstandig ondernemer bent of niet, want als je freelancer/ZZP'er bent en je haalt bijvoorbeeld het urenquotum niet, dan ben je in de ogen van DB géén ondernemer en dat kan nare gevolgen hebben. Je hebt natuurlijk ook ZZP'ers (ofwel freelancers ;-) ) die helemaal geen ondernemer willen zijn en ook geen gebruik maken van de regelingen die er voor ondernemers zijn... Maar da's een andere discussie...
Is een VAR nog nuttig als je DGA bent trouwens?
Alle reacties Link kopieren
Als Directeur Groot Aandeelhouder heb je minimaal 51 procent van de aandelen van de vennootschap (en heb je het dus voor het zeggen). DB accepteert dat je een loondienstverband hebt binnen je vennootschap. (Alleen het UWV ziet het niet als loondienst). Voor DGA's is er een VAR-dga, waarbij loon en risico's voor de vennootschap zijn. Maar deze zegt weer niets over de arbeidsrelatie van de dga binnen de vennootschappen...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een VAR met Resultaat uit Overige Werkzaamheden. Dit omdat ik een dienstverband van drie dagen heb, en daarnaast een dag per week voor mezelf werk. Ik heb tot nu toe één opdrachtgever en zal er naar streven er drie te krijgen dit jaar. Met een beetje creativiteit gaat dat wel lukken.



De Belastingdienst is inderdaad niet erg hulpvaardig. Ik heb ook al verschillende verhalen gehoord, vandaar hier mijn vraag: is deze optie de goede om geen premies te hoeven afdragen en/of/daardoor aanslagen achteraf te krijgen? Of kan ik er maar beter voor zorgen dat ik uberhaupt niets meer doe met een VAR?



Vwb de drie opdrachtgevers hoor ik ook verschillende verhalen. De ene adviseur zegt dat één ook genoeg is (voor een freelancer dan he, niet voor een ondernemer), als je maar kunt aantonen dat het projectmatig is, en je zelf mede bepaalt hoe je je werk regelt. De ander zegt dat er wel strikt wordt gelet op drie opdrachtgevers. Voor de veiligheid dan maar gaan voor drie, maar lastig is het wel dat hier geen eenduidig beleid op schijnt te zijn...
lilaemme schreef op 04 juni 2008 @ 21:09:

Als Directeur Groot Aandeelhouder heb je minimaal 51 procent van de aandelen van de vennootschap (en heb je het dus voor het zeggen).
check: 100%
DB accepteert dat je een loondienstverband hebt binnen je vennootschap.
Ik betaal ze ook bakken LB :)
(Alleen het UWV ziet het niet als loondienst). Voor DGA's is er een VAR-dga, waarbij loon en risico's voor de vennootschap zijn. Maar deze zegt weer niets over de arbeidsrelatie van de dga binnen de vennootschappen...
Ik heb maar één BV, dus dat valt wel mee. Maarre, ik ga niet echt slecht slapen zonder VAR begrijp ik, geloof ik :)
Alle reacties Link kopieren
volgens mij kan je inderdaad een inspecteur treffen die dit ziet als een dienstverband, dat hoeft voor jou geen probleem te zijn, want je opdrachtgever is dan de klos. Het wordt wat anders als je opdrachtgever een VAR eist, en je deze om deze redenen dus niet kan krijgen
Alle reacties Link kopieren
Vorig jaar had ik van de BD een VAR-ROW gekregen, ik begreep niet waarom (ik dacht aan alle voorwaarden te voldoen), maar soit. Tot ik een opdrachtgever kreeg die weigerde uit te betalen zonder VAR-WUO. Toen bleek dat om één of andere reden ik in het systeem stond als 'loondienstverband', en daarom werd elk aanvraagformulier dat ik instuurde (drie keer opnieuw geprobeerd) automatisch op het stapeltje ROW gelegd. Terwijl ik in mijn aanvraag aangaf dat ik géén loondienstverband had.



Uiteindelijk was het met één telefoontje met de juiste persoon wel geregeld, gelukkig. Maar hoe komen jullie voorbij de belastingtelefoon-studenten? Ze zetten je niet meer door als je geen naam weet te noemen!
Alle reacties Link kopieren
Je moet minimaal 3 opdrachtgevers hebben, en mag niet meer dan 75% van je inkomen bij 1 opdrachtgever verdienen, volgens mijn boekhouder. Ik werk ook zelfstandig, en dit is soms best lastig. Moet je dan nee zeggen tegen je grootste klant!!! Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel een groot risico om zo'n groot deel van je inkomen bij maar 1 opdrachtgever vandaan te halen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven