Forse toename blindheid dreigt onder jongeren

14-12-2017 13:24 65 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik schrok gisteren best van dit artikel op NOS Nieuws: https://nos.nl/artikel/2207411-advies-o ... uiten.html

Mijn zoon is 13 en zit nu al op -5 voor beide ogen. Er is me altijd verteld dat lezen bij slecht licht geen kwaad kon. Was een bakerpraatje. Men zei altijd dat je bijziendheid eigenlijk niet kon voorkomen. Ik heb zelf ook heel wat uurtjes boven de boeken doorgebracht vroeger, voor ontspanning en studie etc. En nu blijkt uit dit onderzoek dat veel dichtbij kijken en te weinig daglicht heel slecht zijn voor kinderogen. En vooral in de leeftijd 6 tot 9. Juist de periode dat wij onze kinderen dwingen om steeds meer dichtbij te gaan kijken en veel meer binnen te zitten (op school).

Ik vind dit hele belangwekkende nieuwe inzichten en begrijp niet dat er niet veel meer over te horen is in de media.

Eigenlijk zouden we ons hele leefsysteem, schoolsysteem moeten veranderen als dit waar is. Slechtziendheid is niet niks! En er wordt zelfs over blindheid gesproken.
Wat denken jullie?
zorroo wijzigde dit bericht op 14-12-2017 13:24
Reden: grammatica
0.19% gewijzigd
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
gipfel5k schreef:
14-12-2017 16:10
Daar heb je helemaal gelijk in, je kunt overwegen een computerbril aan te schaffen ook al ben je wellicht nog geen 40+ waarbij je door het bovenste deel tot b.v. 1 meter scherp ziet, je hebt dan één dioptrie minder sterkte en eventueel onderin nog wat minder waardoor je tot 50cm scherp kan zien.
De vraag is natuurlijk hoe je aan die hoge bijziendheid gekomen bent. Vaak heb je pech door erfelijke factoren, maar door het gebruik van tablets etc kan er zo maar een paar dioptrie bijkomen. (blijkt uit dat laatste onderzoek)
Dat heb ik al uitgelegt, en ben 45 jaar. Draag al sinds mijn 8e of 9e een bril.is gekomen door een kinderziekte, weet niet meer welke en is op de ogen geslagen en heb op randje van de dood gelegen(nu 2x uitgelegt)
Of de ouders geven gewoon geen beeldschermen meer ipv dat het weer op het bord van school wordt geschoven.
Alle reacties Link kopieren
Moiren’ schreef:
14-12-2017 18:26
Of de ouders geven gewoon geen beeldschermen meer ipv dat het weer op het bord van school wordt geschoven.
Dat lost het niet op. Geen beeldschermen meer is onrealistisch. Dat probeer ik nou juist uit te leggen. Ik val scholen helemaal niet aan, die doen hun best en volgen een patroon dat in eeuwen is opgebouwd. Dat verbreek je niet zo maar. Het probleem is de manier waarop de prioriteiten in onze maatschappij worden gesteld, dat zou moeten veranderen. En ja, verandering is voor iedereen moeilijk maar als het alternatief is dat we straks de kant van Oost-Azië opgaan. :-(
Misschien is dit een stap in de richting... http://www.sintludgardis.be
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren
Yella78 schreef:
14-12-2017 13:40
Met je neus in de boeken komt wat dit betreft dus op hetzelfde neer. Het gaat erom dat je te weinig in de verte kijkt, zeg maar. Ik ben er ook behoorlijk van geschrokken. Mijn jongens zitten het liefst aan een scherm en ik zelf ook, moet ik bekennen. Ik werk de hele dag aan de pc of met de laptop en in mijn vrijetijd lees ik het liefst of speel wat games, of kijk series op tv. De keren dat ik in de verte kijk, zijn de uren die ik in de auto doorbreng...
Dat geeft toch wel te denken, he?
In de auto met vergezichten kom ik altijd makkelijker tot mezelf, zie ik dingen vaak weer in een ander perspectief, dan wanneer je letterlijk niet veel verder kijkt dan een halve meter voor je (beeldscherm, koken, bezigheden binnenshuis/ op kantoor enz).
Zo ook heb ik een hutje op een recreatiepark en ook daar dat effect, kan daar 360 graden ver kijken, de luchten zien en het relaxte effect begint onderweg al, voorbij de stad gaat de snelweg dwars door de natuur, weilanden, kun je de horizon en de wolken zien.

Ik denk dat dat idd een belangrijk inzicht is wat nu boven water komt, niet alleen letterlijk voor de ogen, maar ook een beperkte blik oplevert.
Toen ik nog forensde voor mijn werk (trein) had ik nog geen smartphone, en keek ik lekker naar buiten, terwijl om me heen zo goed als iédereen naar zijn/haar mobiel keek.
Kon dat niet begrijpen, als je juist de gelegenheid had om ff ver te kunnen kijken.
(werd al langer aanbevolen dat je bij lange ritten echt af en toe opzij en in de verte moet blijven kijken omdat ver weg je ogen tot rust komen).

Ik ben zelf gek op lezen, als kind ook al, en ik weet wel dat als jongvolwassene voorafgaand aan en na tentamens (en weken duiken in de kleine lettertjes van zo'n wetboek) mijn ogen op afstand een stuk slechter functioneerden.
Werkte ik ook op Schiphol en beurzen als de RAI, met al dat tl-licht, dan kon ik op afstand al niet scherp zien en dat is nu nog zo.
Als iemand relatief veel en graag leest, op pc danwel in boeken/ tijdschriften enz ben ik het wel.
Licht daarbij is inmiddels noodzaak (+1 sterkte leesbril, waarbij soms bij dezelfde lettergrootte het zonder bril nog prima gaat bij fel (zon)licht maar onleesbaar bij schemer/donker).

Het gekke is dat ik (nu 30 jaar later) nog steeds dezelfde oogsterkte/ afwijking heb als toendertijd: -0,75 tot -1.
Zelfde verhaal: bij fel zonlicht zie ik nog vrij haarscherp op afstand, bij schemer en in het donker echt merkbaar onscherp.
En last van koplampen van anderen, tl-lichtbakken met hoe groot die letters/reclame ook is die voor mijn ogen dansen (zonder bril), last van nachtblindheid (onderscheid in diepteverschillen kunnen maken bij bijv stoep/straat als die in het donker in kleur niet erg verschillen, of een bospaadje oid de wortels van bomen niet zie, afstapjes enz).

Typisch dat het zo lichtgevoelig is bij mij, dat geeft te denken, in het kader van dit artikel!

Een E-reader heb ik expres nog niet overwogen, nóg een beeldscherm erbij?!

Het is wel zorgwekkend, idd in de leeftijd dat kinderen (al) leren dat ze hele dagen binnen moeten (stil)zitten, en bezig moeten zijn met "hersenwerk", dat dat belangrijker is dan of dat wel zo gezond is, genoeg beweging krijgen, en nu ook blijkt voor hun ogen/zicht ook nog eens schadelijk is. Zeker in de wintermaanden, als ze in het donker naar school gaan en misschien nog een uurtje na school wat daglicht kunnen opvangen (hooguit in pauzes overdag, dan is het eigenlijk voor vit D aanmaak belangrijk dat hoofd en handen onbedekt zijn, geen wanten dus oa).
Zorgelijk ook dat, naast boeken, in het onderwijs ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van allereerst visuele aanpak qua leren, via pc's (en sommige opleidingen zelfs helemaal met laptops wordt gewerkt), en thuis ook nog eea opzoeken.
De meeste info via de ogen (lezen/kijken) binnenkomt (top-down focus) en andere manieren (luisteren, in de vingers krijgen, voelen, zelf doen/ervaren/uitvinden en ondervinden/ oefenen) zo weinig wordt ingezet.
Niet alleen voor de ogen maar wie weet wat het effect is van al die straling constant van wifi en allerlei apparatuur, zelfs tot in de slaapkamer?!

Op pc heb ik flux (die het blauwe/witte in de avond eruit haalt en steeds donkerder (oranje) kleurt).
Eigenlijk vanwege de effecten van veel wit licht, wat al bekender is.
Voordat ik dat had kon ik met gemak (klaar)wakker zijn tot diep in de nacht, dus alleen al voor slaap-waakritme (en dat van jongeren, die aan internet en smartphone gekleefd zitten?)

Ik vraag me af of dat in mediterrane landen met relatief veel en sterker zonlicht ook zulke effecten heeft als hier en noordelijker dan hier?
En de invloed van misschien meer beweging of andere bezigheden die een droog en zonnig/licht klimaat faciliteren/uitlokken/uitnodigen, tov hier relatief veel grijs/grauw licht, ook áls je in de winter buiten komt, en dan vaak dus bedekt aan alle kanten.

Valt me ook op dat precies diegenen die ik ken die niet goed (meer) tegen fel (buiten)licht kunnen (dus ook in herfst/winter een zonnebril op in de auto zelfs bij grijs weer) ook degenen zijn die relatief weinig buiten komen, ook in de zomer niet houden van in de zon zijn, graag thuis zijn en bezigheden binnen 1 m gezichtsafstand, autorijden lastig/onrustig vinden, ruimtelijke events ook (de drukte ervan of de wijdsheid ervan?!) en (toevallig?) allebei niet van lezen houden/ geen geduld voor/ moeite kostte, wel relatief veel beeldscherm en ooit aan hun ogen geopereerd zijn als kind..

Er zou idd weleens meer samenhang in al dat soort dingen kunnen zitten!
Zo ook las ik ergens dat de ogen een belangrijke rol spelen in de aanmaak van vit D door buitenlicht: via de (onbedekte) ogen wordt een signaal naar afgegeven voor die aanmaak, (dus met zonnebril op niet!) en werd eerst nog een kwartiertje per dag als minimum aangehouden (met onbedekt gezicht en handen minimaal), nu las ik een half uur per dag.
Dan nog maak je zelf maar voor -als ik het goed onthouden heb- voor een kwart van de behoefte dat zelf aan.

Bizar wel, dat van veel dichtbij kijken/ingespannen turen je niet alleen bijziend (zelfs blind, wat erg ver gaat!) kunt worden, maar ook wellicht kortzichtig.
Die link heb ik zelf ook weleens bedacht, als ik weer eens in het vliegtuig op grote hoogte had gezeten om te genieten van wijdse uitzichten op vakantie, op zee, op de horizon en onpeilbare dieptes..
Dus niet alleen letterlijk effect heeft op je ogen, maar ook figuurlijk op je hele gestel en je kijk/blik iha op eea, de buitenwereld, als je niet (vaak genoeg) verder kijkt dan dichtbij/ beperkt.. (en ook invloed op hoe betrokken je je voelt daarbij, ergens deel van uitmakend, eea in een groter geheel of perspectief kunnen plaatsen dan egocentrisme/ beperkt eigen wereldje/kringetje/ kennis/ het bekende dichtbij jezelf.

En dat leren we en geven we mee van school/ jongs af aan.
Afkijken en kijkend/lezend leren (van anderen en wat die bedacht, uitgevonden en aan kennis hebben, van vinden, enz).
Een klein kind wordt bij wijze van oppas voor de tv gezet, als vermaak/ ff bezighouden, zodat ouders ff wat meer speling hebben of tijd voor zichzelf.
Kinderen van 2 jaar al op de Ipad filmpjes laten kijken en spelletjes doen?
Ouders die bij wijze van voorbeeld meer oog hebben voor hun mobieltje of pc, ook áls ze aanwezig zijn, dan voor hun kinderen en elkaar?
(ik zeg niet dat dat overal en bij iedereen gebeurt he, maar het gebeurt wel en dan verwachten dat kinderen dat zelf weten te doseren tot een gezonde mate later, of in pubertijd als "iedereen" dit doet en op die manier in contact staat of zich mee vermaakt, bij anderen een inkijkje heeft (hoe ze wonen, leven, afspreken, feestjes hebben, het "beter of slechter" doen dan zijzelf, populairder zijn en waarin, navolgen wat anderen verzonnen hebben en zo belangrijk/bepalend/maatgevend vinden?

Enerzijds lijkt het ruimer, dat de (kennis)wereld groter en ruimer is geworden dankzij internet en via boeken en (social) media zoveel verder kunt kijken dan je eigen neus lang is en eigen bekende wereldje.
Anderzijds fysiek focus op korte afstand, binnen eigen beperkte ruimte (school, werk, thuis, winkel enz) op constant eenzijdig/louter visueel waarnemen (ipv horen en praten door te bellen met elkaar, irl elkaar zien & met andere zintuiglijke waarneming, luisteren, eigen stem, iemand/iets aanraken met vingers en huid (dan een mobieltje of pc), emoties en warmte/kou voelen, je spieren als je ergens heen fietst of loopt om ergens te komen buiten je eigen 4 muren, ongemak, humor, lol, herkenning in iemands blik of warmte van fysieke nabijheid, stemgeluid, intonaties, houding, beweging, uitdrukkingen, enz.

De focus op wat (aan info) van buiten naar binnen komt (top-down aandacht) beperkt in de vaardigheid tot creativiteit, wegdromen, voorstellingsvermogen, inzichten enz van binnen naar buiten (bottom-up) en mensen wennen dus in toenemende mate aan vlakbij (focussen op een blik van dichtbij dus) een beeldscherm (of boek, tv) met je ogen.
Ik weet wel zeker dat dat ten koste gaat van (ontwikkelen en prikkelen van) andere zintuigen en ogen als grootste leverancier van info uit de buitenwereld overbelast raken van dat (blindelings) turen.

Het verrijkt misschien kennis en weetjes, maar beperkt tegelijkertijd andere belangrijke zintuiglijke waarneming, waarbij die vaardigheden zelfs verloren dreigen te gaan. Of minstens in onbruik raken, ongemakkelijk vinden, niet op vertrouwen, en minder hoog gewaardeerd worden dan visuele waarneming/kennis.
En dit speelt in allerlei opzichten, niet alleen bij leren, werken.
Ook Tinder (foto's en geschreven profiel), Youtube om iets te leren/ af te kijken, kijken hoe anderen koken, schaatsen, tennissen, muziek maken of voetballen en zelf steeds minder tijd/aandacht voor om dat soort dingen zelf te doen (trend naar snelle kant-en-klaarmaaltijden, naar snel beschikbaar vermaak, enz).

Heb zelf ook gemerkt hoe dat afstompt, zeker als het passief is (lezen, kijken, tv zappen, surfen op internet of forum) ipv aktief (zelf iets bedenken of schrijven, de telefoon pakken, afspreken, face to face, zelf doen/ iets maken, verzinnen, dansen, muzikaal zijn of luisteren zonder intussen iets anders te doen, nadenken, voelen, sporten, wachten in een rij of op de trein (mentaal snel verveeld bij zijn zonder constant visueel contact of info op een mobieltje).

Het is ook nog eens verslavend, als je kinderen hier al vroeg aan went, en weinig ruimte geeft, weinig gelegenheid krijgt voor (daarnaast) ruimtelijk/ in de verte kan kijken, vrees ik dat er wel wat waarheid zit in dat letterlijk slechtziend (artikel) en bijziend of "verblind" danwel figuurlijk blind worden. Blijven hangen in eigen "blinde vlekken", maar misschien ook dat dat "alleenvoelen" (geen connectie met de wereld buitenaf?) daardoor wordt vergroot, vaag wordt, met beperkte focus op eigen bekende normaalwaarden (en alles daarbuiten onbekend dus, niet vertrouwd mee, eng zelfs, niet mee in aanraking komend?)


En hoe meer van je tijd en aandacht voor het visuele (en passieve), hoe vanzelf minder aandacht/focus op andere zintuigen en vaardigheden als er zóveel naar het visuele gaat (mondeling, luisteren, zelf voelen, fysiek jezelf en anderen voelen, aanraken,in de vingers krijgen/ vingervaardigheid, handigheid, oog-hand-coordinatie, fysieke reacties opmerken, iets aanvoelen, sfeer, wisselwerkingen irl, omgang, signalen herkennen, gevoelens kunnen duiden en begrijpen (en voor uit- en opkomen), verwoorden, verbale kracht, interpreteren, luistervaardig zijn, aktief zijn, ondernemend zijn, verzinnen, ontdekken, en ga zo maar door.
Ook (passief) porno of plaatjes/filmpjes kijken heeft een vlucht genomen en is veel makkelijker toekijken om een fysieke reactie op te wekken dan zelf verzinnen, fantaseren, je voorstellingsvermogen te gebruiken of "gewoon" te voelen (tast, huid, door aanraking/ elkaar aanraken enz).

Ik ben bang dat we ongemerkt vanalles (oa creativiteit, verzinnen, creeren, vermogens zoals voorstellingsvermogen, fantasie, oplossend vermogen, helende en sociale vermogens, ) verleren, door zo eenzijdig het visuele zoveel voorrang te geven.
En dat bepaalt ook geduld en waar we zin in hebben, en die aandachtsboog is soms maar kort, omdat we al zoveel info binnenkrijgen.
(zo ook de zin/ vaardigheid om een boek of lange tekst te (willen) lezen :$ ).

Nu blijkt dat men daar meer dan gelijk in heeft: het is gewoon niet goed voor mensen, al dat lezen/kijken, al dan niet op internet!
(ook niet voor mij, ik roep het al járen, en hoe lastig is het soms om jezelf ertoe te zetten om iets te gaan doen, al ben ik dat steeds meer aan het leren, om (weer) aktief te zijn en vanalles te doen, ipv kijken, lezen en schrijven.
Vond het zelf schrikbarend hoe ongemerkt je dat óntwend raakt, en hoe géwend je raakt aan het gezelschap van een beeldscherm en een beperkt wereldje (en wereldbeeld, zelfbeeld?) als je niet oppast.
Je eigen (real life) leefwereld letterlijk vergroten (buiten, ipv voor een scherm) geeft hoe dan ook een groter en gezonder, weidser en wijd(s)er perspectief, ook op zelfreflectie, issues, en wat je bezighoudt (en soms zo dichtbij blijft kijken dat je niet goed (meer) kunt relativeren, in een ruimer/ander perspectief zien of in het grotere geheel genomen bijv).

Ik denk dat helder (in de verte) kunnen zien en dat ook regelmatig doen, belangrijk is dus voor zowel fysieke als mentale gezondheid.
Vergezichten en uitzichten (horizon, zee, heide, natuur) zijn bewezen (hersenscans) rustgevend voor het brein, met andere hersengolven ook, dan beelden van industrie en stad, hoge flats enz die het zicht benemen op horizon en oneindig ver weg kunnen kijken (lucht, wolken)..
Een open hart toont de weg naar een bezield leven..
Alle reacties Link kopieren
Suzy65 schreef:
14-12-2017 19:00
Ik vraag me af of dat in mediterrane landen met relatief veel en sterker zonlicht ook zulke effecten heeft als hier en noordelijker dan hier?
En de invloed van misschien meer beweging of andere bezigheden die een droog en zonnig/licht klimaat faciliteren/uitlokken/uitnodigen, tov hier relatief veel grijs/grauw licht, ook áls je in de winter buiten komt, en dan vaak dus bedekt aan alle kanten.
grotere geheel genomen bijv).
Dit vraag ik me ook af. Je zou dan verwachten dat er een verschil is tussen klimaten in de frequentie van het voorkomen van bijziendheid.
Mooie post, wat lang maar ik volg de kern wel. :-)
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Zorroo schreef:
14-12-2017 18:35
Dat lost het niet op. Geen beeldschermen meer is onrealistisch. Dat probeer ik nou juist uit te leggen. Ik val scholen helemaal niet aan, die doen hun best en volgen een patroon dat in eeuwen is opgebouwd. Dat verbreek je niet zo maar. Het probleem is de manier waarop de prioriteiten in onze maatschappij worden gesteld, dat zou moeten veranderen. En ja, verandering is voor iedereen moeilijk maar als het alternatief is dat we straks de kant van Oost-Azië opgaan. :-(
Misschien is dit een stap in de richting... http://www.sintludgardis.be
Hoezo kan geen beeldschermen niet?

Ik zie:
In bijna elk huis al 's ochtends vroeg de tv aan staan.
Kinderen vanaf dat ze een mobiel vast kunnen houden overal zo'n ding in handen gedrukt krijgen. want dan zijn ze stil.
Kinderen die uit school komen en waar de tv al aan staat, ze op een tablet hangen tot ze gaan eten.
Met mazzel niet voor de tv.
Vervolgens op de tablet tot het naar bed gaan.

Ik verbaas me er al ruim 10 jaar over.
Het is echt makkelijk: geen tv aan in de ochtend en middag, geen tablet of een beperkte tijd en leer je kind "ik zie ik zie wat jij niet ziet, "hoeveel rode auto's zijn er, pimpelen, vertel een verhaal, raadsel, zing samen een liedje.
Kan je enorm veel tijd mee overbruggen.

Dus wanneer kunnen ze echt niet zonder beeldscherm?
Alle reacties Link kopieren
Minder beeldschermgebruik kan vast wel, verstandelijk gezien, zeker bij excessen, Maar of dat voldoende zal zijn om dit proces te stoppen.. Ik denk het eigenlijk niet. Helemaal geen beeldschermen, dat gaat gewoon niet gebeuren.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Zorroo schreef:
14-12-2017 19:45
Minder beeldschermgebruik kan vast wel, verstandelijk gezien, zeker bij excessen, Maar of dat voldoende zal zijn om dit proces te stoppen.. Ik denk het eigenlijk niet. Helemaal geen beeldschermen, dat gaat gewoon niet gebeuren.
Dat hoeft ook helemaal niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je het onderschat. Maar goed, ik ga nu even weg bij dit beeldscherm. Niet gezond. :-)
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Zorroo schreef:
14-12-2017 19:49
Ik denk dat je het onderschat. Maar goed, ik ga nu even weg bij dit beeldscherm. Niet gezond. :-)
Mijn generatie heeft hier helemaal geen last van.
Als ouders weer zelf gaan oppassen ipv het werk door een beeldscherm te laten doen is het hele probleem opgelost.
Mijn kinderen zijn heel erg verziend, en zitten toch meerdere uren per dag achter een scherm. Hier gelukkig dus geen negatieve gevolgen. De cijfers vond ik toch wel schokkend, en zo in tegenspraak met wat men vroeger zei over lezen in het schemerdonker (wat ik overigens als kind ook uren heb gedaan, zaklamp onder de dekens - en ik heb prima leeftijdsadequaat zicht).
Alle reacties Link kopieren
Wauw heftig, in onze familie zowel de mijne als die van partner draagt niemand een bril.
Onze beide kinderen wél, beide -2
En ook dagelijks op het scherm te vinden sinds dat ze jong zijn.
Geloof het verhaal dus wel...
Girls compete with each other, women empower one another
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook erg bijziend.

Toen ik 8 was, gingen mijn ogen gingen achteruit (werd geleidelijk aan steeds meer bijziend). Toen ik 18 werd, stopte dat. Nu ben ik 51, maar ik heb al jaren niet steeds een sterkere bril gehad.

De oorzaak van mijn bijziendheid is dat mijn ogen groeiden. Als de ogen groeien en er treedt daarbij bijziendheid op, denk ik dat de lens niet flexibel is. Een boekenwurm was ik wel in zekere mate, maar ik had een hekel aan romans lezen. Kranten las ik vroeger niet graag, maar nu wel.

Ik wil nu toch wel het verband weten tussen het ovaal worden van de ogen en te lang lezen, te veel smartphonegebruik en te vaak naar de TV kijken.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Zorroo schreef:
14-12-2017 18:35
Dat lost het niet op. Geen beeldschermen meer is onrealistisch. Dat probeer ik nou juist uit te leggen. Ik val scholen helemaal niet aan, die doen hun best en volgen een patroon dat in eeuwen is opgebouwd. Dat verbreek je niet zo maar. Het probleem is de manier waarop de prioriteiten in onze maatschappij worden gesteld, dat zou moeten veranderen. En ja, verandering is voor iedereen moeilijk maar als het alternatief is dat we straks de kant van Oost-Azië opgaan. :-(
Misschien is dit een stap in de richting... http://www.sintludgardis.be

Al eeuwen gaan kinderen naar school in dat zelfde patroon en al die generaties hiervoor hebben daar dus geen slechte ogen van gekregen. Waarom moet de school dan nu anders en het zoveelste maatschappelijke probleem oplossen?? Het probleem is vooral dat die kinderen buiten school ook nog uren voor een scherm hangen. De oplossing is dan heel erg simpel, ouders moeten hun kinderen niet zolang voor een scherm laten zitten. Het hoeft niet helemaal verboden te worden maar moet wel beperkt worden. Voornamelijk de prioriteiten van de ouders van jonge kinderen liggen blijkbaar verkeerd. Dat jij oppert dat het hele school systeem op de schop moet omdat ouders blijkbaar zelf hun kind niet voor een scherm weg kunnen houden en naar buiten sturen vind ik tekenend voor deze tijd en de ouders in deze tijd. Alles wat lastig en niet leuk is mag de school doen en als die koters dan thuis komen kunnen ze zonder problemen voor de tablet gedumpt worden, lekker makkelijk.. Ga gewoon weer eens opvoeden en jezelf verantwoordelijk houden voor het welzijn van je kind in plaats van dat op de school afschuiven.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook zeer bijziend (-9).
Dus ik schrok wel heel erg van het feit dat je dan zoveel kans (Zo'n 30 procent van de mensen met een lenssterkte van -6 wordt uiteindelijk slechtziend aan beide ogen.) heb op blindheid.

Dat heeft geen een oogarts mij ooit verteld! Best raar...

Dat lezen bijdroeg aan bijziendheid dat had ik al eerder begrepen, maar ja dat hoorde ik pas toen ik al volwassen was en dus al een dikke bril nodig had. Te laat dus.
Mijn kinderen mochten nooit TV kijken in de ochtend. En hebben veel buiten gespeeld. Nu zijn het pubers en ze hebben nog prima ogen. Wel leest de oudste veel en beide zitten ze graag achter de pc of gamen graag.

Ik was als kind (en nog) een echte boekenwurm. Mijn werk achter een beeldscherm (designer) en in mijn eigen tijd illustreer en teken ik veel, en dat is ook dichtbij kijken. Er zijn dagen dat ik het druk heb en nauwelijks buiten kom. oeps..
Als ik zicht verlies kan ik mijn werk niet meer doen... :cry:
Heb implantaat lenzen dus geen bril meer, maar dat maakt voor het probleem van blind worden niks uit.
Gebruik inmiddels wel soms een leesbril (ik ben 46)

Maar geschrokken van 30% blind ben ik zeker. En ik denk dat hoe hoger je sterkte hoe groter de kans is?
Ik weet ook niet of dat nog te voorkomen is. Bij de operatie van mijn implantaatlenzen had ik wel heel gezonde ogen, maar ja dat is 4 jaar geleden inmiddels.
He getver
Alle reacties Link kopieren
Voor de geintresseerden onder ons:

http://www.myopie.nl/

https://www.oogartsen.nl/oogartsen/bril ... id_myopie/
Alle reacties Link kopieren
LAgirl82 schreef:
14-12-2017 14:12
Zou een blauwfilter (computerglazen) in je bril iets helpen, of is dat alleen voor schermen?
Nee, want het gaat echt over dat we tegenwoordig alleen maar naar kleine afstanden kijken. Een blauwfilter is wel goed, maar niet om deze reden (melanineaanmaak).

Ik heb zelf -8 en als kind weinig achter de computer gezeten, wel veel met mijn neus in de boeken. Ik schrok ook even toen ik hoord eover blindheid. Ik zal het mijn opticien volgende week eens vragen, heb toch controle. Wie weet weet hij meer.
School heeft hier in weinig ogen weinig mee te maken, behalve dan inderdaad dat op sommige scholen het buiten spelen steeds meer wordt ingekort, dat lijkt me geen goede ontwikkeling.

Maar juist thuis spelen kinderen ook niet veel meeer buiten. Mijn zoontje trouwens ook niet, ook bij gebrek aan andere kinderen op straat, Iedereen gaat óf naar het KDV, óf zit binnen achter een schermpje. We proberen in het weekend wel vaak met hem nar buiten te gaan. Een wandeling maken bijvoorbeeld.

En als we ergens een hapje gaan eten of een reis maken, proberen we hem zoveel mogelijk zelf te vermaken ipv achter een tablet. maar dat is soms best lastig, want in het OV zie je mensen echt wel eens geïrriteerd kijken als je kind praat. Men wil liever dat je hem een telefoon in zijn handen drukt zodat mensen er maar zo min mogelijklast van hebben, heb ik het idee.
Alle reacties Link kopieren
MwTheelepel schreef:
15-12-2017 07:17
Al eeuwen gaan kinderen naar school in dat zelfde patroon en al die generaties hiervoor hebben daar dus geen slechte ogen van gekregen. Waarom moet de school dan nu anders en het zoveelste maatschappelijke probleem oplossen?? Het probleem is vooral dat die kinderen buiten school ook nog uren voor een scherm hangen. De oplossing is dan heel erg simpel, ouders moeten hun kinderen niet zolang voor een scherm laten zitten. Het hoeft niet helemaal verboden te worden maar moet wel beperkt worden. Voornamelijk de prioriteiten van de ouders van jonge kinderen liggen blijkbaar verkeerd. Dat jij oppert dat het hele school systeem op de schop moet omdat ouders blijkbaar zelf hun kind niet voor een scherm weg kunnen houden en naar buiten sturen vind ik tekenend voor deze tijd en de ouders in deze tijd. Alles wat lastig en niet leuk is mag de school doen en als die koters dan thuis komen kunnen ze zonder problemen voor de tablet gedumpt worden, lekker makkelijk.. Ga gewoon weer eens opvoeden en jezelf verantwoordelijk houden voor het welzijn van je kind in plaats van dat op de school afschuiven.
Ik word een beetje moe van reacties met dit toontje. Er is geen sprake van afschuiven. We kunnen naar mijn idee een probleem als dit alleen echt oplossen als je het aanpakt op meerdere fronten, niet alleen op school en niet alleen thuis. Tenminste, als je echt structureel de ernstige situatie die in het artikel wordt besproken wil voorkomen. Voor alle kinderen. Dat het in de ideale wereld niet nodig zou zijn om op school er aandacht aan te besteden, ja, dat zou kunnen. Maar zo werkt het niet in de realiteit. Of denk je dat alle ouders hun kinderen ineens braaf binnen een strak beeldschermregime gaan houden? Wel kan er n.a.v. de uitkomsten van dit onderzoek door voorlichting meer bewustzijn worden gekweekt. Dat zeker.

Ik vraag me trouwens af, TV-kijken wordt veel in dit verband genoemd. Maar past dat wel in dezelfde categorie als tablet, computerscherm en boek? Wij zitten thuis een behoorlijk eindje van de TV af.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren
Zorroo schreef:
15-12-2017 11:04

Ik vraag me trouwens af, TV-kijken wordt veel in dit verband genoemd. Maar past dat wel in dezelfde categorie als tablet, computerscherm en boek? Wij zitten thuis een behoorlijk eindje van de TV af.
Nee dus, op 2 meter afstand accomodeer je nog 1/2M = 0.50 Dioptie, Op 4 meter afstand 1/4M = 0.25 Dpt.

Waar de grens ligt weet ik niet maar ik denk tot 1 meter.
Alle reacties Link kopieren
gipfel5k schreef:
15-12-2017 11:14
Nee dus, op 2 meter afstand accomodeer je nog 1/2M = 0.50 Dioptie, Op 4 meter afstand 1/4M = 0.25 Dpt.

Waar de grens ligt weet ik niet maar ik denk tot 1 meter.
Ok, dank je. Dan is, hoe bizar het ook klinkt, TV-kijken hierin dus een gezonder alternatief. Of tenminste, minder slecht. Veel beter is natuurlijk naar buiten.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren
Toch opvallend dat de schermtijd blijkbaar veel erger wordt gevonden dan leestijd.
Ik zat vroeger echt dag en nacht in een boek, buiten spelen deed ik liefst niet.

Tegenwoordig, en ik lees het ook in dit tpoic, wordt lezen als positief gezien, schermtijd als negatief. Blijkbaar maakt het voor je ogen niet uit.

Naar buiten, ik vond het als kind echt vreselijk, mijn kinderen idem dito. Doe je verder weinig aan.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
konijntje123 schreef:
15-12-2017 10:32
Nee, want het gaat echt over dat we tegenwoordig alleen maar naar kleine afstanden kijken. Een blauwfilter is wel goed, maar niet om deze reden (melanineaanmaak).

Ik heb zelf -8 en als kind weinig achter de computer gezeten, wel veel met mijn neus in de boeken. Ik schrok ook even toen ik hoord eover blindheid. Ik zal het mijn opticien volgende week eens vragen, heb toch controle. Wie weet weet hij meer.
Ik ben ook wel benieuwd naar de reactie van jouw opticien. Die van mij heeft altijd gezegd dat er weinig aan te doen was dat mijn zoons ogen zo achteruit gingen. Dat het een fact of life was. Gewoon weer een wat zwaardere bril en door.. :-(
Wij sporen hem nu aan om bij het dichtbij lezen en beeldschermgebruik zijn bril af te zetten. Dan hoeven zijn ogen niet door de bril heen zich weer aan te passen om dichtbij te focussen wat weer de verkeerde kant op werkt, als ik het goed begrijp. Logisch gezien zou dat moeten schelen toch?
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
15-12-2017 11:27
Toch opvallend dat de schermtijd blijkbaar veel erger wordt gevonden dan leestijd.
Ik zat vroeger echt dag en nacht in een boek, buiten spelen deed ik liefst niet.

Tegenwoordig, en ik lees het ook in dit tpoic, wordt lezen als positief gezien, schermtijd als negatief. Blijkbaar maakt het voor je ogen niet uit.

Naar buiten, ik vond het als kind echt vreselijk, mijn kinderen idem dito. Doe je verder weinig aan.
Ja, en de TV heeft ook een slechte naam en wordt hier veel in 1 adem genoemd met mobiel en ipad. Maar we moeten dus echt anders gaan denken.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Solomio schreef:
15-12-2017 11:27
Toch opvallend dat de schermtijd blijkbaar veel erger wordt gevonden dan leestijd.
Ik zat vroeger echt dag en nacht in een boek, buiten spelen deed ik liefst niet.

Tegenwoordig, en ik lees het ook in dit tpoic, wordt lezen als positief gezien, schermtijd als negatief. Blijkbaar maakt het voor je ogen niet uit.

Naar buiten, ik vond het als kind echt vreselijk, mijn kinderen idem dito. Doe je verder weinig aan.
Lezen heeft in mijn ogen ook een hoop voordelen die tablets niet hebben. Dus ik heb dan liever dat ie leest dan dat ie alleen maar de hele tijd passief naar filmpjes op de tablet of telefoon zit te kijken.

http://www.tekstbureauvanginneken.nl/vo ... -blij-van/
Maar inderdaad voor dit gebied (oogontwikkeling) is beide even slecht.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven