hoge babysterfte Den Haag

07-07-2011 09:24 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zomaar een berichtje op volkskrant.nl en ik plaats het hier omdat ik het opmerkelijk vond dat er nog geen discussie over is. Bij deze. Wat vinden wij hiervan? Of vinden wij hier niets van?





Hoge babysterfte onder Haagse Creolen



Een op de 43 zwangerschappen van creoolse moeders in Den Haag eindigt in de dood van de baby. De sterfgevallen doen zich kort voor, tijdens of kort na de geboorte voor. Behalve creoolse vrouwen lopen ook Hindoestaanse moeders een groter risico op het sterven van hun kindje. Bij hen is de kans 1 op 65. Het landelijk gemiddelde is 1 op 100.



Dat maakte RTL Nieuws vandaag bekend. Het programma baseert zich op een onderzoek dat de gemeente Den Haag en de GGD uitvoerden naar de hoge babysterfte in de stad.



De onderzoekers keken naar het aantal sterfgevallen tussen 22 weken zwangerschap en 7 dagen na de geboorte. Onder laag opgeleiden is de sterfte het hoogst. Zij hebben twee keer meer kans om hun kind te verliezen dan hoger opgeleiden.



Een van de knelpunten is dat creoolse vrouwen te laat naar de verloskundige gaan. 47 procent van de moeders die hun kind verloren, ging pas na veertien weken zwangerschap naar een verloskundige. Gewoonlijk beginnen controles rond de tien weken en is er rond de twaalf weken een eerste echo gemaakt.



De onderzoekers hebben geen precieze oorzaak gevonden voor de hogere kans op babysterfte bij creoolse vrouwen. Ook is nog niet duidelijk waarom Den Haag zo hoog scoort ten opzichte van de rest van Nederland. Overigens overlijden in Nederland meer baby's vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte dan in veel andere Europese landen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond dat zo'n idiote verklaring; te laat naar de verloskundige. Bullshit. In mijn woonplaats beginnen de controles met 12 weken, ook de echo's. En misschien heel dom van me, maar ik zie niet in hoe verloskundigen met die twee weken extra het leven van een kind bij de geboorte kunnen redden. Of ook maar anderszins enige invloed kunnen uitoefenen op het welzijn van de vrucht. Kolder.
Alle reacties Link kopieren
Ja, Blyt, dat vond ik ook. Naar mijn idee gaat het over iets heel anders. Het is namelijk ook opvallend dat babysterfte bij Hindoestanen ook hoog is (1 op 65, misselijkmakend getal!) maar iets lager dan bij Creolen. Ik dacht zelf aan de communicatie met verloskundigen en artsen bijvoorbeeld.
anoniem_85801 wijzigde dit bericht op 07-07-2011 09:34
Reden: dubbel woord
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dat ben ik helemaal met je eens. Ik denk dat slechte communicatie in veel gevallen de oorzaak is; wanneer Nederlands niet je moedertaal is, is communicatie helemaal moeilijk. Daar komt nog bij dat allochtone vrouwen misschien iets minder doortastend zijn dan Nederlandse. Mijn ervaring met medische hulp is dat het vooral moeilijk is om artsen te laten luisteren. Als je en slecht Nederlands spreekt en ook nog eens hoopt dat artsen het wel weten, heb je dubbel pech tijdens een zwangerschap.
quote:Noa79 schreef op 07 juli 2011 @ 09:34:

Ik dacht zelf aan de communicatie met verloskundigen en artsen bijvoorbeeld.Waarom zou het dan alleen bij Hindoestanen en creolen zijn?
Ik denk eerder dat het bijvoorbeeld met een hoger percentage diabetes ofzo te maken heeft. Of een andere gezondheidsreden.
Humm de communicatie in verhouding met Hindoestaanse achtergrond betwijfel ik. Over het algemeen zijn Hindoestaanse mensen minimaal mbo opgeleid en is er nauwelijks sprake van een taalachterstand bij deze groep mensen. Maar dan nog, waar ligt het dan aan???
Alle reacties Link kopieren
Het gaat vooral om laagopgeleide creoolse Nederlanders. Hun beheersing van de Nederlandse taal is vaak niet uitmuntend. Lage synoniemenkennis, weinig vakspecifieke medische begrippenkennis en de dokter is toch de dokter -en dat is vaak geen creool-. Daarnaast vragen autochtone Nederlandse vrouwen vaker om zorg; de woorden ik wil, ik moet, ik eis... zijn sterker vertegenwoordigd. Ook heeft het waarschijnlijk te maken met de omgeving. Wie zijn er bij de controles? Wie vormt het sociaal vangnet, als dat al aanwezig is. Diabetes wordt getest, dus dat is te ondervangen.
De gemiddelde leeftijd v/d moeders ligt misschien lager? Geen Foliumzuur slikken? Meer alleenstaande moeders wellicht = meer stress?
Alle reacties Link kopieren
Als ik uit persoonlijke ervaring spreek -hoogopgeleid, halfcreoolse achtergrond- dan, en ik breng het voorzichtig, heb ik wel degelijk verschil in communicatie gemerkt in een ziekenhuis en bij de verloskundigen. En dat zat hem altijd in de communicatie. Met echtgenoot werd er anders tegen mij gesproken dan zonder. De echtgenoot zegt hier ook altijd: "een koe krijgt in Nederland nog eerder een keizersnede." En dan het hele verhaal 1e en 2e lijnszorg natuurlijk.
anoniem_85801 wijzigde dit bericht op 07-07-2011 09:57
Reden: verkeerd geïnterpreteerd taalgebruik
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Waarschijnlijk gewoon onwetendheid en cultuur. Oma's die wel even helpen bij de bevalling, geen voorzorgmaatregelen, geen goede begeleiding vragen, je niet inlezen.

Treurig en onnodig, maar ze zullen er zelf iets aan moeten doen.
Alle reacties Link kopieren
Een lagere leeftijd zou juist positief moeten uitwerken. Meer alleenstaanden bleek niet uit het onderzoek, maar dat zou zeker zo kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Noa79 schreef op 07 juli 2011 @ 09:51:

Als ik uit persoonlijke ervaring spreek -hoogopgeleid, halfcreoolse achtergrond- dan, en ik breng het voorzichtig, heb ik wel degelijk verschil in communicatie gemerkt in een ziekenhuis en bij de verloskundigen. En dat zat hem altijd in de communicatie. Met echtgenoot -hij zou direct worden aangesteld bij de ss op grond van zijn uiterlijk- werd er anders tegen mij gesproken dan zonder. De echtgenoot zegt hier ook altijd: "een koe krijgt in Nederland eerder een keizersnede dan een allochtoon." Dat zegt misschien even voldoende. En dan het hele verhaal 1e en 2e lijnszorg natuurlijk.



Dus racisme is de oorzaak van die hoge babysterfte.

Sorry, dat gaat er bij mij niet in.
Alle reacties Link kopieren
Mhauh, ze staan gewoon onder begeleiding van de verloskundige of de verloskundige in het ziekenhuis. Dus dat vraag ik me af.
Alle reacties Link kopieren
Dat schreef ik niet. Ik schreef namelijk dat het gaat om de communicatie. Dat is iets anders dan racisme, lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
"Een koe krijgt hier eerder een keizersnede dan een allochtoon". Dat impliceert volgens mij wel degelijk op zijn minst een ongelijke behandeling. En dat vind ik onzinnig.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook persoonlijke ervaring, hoogopgeleid, maar dan met SS-potentie. In Nederland moet je ook als autochtoon drammen en zeuren om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb gemerkt dat pijn en ongerustheid in eerste instantie bijna altijd worden weggewuifd als het gaat om zwangerschap, pas na herhaling wordt er iets mee gedaan. Als herhaling er niet inzit, vanwege een gebrekkige taalbeheersing of vanwege vertrouwen in de autoriteit van een arts, loop je in Nederland extra risico.
Alle reacties Link kopieren
quote:Noa79 schreef op 07 juli 2011 @ 09:53:

Een lagere leeftijd zou juist positief moeten uitwerken. Meer alleenstaanden bleek niet uit het onderzoek, maar dat zou zeker zo kunnen zijn.Volgens mij geld dit tot een jaar of 20. Daaronder loop je juist weer meer risico op complicaties.
Aan de andere kant is het ook logisch dat de groepen Hindoestanen en Creolen in Den Haag worden genoemd. Den Haag kent ook de hoogste concentratie Hindoestanen en Creolen. Ik vraag mij af in hoeverre de hoogte babysterfte blijkt wanneer het naar een landelijk gemiddelde onder Hindoestanen en Creolen wordt getrokken.
Alle reacties Link kopieren
Nessemeisje, ik heb het bericht al aangepast. Ja, de behandeling is wel degelijk "anders". Ik ben redelijk beleefd gebleven en heb niet meteen van alles gewenst, geëist etc. Had ik achteraf gezien misschien wel moeten doen. Overigens, alles werd inderdaad weggewuifd, heel herkenbaar Blyt.
Alle reacties Link kopieren
O, en de tweede baby was al dood voordat het ueberhaupt geboren kon worden, dus daar heb ik geen ervaring mee. Vraagt de gyn bij de curettage; was het wel gewenst? Daar lig je dan, met je benen op een rekje, 32 jaar, universitair opgeleid, braaf getrouwd, stationwagen, je kent het wel:-) Dat was een rare gewaarwording. De echtgenoot was er niet bij in de OK, dat dan weer wel
anoniem_85801 wijzigde dit bericht op 07-07-2011 10:11
Reden: voor de preciezen; een HUMORsmiley toegevoegd!
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ja, pompidoe, daar ben ik ook benieuwd naar. En eigenlijk ben ik ook benieuwd naar de babysterfte in Suriname bijvoorbeeld en op de Antillen. Dat zou het beeld completeren.
Alle reacties Link kopieren
Jees, meid, wat een k#topmerking van die arts. Ontzettend onprofessioneel (want volslagen irrelevant, en dus puur voor zijn eigen nieuwsgierigheid). Wat erg voor je dat je een baby hebt verloren
quote:Noa79 schreef op 07 juli 2011 @ 10:08:

O, en de tweede baby was al dood voordat het ueberhaupt geboren kon worden, dus daar heb ik geen ervaring mee. Vraagt de gyn bij de curettage; was het wel gewenst? Daar lig je dan, met je benen op een rekje, 32 jaar, universitair opgeleid, braaf getrouwd, stationwagen, je kent het wel:-) Dat was een rare gewaarwording. De echtgenoot was er niet bij in de OK, dat dan weer wel.Onbeschofte vraag! Ik zou hem gehoekt hebben. Rare aap.
Alle reacties Link kopieren
Het was een vrouw, die gyn. En men slaat geen meisjes. En het was een late miskraam, dat wordt in de medische wereld nog geen baby genoemd, maar het is in feite al wel een mens in wording.



Wat me ook opvalt in deze discussie is dat er, zodra je zegt dat er anders gecommuniceerd wordt, direct geschermd wordt met een term als racisme.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven