In 3 op de 10 huishoudens in GB geen boeken aanwezig

05-06-2011 20:07 64 berichten
Dit las ik net in een bericht via deze link:

Artikel



In het Engels, dus ik pak even de hoogtepunten eruit voor hen die hier moeite mee hebben.



Het Nationale Geletterdheid Fonds heeft een onderzoek gedaan onder 18,171 kinderen tussen de 8 en 17 jaar verspreid over 111 scholen in Groot Brittannië.

Hieruit kwam naar voren dat in 3 op de 10 huishoudens geen enkel boek (tastbare dus, geen e-books ofzo) aanwezig is. En 1 op de 3 kinderen heeft geen eigen boek in huis. Wel heeft meer dan 85 % een spelletjes computer, en 81 % een mobieltje.



Ikzelf vind dit behoorlijk zorgwekkend. Van jongs af aan ben ik gefascineerd door boeken, en kon erg snel en goed lezen. Dit heeft ook heel veel bijgedragen aan mijn gevoel voor taal (grammatica ben ik dan weer niet goed in, dat doe ik op gevoel. Maar spelling dan weer wel, en mn woordenschat is enorm volgens de leraren)



Ik heb altijd boeken gehad, en de collectie die we hier in huis hebben groeit zeer gestaag. [Edit: Ben momenteel zelf 24]

Mijn moeder is precies hetzelfde en die heeft zo ondertussen een soort eigen bibliotheek als je al haar kasten vol ziet.



Berichten zoals deze kan ik me gewoonweg geen voorstelling bij maken persoonlijk gezien, maar ik kan me wel zeer goed voorstellen dat het bij jongeren steeds meer deze kant op gaat. Dat vind ik jammer, vind zelf boeken van onschatbare waarde. Tuurlijk, je kan tegenwoordig ook hele bibliotheken vinden die gedigitaliseerd zijn, en sommige schrijvers geven hun werk alleen nog maar digitaal uit. Het is makkelijker, toegankelijk, lager in de kosten en de potentiële klantenbasis is enorm. Dat e-books in opmars zijn is zeer begrijpelijk.



Toch vind ik deze trend erg zorgelijk. Mijns inziens leer je juist lezen met de leuk geïllustreerde kartonnen boekjes, om daarna over te stappen naar wat moeilijker werk. Ik vind het onvoorstelbaar en moeilijk te geloven dat kinderen van 8 en ouder blijkbaar nauwelijks meer een fysiek boek van zichzelf hebben (In the UK) Geen idee hoe dit in NL is, daar kan ik (nog) niks over vinden, maar het zal me niet verbazen dat dit over een aantal jaar of zelfs nu al op hetzelfde neer komt.



Hoe denken jullie over deze ontwikkelingen?
Alle reacties Link kopieren
quote:_yellowlove_ schreef op 05 juni 2011 @ 21:19:

[...]





Vaste boekenprijs. Is zo geregeld door de regering in Nederland.



Vaste boekenprijs, maar ook het feit dat het Nederlandse taalgebied maar 21 miljoen mensen telt, tegenover honderden miljoenen Engelstaligen en een veelvoud aan mensen die Engels als tweede taal spreken.



Gewoon een kwestie van schaalvoordeel.
Alle reacties Link kopieren
Voor yellowlove:



owww, ik wou een leuk plaatje voor je plakken, maar ik weet opeens niet meer hoe dat moet, suf hoor...
Alle reacties Link kopieren
quote:ravachol schreef op 05 juni 2011 @ 21:24:

[...]





Vaste boekenprijs, maar ook het feit dat het Nederlandse taalgebied maar 21 miljoen mensen telt, tegenover honderden miljoenen Engelstaligen en een veelvoud aan mensen die Engels als tweede taal spreken.



Gewoon een kwestie van schaalvoordeel.Dat is wel zo, maar waarom een Engels boek van 7 pond hier 30 euro moet kosten is me een raadsel.
Alle reacties Link kopieren




hier is Pitty zoals ik haar ken



En idd ravachol, het feit dat er een grotere afzetmarkt voor is heeft er ook mee te maken!
Alle reacties Link kopieren
Die meuk van bijvoorbeeld een Suzanne Vermeer is voor mij echt geen 20 euro waard. Maar in Engeland zou ik een soortgelijk boek kunnen kopen voor 5 euro. Dan zou ik eerder geneigd zijn om het een kans te geven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sorcha_ schreef op 05 juni 2011 @ 21:21:

[...]





Ja daar ben ik van op de hoogte. Maar ik vind het belachelijk. Ik heb in the UK veel meer boeken gekocht dan in Nederland, juist omdat ze zo goedkoop zijn. In NL schaf ik er niet eentje zo 1 2 3 aan.lid zijn van de bieb is hier gratis en boeken zijn veel goedkoper.
Als kind las ik graag avonturen boekjes van De Vijf en allerlei engelse kostschool verhalen.

Nu lees ik lang niet meer zoveel, maar dat komt ook door de aanwezigheid van dvd's en internet. Met 'n dvdtje in slaap vallen vind ik praktischer dan met 'n boek (m'n tv staat op de sleeptimer, als ik lees dan word ik uiteindelijk weer wakker van 't licht)

Ik koop meestal nog wel 1-2 boeken per jaar en die lees ik op reis. Lees liefst ter ontspanning, dus thrillers/drama. Maar heb ook wel 'ns Nietzsche gelezen, wat zwaarder, maar op zich interessante kost omdat 't eigenlijk vrij tijdloos is wat ie schrijft.
Alle reacties Link kopieren
quote:_yellowlove_ schreef op 05 juni 2011 @ 21:29:

[afbeelding]



hier is Pitty zoals ik haar ken



En idd ravachol, het feit dat er een grotere afzetmarkt voor is heeft er ook mee te maken! dat plaatje probeerde ik te plakken... Jeugdsentiment, ik had ze allemaal. Maar ik vond De Dolle Tweeling leuker.
Enid Blyton was ook mijn favoriet toen ik 'n kind was. Heerlijk die engelse jeugdboekjes.
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde toen ook naar de kostschool en maar zeuren bij mijn moeder dat ik dat ook wilde



Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds heel veel van dat soort boeken lees
Alle reacties Link kopieren
Snoezekind van 8 jaar heeft een boekenkast vol met van alles, van strips tot verantwoordelijk leeswerk, maar is helaas geen leeskind. Toch mag ik het voorlezen 's avonds niet overslaan, dat is heilig voor hem.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Ik vind geen boeken in huis echt vreemd. Hier zijn altijd boeken geweest. Vroeger minder, maar sinds ik zelf boeken koop (sinds een jaar of 8), groeit de collectie gestaag en zijn er inmiddels over de 500 in huis .



Ik vind het zorgwekkend. Ik vind boeken bij de opvoeding horen. En dan hoeven niet al die boeken literatuur te zijn, maar een paar boeken toch wel .



Mijn vriend leest trouwens ook nooit. Bij hem zijn misschien 20 boeken in huis (schoolboeken niet meegerekend).
'I like to have powerful enemies. Makes me feel important.'
Alle reacties Link kopieren
quote:nesbojofan schreef op 05 juni 2011 @ 21:30:

[...]





lid zijn van de bieb is hier gratis en boeken zijn veel goedkoper.



Ik was als kind/tiener lid van de bibliotheek en dan zaten er tussen de bladzijden van de boeken van die rare bruine sliertjes. Ik wist niet wat dat waren en ik vond het maar vies. Was dus gewoon tabak (er werd bij ons niet gerookt thuis, dus ik kende dat helemaal niet).



Maar goed, geef mij maar een lekker vers knisperend boek. Ik lees zo snel en netjes, dat ik het zo terug zou kunnen brengen naar de winkel en zeggen dat ik hem al heb.
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me moeilijk te vergelijken, de tijd van toen en de tijd van nu. Je zou je kunnen afvragen of kinderen van nu minder weten dan kinderen van vroeger. Uiteindelijk dienen boeken toch daarvoor: kennisverspreiding, of verspreiding van verhalen. Ik vind het wat arrogant om te stellen dat lezen als tijdverdrijf 'beter' zou zijn dan het volgen van tv-series of computergames spelen. Ik zie mijn zoon alleen lezen als hij naar bed moet (of als de tv uit staat) maar ik zie ook dat hij een heel mooie uitspraak van Engels heeft ontwikkeld door tv-series te volgen en dat hij al best wat woorden kent.



Zelf zou ik me geen leven zonder boeken kunnen voorstellen. Mijn zoon kan zich geen leven zonder tv voorstellen. En is Enid Blyton nou echt zoveel verantwoorder dan South Parc (afgezien van de ontiegelijke braafheid van de hoofdrolspeelsters in de boeken van eerstgenoemde)
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 05 juni 2011 @ 21:32:

Enid Blyton was ook mijn favoriet toen ik 'n kind was. Heerlijk die engelse jeugdboekjes.



Goh, ik herinner me nu dat ik in die tijd 2,50 gulden per week zakgeld kreeg en die boekjes waren 2,75 (en later 2,95). Dus ik kon regelmatig een nieuwe kopen. Pfff, dat ik dat nog weet



Toen was ik al een boekenaddict.
Hier gebeurt het inderdaad ook.

Toen ik net een relatie had met Alyman, hadden zowel hij als zijn ex geen enkel boek in huis. Ook niet voor hun dochtertje. Vriend is laaggeletterd, dus voorlezen is sowieso niet zijn ding. Als hij dat wil doen moet hij eerst door de tekst heen worstelen, en het gaat dus niet vloeiend.



Dat is nu wel veranderd, de aanwezigheid van boeken hier dan Naarmate ik meer bij hem in huis was, verhuisden er steeds meer boeken mee, omdat ik bij hem niet zonder leesvoer wil zitten - iets wat het meisje erg interessant vindt. Van mijn ouders kreeg ze een paar boekjes, ik ben nu bezig haar 's avonds voor te lezen als ze hier blijft slapen. Dat vindt ze geweldig! Pas nog een stapel boekjes bij gehaald voor haar bij de kringloop, ook boekjes die ze zelf zal kunnen lezen, want ze gaat nu bijna naar groep 4.
Lagere schoolkinderen van nu kunnen volgens mij veel beter engels, doordat ze veel meer informatie in 't engels tot zich nemen via internet. Denk dat lezen tegenwoordig veel meer spelenderwijs tussendoor gaat, terwijl het vroeger echt 'n tijdsbesteding was bij gebrek aan andere media.



Een echte bieb hebben wij hier niet. Ze hebben maar 'n beperkt aanbod en als je 'n ander boek wil bestellen moet je daar al 'n euro voor betalen en dan nog de kosten die erbij komen als je niet op tijd inlevert. Ik hou niet van deadlines bij vrijetijdsbesteding. Soms lees ik 'n dik boek in 'n paar dagen uit, soms doe ik er 3 maanden over.
Alle reacties Link kopieren
Geen boeken in huis...



*kijkt om zich heen*



Zou misschien wel een goed idee zijn hier, mijn huis is bezaaid met boeken. Kind heeft er ook meer dan 100 en ik heb er tegen de 1000 denk ik, man ook nog een paar honderd.



*is nog steeds op zoek naar een bibliotheek met ingebouwd huis*



Nee echt, ik kan het me niet voorstellen. Hoe kan je je kind niet die liefde voor boeken bijbrengen? Boeken hebben iets magisch, bieden iets wat geen televisie of spelcomputer je kan geven. Voor mij is een boek zowat heilig. De knisperende pagina's, de geur van boeken, het fijne gevoel als je een boek voor de eerste keer openslaat vol wonderen en avonturen die je nog te wachten staan...Nee, daar kan geen e-reader of wii tegenop.
Alle reacties Link kopieren
Hier gaan de bibliotheken ook op de schop: bij mijn locatie is de chicklit al ernstig oververtegenwoordigd ten opzichte van literatuur, en is de informatieafdeling om te huilen. Zal er dus niet veel aan verliezen als deze afdeling sluit.



De deadlines: tja, ik subsidieer de bibliotheek ernstig met te laat boetes, al mijn hele leven onverbeterbaar.
Hier worden de biebs ook steeds minder helaas. Nieuwere boeken kopen ze sowieso niet in, alles is bijna oude zooi. Studieboeken en informatieve boeken zijn jaren oud en de huidige druk niet te krijgen, erg jammer!

Zelf lees ik ook veel en heb thuis 2 boekenkasten helemaal vol, 1 Nederlandstalig en de ander vol Engelstalige boeken.

Als kind woonde we vlak naast een grote bibliotheek en ik denk dat ik alle kinderboeken daar wel 2x minstens gelezen heb haha. Zou erg jammer zijn als kinderen dat nu niet meer of minder aangeboden krijgen maar blijkbaar wel realistisch als de bibliotheken ook steeds minder worden.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ook in NL komt dit nog genoeg voor. Laaggeletterdheid en analfabetisme gaan er hand in hand mee. In onze gemeente wordt met gemeentegeld een project bekostigd om mensen met kinderen te stimuleren om te gaan lezen met hun kind. De kersverse ouders krijgen vanaf de geboorte van hun kind gratis boekjes voor hun kind en de ouders kunnen een bezoekmoeder over de vloer krijgen die hen helpt of leert hoe je met je kind leest. En zo zijn er nog genoeg andere projecten met hetzelfde doel: ouders leren lezen met hun kind om taal te stimuleren.
quote:PearlGirl schreef op 05 juni 2011 @ 21:31:

[...]





dat plaatje probeerde ik te plakken... Jeugdsentiment, ik had ze allemaal. Maar ik vond De Dolle Tweeling leuker.





Die heb ik ook gelezen, net zoals de boeken van Joop ter Heul. De Vijf vond ik ook fantastisch.



Nog geen antwoord op de eerdere vraag, ik denk er nog even over
Ohja, over Amazon ende zo, ik heb de mazzel dat ik tegenwoordig veel liever Engels lees (ligt me een stuk beter, net zoals bij meneer Magdalan) dan NL anders werd het voor ons ook een stuk lastiger om zoveel uit te blijven breiden.

De boeken hier zijn echt enorm duur, zelfs paperbacks.



Maar goed, ik kreeg vroeger altijd boeken voor mn verjaardag, en ik kwam wekelijks in de bieb om 6 nieuwe boeken te lenen (zaten soms wel strip boeken tussen of informatie voor werkstukken hoor) Ben overigens wel best vroeg over gestapt op boeken voor volwassenen. Op school hadden ze niks meer voor me voor het lees uur.
Alle reacties Link kopieren
Voor kinderen: in onze bieb is de kinderafdeling zowat even groot als de volwassenen (roman) afdeling, dus er valt genoeg te lezen voor het gemiddelde kind. Boekenwurmen zullen wat sneller klaar zijn.

Op school wordt bij ons erg veel aandacht besteed aan lezen, ook aan vrij lezen.

Kinderen uit achterstandsscholen brengen wekelijks een bezoek aan de bibliotheek.

Kortom, er wordt op en voor school behoorlijk gelezen. Misschien moeilijk voor te stellen dat een groot deel van de bevolking geen behoefte heeft aan meer dan functioneel lezen.
Alle reacties Link kopieren
Wij waren vroeger ook lid van de bieb. Ik zat er zowat iedere week.

Met de Kinderboekenweek mochten we een boek uitzoeken en kregen we het pakket van school.

Ik heb alle kinderboeken hier in de kast staan. Samen met mijn verzameling van Feist en de Grishams van vriend. De boekjes van dochter, 1,5 jaar, liggen in de box.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven