Actueel
alle pijlers
Keti Koti officiële dag?
donderdag 1 juli 2021 om 15:36
Vandaag is het Keti Koti, de dag dat het afschaffen van de slavernij in Suriname herdacht wordt.
Van verschillende kanten wordt er bij de regering aangedrongen om van Keti Koti een officiële dag te maken.
Op deze dag zou het afschaffen van de slavernij jaarlijks herdacht moeten gaan worden. En iedereen zou vrij moeten zijn.
Ook mijn gemeente heeft aangegeven bij het kabinet dat ze dit willen, blijkbaar mede namens mij.
Je krijgt in de media de indruk dat op een of andere manier de meerderheid van de bevolking dit zou willen.
Maar persoonlijk twijfel ik daar een beetje aan.
Wat vinden jullie?
Van verschillende kanten wordt er bij de regering aangedrongen om van Keti Koti een officiële dag te maken.
Op deze dag zou het afschaffen van de slavernij jaarlijks herdacht moeten gaan worden. En iedereen zou vrij moeten zijn.
Ook mijn gemeente heeft aangegeven bij het kabinet dat ze dit willen, blijkbaar mede namens mij.
Je krijgt in de media de indruk dat op een of andere manier de meerderheid van de bevolking dit zou willen.
Maar persoonlijk twijfel ik daar een beetje aan.
Wat vinden jullie?
donderdag 1 juli 2021 om 16:45
Vind ik ook, er is toch les over op school? Dan wordt toch erkent dat het bestaan heeft?Herfstblaadje schreef: ↑01-07-2021 16:38Nou daar ben ik het echt niet mee eens, er is juist wel veel aandacht voor het slavernijverleden op scholen e.d. Ieder weldenkend mens weet wel van het slavernijverleden en wat voor verschrikkelijks dat is. Erkenning daarvan is er ook meer dan genoeg, er is niemand die het slavernijverleden ontkent of wat dan ook.
donderdag 1 juli 2021 om 16:46
Er zijn helemaal geen nationale vrije dagen...redbulletje schreef: ↑01-07-2021 16:29Het is nooit een nationale vrije dag geweest. Alleen voor ambtenaren en scholieren.
Of je vrij bent op een bepaalde dag wordt door de cao waar je onder valt bepaald.
donderdag 1 juli 2021 om 16:46
Ze zouden een punt hebben als ze tegen slavernij anno nu zouden opstaan. Het is nogal selectief om geld te willen scoren voor iets wat verre voorouders is aangedaan. Sta dan op tegen wat arbeidsmigranten hier ondergaan in het heden of boycot sportevenementen in landen die daar slavernij voor hebben gebruikt.
donderdag 1 juli 2021 om 16:47
In deze redenering kunnen we alle christelijke feestdagen ook wel afschaffen. Dat is nota bene al meer dan 2000 jaar geleden.Herfstblaadje schreef: ↑01-07-2021 16:02Ik ben er op tegen. Het is al meer dan 150 jaar geleden en ik vind het raar om er nu opeens een officiële dag van te maken, dat lijkt me totaal niet nodig. Uiteraard is het wel belangrijk dat er veel aandacht is op scholen over de slavernij. Ik denk dat de meeste mensen in Nederland echt wel weten over het slavernijverleden en dat iets verschrikkelijks vinden.
En er is nu (hopelijk) wat meer aandacht op scholen, maar in mijn tijd niet. Ik ben 40 en heb eindexamen VWO geschiedenis en maatschappijleer gedaan. In de Amerikaanse geschiedenis werd er wel ingegaan op slavernij, maar vanuit de Nederlandse geschiedenis was dat toendertijd maar een klein paragraafje in een bijna jubelend stuk over onze zeevaarders.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 16:48
Ja, maar voor de 2e Wereld Oorlog is al decennia lang een nationale feestdag waar je géén vrij voor krijgt. Daarom vind ik het logischer die als eerst in te voeren als nationale vrije dag. Helemaal omdat het beVRIJdingsdag is, de dag van het vieren van de vrijheid. Zolang dit geen vrije dag is snap ik niet waarom we Keti Koti wel een vrije dag zouden moeten maken.
donderdag 1 juli 2021 om 16:48
Wie zegt dat ze dat niet doen? Wat is jouw bijdrage daar trouwens aan?redbulletje schreef: ↑01-07-2021 16:46Ze zouden een punt hebben als ze tegen slavernij anno nu zouden opstaan. Het is nogal selectief om geld te willen scoren voor iets wat verre voorouders is aangedaan. Sta dan op tegen wat arbeidsmigranten hier ondergaan in het heden of boycot sportevenementen in landen die daar slavernij voor hebben gebruikt.
donderdag 1 juli 2021 om 16:49
en zelfs daar gaat het aan bijdragen, door minstens 1x per jaar volop aandacht voo slavernij, werken we ook aan een wereld tegen moderne slavernijredbulletje schreef: ↑01-07-2021 16:46Ze zouden een punt hebben als ze tegen slavernij anno nu zouden opstaan. Het is nogal selectief om geld te willen scoren voor iets wat verre voorouders is aangedaan. Sta dan op tegen wat arbeidsmigranten hier ondergaan in het heden of boycot sportevenementen in landen die daar slavernij voor hebben gebruikt.
donderdag 1 juli 2021 om 16:51
Herfstblaadje schreef: ↑01-07-2021 16:38Nou daar ben ik het echt niet mee eens, er is juist wel veel aandacht voor het slavernijverleden op scholen e.d. Ieder weldenkend mens weet wel van het slavernijverleden en wat voor verschrikkelijks dat is. Erkenning daarvan is er ook meer dan genoeg, er is niemand die het slavernijverleden ontkent of wat dan ook.
Welke erkenning dan? De burgemeester van Amsterdam is de eerste in 158 jaar die haar excuses aanbiedt voor de rol van de gemeente hierin... Toen de slavernij werd afgeschaft, werden de slaafeigenaren met 300 gulden per slaaf gecompenseerd en moesten de slaven nog 10 jaar doorwerken op de Surinaamse plantages... Hier is allemaal bijzonder weinig door de Nederlandse overheid bij stilgestaan. Keti Koti is altijd 'van Surinamers' geweest. Alsof het alleen hun verleden is.
En nu zeggen allerlei mensen: niet zeuren, was lang geleden. Waarbij ze dus ook nog eens voorbij gaan aan het racisme van nu, dat nou juist zijn wortels heeft in de tijd van de slavernij.
avena wijzigde dit bericht op 01-07-2021 16:54
0.24% gewijzigd
The impossible just takes a little longer.
donderdag 1 juli 2021 om 16:51
Nee nu ben je aan het draaien. Eerst zeg je dat er geen nationale feestdag hoeft te komen want het wordt onderwezenen daarmee erkent dus klaar mee en de kous is af. Dat is met de Tweede Wereldoorlog ook zo.Ugli schreef: ↑01-07-2021 16:48Ja, maar voor de 2e Wereld Oorlog is al decennia lang een nationale feestdag waar je géén vrij voor krijgt. Daarom vind ik het logischer die als eerst in te voeren als nationale vrije dag. Helemaal omdat het beVRIJdingsdag is, de dag van het vieren van de vrijheid. Zolang dit geen vrije dag is snap ik niet waarom we Keti Koti wel een vrije dag zouden moeten maken.
Overigens is Keti Koti ook een bevrijdingsdag. Misschien moet je het eems op zo'n manier bekijken. Alleen waren "wij" toen niet de onderdrukten maar onderdrukten "wij". Voor veel mensen was het op zeker eenn bevrijdingsdag.
Overigens kunnen de voorstanders van Keti Koti er niks aan doen dat 5 mei geen officiële vrije dag is. Waarom blijf je daarzo op hameren? Waarom eerst dit en dan dat?
meisje22 wijzigde dit bericht op 01-07-2021 16:52
6.39% gewijzigd
donderdag 1 juli 2021 om 16:52
Een dodenherdenking en bevrijdingsdag vind ik onzinnig. De tweede wereldoorlog en de holocaust komen op school aan bod, dat is voldoende.pearle schreef: ↑01-07-2021 16:14Daar ben ik het roerend mee eens. In Marokko, of welk land dan ook, nemen ze ook niet klakkeloos onze feestdagen over
Een KetiKoti dag vind ik onzinnig, net zoals ik het belachelijk vind dat Cannibale of hoe dat ding ook heet, uit de Efteling moet.
Slavernij komt op school aan bod, dat is voldoende
Oh, en het suikerfeest is geen Marokkaans feest. Het is een religieuze feestdag voor een hoop Nederlanders. Net als kerst en pasen een religieuze feestdag is voor een hoop andere Nederlanders.
Ik ben voor een flink aantal nationale feest- en herdenkingsdagen. Gewoon als datum, met eventueel activiteiten. Dat zijn dus niet per se vrije dagen. Welke vrije dagen een werknemer heeft, mag die werknemer met zijn werkgever afspreken. En daarbij liefst zo veel mogelijk keuzevrijheid. Dan mag jij de kerst en bevrijdingsdag, en ik het suikerfeest en keti koti.
donderdag 1 juli 2021 om 16:52
Er bestaan geen nationale vrije dagen in de hedendaagse 24-uurs economie. Zorg, handhaving, calamiteiten, horeca en retail draaien vaak gewoon door.Ugli schreef: ↑01-07-2021 16:48Ja, maar voor de 2e Wereld Oorlog is al decennia lang een nationale feestdag waar je géén vrij voor krijgt. Daarom vind ik het logischer die als eerst in te voeren als nationale vrije dag. Helemaal omdat het beVRIJdingsdag is, de dag van het vieren van de vrijheid. Zolang dit geen vrije dag is snap ik niet waarom we Keti Koti wel een vrije dag zouden moeten maken.
Wat mij betreft mag deze nationale herdenkingsdag zeker toegevoegd worden aan het rijtje officiële dagen. Hoe en of dat een ‘vrije’ dag is, moeten werkgevers- en werknemersorganisaties uitvechten.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 16:53
Mijn zoon heeft Keti Koti dit jaar gehad bij geschiedenis. Groep 5-6 basisschool. Vlak daarna was het een vraag bij 1 tegen 50. Voor die tijd had ik er ook nog nooit van gehoord.
Ik vind op zich het idee van kiezen wel een goede, alleen zit je dan met scholen. Want dan is er een deel van de klas niet aanwezig op bevrijdingsdag (al valt die wel vaak in de meivakantie). Een deel is niet aanwezig op Keti Koti en een deel niet aanwezig met suikerfeest.
donderdag 1 juli 2021 om 16:54
Helemaal mee eensChienandalou schreef: ↑01-07-2021 16:52Er bestaan geen nationale vrije dagen in de hedendaagse 24-uurs economie. Zorg, handhaving, calamiteiten, horeca en retail draaien vaak gewoon door.
Wat mij betreft mag deze nationale herdenkingsdag zeker toegevoegd worden aan het rijtje officiële dagen. Hoe en of dat een ‘vrije’ dag is, moeten werkgevers- en werknemersorganisaties uitvechten.
donderdag 1 juli 2021 om 16:58
Oh maar dat hoeft ook niet, waarom zou je?
Maar mij doet het goed dat er langzaam maar zeker een bepaalde bewustwording groeit.
Femke heeft vandaag officieel excuses gemaakt, en dat zijn toch tekenen van erkenning. Net als die gouden koets, daar staan afbeeldingen op die gerelateerd zijn aan ONS koloniale verleden, en dat kan echt niet meer in deze tijd, want de slavernij heeft hele diepe wonden achtergelaten .
Ik ben bijv een nakomeling van een tot slaaf gemaakte, en ik wil mijn kinderen vertellen waar ze vandaan komen, en met dank aan My Heritage ben ik erachter gekomen dat mijn roots in Engeland en Nigeria liggen, en hoe zal dat nou zo komen??? Maar meer weten we niet. En excuses dat ik je lastigval met gezever wat ruim 400 jaar heeft geduurd, maar het zou je sieren als jij je geschiedenis zou leren kennen.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
donderdag 1 juli 2021 om 16:58
Dat is appels met peren vergelijken. Maar om eerlijk te zijn snap ik niet waarom we nog zoveel van die officiële christelijke feestdagen hebben, dat mogen ze van mij ook wel afschaffen hoor. Dan bedoel ik weer niet kerst bijvoorbeeld, dat wordt uitgebreid gevierd (wat ook steeds meer los staat van het geloof).Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 16:47In deze redenering kunnen we alle christelijke feestdagen ook wel afschaffen. Dat is nota bene al meer dan 2000 jaar geleden.
En er is nu (hopelijk) wat meer aandacht op scholen, maar in mijn tijd niet. Ik ben 40 en heb eindexamen VWO geschiedenis en maatschappijleer gedaan. In de Amerikaanse geschiedenis werd er wel ingegaan op slavernij, maar vanuit de Nederlandse geschiedenis was dat toendertijd maar een klein paragraafje in een bijna jubelend stuk over onze zeevaarders.
Ik ben wat jonger en bij mij is er gelukkig wel genoeg aandacht voor geweest op school, al op de basisschool. Ik vind dat ook wel heel belangrijk dat daar genoeg aandacht voor is op scholen, net als over de 2e Wereldoorlog bijvoorbeeld.
donderdag 1 juli 2021 om 17:00
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag die we al decennia (sinds het einde van de 2e Wereld Oorlog neem ik aan?) vieren die eens in de 5 jaar een vrije dag is. Keti koti is een onbekende dag die we niet vieren van een event van al 150 jaar geleden. Er zit een wezelijk verschil tussen het invoeren van een vrije dag voor een bestaande feestdag die we al 60+ jaar vieren en het invoeren van een vrije dag voor een volledig nieuwe feestdag van iets wat 150 jaar geleden gebeurd is in mijn ogen. Ik voel me in elk geval niet aangesproken als je het hebt over "wij onderdrukten", ik leefde 150 jaar geleden niet. Ik vind het heel vervelend dat de mensen die toen leefden andere mensen hebben onderdrukt en daar moet ook echt aandacht voor zijn en misschien "slavernijafschaffingsdag", maar waarom het een vrije dag zou moeten worden snap ik niet zo.meisje22 schreef: ↑01-07-2021 16:51Nee nu ben je aan het draaien. Eerst zeg je dat er geen nationale feestdag hoeft te komen want het wordt onderwezenen daarmee erkent dus klaar mee en de kous is af. Dat is met de Tweede Wereldoorlog ook zo.
Overigens is Keti Koti ook een bevrijdingsdag. Misschien moet je het eems op zo'n manier bekijken. Alleen waren "wij" toen niet de onderdrukten maar onderdrukten "wij". Voor veel mensen was het op zeker eenn bevrijdingsdag.
Overigens kunnen de voorstanders van Keti Koti er niks aan doen dat 5 mei geen officiële vrije dag is. Waarom blijf je daarzo op hameren? Waarom eerst dit en dan dat?
Ik zeg niet dat ik persé een vrije dag voor bevrijdingsdag wil, ik zeg alleen dat ik deze keuze logischer vind dan het invoeren van een vrije dag voor Keti Koti.
donderdag 1 juli 2021 om 17:03
Of stop met het kopen van producten gemaakt met slavernij, wat zowat iedere persoon in Nederland doetredbulletje schreef: ↑01-07-2021 16:46Ze zouden een punt hebben als ze tegen slavernij anno nu zouden opstaan. Het is nogal selectief om geld te willen scoren voor iets wat verre voorouders is aangedaan. Sta dan op tegen wat arbeidsmigranten hier ondergaan in het heden of boycot sportevenementen in landen die daar slavernij voor hebben gebruikt.
donderdag 1 juli 2021 om 17:06
Waarom is dat appels met peren vergelijken? Het ging toch om hoe lamg geleden iets was in jouw redenering?Herfstblaadje schreef: ↑01-07-2021 16:58Dat is appels met peren vergelijken. Maar om eerlijk te zijn snap ik niet waarom we nog zoveel van die officiële christelijke feestdagen hebben, dat mogen ze van mij ook wel afschaffen hoor. Dan bedoel ik weer niet kerst bijvoorbeeld, dat wordt uitgebreid gevierd (wat ook steeds meer los staat van het geloof).
Ik ben wat jonger en bij mij is er gelukkig wel genoeg aandacht voor geweest op school, al op de basisschool. Ik vind dat ook wel heel belangrijk dat daar genoeg aandacht voor is op scholen, net als over de 2e Wereldoorlog bijvoorbeeld.
Daarnaast stelde je dat de meeste mensen echt wel weten over het slavernijverleden en dat dat echt erg is. Ik denk wel dat de meeste mensen het erg vinden, maar velen van mijn leeftijd en ouder hebben hier op school maar weinig onderwijs over gekregen.
Zo’n officiële dag draagt juist bij aan bewustwording, erkenning en kan mensen laten stilstaan bij huidige vormen van slavernij.
Voor mij lijkt dat meer waarde te hebben dan 2e paasdag bijvoorbeeld. Maar het mag ook best en/en zijn.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 17:08
Hier ben ik het mee eens. Ik vind de moderne slavernij waar we nu mee te maken hebben belangrijker dan iets van 150 jaar geleden. Aan de huidige slavernij kan nog wat gedaan worden.redbulletje schreef: ↑01-07-2021 16:46Ze zouden een punt hebben als ze tegen slavernij anno nu zouden opstaan. Het is nogal selectief om geld te willen scoren voor iets wat verre voorouders is aangedaan. Sta dan op tegen wat arbeidsmigranten hier ondergaan in het heden of boycot sportevenementen in landen die daar slavernij voor hebben gebruikt.
donderdag 1 juli 2021 om 17:10
Ja, en laat nou eens duidelijk gemaakt worden welke kleding onder mensonterende werkomstandigheden gemaakt wordt.Herfstblaadje schreef: ↑01-07-2021 17:08Hier ben ik het mee eens. Ik vind de moderne slavernij waar we nu mee te maken hebben belangrijker dan iets van 150 jaar geleden. Aan de huidige slavernij kan nog wat gedaan worden.
Dus dan heb ik het niet eens direct over kinderarbeid, maar wel over uitbuiting.
donderdag 1 juli 2021 om 17:10
Met pasen vier je dat de lente eindelijk weer begint. Dat blijft voor mij jaarlijks z'n waarde behouden, een mijlpaal waar ik reikhalzend naar uit kijk. Ik ben dan ook meer voor de oorspronkelijke betekenis van de feestdagen die met de natuur, de oogst, midwinter/zomer te maken hebben dan de christelijke.Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 17:06Waarom is dat appels met peren vergelijken? Het ging toch om hoe lamg geleden iets was in jouw redenering?
Daarnaast stelde je dat de meeste mensen echt wel weten over het slavernijverleden en dat dat echt erg is. Ik denk wel dat de meeste mensen het erg vinden, maar velen van mijn leeftijd en ouder hebben hier op school maar weinig onderwijs over gekregen.
Zo’n officiële dag draagt juist bij aan bewustwording, erkenning en kan mensen laten stilstaan bij huidige vormen van slavernij.
Voor mij lijkt dat meer waarde te hebben dan 2e paasdag bijvoorbeeld. Maar het mag ook best en/en zijn.
donderdag 1 juli 2021 om 17:12
Je leefde 80 jaar geleden ook niet en toch blijf je maar hijgerig je vergelijking maken. Lijkt wel alsof je het gevoel dat je iets te kort komt.Ugli schreef: ↑01-07-2021 17:00Bevrijdingsdag is een nationale feestdag die we al decennia (sinds het einde van de 2e Wereld Oorlog neem ik aan?) vieren die eens in de 5 jaar een vrije dag is. Keti koti is een onbekende dag die we niet vieren van een event van al 150 jaar geleden. Er zit een wezelijk verschil tussen het invoeren van een vrije dag voor een bestaande feestdag die we al 60+ jaar vieren en het invoeren van een vrije dag voor een volledig nieuwe feestdag van iets wat 150 jaar geleden gebeurd is in mijn ogen. Ik voel me in elk geval niet aangesproken als je het hebt over "wij onderdrukten", ik leefde 150 jaar geleden niet. Ik vind het heel vervelend dat de mensen die toen leefden andere mensen hebben onderdrukt en daar moet ook echt aandacht voor zijn en misschien "slavernijafschaffingsdag", maar waarom het een vrije dag zou moeten worden snap ik niet zo.
Ik zeg niet dat ik persé een vrije dag voor bevrijdingsdag wil, ik zeg alleen dat ik deze keuze logischer vind dan het invoeren van een vrije dag voor Keti Koti.
Ga lekker ergens anders op de baricaden voor 5 mei een vrije dag. Ik vind het ook belachelijk dat het maar 1x in de 5 jaar is, maar ik vind het ook belachelijk dat de afschaffing van de slavernij niet gevierd wordt. De afschaffing van het onderdrukken van mensen vanwege huidskleur zou keihard gevierd moeten worden.
meisje22 wijzigde dit bericht op 01-07-2021 17:14
0.03% gewijzigd