Werk & Studie alle pijlers

Zij-instromer basisonderwijs

18-04-2023 12:20 8 berichten
Ik mag, als ik wil, per september de zij-instroom opleiding tot leraar basisonderwijs gaan doen.
Dit is wat ik al vanaf mijn 18e had willen/moeten gaan doen, de pabo. Dus een mooie kans. De instelling waar ik het ga doen is ook super ervaren in opleiden van zij-instromers (23 mensen per 1.5 jaar), dus dat voelt ook goed.

Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die dit traject doorlopen hebben en hoe het bevallen is. Ik zie nl best op tegen het geschiktheidsonderzoek en de opleiding in combinatie met een best druk gezin.
Hoe hebben jullie dit ervaren?
Ik lees even mee (:
Alle reacties Link kopieren Quote
Geschiktheidsonderzoek en combinatie met gezin.

Dat is bij veel HBO opleidingen. Ze kijken voornamelijk naar je motivatie en of je een realistisch beeld hebt bij een opleiding naast een gezin. Daar moet je van bewust zijn en ze gaan je waarschijnlijk uitleggen als je ergens tegen aan loopt bij wie je moet zijn om dit te bespreken.
Hoe eerder, hoe beter om 'schade' zoveel mogelijk te beperken voor jezelf.
Ik weet van iemand dat ze met dat geschiktheidsonderzoek echt een les moest geven en voorbereiden enzo.

En dat er eigenlijk al heel veel van zo'n les werd verwacht. Dat moet ook wel want je gaat vanaf het begin van je opleiding al zelf voor de klas.
Alle reacties Link kopieren Quote
Welke vooropleiding heb je gedaan? Ik neem aan dat deze in aanmerking komt, omdat je schrijft dat je de opleiding al kan gaan doen?
Heb je al lesgevende ervaring?

Je moet idd een les gaan geven. Bereid je goed voor, want je weet vooraf meestal niet zoveel over die klas.

Ik heb de deeltijd gedaan, omdat ik het te pittig vond om meteen de verantwoordelijkheid over een klas te hebben. Daar ben ik heel blij mee, omdat ik mezelf daardoor meer tijd gegeven om ervaring op te doen. Nu ik klaar ben en écht zelf voor de klas sta, ben ik heel blij dat ik niet direct voor de klas had gestaan. Het is echt pittig, er wordt veel van je verwacht. Onderschat dat niet.

Ook omdat je bij zij-instroom niet alleen een paar dagen voor de klas staat, maar ook s avonds de opleiding doet en daarnaast nog huiswerk en tentamens moet maken. Zeker met een gezin een pittige combinatie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, ik heb dit gedaan! Absoluut geen spijt van de carrièreswitch en werk nu met plezier in het basisonderwijs.
Het geschiktheidsonderzoek/wpa is wel echt een hobbel om te nemen. Ik heb verschillende mensen gesproken die verkorte deeltijd zijn gaan doen omdat ze het geschiktheidsonderzoek niet hebben gehaald.
Ik schrijf wat losse dingen die me te binnen schieten:
- neem de Wiscat serieus en ga echt oefenen oefenen oefenen. Ik heb hem in één keer gehaald, maar qua voorbereiding echt een pittige klus.
- zorg dat je wat dagen mee kan lopen in de klas waar je de proefles moet gaan geven. Ik was er vanwege tijdgebrek maar één keer geweest en dat was wel lastiger daardoor.
- wees kritisch op welke school je geplaatst wordt. Ik had op mijn 1e school helemaal geen match met de directeur en collega's. Het team stond eigenlijk ook niet open voor het begeleiden van een zijinstromer. Het 2e jaar geswitcht naar een andere school en daar heel fijn gewerkt.
- maak thuis een plan. Wanneer is er opvang nodig, is er mogelijkheid om een schoonmaker te betalen, boodschappen bezorgen, wanneer heb je tijd voor opdrachten en huiswerk? Als ik terugkijk was ons gezin een geoliede machine in de twee jaar dat ik de Pabo deed. Alles strak gepland en georganiseerd en dan liep het allemaal.
- houd het werk voor de Pabo bij. Het niveau vind ik niet hoog, maar je moet vooral veel doen. Veel lessen geven, opdrachten inleveren, eindeloos reflecteren... als je eenmaal achterloopt is het heel moeilijk om weer bij te komen.

Succes en laat het vooral weten als je vragen hebt!
Alle reacties Link kopieren Quote
Goede tips van Samarkand!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb je een PB gestuurd.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven