9 november 1989: De Berlijnse Muur valt!!!

09-11-2009 17:52 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er was al wat gaande in Oost-Europa... Gorbatsjov beloofde meer vrijheden, demonstraties in Leipzig, Hongaarse grenswachten knipten met hun tangen gaten in het ijzeren gordijn dat niet zo ondoordringbaar was als de Berlijnse Muur en de "Deutsch-Deutsche Grenze" tussen de BRD en de DDR.



9 november 1989 om 18:30 zat ik voor de TV op het puntje van de stoel... En dan komt de Duitse Videotext met grote koeienletters:



DIE DDR ÖFFNET IHRE GRENZE!!



En toen was ik compleet overdonderd!









De Brandenburger Tor







Oh... wat was dat een mooi moment!! De Duitsers waren op dat moment het gelukkigste volk ter wereld!!



http://www.youtube.com/watch?v=k3AT56m0 ... re=related



Persconferentie van Günther Schabowski



De Bundestag zingt het Duitse volkslied als reactie op de opening van de muur!



Schabowski met zijn wereldberoemde zin

"...nach meiner Bekenntnis is das sofort! Unverzüglich!"
World of Warcraft: Legion
Ik was 18 toen de muur viel.



Vorig jaar voor het eerst in Berlijn geweest en zo'n beetje een zelf samengestelde tour langs de muur gemaakt. Heb bekende en onbekende plaatsen bezocht en ik was erg onder de indruk... Ook een aantal mensen gesproken, die dit alles hebben meegemaakt, de verhalen die je dan hoort... Sommigen zouden in een film niet misstaan...



Ik zag dit trouwens nog op internet:



De Muuur in 3D



indrukwekkend...
Alle reacties Link kopieren
quote:jasmine schreef op 09 november 2009 @ 18:55:

Hoe zit het dan met 3 oktober 1989? Wanneer ik daar op google dan zie ik ook berichten over de val van de muur en de kranten stonden de dag erop ook vol mee.Vanaf 6 Oktober '89 konden -sommige- mensen al 'weg' uit de BDR. Op 3 Oktober '90 werden de 2 regeringen samengevoegd en was er officieel geen BRD meer.
Alle reacties Link kopieren
Overigens was ik toen een jaar of 5. Ik kan me alleen herinneren dat een klasgenootje met haar vader naar Berlijn was gereden en terug kwam met een stukje muur. Dat was natuurlijk enooorm bijzonder en dát heeft vooral indruk gemaakt. Van de gebeurtenis zelf kan ik me niks herinneren...
Alle reacties Link kopieren
quote:Jorina schreef op 09 november 2009 @ 18:23:

Ik hoorde afgelopen week Esmeé Denters op de EMA zeggen 'De val van de muur? Nee, geen idee waar dat over gaat, toen was ik nog maar 1 jaar oud'!. Zucht.....



God, wat een domheid. Dat staat voor mij gelijk aan Jan Smit die toen zei dat hij geen 2 minuten stilte hield op 4 mei omdat hij op dat tijdstip meestal nog sliep.



Ik vraag me echt af of er nog wel geschiedenis wordt gegeven? Ik weet toch van een heleboel zaken behoorlijk wat af, terwijl ik toen nog niet eens geboren was.



Anyway, back on topic. Ik was erg onder de indruk van de val van de muur. Ik dacht als puber dat die mensen nu eindelijk gelukkig waren. Toch lastig als je dan jaren later mensen uit Oost-Berlijn ziet klagen dat het eigenlijk beter was voor ze toen de muur er nog stond. Berlijn is overigens een prachtige stad, mijn favoriete wereldstad, we hopen er in de lente weer eens heen te gaan.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Tsjernobyl weet ik nog heel erg goed. Dat was het jaar dat ik in de zesde klas zat, we hadden een volkstuintjes project. Iedereen had een vierkante meter om zelf groentes te leren verbouwen. Als 11 jarige vond ik het zo erg dat ik niet mijn eigen groentes mocht eten na alle moeite (werd afgeraden toen in NL). Als kind sta je niet echt stil met wat voor verschrikkelijks de mensen zijn getroffen die daar woonden.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:ColeTurner schreef op 09 november 2009 @ 19:02:

@Arim: In de zomer van 1990 was ik op vakantie in Duitsland (voormalig BRD) op een uur afstand van de voormalige DDR. Ik reisde toen met mijn familie naar Eisenach (geboortestad Bach), de overgang bij de voormalige grens was vergelijkbaar met het binnenrijden van Belgie en zo hier en daar stonden kapotte Trabantjes langs de autoweg.



Nog een jaar later ging ik met mijn klas naar Praag. Wat een verschil toen nog met Nederland. Ik voelde mij er regelmatig schuldig tegenover de bewoners van de voormalige oostbloklanden.



Ja dat hoor ik vaker, over dat schuldgevoel. Even ter verduidelijking ik ben half Oost-Duits half Pools. Van mensen die ik ken die vroeger naar Polen gingen vonden het ook vaker schrijnend. Dat ze spullen daar weggaven omdat ze het zo zielig vonden. Ik weet nog dat mijn familie in Polen zo trots was op ons omdat wij in de DDR woonden...terwijl ik het gevoel van vrijheid juist meer had in Polen dan in de DDR.

En niet te vergeten, voor "ons" was dat vroeger heel gewoon, we hoorden niks, we zagen niks, voor ons was onze situatie de waarheid en dan vind je jezelf dus gewoon niet zielig. Angstig werd je gemaakt voor het "westen", internet was er niet dus velen kozen ervoor om het gewoon te accepteren. Het weinig aanbod verbroederde ook, je was sneller tevreden, had jij veel groente die je verbouwde, en je buurman een koe of kippen dan ruilde je daarmee.

Mijn tante werkte vroeger in een restaurant en daar kon je bijvoorbeeld Pepsi krijgen die ze weleens meesmokkelde naar huis, 2 flesjes ofzo verdeeld over 6-7 kinderen, iedereen 2 slokjes, man wat een feest! haha, kun je je toch helemaal niet meer voorstellen nu?
Alle reacties Link kopieren
@Hanneke: BRD = West-Duitsland DDR = Oost-Duitsland.
Alle reacties Link kopieren
quote:ColeTurner schreef op 09 november 2009 @ 19:18:

@Hanneke: BRD = West-Duitsland DDR = Oost-Duitsland.Ehhh sorry... Kan ik in mijn verdediging opwerpen dat ik 5 was? Nee zeker he De geschiedenis ken ik wel, alleen de namen dus niet zo goed
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu 31 en ben in de zomer voor de muur viel met mijn ouders in Berlijn geweest. Ik heb altijd een bijzonder gevoel gehouden bij die stad, maakte destijds enorm veel indruk op mij. Vooral de muur ansich, de kruizen die er hingen om de mensen te herdenken die tijdens hun vluchtpoging gedood waren. En het meest nog wel het bezoek aan Oost Berlijn; al die geweren en controles bij checkpoint charlie en het feit dat we geld moesten wisselen voor Oostmarken. Die we daar vervolgens niet kwijt konden, omdat er niets zinnigs te kopen viel voor verwende westerlingen. Toen hebben we het hele bedrag opgemaakt aan lollies en die uitgedeeld aan de kinderen op straat. Heel pathetisch misschien, maar was erg leuk om te doen.



Ik ben drie jaar geleden terug geweest en heb allerlei foto's van mezelf gemaakt op plekken waar ik ook in '89 gefotografeerd ben. En ik voelde me heel euforisch toen ik onder de Brandenburger Tor doorliep. Waren ze daar al 17 jaar aan gewend, maar ik voelde het echt als de eerste keer, had nog zo duidelijk dat beeld voor ogen van die muur.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me dat nog herinneren, ik was 6 en mijn ouders hadden me er echt bijgeroepen om het journaal te kijken. Ik vatte toen wel een beetje waar het over ging maar natuurlijk niet helemaal. Het zijn wel beelden die me zijn bijbleven.
Alle reacties Link kopieren
Hanneke, wat een superdope vader van dat klasgenootje, echt hoe cool is dat!



AriMa, laatst hoorde ik nog iemand vertellen die naar één van de voormalig Oostblok landen ging, nog vóór de muur gevallen was, dat ze het warm had en haar panty uit ging trekken en daarom even een steegje in schoot. Toen ze opkeek stonden er drie vrouwen te wachten die die panty wilden hebben. Dat soort 'kleinigheidjes' maken denk ik heel veel indruk.
Alle reacties Link kopieren
Ik had het tweede berichtje niet gezien. Je eerste e-mail was zo gedetailleerd qua data, dat ik het opvallend vond dat je de verkeerde afkorting gebruikte.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik zat op de middelbare school toen, en enkele dagen vóór De Muur viel was de inschrijving gesloten voor een schooltripje naar West- èn Oost-Berlijn. Onnodig om te zeggen dat de val van De Muur op onze school nog eventjes wat meer besproken werd dan op andere scholen misschien het geval was.



In het voorjaar van 1990 gingen we dan eindelijk. We hebben stukjes Muur uitgehakt, zijn naar het museum geweest vlak bij De Muur over vluchtelingen, vluchtpogingen en de middelen die gebruikt werden en zijn bij Checkpoint Charlie de grens over gegaan. De Muur was dan wel gevallen, de bureaucratie was er nog als vanouds. Visa waren nog steeds nodig en we hebben een half uur met de bus stilgestaan voor controles. Eenmaal aan de Oostzijde kwam er een gids aan boord die zijn blijdschap nog altijd niet op kon. Bij alles wat hij vertelde kwam er eerst het Partij-goedgekeurde propagandapraatje gevolgd door een verhaal over hoe het ècht was.

We gingen lunchen bij een restaurantje dat voor de Wende aan Partijbonzen was voorbehouden en de gids kon weer zijn geluk niet op. Dat we dáár gingen eten was toch wel héél bijzonder! De gemiddelde Berlijner kon daar toch echt niet terecht.

Vol verwachting stapten we binnen. In een gríebus! Oud, versleten, afgeleefd. Zoals heel Oost-Berlijn eigenlijk, maar door de verhalen van de gids hadden we toch iets anders verwacht. Maar de gids blééf maar glimmen van trots en had een smile van oor tot oor.

We kregen slappe aardappelpuree, doodgekookte erwtjes en iets kippigs te eten. Daarbij mochten we toch kiezen uit 7-Up of Cola! De gids raakte steeds verder in extase...

De mensen die 7-Up kozen ruilden het gauw met de mensen die Cola hadden besteld. 7-Up smaakte vaag naar Cola en andersom. Soort van.

En ondanks dat we een stel geitende pubers waren die in het hotel in West-Berlijn behoorlijk wat rottigheid hadden uitgehaald, waren we nu zo mak als lammetjes. De ellende die we hadden gezien in combinatie met de trots van de gids maakte dat we allemaal (sommigen ietwat kokhalzend maar toch) ons bord schoon leegaten en de glazen helemaal leegdronken. "Thuis" hadden we alles waarschijnlijk zonder meer teruggestuurd want eerlijk is eerlijk: het was tinnef wat ze ons voorschotelden. Maar nu hadden we 't hart niet om dat te doen.



Ook indrukwekkend: toen we de dag er na zagen hoe Checkpoint Charlie werd ontmanteld. Hoe het grenswachtershuisje op een dieplader werd getakeld en weggereden werd. Wederom: een stel geitende pubers, maar op dat moment waren we allemaal stil en beseften toch ergens wel getuige te zijn van het einde van iets dat voor veel mensen decennia lang voor veel ellende had gezorgd.



Ook wij dachten van te voren dat alles meteen goed zou komen voor de Berlijners. Schokkend om te zien dat er zo weinig veranderd was, ook al was het natuurlijk nog maar een paar maanden geleden. En dat merkte je ook aan de mensen: blij dat dat verrotte stuk muur omgesmeten was, maar heel, heel erg gedesillusioneerd. Behalve onze gids... die glimlacht volgens mij nòg...
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:ColeTurner schreef op 09 november 2009 @ 19:29:

Ik had het tweede berichtje niet gezien. Je eerste e-mail was zo gedetailleerd qua data, dat ik het opvallend vond dat je de verkeerde afkorting gebruikte.Dan nog, je had gelijk en ik had de juiste afkortingen moeten weten. Ook al was ik toen 5. Ik ben (hoop ik) geen Jan Smit of Esmee Denters die er niks vanaf weten.
Alle reacties Link kopieren
quote:qwertu schreef op 09 november 2009 @ 19:30:

[...]





6 oktober? Die datum staat me niet bij. Ik dacht dat dat later in oktober was. Zeker niet de 6e, want dan is mijn vader jarig. Dat zou wel zijn blijven hangen. .Dan heb ik een foutieve datum in mijn hoofd zitten. Ik meende te hebben onthouden dat mondjes maat in Oktober 1989 al mensen weg konden. Maar goed, ik had tenslotte ook de afkortingen fout, het zou me niet verbazen als ik ook de 6e verkeerd heb ;)
Alle reacties Link kopieren
Was het niet zo dat in oktober 1989 de uittocht naar andere Oostbloklanden begon? Ik herinner me iets van mensenmassa's (overwegend Oost-Duitsers) die in andere Oostbloklanden aan de grens met het Westen kampeerden om zo snel mogelijk weg te kunnen als díe landen de grenzen naar het Westen zouden openen.



Mede die uittocht en onhoudbare situaties in die andere Oostbloklanden zou er toe bij gedragen hebben dat De Muur uiteindeljik viel? Dacht ik..
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
Stomme Oost-Duitsers. Er was op tv een vent met familie in een pruttelende Trabant die de grens over reed en tegen de camera riep dat ie nu eindelijk een Mercedes zou kunnen kopen. Dat ie daar dan eerst voor werken moest kwam natuulijk niet in zijn kop op.



Bovendien werden al die oude stinkende Oost-Duitse fabrieken meteen gesloten. De West-Duitsers liepen financieel leeg op hun arme neefjes.



En wat is Europa uiteindelijk opgeschoten met de val van de muur en het gehele IJzeren Gordijn? Helemaal niets. Hordes rovende oostblokkers hebben inmiddels ons land overspoeld en de ex-DDRers klagen nu massaal dat het toch eigenlijk zo gek niet was.



Had het maar zo gelaten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben even gaan graven, om te zien hoe het nou zat. Ik kon dit (goed, het is Wiki... Kan iemand dit bevestigingen of ontkennen? Want helemaal vertrouwen doe ik het niet) vinden:



Val van het Oostblok



In 1989 begint het Oostblok uiteen te vallen. Op 19 augustus wordt de Pan-Europese picknick georganiseerd op de grens van Oostenrijk en Hongarije. In Polen worden in augustus vrije Senaatsverkiezingen gehouden, waarna Tadeusz Mazowiecki op 25 augustus namens Solidarność premier wordt. In andere communistische landen in Centraal- en Oost-Europa (de DDR, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Bulgarije) staan de communistische regimes vervolgens - al dan niet vrijwillig - hun voorrechten af. Symbolisch is de val van de Berlijnse Muur. Vanaf 6 oktober laat de DDR zijn burgers vrijelijk naar West-Duitsland reizen en op 9 november worden 's avonds onder luid gejuich de poorten in de muur opengezet, met direct een grote toestroom naar West-Berlijn als gevolg. Inmiddels waren 120.000 DDR-burgers al naar het westen gevlucht.
Alle reacties Link kopieren
quote:willem1959 schreef op 09 november 2009 @ 19:55:

Stomme Oost-Duitsers. Er was op tv een vent met familie in een pruttelende Trabant die de grens over reed en tegen de camera riep dat ie nu eindelijk een Mercedes zou kunnen kopen. Dat ie daar dan eerst voor werken moest kwam natuulijk niet in zijn kop opZoals ik al eerder aangaf, als je niet beter weet en je denkt nu het geluk te hebben gevonden, weet je ook echt niet hoe het zit. Misschien beetje bekrompen Vinexgedachte?
Alle reacties Link kopieren
Ik zal zo nog reageren in dit topic.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
quote:willem1959 schreef op 09 november 2009 @ 19:55:

Stomme Oost-Duitsers. Er was op tv een vent met familie in een pruttelende Trabant die de grens over reed en tegen de camera riep dat ie nu eindelijk een Mercedes zou kunnen kopen. Dat ie daar dan eerst voor werken moest kwam natuulijk niet in zijn kop op.



Bovendien werden al die oude stinkende Oost-Duitse fabrieken meteen gesloten. De West-Duitsers liepen financieel leeg op hun arme neefjes.



En wat is Europa uiteindelijk opgeschoten met de val van de muur en het gehele IJzeren Gordijn? Helemaal niets. Hordes rovende oostblokkers hebben inmiddels ons land overspoeld en de ex-DDRers klagen nu massaal dat het toch eigenlijk zo gek niet was.



Had het maar zo gelaten. Ik mag toch echt hopen dat dit stukje heel sarcastisch bedoeld is en niet serieus is.
Alle reacties Link kopieren
quote:hanneke000 schreef op 09 november 2009 @ 19:56:

Ik ben even gaan graven, om te zien hoe het nou zat. Ik kon dit (goed, het is Wiki... Kan iemand dit bevestigingen of ontkennen? Want helemaal vertrouwen doe ik het niet) vinden:



Val van het Oostblok



In 1989 begint het Oostblok uiteen te vallen. Op 19 augustus wordt de Pan-Europese picknick georganiseerd op de grens van Oostenrijk en Hongarije. In Polen worden in augustus vrije Senaatsverkiezingen gehouden, waarna Tadeusz Mazowiecki op 25 augustus namens Solidarność premier wordt. In andere communistische landen in Centraal- en Oost-Europa (de DDR, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Bulgarije) staan de communistische regimes vervolgens - al dan niet vrijwillig - hun voorrechten af. Symbolisch is de val van de Berlijnse Muur. Vanaf 6 oktober laat de DDR zijn burgers vrijelijk naar West-Duitsland reizen en op 9 november worden 's avonds onder luid gejuich de poorten in de muur opengezet, met direct een grote toestroom naar West-Berlijn als gevolg. Inmiddels waren 120.000 DDR-burgers al naar het westen gevlucht.In de krantenberichten over het jubileum wordt ook verwezen naar een persconferentie op 9-11-1989 dat tot veel verwarring leidde bij de Oost Duitsers. artikel Trouw
Alle reacties Link kopieren
Ik zie het precies zo, zoals het in dat artikel ook beschreven is. Niemand anders dan Riccardo Ehrmann (hoewel die naam Duits klinkt, allesbehalve Italiaans) is het onmiskenbaar een Italiaanse journalist die de vraag stelde. Deze is nog eens terug te horen in de laatste Youtube-link in mijn openingsbericht:



Schabowski met zijn wereldberoemde zin

"...nach meiner Bekenntnis ist das sofort! Unverzüglich!"
World of Warcraft: Legion

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven