Werk & Studie alle pijlers

ZZP-ers

29-06-2008 19:04 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi heb een vraagje. Onlangs hoorde ik dat mijn contract niet verlengd wordt en dat ik over 6 mnd op straat sta. Moet ik weer wat anders zoeken. Tegenwoordig krijg je zo moeilijk een vast contract.

Nu kwam het idee bij me op om zzp-er te worden. Maar dan als verkoopster. Ze komen tegenwoordig zo moeilijk aan mensen maar ze een vast contract aanbieden doen ze niet. Toen dacht ik bijmezelf ze hebben wel mensen nodig maar altijd maar tijdelijk. Wat als ik hun nu een contract aanbiedt. Zitten hun niet voor lange tijd aan mij vast en ik niet aan hun. En ze hebben altijd mensen nodig.

Heb me net een beetje ingelezen als zzp-er en je moet dan 1225 uur per jaar werken en je moet 3 opdrachtgevers hebben per jaar hebben. Dus ik mag niet alleen bv bij mijn oude baas blijven. Daar komt nog bij het uurloon en wat zelf moet afdragen bij de belastingdienst.

Zou dit een kans van slagen hebben of zou het waardeloos zijn. Wat denken jullie van dit idee.



Groetjes Suzukie
Wat verkoop je eigenlijk?
Alle reacties Link kopieren
Suzukie, het is niet gebruikelijk om je als verkoopster (in een winkel oid naar ik aanneem) als ZZP-er te verhuren. Het punt is dat je als freelancer iets extra's te bieden moet hebben, waardoor ze jou inhuren voor een hoger tarief dan dat ze normaal kwijt zouden zijn in totaal aan werkgeverslasten. Kan je bv als specialisme een hele winkel omturnen naar een nieuw concept, of mensen coachen?

ZZP-ers zijn vaak mensen die in de advies-sfeer werken, danwel zelfstandig iets maken (ontwerper, architect, etc).



Ik ben van nature niet genegen om direct een idee waardeloos te noemen, wie weet kan het wél? Ik zou echter zelf eerder kiezen om via het uitzendbureau te gaan werken. Wellicht kan je bij hen in dienst komen en gedetacheerd worden naar diverse verkoop-banen? Detachering komt het dichtste bij zzp-er zijn, maar is in loondienst.
Alle reacties Link kopieren
misschien kan je personal shopper worden? (ik ga er nu even vanuit dat je in een kleding zaak werkt).
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het idee niet meteen van de hand doen hoor.

Hai suzukie

Uitzendbureaus hebben ook n winstmarge op hun uurtarief, dus als je jezelf kan wegzetten tegen dat tarief of nog iets meer, kun je in ieder geval beginnen met rekenen. Want je moet natuurlijk dan wel n aantal (nogal dure) verzekeringen zelf betalen.

Je toegevoegde waarde hoeft niet altijd in de inhoud van het werk te zitten, maar kan bij jouw ook juist in de flexibiliteit zitten. Uitzendbureaus werken nl vaak ook met n minimaal af te nemen uren, wat vooraf overeen is gekomen (met de opdrachtgever). Dus als jij je heel erg flexibel (dus weinig zekerheid voor jezelf) kan opstellen zit daar je toegevoegde waarde in ieder geval in. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog meer extra's hebt, maar daar moet je zelf over brainstormen.

Je hebt nog 6 maanden de tijd, waarom zou je het niet verder onderzoeken?



Pebbles
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi, bedankt voor de reacties. Ik verkoop kleding. Maar heb in de het verleden al in diverse winkels gewerkt. Ik weet dat dit ongebruikelijk is om als verkooptser zzp-er te worden. Ik ben goed in verkopen dat is me altijd gezegd en beoordeelt. Maar een compete winkel verbouwen ( vm-en) nee dat kan ik niet. ( wel wat maar niet zoals ze het zelf doen).

De tip van een detacheringsburo had ik al gehoord misschien dat ik daar eens ga informeren hoe dat werkt.

Als verkoopster heb ik geen extra bijkomstigheid maar ik wel de tijd de ervaring om dat te kunnen aanbieden. Ervaren mensen komen ze tekort. Seizoenskrachten zijn moeilijk vindbaar en ze zitten vaak met de uren. Jonge mensen willen graag fulltime werken maar dat wordt steeds moeilijker. Alles is part-time. De jonge mensen willen meestal niet in weekeinden of vrijdag avond werken en ook niet op een zondag. Tenminste dit is mijn ervaring tot nu toe. Meestal zitten jongeren ook nog eens met hun studie en stage te kijken.
Alle reacties Link kopieren
Tegenwoordig vinden ze je als 23 jarige al te duur als verkoopster, dus als zzp-er maak je weinig kans, denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Suzukie, je móet geen 1225 uur per jaar werken om ZZP-er te zijn. Dat is een criterium om aanspraak te maken op het belastingvoordeel dat je als ondernemer kunt hebben. Dan moet je meerdere opdrachtgevers hebben, aan die uren komen etc. Maar ook als je minder uren maakt kun je heel goed ZZP-er zijn. Je hebt dan alleen die grote belastingaftrek niet.

En als je weinig overheadkosten hebt, kun je ook zonder die aftrek best winst maken!



Maar, ook ik vraag me af: zou een winkelier of filiaalleider/ster een freelancer inhuren? Hmmm... als hij/zij een uitzendkracht zou inhuren, dan misschien ook een freelancer. Als het tarief niet al te hoog is. Misschien om een zwangerschapsverlof te overbruggen of ziekteperiode van een vast personeelslid bijvoorbeeld. Maar als er structureel mensen nodig zijn, dan misschien een freelancer tot er een vaste kracht gevonden is? Zou allemaal zomaar kunnen.



xx lisa.
suzukie70 schreef op 29 juni 2008 @ 19:04:

Zou dit een kans van slagen hebben of zou het waardeloos zijn. Wat denken jullie van dit idee.

Welke meerwaarde heeft het zzp-erschap voor jou, ten opzichte van een tijdelijk contract? En welke meerwaarde heeft het voor je werkgever?
lisa schreef op 29 juni 2008 @ 20:01:

Suzukie, je móet geen 1225 uur per jaar werken om ZZP-er te zijn. Dat is een criterium om aanspraak te maken op het belastingvoordeel dat je als ondernemer kunt hebben. Dan moet je meerdere opdrachtgevers hebben, aan die uren komen etc.
Vertel eens? Als je geen ondernemer bent, gebeurt er dan niet iets in de naheffingensfeer? LB, premies, je weet wel?
Alle reacties Link kopieren
Denk ook aan de administratieve rompslomp die je hebt als zzp-er, de verzekeringen(onder andere arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstand/incassoverzekering, pensioenvoorziening), je kunt je administratie zelf doen, maar het is makkelijker om een accountant in de arm te nemen. Kost een hoop tijd en geld en heb je als gedetacheerde geen last van.

En natuurlijk het eeuwige gezeur met de belastingdienst.
Alle reacties Link kopieren
Ryder, je moet wel een VAR hebben. Maar daaraan zit toch geen urencriterium ofzo?

xx lisa.
lisa schreef op 30 juni 2008 @ 09:51:

Ryder, je moet wel een VAR hebben. Maar daaraan zit toch geen urencriterium ofzo?

xx lisa.


Ik weet het niet, ik ben DGA, betaal zelf LB, heb ruimschoots meer dan 3 klanten, en werk ruimschoots meer uren, dus ik heb me er nooit zo mee bezig gehouden.



Alleen, ik dacht begrepen te hebben dat de VAR alleen een soort min-of-meer-garantie is voor je opdrachtgevers dat ze niet achteraf met de gevolgen van een dienstbetrekking (naheffingen dus) wordne geconfronteerd. Volgens mij moet je dus geen VAR hebben, is het hooguit voor je opdrachtgevers geruststellend.



De kern van de zaak is, nogmaals zoals ik met beperkte kennis begrepen heb, de vraag of je ondernemer bent of een dienstbetrekking hebt. Die ondernemers-voordelen in je eigen fiscaliteit zijn leuk, maar het echt spannende is de vraag of je opdrachtgever wordt aangemerkt als je werkgever voor de LB. Een beetje opdrachtgever zal dat risico op de opdrachtnemer afwentelen. En als dat mis gaat, ben je redelijk de sjors.
Alle reacties Link kopieren
Zelfs een VAR an sich is geen garantie alleen voor een werkgever, daar iedere Jan Doedel met een KvK-inschrijving een VAR kan aanvragen.

Achteraf weet je pas of je geen naheffing kan verwachten als werkgever, en vooraf kan je dat vooral zien te voorkomen door te letten op de arbeidsrelatie, de omvang maar vooral de inhoud ervan. Er mag nl geen gezagsverhouding tussen inlener (werkgever) en ZZP-er bestaan om het vermoeden van arbeidsrelatie en dus alsnog een naheffing te ontlopen.



Het aantal van 3 inleners is overigens nergens formeel vastgelegd. Althans niet bij de Belastingdienst, hoewel het inmiddels wel een gebruikelijke meetlat is voor ZZP-ers zelf om veilig te zijn qua status.

Maar er bestaan hier topics met meer informatie over! Even zoeken.
Alle reacties Link kopieren
Aha, dus óók met VAR loopt een opdrachtgever nog risico? Tsk.

Wat is eigenlijk de reden dat hier zo 'moeilijk' over gedaan wordt? Ik zou zeggen, moet je toch zelf weten of je in loondienst gaat of jezelf freelance verhuurt? Een freelancer hoeft voor werk/opdrachtgever niet goedkoper te zijn, alleen flexibeler.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk: ik werk momenteel niet, heb ontslag genomen. Ik wil geen vaste baan. Wat ik wel wil, is af en toe een opdracht. Bij lange niet zoveel dat ik echt ondernemer genoemd zou kunnen worden, maar zo eens per maand een paar uurtjes werken zou leuk zijn. Ik hoef daarvoor ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, ik heb ook geen uitzicht op sociale verzekeringen nodig. Laat mij dan lekker een freelance tarief verdienen waar ik bijna niets van hoef af te dragen omdat ik toch zo weinig werk. Voor wie zou dat nou een probleem moeten zijn?

Ik begrijp dat niet zo goed. Wie wel?

xx lisa.
lisa schreef op 01 juli 2008 @ 12:30:

Aha, dus óók met VAR loopt een opdrachtgever nog risico? Tsk.

Wat is eigenlijk de reden dat hier zo 'moeilijk' over gedaan wordt? Ik zou zeggen, moet je toch zelf weten of je in loondienst gaat of jezelf freelance verhuurt?
Onze overheid vindt het wel een goed idee om mensen te beschermen tegen uitbuiting.
Ik begrijp dat niet zo goed. Wie wel?

xx lisa.
In het algemeen geldt dat je wetgeving vaak beter begrijpt als je op zoek gaat naar de vraag wie er door beschermd worden, dan dat je kijkt naar de mate waarin je zelf behoefte hebt aan die bescherming. In dit geval zie je dan ineens werkgevers die hun personeel liever "flexibiliseren" door ze buiten te schoppen en dan als freelancer weer in te huren. Voor minder geld, geen sociale verzekeringen, geen pensioen, en makkelijk te lozen als dat zo uitkomt. Dáár is wat wetgeving tegen gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 01 juli 2008 @ 14:08:

[...]

Onze overheid vindt het wel een goed idee om mensen te beschermen tegen uitbuiting.





[...]



In het algemeen geldt dat je wetgeving vaak beter begrijpt als je op zoek gaat naar de vraag wie er door beschermd worden, dan dat je kijkt naar de mate waarin je zelf behoefte hebt aan die bescherming. In dit geval zie je dan ineens werkgevers die hun personeel liever "flexibiliseren" door ze buiten te schoppen en dan als freelancer weer in te huren. Voor minder geld, geen sociale verzekeringen, geen pensioen, en makkelijk te lozen als dat zo uitkomt. Dáár is wat wetgeving tegen gemaakt.
mooi gezegd, rider
Alle reacties Link kopieren
Maar een freelance-tarief is toch dermate hoger dat je er zelf je verzekeringen van kunt betalen?

Ik vind het heel goed dat men tegen uitbuiting beschermd wordt, maar ik zou graag de keuze hebben tussen loondienst of freelance.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
lisa schreef op 02 juli 2008 @ 10:16:

Maar een freelance-tarief is toch dermate hoger dat je er zelf je verzekeringen van kunt betalen?




Dat tarief bepaal jij zelf. En er zijn zat mensen die onder de prijs werken en vervolgens geen geld hebben voor verzekeringen en dergelijke.

En dus in de problemen komen als er iets misgaat.
Alle reacties Link kopieren
TO: als je als ZZP-er zou willen werken, zou ik je aanraden om uit te rekenen wat je per uur zou willen rekenen. Ga met dat bedrag eens naar een paar kledingwinkels, bijvoorbeeld waar je al eens gewerkt hebt, en vraag aan ze of ze je voor dat bedrag willen inhuren. Dan weet je of er markt is voor jouw product - namelijk voor jezelf.

Zoals anderen hier ook hebben gezegd: vergis je niet in de administratieve rompslomp die zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn verschillende manieren om je prijs te betalen. Een is idd onderzoek doen naar wat mensen zouden bieden, een andere is door te kijken wat je zou willen verdienen en dan terug te rekenen. Vergeet niet rekening te houden met de belasting en verzekeringen.

Als wat mensen willen bieden lager is dan dan wat jij nodig hebt om rond te komen en de belastingen verzekeringen te betalen moet je het niet doen.



Vergeet ook niet dat er echt tijd nodig is voor die administratie (rekeningen sturen) en dat het vaak ook een probleem is dat opdrachtgevers niet meteen betalen.



Het is niet zo dat men automatisch jouw geld aan het einde van de maand op jouw rekening stoort. Die luxe heb je niet.



Ik ben eens drie maanden bezig geweest met het geld innen van een klant. Elke dag netjes bellen om te vragen waar het blijft. Het kost heel veel energie.
lisa schreef op 02 juli 2008 @ 10:16:

Maar een freelance-tarief is toch dermate hoger dat je er zelf je verzekeringen van kunt betalen?

Ik vind het heel goed dat men tegen uitbuiting beschermd wordt, maar ik zou graag de keuze hebben tussen loondienst of freelance.

xx lisa.
Nogmaals, als je wetgeving wil begrijpen, helpt het dat te bekijken vanuit de zwakke partij die door betreffende wet beschermd moet worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven