Werk & Studie alle pijlers

zesjescultuur

28-12-2007 12:42 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



ik ben druk aan het soliciteren in het buitenland en altijd moet ik uitleggen, dat studieresultaten <10 ook goed zijn in Nederland. Afgezien daarvan dat ik al heel wat knuffels aan uitwissenstudenten uitgedeelt heb die behoorlijk geschokken over hun eerste cijfers hier omdat zij gewendt zijn altijd de hoogste cijfer te krijgen.



Kan iemand mij uitleggen wat de historische of culturele achtergrund is? Ik ben het ook gewent om altijd voor het hoogste cijfer te gaan, maar wat moet je met een docent die nooit meer dan een 6.5 geeft omdat studenten "toch noch niet zo veel weten als" hij en omdat het "altijd zo was".



Volkoren
Alle reacties Link kopieren
Je studeert geen Nederlands, mag ik hopen?
Alle reacties Link kopieren
Volkoren, ben je zelf een Nederlandse of niet? (vraagje ivm vele spelfouten in je post en ik me dan wel voor kan stellen dat docenten het soms even niet meer zien zitten, niet dat ik nou zo'n taal- of typwonder ben, maar ik heb wel eens gehoord of gelezen dat het niveau van studenten qua grammatica en algemene kennis zeer laag is......).



Ik heb geen idee waar "onze mentaliteit" vandaan komt. Kan het zo zijn dat onze tentamens moeilijker zijn dan in het buitenland? Dat het niveau an sich hoger is, zodat een zesje halen al heel wat inhoudt? Geen idee.



En dan nog, ook in Nederland kun je toch Cum Laude enzo afstuderen? Daar moet je wel hogere cijfers voor halen dan alleen maar zessen.
Ja, je kunt in NL cum laude afstuderen. Bij mijn (HBO) opleiding gold dat je dan alleen maar 8en of hoger moest hebben gehaald.



Ik weet niet waarom (en uberhaupt of) de cijfers in Nederland lager zouden zijn. Ik weet wel dat ik nog regelmatig terugdenk aan een opmerking van een leraar van mij. Ik had een 5.6 gehaald voor een opdracht. Zijn commentaar was: "dan ben je efficient met je tijd omgegaan, want meer dan een 5.6 heb je ook niet nodig... " Ik was gewend om hogere cijfers te halen, en had ook erg weinig tijd en energie in dat vak gestoken ivm drukte op mijn werk, maar ik vond het heel wijze woorden :-)
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik ben geen Nederlandse, en mijn studie is in het Engels. Heb op dit moment geen nederlandse versie van Word om de spelfouten eruit te halen. Natuurlijk is het mogelijk om Cum Laude aftestuderen. Aan mijn faculteit moet je voor ieder vak tenminste een 8 hebben. Binnen 3 jaar heeft dat maar een studente kunnen doen, maar alleen omdat zij niet hoeft te werken en zich alleen maar met haar studie bezig houdt.



Volkoren
Alle reacties Link kopieren
In landen als de VS (en ik geloof ook Groot Brittanië) is het cijfersysteem heel anders dan hier. Je cijfer daar is een graadmeter ten opzichte van de rest van de studenten, vandaar dat er vaak hogere cijfers vallen. Als iedereen veel fouten heeft, kun je dus nog steeds een A (hier 10) hebben. Zo ook met cum laude afstuderen, hier moet je daarvoor een bepaald gemiddeld cijfer behalen, in de VS moet je bij de top-zoveel-procent van je klas/jaar behoren. En die percentages liggen hoog, ik heb wel eens gehoord dat op Harvard 50% cum laude afstudeert.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb afgelopen oktober mijn Bachelor diploma opgehaald en van de 65 studenten waren er toch een stuk of 10 Cum Laude (alleen 8 of hoger) en nog eens een paar Magna Cum Laude (alleen 9 of hoger).



Dat er een zesjescultuur is in Nederland ben ik wel met je eens (zes is goed genoeg, halen is voldoende, hoge punten willen halen maakt je een streber, etc.) terwijl in sommige andere landen de competitie tussen studenten en leerlingen veel meer gestimuleerd wordt en 't ook echt als positief wordt gezien dat je 'straight A student' bent bijvoorbeeld.

Maar ik ben 't niet met je eens dat het onmogelijk is hoge punten te halen. Als je het tentamen / paper / mondeling / scriptie goed of uitmuntend maakt, word je daar ook voor beloond is mijn ervaring. Als een docent uit principe niet hoger geeft dan 6,5 en jij bent zo'n straight A student die altijd achten en negens haalt, dan zou ik naar de examencommissie stappen, kunnen die 't verder uitzoeken.



Als buitenlandse studenten in hun eigen land alleen maar negens en tienen halen, en ze halen nu zessen en zevens, wil dat voor mij alleen maar zeggen dat ze óf slechtere dingen in leveren (vanwege taal bv.) óf dat Nederland strenger beoordeeld. Dat is in mijn ogen altijd beter.



Ik heb trouwens nooit hoeven uitleggen dat zessen ook goed zijn. Volgens mij zijn de meeste buitenlandse universiteiten wel min of meer op de hoogte, zelfs voor Engelse universiteiten (die toch wel als uiterst selectief en lastig) te boek staan werd mij gevraagd wat mijn gemiddelde ongeveer was: 7,5-8? Dat was 't minimum om binnen te komen. Dus absoluut niet alleen negens of tienen!
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel, meer dan een 5.6 heb je niet nodig, maar wel om bijvoorbeeld toegelaten te worden op bepaalde andere universiteiten om een Master te gaan doen. Ook als je daarvoor beurzen wilt aanvragen kan 't handig zijn.



Volkoren, ik zie nu dat jij het hebt over sollicitaties, daar ben ik niet van op de hoogte, sorry.
Tsja, daar ben ik dan weer niet van op de hoogte.
Alle reacties Link kopieren
Hiya Margaretha,



er zijn heel wat bedrijven, in Engeland waar je met minder dan een upper second niet eens hoeft de solliciteren, of zonder 'honours' in Australie. Zeker, er zijn omrekentabellen, maar uiteindelijk moet je toch altijd uitleggen waarom je niet alleen maar de hoogste cijfers hebt en waarom deze cijfers toch nog binnen het gewenste minimum liggen - als je uberhaupt uitgenodigd wordt.



ik was zelfs een jaar lid van de opleidingscommissie en had over dit onderwerp graag uitgebreid willen discusseren, maar aangezien er nauwlijks iemand belangstelling voor heeft (ik heb het nu over medestudentes!) kwam er niet meer bij uit dan "tja.. wij zullen met deze docenten praten en kijken of er iets veranderd in de toekomst..." Maar da gaat het mij nu niet om. Het gaat erom, waarom een laag cijfer hier voldoende is, of waarom een 10 bestaat als het vrijwel nooit gegeven wordt.
Alle reacties Link kopieren
Niet heel belangrijk, maar toch: <10 betekent: hoger dan een 10.

Je studeert ook geen wiskunde hoop ik. ;)
Alle reacties Link kopieren
Haha, nee. x < 10 = cijfer kleiner dan 10, dat klopt wel.

http://members.chello.nl/r.kuijt/nl_kleinerdan.htm
Alle reacties Link kopieren
Hai volkoren,



hier in Engeland kijken ze ook heel anders naar cijfers dan Nederland. Voor Engelsen kun je je cijferlijst vertalen naar percentages. Maar zij werken met 'ranges'. Dus heb je meer dan 80% goed bij een examen, dan krijg je in NL een 8, in Engeland een A. Alles boven de 80% is ook een A, en eventueel een A* .



70-80 B

60-70 C

50-60 D



Nou wil ook weer niet automatisch zeggen dat je bij een 'D' je examen gehaald wel of niet gehaald hebt, zo kun je eventueel ook een 'fail' of 'pass' krijgen, waar niet meteen een cijfertje aan vast gekoppeld zit.



Boven je cijferlijst in ieder geval zetten, dat in Nederland je begint met 100% en dat je meer dan 55% moet halen om een examen met een voldoende af te leggen. Zet op je cv een cijfergemiddelde bij je opleiding.



Het is heel vervelend als je een docent hebt, die zelf wel bedenkt hoe hij het cijfersysteem interpreteert: dit zou je altijd moeten kunnen aankaarten bij je decaan. Ik had ooit een docent die of een 8 gaf, of niet meer dan een '6' als je 'nog even een keertje ernaar keek'. Andere docenten bij hetzelfde vak gaven moeiteloos achten, negens of hoger voor werk van hetzelfde niveau.
Alle reacties Link kopieren
En ja, cijfertjes zijn voor Amerikanen nu eenmaal heel belangrijk. Ook hier in Engeland om toegang te krijgen tot bepaalde universiteiten. Er zijn hier mensen die hun laatste jaar eindexamen OVER doen om een beter eindcijfer te halen.
Alle reacties Link kopieren
Lavenderleo zo zit 't toch niet helemaal geloof ik. Ik begrijp de omrekentabel, maar ik heb zelf wel tentamens gehad waar je bv. 70 of 75 procent goed moest hebben om een voldoende (een zes dus) te halen.

Volgens mij proberen universiteiten zo vooral in 't propedeusejaar te filteren.



Volkoren, ik weet niet wat je gestudeerd hebt, maar tenzij het iets is waarbij een antwoord nou eenmaal goed of fout is (zoals wiskunde) is 't toch wel verrekte moeilijk een 10 te krijgen. Dat betekent namelijk in Nederland 'foutloos'.

Ik geloof niet dat een lager punt voldoende is (bij mij op de universiteit was een 5.5 trouwens niet voldoende, hier in spanje is een 5 voldoende), wel dat wij met lagere punten tevreden zijn.



De enige manier om dit op te lossen is een Europees cijfersysteem invoeren denk ik. Ik heb laatst zelf een B+ gekregen en niemand kon me vertellen wat het cijferequivalent daarvan is. Wel verzekerde iedereen me dat 't goed was, maarja hoe subjectief is dat?!
Alle reacties Link kopieren
Wat is upper second en wat is honours (cum laude)?

Waarom is 't dan niet mogelijk voor studenten die in Nederland gestudeerd hebben om daar te solliciteren?



Als een student in Nederland niet hoger haalt dan 7.5, tja sorry maar ik denk toch niet dat dat gelijk staat aan uitmuntend in andere landen. Je hoort dan ook in Nederland echt niet bij de besten. Ik ga er vooralsnog vanuit dat de bedrijven die jij bedoelt alleen de creme de la creme willen. Die is er ook in Nederland natuurlijk wel. Cum laude en magna cum laude. Dat dat niet voor iedereen weggelegd is (of dat de meeste studenten daar hun best niet voor doen) is een tweede.
Alle reacties Link kopieren
Het is idd een kwestie van een ander puntensysteem. Weet nog wel dat ik 'vroeger' altijd dacht dat straightA student stond voor iemand die alleen maar tienen haalde. Later begreep ik dat dat een A (+) dus helemaal niet overeenkwam met een 10 zoals wij die in Nl kennen (hoewel geen fouten natuurlijk bij allebei op hetzelfde neerkomt). Vandaar dat in Nl alles boven een 8 'al' als zeer goed gezien wordt (want cum laude).

Hoe het zou kunnen oplossen in sollicitaties? Misschien een korte uitleg bij je puntenlijst over hoe het puntensysteem in Nl in elkaar zit. Je zou misschien ook kunnen achterhalen bij welk percentage van de studenten je behoort (bv beste 10% oid, dat zullen ze wel kunnen achterhalen denk ik). en verder zullen toevoegingen als cum laude wel algemeen bekend zijn als zijnde (zeer) goed, dus als dat op jou van toepassing is zou je dat ook kunnen vermelden.



@Margaretha: jeetje wat een slimmeriken bij jou op de opleiding zeg; zoveel cum laudes waren er bij ons niet hoor...
Alle reacties Link kopieren
http://en.wikipedia.org/w...ate_degree_classification



en onderaan deze pagina staat een lijstje, dat misschien opheldering biedt.



http://www.inf.ed.ac.uk/teaching/years/ug4/assessment.html
anoniem_57885 wijzigde dit bericht op 28-12-2007 19:02
Reden: 2e link toegevoegd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
TO: misschien dat het de cultuur is: je hoeft niet per se hoge cijfers te halen. In Nederland geldt: doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Wij in Nederland werken bijvoorbeeld om te leven (uitzonderingen daargelaten) en in Duitsland bijvoorbeeld leeft men meer om te werken, al zeg ik het zelf.



Vergeet echter niet dat de lat in Nederland mogelijk ook hoger ligt dan in andere landen, zoals hier al aangekaart.



Ik heb een tijdje in Duitsland gewerkt en gestudeerd en daar beleefde ik echt een cultuurschock ;). (Nou ja gezien het feit dat we wel buren zijn.)

Mijn medestudenten waren ten eerste veel ouder dan mij (ik zat in mn derde jaar HEAO en was 22/23 jaar (oud voor Nederlanders) en daar was iedereen minstens 2 jaar ouder. Er langer over doen dan de 4 jaar die staan voor de studie was heel normaal (vriendinnen van mij zaten al 7 jaar op de uni!). Bovendien vond ik de studie peanuts in vergelijk met mijn studie in Nederland. Let wel ik was geen native en deed daar het 4e jaar, terwijl ik in Nederland 3ejaars was. (Overigens uitwisselingsstudenten uit Duitsland werden op mijn Hogeschool in NL een jaar teruggezet.) Alles was herhaling uit ons 2e jaar.

Mijn zogenaamde Notenspiegel bestond louter uit 1 en 1,5 (in Nederland zou dit 8,5 tot 9 zijn), terwijl ik echt een middenmoter was op de heao.



Ik heb in Duitsland overigens een studie gevolgd waar veel vraag naar is en heb hiervan ook een diploma. Mogelijk dat andere studies in Duitsland moeilijker zijn, want ik kan alleen vergelijken met mijn studies, maar ik vermoed van niet. (Gezien het feit dat de mond vaak openvalt bij Duitsers als ze horen welke studie ik afgerond heb.)
Alle reacties Link kopieren
Hier in Engeland duurt een universiteitsjaar 30 weken ipv de 42 weken in Nederland. Dus na 90 weken heb je een bachelordiploma, terwijl je daar in Nederland 126 weken voor mag studeren....
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn studie (groot >300 mensen) ging als volgt: In principe ging het zo dat je cijfer bepaald door het afkappunt (van 5,6) te leggen op het niveau waarbij 60tot 70% van de studenten het tentamen haalt.

Dus als je een 5.6 hebt zit je bij de beste 60%. Dit betekent trouwens niet dat je 60% goed hebt helaas.

Ik geloof trouwens niet dat het opleidingsniveau goed te vergelijken is tussen NL en het buitenland. Jammer maar helaas (maar volgens mij doen we het hier niet slecht...)
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer momenteel in Italie en ik merk ook dat er verschillen zijn in het toekennen van cijfers. Hier is 30 punten het hoogste wat je kunt halen, maar dat betekent niet dat je foutloos werk hebt geleverd. Een huisgenoot van mijn bijvoorbeeld had een tentamen die louter uit berekeningen bestond en zij had structureel een fout in haar berekeningen gemaakt waardoor de uitkomsten dus afweken met het goede antwoord. Toch heeft zij 30 punten gekregen, in Nederland zou ze nooit een 10 hebben gekregen, dan moet je toch echt wel foutloos het tentamen maken. Althans dat is mijn ervaring. Naar mijn mening is het in Nederland een stuk moeilijker om een 10 te halen terwijl 30 punten in Italie een stuk makkelijker is en komt meer overeen met een 8 dan met een 10.



Verder verneem ik ook dat er toch wel verschil is in het niveau van de opleding. De mastervakken in Italie komen in Nederland overeen met vakken uit mijn eerste en tweede jaar van mijn Nederlandse uni. En het is veel meer klassikaal georganiseerd. Erg veel colleges en er zijn nauwelijks discussies, werkcolleges of papers schrijven/ zelfstandig onderzoek doen.
Alle reacties Link kopieren
Lavenderleo, bestaat een Bachelor-studie op de universiteit dan wel ook uit 180 ECTS?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven