Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

27-10-2024 07:15 245 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Goedemorgen allemaal! Ik loop al jaren mee op dit forum maar ik kom niet meer in mijn oude account, helaas.

Zoals de titel zegt, thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Bij mijn vorige bevalling (de eerste), was dat in het ziekenhuis omdat ik dit zelf wilde. Het idee van artsen dichtbij leek mij veiliger voor mij en de baby.

Nu heb ik al een kind rondlopen natuurlijk en heb ik het idee dat een thuisbevalling ‘makkelijker’ zou zijn.

Ik heb al veel op Google opgezocht maar ik denk toch dat ik liever ervarings verhalen hoor. Dit mogen uiteraard ook horror verhalen zijn, ik wil me echt goed voorbereiden.

Mocht het van belang zijn; het dichtstbijzijnde ziekenhuis die bevallingen doet is 20 minuten rijden. Het ziekenhuis wat hier om de hoek zit doet geen bevallingen meer. Ik moet nog even navragen of dit in geval van spoed ook zo is.

Alvast bedankt voor alle reacties!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ziekenhuis.
Maar ik vind een ruggenprik dan ook topspul. Uiteindelijk drie keer ingeleid (1 keer meer dan 72 uur gebroken vliezen en geen weeën, 1 keer wegens 41.4 en wederom nog geen weeën en de laatste keer zou ik een heel groot kind krijgen, niets van waar trouwens). Drie keer prima bevallingen in het ziekenhuis. Behalve die laatste zonder ruggenprik want het ging te snel. Zo jammer.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je kunt ook besluiten om ter plekke te beslissen als de weeen beginnen. Mocht het heel snel gaan kan je besluiten om thuis te blijven en anders naar ziekenhuis als dat nog gaat natuurlijk. Het heeft beide voor en nadelen vind ik, heb je opvang voor je kind mochten de weeen beginnen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het idee makkelijker zou ik los laten. Je kunt op ieder moment van de dag bevallen en je andere kindje kan dus ook wakker zijn. Opvang lijkt me in alle gevallen nodig/handig.
Ik zou sowieso zorgen voor opvang voor je kindje en dan kun je altijd de keuze nog maken.
Beide meegemaakt, ziekenhuis en thuis. Ik vond thuis echt heerlijk, lekker je eigen omgeving, alle rust en tijd en niet na een paar uur al weer met de baby 'op pad'.
Is uiteraard voor iedereen anders, volg je eigen gevoel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij een laagrisico zwangerschap (ik neem aan dat jij dat hebt, geen medische indicatie om in het zkh te bevallen), zijn de uitkomsten voor baby thuis even goed als in het ziekenhuis. En voor de moeder zijn de risico’s thuis lager (want minder ingrepen, betere kans dat je hormonen goed hun werk doen omdat je minder gestoord wordt en je in je eigen geuren zit bijv, etc). Als je dus de keuze hebt, zou ik zeker voor de thuisbevalling gaan.

Deze informatie haal ik overigens uit de cursus bevallen als een baas van Nira van Dijk, je kunt haar ook vinden op Instagram (bevallen.als.een.baas geloof ik), daarop deelt ze ook gratis al heel veel informatie hierover.
minik wijzigde dit bericht op 27-10-2024 07:37
Reden: Toevoeging
9.75% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Als een ziekenhuis geen bevallingen doet, doen ze dat ook niet bij spoed.
Er zal namelijk geen verloskundige, gespecialiseerd team en gynaecoloog op locatie zijn. Ook heeft het operatie-programma dan geen momenten gereserveerd voor keizersnedes.
Richt je dus op het ziekenhuis 20 minuten verderop en lees je ook in waar je naartoe moet als ze daar geen plek hebben.
En heb je daar last-minute midden in de weeën zin in?
Alle reacties Link kopieren Quote
Alvast bedankt voor de reacties, en hier een paar antwoorden;

Ik heb inderdaad geen medische indicatie! Fijn om te horen dat het dan even veilig is.

En wat betreft kind wat er al loopt, die is van mijn ex-partner en hij zal klaar staan om kind op te halen (woont dichtbij) als ik dat wil, of als het noodzakelijk wordt. En zodra de bevalling voorbij is en alles goed gaat met mij en baby brengt hij kind direct weer terug (tenzij midden in de nacht uiteraard).
Alle reacties Link kopieren Quote
Altijd ziekenhuis. Ik zou het je op mijn knieën willen smeken. Natuurlijk gaan thuisbevallingen vaak goed maar het is waanzin om de belangrijkste start van het mensenleven thuis te doen op afstand van medici. Het is ook typisch iets Nederlands.

Als het fout gaat moet je alsnog - mogelijk met ambulance - naar het ziekenhuis. Afhankelijk van je woonsituatie van trappen enzo moet soms de brandweer er aan te pas komen.

De cijfer zijn overigens veel te rooskleurig over thuisbevallingen. Bij complicaties moet de moeder alsnog naar het ziekenhuis. Deze complicaties worden dan aan het ziekenhuis toegerekend.

Ik begrijp vrouwen wel die thuis willen bevallen. Deze keuze is volgens mij altijd op emotionele gronden en nooit op medische gronden. Bij de start van het leven vind ik dat de medische gronden zwaarder wegen dan de emotionele.

Het gaat ook zo vaak fout. Ik word dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van verloskundigen die te lang hebben aangemodderd. Daarnaast ken ik daardoor ook heel veel andere. Natuurlijk kan je tienduizend gevallen noemen die goed gaan. Alleen bij andere gevallen in de veiligheidskunde - bijvoorbeeld bij civiele werken - zou dit foutpercentage onacceptabel zijn.

Ik houd het hierbij want ik wordt er emotioneel van.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoe verliep je eerste bevalling?

Geen zwangerschap en geen bevalling is hetzelfde.. ik zou altijd voor het ziekenhuis kiezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Steven, jij werkt in het zkh dus begrijp ik? Ik snap als jij altijd de heftigste situaties ziet, dat je dan ook naar bevallen gaat kijken als een hele gevaarlijke gebeurtenis.

Ik heb dus de eerder genoemde bevalcursus gedaan en die is helemaal ingericht aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. En onnodig medicaliseren is echt een ding in Nederland en überhaupt de hele Westerse wereld. We zijn naar bevallen gaan kijken als iets heel gevaarlijks, terwijl het juist iets heel natuurlijks is en als je het natuurlijke proces zoveel mogelijk ondersteunt, het juist minder gevaarlijk wordt dan als je het bij voorbaat al heel medisch aanvliegt.

Ik zeg overigens niet dat je koste wat kost het ziekenhuis moet vermijden ofzo he, maar in een laagrisico zwangerschap is het ziekenhuis eerder onveiliger dan veiliger qua uitkomsten voor moeder en voor kind is er geen verschil.
Alle reacties Link kopieren Quote
Check ook even met je verloskundige over de ‘voorwaardes’. Het kan zijn dat je, door bijvoorbeeld het type trap in je huis of overgewicht van de moeder, een bed op de benedenverdieping moet hebben staan. Anders moet je op de eettafel bevallen :proud:
Alle reacties Link kopieren Quote
AnAppleADay schreef:
27-10-2024 07:53
Check ook even met je verloskundige over de ‘voorwaardes’. Het kan zijn dat je, door bijvoorbeeld het type trap in je huis of overgewicht van de moeder, een bed op de benedenverdieping moet hebben staan. Anders moet je op de eettafel bevallen :proud:
Wat een prima alternatief kan zijn, die eettafel 😉 en je kan ook op de bank bevallen, of staand, of op de grond. Je hoeft niet per se op ooghoogte van de vk te baren. Het is in een niet medische bevalling eigenlijk alleen nodig op het moment dat je gehecht zou moeten worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Minik schreef:
27-10-2024 07:59
Wat een prima alternatief kan zijn, die eettafel 😉 en je kan ook op de bank bevallen, of staand, of op de grond. Je hoeft niet per se op ooghoogte van de vk te baren. Het is in een niet medische bevalling eigenlijk alleen nodig op het moment dat je gehecht zou moeten worden.
Zeker waar, maar wel iets waar je over na moet denken en mee moet nemen in je overweging.
Veel vrouwen denken dan toch vooral aan in hun eigen bed bevallen.
Ik ben 3x thuis bevallen en raad het aan. De laatste keer met een bevalbad. Het warme water helpt goed met het opvangen van de weeën. Ik heb via yoga veel informatie gehad over welke fases er in een bevalling zijn en hoe je de verschillende weeën/fases kan opvangen. Ik vond het fijn dat ik thuis mijn eigen ding kon doen en helemaal in mijn eigen bubbel kon blijven en daarna lekker douchen en in mijn eigen bed met baby. :-D Kanttekening is wel dat het ziekenhuis de 1e 2 keer praktisch aan de overkant was (daarna verhuist), dus voor mij geen probleem. Ik denk dat het belangrijk is om te voelen of je het een factor van belang is dat het ziekenhuis verder weg is. Als dat iets is wat je uit je bubbel kan halen, dan is het een idee om het ziekenhuis in de buurt te vragen of ze wel spoed doen. Een andere afweging is dat het in het ziekenhuis ook niet altijd goed gaat. Tijdens de yoga kwam ook aan de orde dat de bevalling dan even kan stoppen tot je je weer veilig voelt. Succes met het maken van je afweging ❤️
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor mij ook de vraag: hoe ging je eerste bevalling? En dan nog zegt dit lang niet alles. Maar een tweede bevalling gaat in veel gevallen makkelijker en sneller.

Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis. 48 uur geduurd.. weeënopwekkers, ruggenprik tot 3 keer toe gezet en maar half gewerkt (dus niet voor iedereen wondespul), gesproken over keizersnede als het niet verder ging, maar mocht toch niet. Persen duurde een uur, maar nog wel op eigen kracht en zonder knip of vacuüm (al heb ik erom gesmeekt want ik kon niet meer). Ik weet niet hoe het was gegaan als ik thuis was gebleven, maar ik denk veel sneller. Ik blokkeerde echt in het ziekenhuis.

Tweede keer begon ‘s nachts. Toen de verloskundige kwam had ik al volledige ontsluiting en persweeën (iets wat ik nog niet kende). En die bevalling duurde 4 uur in totaal. Echt geweldig! Op handen en knieën kan ik aanraden en met Tens apparaat. Uiteraard vond ik het heel eng op dat moment omdat ik geen keus meer had. Ziekenhuis hier ook op 20 minuten afstand en ik had echt niet in een ambulance gekund tijdens die laatste centimeters. Maar thuis kun je toch veel beter ontspannen heb ik gemerkt. En dat je dan na een douche meteen fris in je eigen bed kunt is ook fantastisch.

Mocht ik zwanger raken van een derde dan kies ik absoluut weer voor thuis en misschien wel voor een bad.

Je weet nooit hoe het precies gaat lopen, maar bespreek het vooral ook met de verloskundige en ook waar je angsten liggen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een uiteenlopende antwoorden, maar wel heel veel waar ik echt iets aan heb!

Ik ga dit sowieso met de verloskundige nog overleggen, die zie ik volgende week weer en ik heb nog zat tijd om na te denken. Ik ben momenteel rond de 28 weken zwanger dus het heeft nog geen haast. Maar deze keuze en de keuze tussen borst/flesvoeding houdt me wakker dus ik wil voor 1 van de 2 vast een keuze maken.

Over mijn eerste bevalling; die was perfect als ik het zo mag noemen. Geen pijnstilling gehad, dat wilde ik wel maar daar was geen tijd meer voor. Ik had al volledige ontsluiting. Het begon rond half 7 in de avond en nog geen 6 uur later was ik bevallen. Ik heb in het ziekenhuis ook nog in bad kunnen liggen maar ik moet zeggen dat dat me juist meer pijn deed. Toen kind er eenmaal was kon ik vrij snel plassen en binnen 2 uur waren we weer thuis. Ook geen knip gehad, alleen maar een paar kleine hechtingen.

Nou weet ik dat geen bevalling hetzelfde is, maar als het weer ongeveer zo zou gaan, lijkt me dat thuis moet kunnen. Vooralsnog weet ik het nog niet hoor! Ik neem alle reacties/adviezen goed in me op!
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh ja, en een bevalling is ook grotendeels mazzel hebben. Al beweren veel vrouwen vaak dat het door eigen toedoen is (yoga cursus, warm water, affirmaties, gedimd licht blabla) als je lijf niet mee werkt, werkt het niet mee. Hier nog nooit natuurlijke weeën gehad en dat lag echt niet aan de - niet gevolgde cursus, het niet gedimde licht of omdat ik mijzelf niet vertelde dat mijn lijf het zelf kan-

Hier draaide de tweede van hoofd naar schouderligging tijdens de bevalling. Nou dan kun je al je affirmaties erop los laten en in het stikdonker gaan liggen, dat werd gewoon naar de OK.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik wilde altijd in het ziekenhuis bevallen. Mocht er iets misgaan dan was er zorg bij de hand. Precies de instelling die jij had bij de eerste.
Toen kwam corona en waren er zoveel eisen en extra regels dat ik besloten heb om toch voor een thuisbevalling te kiezen.

Ik had een bevalbad in de woonkamer gezet en zou dat echt iedereen kunnen aanraden. Ik vond het ook fijn dat ik daarna gewoon lekker meteen onder de douche kon en daarna m'n eigen bed inrolde (ik beviel midden in de nacht).
Alle reacties Link kopieren Quote
Steven1980 schreef:
27-10-2024 07:45

Het gaat ook zo vaak fout. Ik word dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van verloskundigen die te lang hebben aangemodderd. Daarnaast ken ik daardoor ook heel veel andere. Natuurlijk kan je tienduizend gevallen noemen die goed gaan. Alleen bij andere gevallen in de veiligheidskunde - bijvoorbeeld bij civiele werken - zou dit foutpercentage onacceptabel zijn.
En jij bent....?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben zelf van het op zijn beloop laten als dat kan en pas beslissen als je aan het bevallen bent. De eerste keer ben ik in het ziekenhuis bevallen, omdat onze trap te gevaarlijk was in geval van nood. Dus moest dat verplicht van de verloskundige. Uiteindelijk had kind ook in vruchtwater gepoept dus werd ik alsnog medisch. De ruggenprik was toen heel fijn, omdat ik denk dat die me heeft geholpen bij de ontsluiting, qua ontspanning.
De tweede keer wou ik het thuis proberen maar mocht ik het ziekenhuis toch willen, dan is dat prima. Uiteindelijk heb ik in mijn beleving wel 3 dagen weeën gehad en heb ik op de derde dag stennis lopen schoppen. Het ziekenhuis zei dat ik ze namelijk niet had en dat het bewegingen van het kindje waren. Ik mocht wel een nachtje blijven slapen met slaapmedicatie en een prik pethidine en die nacht ben ik bevallen. Niet helemaal bewust ivm slaapmedicatie, pethidine en een ruggenprik, maar goed mijn kindje was er. Beide bevallingen kostte het wel flinke moeite om de placenta geboren te laten worden, dus om die reden is het denk ik wel verstandig van mij om in het ziekenhuis te bevallen. Bovendien heb ik bij beide bevallingen wel zeker een uur moeten persen. Bij de tweede bevalling werd ik me pas bewust van het bevallen met zo'n 6 cm ontsluiting en toen duurde het tot de geboorte van de baby nog zo'n 4 uur denk ik. Bij de eerste ben ik al heel snel naar het ziekenhuis gegaan in de ochtend, maar was ik me 's nachts al bewust van het bevallen en was ik totaal 15 uur bezig.
bambam wijzigde dit bericht op 27-10-2024 08:36
18.22% gewijzigd
Mijn eerste gedroomde, relekste thuisbevalling liep uit in een spoedkeizersnede in het ziekenhuis samen met nog 2 andere bevallende dames die ook een spoedkeizersnede met maar 1 aanwezige gynaecoloog op de hele afdeling. De andere kon er met geen mogelijkheid op tijd zijn voor alledrie de bevallende dames. Ik vond het een afschuwelijke ervaring en het heeft 7 jaar geduurd voor ik nog een keer zwanger durfde te worden.

Mijn zoon is met een geplande gentle sectio geboren. Ik had een eigen lounge, een team van specialisten, mijn toenmalige partner mocht blijven slapen en bezoek mocht ook buiten bezoek uren gezellig langs komen.
Op die manier had ik het misschien nu nog wel een keer of 5 aangedurfd -doe ik niet, want veel te oud- maar dat ging zo prettig en het ouderschap gaat mij zowiezo wel makkelijk af.

Maar de eerste kennismaking met het fenomeen bevallen was echt horror.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn tweede bevalling was thuis. Ik vond het heel mooi. Nouja achteraf gezien want bevallen blijf ik gewoon verrekte pijnlijk vinden 😅 Maar goed. 23:30 gebroken vliezen 1:00u weeën en 2:30 baby geboren. 2:00u was verloskundige er.
Ik voel mij eigenlijk gewoon heel dankbaar dat het zo gelopen is.Ik kon gek genoeg na deze bevalling mijn eerste bevalling verwerken. Heel bijzonder.

Eerste kindje wou ik ook van thuis bevallen. Helaas met 9'5cm ontsluiting een spoed situatie. Er was geen eens meer tijd om op een ambulance te wachten. Dus hup met de auto. Gelukkig bleek toestand van baby verbeterd in zh en is ze toch nog op de natuurlijke manier geboren.
Maar de mededeling er is geen tijd meer om op een ambulance te wachten was heftig.
Gelukkig wonen wij dichtbij het zh. 5 min rijden.

Dus een heel positief en een minder positief verhaal. Aan de andere kant werd ik thuis ook heel goed in de gaten gehouden. Toen we bij de 1e in het zh kwamen stond er al medische personeel klaar. Die had de vk gemobiliseerd. Ze had tijdens bevalling 1e ook regelmatig contact met het zh in mijn herinnering.
Ik denk dat het medisch personeel in het zh niet eerder was geweest hoor. Die moeten dan ook opgetrommeld worden.
Nu moest ik alleen zelf ook nog een reis afleggen wat gewoon heel heftig was in mijn herinnering.
(Gevulde kruikjes gingen mee. Want stel ze wordt onderweg geboren)
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij de eerste werd ik medisch vanwege gebroken vliezen maar geen weeen, moest ik dus naar het ziekenhuis voor een inleiding. Ik wilde graag thuis, maar ik vond het ziekenhuis ook helemaal prima. 6 uur over gedaan.

Tweede wel thuis, wat een heerlijkheid. Nou ging deze ook razendsnel, als ik naar het ziekenhuis had gemoeten was ik in de auto bevallen zo snel. Maar ik vond het fantastisch, eigen omgeving, lekker knuffelen in m’n eigen bed en na het douchen etc. niet in de auto maar lekker in mijn eigen omgeving. Bij een derde wil ik weer thuis, maar door de ervaring g van de eerste vind ik het als het medisch noodzakelijk is in het ziekenhuis ook prima.
"After all this time?" "Always."
:hug: @away
Alle reacties Link kopieren Quote
Steven1980 schreef:
27-10-2024 07:45
Altijd ziekenhuis. Ik zou het je op mijn knieën willen smeken. Natuurlijk gaan thuisbevallingen vaak goed maar het is waanzin om de belangrijkste start van het mensenleven thuis te doen op afstand van medici. Het is ook typisch iets Nederlands.

Als het fout gaat moet je alsnog - mogelijk met ambulance - naar het ziekenhuis. Afhankelijk van je woonsituatie van trappen enzo moet soms de brandweer er aan te pas komen.

De cijfer zijn overigens veel te rooskleurig over thuisbevallingen. Bij complicaties moet de moeder alsnog naar het ziekenhuis. Deze complicaties worden dan aan het ziekenhuis toegerekend.

Ik begrijp vrouwen wel die thuis willen bevallen. Deze keuze is volgens mij altijd op emotionele gronden en nooit op medische gronden. Bij de start van het leven vind ik dat de medische gronden zwaarder wegen dan de emotionele.

Het gaat ook zo vaak fout. Ik word dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van verloskundigen die te lang hebben aangemodderd. Daarnaast ken ik daardoor ook heel veel andere. Natuurlijk kan je tienduizend gevallen noemen die goed gaan. Alleen bij andere gevallen in de veiligheidskunde - bijvoorbeeld bij civiele werken - zou dit foutpercentage onacceptabel zijn.

Ik houd het hierbij want ik wordt er emotioneel van.
Over welke cijfers heb je het precies?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven