Jongste comazuiper van Nederland is pas 10 jaar oud

27-11-2011 13:13 41 berichten
Comazuipen neemt in ons land schrikbarende vormen aan. Afgelopen week werd een 10-jarig kind opgenomen in het ziekenhuis na een alcoholvergiftiging. Tot dan was de jongste geregistreerde tiener 12 jaar. Naar nu blijkt zijn het in 75 procent van de gevallen de ouders die hun comazuipende pubers het eerste glas alcohol geven. Dat maakte de oprichter van de alcoholpoli en kinderarts Nico van der Lely bekend bij de verschijning van het boek 'Onze kinderen en alcohol'.



In het buitenland zijn nog jongere kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen. Volgens Van der Lely is in Duitsland ooit een kind van 7 in het ziekenhuis beland en in Groot-Brittannië een van 8.





Uit het Parool.

http://www.parool.nl/paro ... -is-pas-10-jaar-oud.dhtml
quote:gizz schreef op 27 november 2011 @ 14:08:

[...]





Als zoals gesteld in de OP 75% van de comazuipers door pa en ma van de eerste alcohol werd voorzien, dan lijkt me jouw ervaring eerder uitzondering dan regel. Blijkbaar is het door ouders voorzien van drank toch iets wat meespeelt. Wellicht dat men in huis losser is met alcohol? Zelf veel drinkt en daardoor niet doorheeft dat het kind ook wat slokjes meeneemt? Het heeft denk ik vooral te maken met verandering in hoe wij als ouders omgaan met onze kinderen. Op jonge leeftijd alcohol drinken, vele uren van huis zijn zonder te weet hoe of wat kind aan doen is, etc.



Wat betreft de leeftijd voor aankopen, ik denk dat veel kinderen het gewoon thuis uit de kast meejatten, want de winkels waar ik kom, wordt er altijd bij jhongeren om ID gevraagd. Winkels die dat niet doen krijgen flinke boetes. (das dan wel weer een voordeel van zelf niet drinken, er is bij ons nooit wat in huis)



Ja, dat wilde ik dus ook zeggen. Dat bedoel ik.

Daar zouden ze wel eens onderzoek naar mogen doen.

Lijkt me erg interessant om die cijfers en eventuele conclusies en aannames daarover te lezen.



Bij de groep 40 - 50 en ouder begint alcoholgebruik ook een probleem te worden. Dat zijn de (groot)ouders. Daarvan was een tijd geleden een documentaire op TV. Weet niet meer precies wat en wanneer dat was. In hoeverre zijn daar verbanden? Lijkt me heel interessant om dat te gaan onderzoeken, maar ik zit zelf niet in die branche.
Wie heeft er wel niet vroeger vruchtenbowl gehad?

Of een slokje glüwijn met de feestdagen?
Alle reacties Link kopieren
In de VS waar in veel staten de leeftijdgrens 21 is zijn er

voorstanders om deze te verlagen naar 18

Er zijn hele goed argumenten om dit niet te doen.

Let wel, in Nederland is 16 de grens.



(Dit is een vertaling van een Engelstalig artikel)



Enkele van de redenen voor het feit dat de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholconsumptie op 21 omvatten:



•Teen rijden onder invloed is een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen en jongeren, en gemakkelijker toegang tot alcohol zou het aantal sterfgevallen tiener te verhogen. Er wordt geschat dat het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie tot en met 21 heeft duizenden levens, niet alleen van de tieners gered, maar van de andere bestuurders op de weg die misschien het slachtoffer zijn geworden van de dronken tiener chauffeurs.



•Studies hebben aangetoond dat de hersenen blijft ontwikkelen tot in de vroege jaren '20, en het drinken van alcohol voor de hersenen volledig ontwikkeld is veroorzaakt schade aan de zich ontwikkelende hersenen, met name de delen van de hersenen in verband met het geheugen en leren.



•Mensen die vroeg beginnen drinken hebben meer kans op te veel drinken of alcoholisme te ontwikkelen.



•Tieners die drinken zijn ook meer kans om drugs en tabak te gebruiken.



•Teen drinken is gekoppeld aan tiener zelfmoord.



•Tieners die drinken hebben meer kans op seksueel actief te zijn of in risicovol seksueel gedrag gaan



•Als 18 jaar oud rechtspersoonlijkheid hebben toegang tot alcohol is de kans groter dat de jongere tieners in staat zal zijn om alcohol te krijgen ook.



•Op 18 jonge mensen beginnen vele andere veranderingen in het leven, zoals het starten van hogeschool of een full-time baan, het aangaan van een serieuze relatie, en bewegen op hun eigen land. Het toevoegen van het drinken van alcohol aan deze lijst kunnen interfereren met succes op deze andere gebieden.



•Daarom is dit juridische voor 18-jarigen om te drinken zou niet per se het gemakkelijker maken om hun gebruik van alcohol controleren, omdat ze nog steeds kans om te drinken met vrienden, of om te leven weg van huis.



•Europese landen met een lagere minimumleeftijd hebben meer gevallen van aan alcohol gerelateerde ziekten.



•De minimale wettelijke drinken leeftijd zou beter werken als staten afgedwongen het beter



Mensen aan beide zijden van de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholconsumptie argument eens dat tieners drinken kan ernstige gevolgen hebben en dat er meer moet worden gedaan om tieners te onderwijzen over de gevaren van alcoholmisbruik.



Bron
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Omdat Hollebollegijs zelf niet kan google-en



Hier een voorbeeldje voor je:



23-01-2006 Alcoholverbod jongeren in Scandinavië en VS matig succes



Bron: Nederlands Dagblad.nl

datum: 23 januari 2005





DEN HAAG - Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst wil een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Geen drankje meer in de kroeg of een kratje bier kopen bij de slijter. In Scandinavië en de Verenigde Staten gelden al langer strenge maatregelen tegen alcoholgebruik door jongeren. Maar met matig succes.



Met een hoge leeftijdsgrens, straffe prijspolitiek en een staatsmonopolie voor wijn en sterke drank, proberen de Scandinavische landen alcoholmisbruik tegen te gaan. Met beperkt succes. Een biertje op je achttiende moet kunnen, maar iets sterkers krijg je in Noorwegen niet mee voor je twintig bent. Op IJsland moet je zelfs twintig zijn om bier of wijn te mogen bestellen.



Deze twee landen verkopen meteen ook de duurste alcohol van Europa. Een liter sterke drank kost de IJslanders 37 euro en de Noren zelfs 52 euro. Die borrel moeten ze, net als wijn en bier met een hoger alcoholpercentage dan 2,5, in een staatswinkel halen.



Ook de reclamewetgeving is streng. Alcoholreclame op tv of in de bioscoop, advertenties in bladen, uithangborden: het is allemaal niet toegestaan. ,,De Scandinavische alcoholpolitiek is goed voor de gezondheid'', concludeert het Noorse bureau voor alcohol en drugsonderzoek tevreden.



Op het eerste gezicht lijkt het te kloppen: volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drinken Zweden, Noren en IJslanders gemeten in pure alcohol beduidend minder dan bijvoorbeeld de Fransen en Oost-Europeanen. Toch slaan verschillende ministeries alarm: jongeren drinken vaker en meer. De Scandinaviërs tot twintig jaar drinken zelfs bijna twee keer zo veel als tien jaar geleden. ,,Met de intrede van breezers en cider zijn het vooral meisjes die vaker dronken worden'', staat in een Noors rapport over de alcoholproblematiek. Zeventienjarigen komen het café misschien niet in, maar er is altijd wel een manier te vinden om de dorst te lessen.



De hoge prijzen lijken wel een effectief wapen tegen drankmisbruik. Toen Finland twee jaar geleden de accijns verlaagde, steeg de alcoholverkoop meteen met tien procent. Aan de andere kant jaagt de dure drank mensen naar het buitenland. De Denen slaan in Duitsland in en de Finnen doen boodschappen in de Baltische Staten. Noorse en Zweedse jongeren zijn ondertussen graag geziene gasten op 'zuipcruises' naar Denemarken.



Mondwater



Tien jaar geleden was Carter Loar tegen wil en dank even een bekende Amerikaan. De 17-jarige scholier uit Loudon County in Virginia haalde het nieuws nadat hij geschorst werd door Park View High School omdat hij zijn mond met een fris mondwatertje had gespoeld, vlak voor een afspraakje. Het mondwatertje bevatte alcohol, en dat was in strijd met het 'zero tolerance'-beleid van zijn school tegen alcoholgebruik. De jongen moest als onderdeel van zijn straf ook nog een driedaagse cursus tegen alcoholmisbruik volgen.



Een ook volgens veel Amerikanen bizarre straf, maar het tekent de manier waarop in de VS tegen alcoholgebruik door jongeren wordt aangekeken. En jongeren betekent: onder de 21 jaar. Amerika is het enige land waar de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol op 21 jaar ligt. Elke jonge Europese toerist in de VS ondervindt het al snel na aankomst: in geen café krijgt hij of zij een biertje of iets sterkers, als hij al wordt toegelaten. Een cafébaas die toch aan jongeren schenkt kan zijn vergunning kwijtraken. En jong uitziende dertigers moeten in supermarkten soms aantonen dat zij écht ouder dan 21 zijn, als ze een 'sixpack' willen kopen.



Het betekent overigens niet dat het drinken van een wijntje of biertje overal helemaal verboden is. In zeven staten mag een jongere helemaal niets drinken, in veel andere staten zijn er uitzonderingen, zoals 'thuis, mits onder begeleiding van een ouder'. Maar 'publiek' drinken is taboe.



De federale regering en die van veel staten willen het liefst een 'zero-tolerance'-beleid. Geen druppel alcohol voor minderjarigen, hoe of waar dan ook. Is dat omdat Amerikaanse jongeren zo ontzettend zuipen? Nee, zij drinken echt niet meer dan hun leeftijdsgenoten in 'vrijere' landen. En helpt het? Volgens de statistieken neemt het aantal jongeren dat drinkt elk jaar iets af, maar slechts met tienden van procenten achter de komma.



Een probleem in de VS is wél binge-drinking, waarbij vooral in de weekeinden in korte tijd enorme hoeveelheden alcohol naar binnen worden geslagen. En de meeste jongeren hebben al vroeg een auto, waardoor een ongeluk onder invloed gauw is gebeurd. Waarna weer wordt gepleit voor nog strengere maatregelen.



Wetenschappers pleiten overigens al geruime tijd voor een wat soepeler houding, omdat je jongeren beter kunt léren op een verantwoorde manier met drank om te gaan, dan het ronduit te verbieden.



Bron: Nederlands Dagblad.nl - 23 januari 2005



Nieuws voor januari 2006
Ah know`t, tha shunt
quote:KahlanAmnell schreef op 27 november 2011 @ 13:28:

Verbieden heeft helemaal geen zin. Kijk naar landen die het verbieden tot een bepaalde leeftijd. Daar zijn de grootste coma zuipers te vinden.



Goede voorlichting is veel beter.



Ik weet niet of het instellen van een leeftijdsgrens tot comazuipen leidt, maar het instellen van beperkte openingstijden van pubs in Engeland heeft dat in ieder geval wel. Daar is men grotere hoeveelheden in korte tijd gaan drinken, omdat men wist dat de pub maar kort open was.



In die zin zijn restricties vaak contraproductief, net als de Drooglegging in de VS heeft aangetoond, waarbij men toen ook meer is gaan drinken ipv minder.
Alle reacties Link kopieren
quote:KahlanAmnell schreef op 27 november 2011 @ 14:23:

Omdat Hollebollegijs zelf niet kan google-en



Hier een voorbeeldje voor je:







Jij komt met een stelling dus is het normal dat je dat onderbouwd.

Maar ik vroeg niet een 5 jaar oud artikel dat aantoont dat ook in

landen met een strenge regelgeving coma zuipen voorkomt.



Jij stelt dat daar de "grootste comazuipers vandaan komen"

(post 27-11-2011, 13:28)



Dan lijkt het me logisch dit te onderbouwen met cijfers,

Hoe vaak komt het voor in de VS of bijvoorbeeld Zweden en hoe vaak meer dan in Nederland?



Als je iets stelt is het prettig als dat voorzien is van cijfers.



Nu is het slechts een veronderstelling.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
@ HBG: discussieren is meer dan bronnen tonen, het is ook meningen en ervaringen uitwisselen. Soms hoor je bijv. iets op TV of lees je ergens iets, maar weet je niet meer waar dat was. Nu sla je de discussie een beetje dood vind ik.
Was net aan het typen over een vriendin waarvan beide ouders alcoholist waren. Zij heeft om die reden nooit een druppel alcohol aangeraakt.



Dit forum vind ik algemeen niet prettig, omdat er vaak vervelende mensen op zitten die alleen maar afkappen. Dat is me tegen gaan staan.

Ik doe zelf nooit beweringen, maar de films die ik bedoel zijn uit de 70'er jaren en heel herkenbaar. Jongeren gaan drinken om erbij te horen en zo. Heb wel ooit een werkstuk over verslaving gemaakt en er toen veel over gelezen. Ook films gekeken van waar gebeurde schrijnende gevallen en zo.

Er zat ook een boek bij van Ivan Wolffers, maar dat is denk ik verouderd. Maar een van de conclusies was dat het middel minder belangrijk was dan de verslaving. Ze spoten, snoven en gebruikten echt van alles om de kick te krijgen. Verbieden helpt dus niet.

Het had meer met persoonlijkheid te maken en goed voor jezelf zorgen. Dus vrij vertaald: eigen verantwoordelijkheid nemen.

Mijn eigen mening/ vraag is dus: vanaf welke leeftijd kan een persoon eigen verantwoordelijkheid nemen? Hoeveel toezicht en wie moet dat dan doen?



Verder wens ik iedereen een prettig weekeinde! (Ik stop met form gebruiken.)
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 27 november 2011 @ 14:32:

@ HBG: discussieren is meer dan bronnen tonen, het is ook meningen en ervaringen uitwisselen. Soms hoor je bijv. iets op TV of lees je ergens iets, maar weet je niet meer waar dat was. Nu sla je de discussie een beetje dood vind ik.



Waarom? Je kan niet discussieren op veronderstelling.

Afgelopen vrijdag was er op Radio 1 een programma waar

deskundigen zich uitspraken voor een verhoging naar 18

en liefst 21.



Dat zal ik niet gauw aanhalen omdat ik het exacte verhaal

niet meer weet, luisterde met een half oor in de file.



Als je iets stelt kan je het ook onderbouwen is mijn mening.

Buiten dat is naar alchohol en jongeren veel onderzoek gedaan.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
quote:Pumps_italiaans schreef op 27 november 2011 @ 14:35:



Dit forum vind ik algemeen niet prettig, omdat er vaak vervelende mensen op zitten die alleen maar afkappen. Dat is me tegen gaan staan.

(...)

Verder wens ik iedereen een prettig weekeinde! (Ik stop met form gebruiken.)Wat jammer, want ik las je graag .
Alle reacties Link kopieren
http://www.radio1.nl/cont ... eftijdsgrens-naar-18-jaar



Een programma van 20 minuten met deskundigen

die uitleggen waarom de leeftijdsgrens naar 18 of

nog liever 21 een goed voorstel is van de Christenunie.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Voor de tabelzoekers over alcohol gebruik onder jongere in andere landen.

Er staan pdf bestanden in met feiten en cijfers.



http://alcoholonderde16nogevenniet.nl/stiva_ontopic



2010

Het Nederlandse alcoholbeleid is sowieso effectief; Nederlandse jongeren drinken minder veel, minder vaak en minder vroeg dan tien jaar geleden. Zo is het aantal jongeren van 12 t/m 16 jaar dat ooit alcohol heeft gedronken gedaald van 83,5% in 2003 tot 65,7% in 2009. Het aantal zware drinkers in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar is gedaald van 18,5% in 2001 tot 13,2% in 2009.



Nederlandse jongeren drinken dus niet meer, maar drinken minder. Daarom vechten ze ook minder.
Alle reacties Link kopieren
quote:redband schreef op 27 november 2011 @ 15:11:

Voor de tabelzoekers over alcohol gebruik onder jongere in andere landen.

Er staan pdf bestanden in met feiten en cijfers.



http://alcoholonderde16nogevenniet.nl/stiva_ontopic



2010

Het Nederlandse alcoholbeleid is sowieso effectief; Nederlandse jongeren drinken minder veel, minder vaak en minder vroeg dan tien jaar geleden. Zo is het aantal jongeren van 12 t/m 16 jaar dat ooit alcohol heeft gedronken gedaald van 83,5% in 2003 tot 65,7% in 2009. Het aantal zware drinkers in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar is gedaald van 18,5% in 2001 tot 13,2% in 2009.



Nederlandse jongeren drinken dus niet meer, maar drinken minder. Daarom vechten ze ook minder.



Het is ook veel strenger geworden, uitgaansgelegenheden

controleren in de stad waar ik woon actief op leeftijd.



Dat heeft ook te maken met de supermarkten, de laatste

jaren zie ik regelmatig dat er naar een ID gevraagd word

bij de kassa en jongeren zijn zich beter bewust van hun

gezondheid, ze roken ook minder.







Net uitgekomen en geschreven door de oprichter van de alchoholpoli.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Goh en dan vond ik het vreemd dat mijn dochter van 10 vorige maand bij de schoolarts een educatieve plaat van 2 hersenscans onder haar neus kreeg - een van een jongere die veel dronk en een met overduidelijk meer verstand. Ze kreeg ook een voorlichtingsbrochure over drank mee. Vonden we beiden lachwekkend vroeg, maar we zijn dus blijkbaar een beetje wereldvreemd.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat de gevaren van alcoholmisbruik op jonge leeftijd onderschat wordt. Een verbod heeft geen zin. Het enige wat je kunt doen is voorlichting geven en jongeren op een keiharde manier confronteren met wat alcohol kan aanrichten.
Alle reacties Link kopieren
quote:evelynsalt schreef op 27 november 2011 @ 15:26:

Ik denk dat de gevaren van alcoholmisbruik op jonge leeftijd onderschat wordt. Een verbod heeft geen zin. Het enige wat je kunt doen is voorlichting geven en jongeren op een keiharde manier confronteren met wat alcohol kan aanrichten.



Of zorgen dat ze vinden dat alcohol echt iets is voor losers en idioten.

Dat schijnt nog het beste te werken las ik ergens. Weet niet of het zo is, maar het klinkt wel als iets waar tieners gevoelig voor zijn. Die willen altijd bij de coolste en populairste groep horen en vooral niet bij de losers en idioten.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven