Komen er donkere tijden aan?

11-01-2025 19:55 751 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hebben jullie ook het idee dat er deze jaren geschiedenis wordt geschreven? Dat de tijd van democratie, voorspoed, gelijkheid, veiligheid en vrijheid bijna voorbij is? Er gebeurt zoveel op dit moment, dat ik het nauwelijks kan bevatten. De enorme groei van radicaal-rechts in Europa, het onheilspellende vooruitzicht van 4 jaar Trump, de tentakels van een gestoorde idioot als Musk en de macht van platforms als Instagram en Facebook? Biljonairs die allemaal naar de pijpen van Trump beginnen te dansen?

De dreigende taal die over en weer wordt gebezigd nadat Trump begon over de annexatie van Groenland, Canada en het Panamakanaal? De afgekondigde handelsoorlog? De genocide in Gaza en Israël die snel nog even wat Syrisch grondgebied verovert, de oorlog in Oekraïne, Putin die in alle chaos zijn kans schoon ziet om verder op te rukken... Ik heb echt het idee dat de wereld in rap tempo naar de klote aan het gaan is.

En dan heb ik het niet eens over de klimaatcrisis (waarvan ik altijd dacht dat dat onze grootste bedreiging zou zijn).

Donkere tijden in aantocht?

Totaal aantal stemmen: 466

Ja, ik zie het somber in (30%)
Het zal uiteindelijk allemaal wel meevallen (7%)
Nee, dit zijn juist positieve ontwikkelingen (3%)
Geen idee welke kant dit opgaat (20%)
In elke tijd is wel wat (19%)
Ik maak me over Nederland weinig zorgen (2%)
Ik ben niet positief, maar zo erg zal het heus niet worden (11%)
Ik maak me over mezelf weinig zorgen (6%)
Iets anders (2%)
The impossible just takes a little longer.
Alle reacties Link kopieren Quote
Overigens geldt die ambivalentie tot op zekere hoogte voor heel het Westen.

Daarbij komt dat hoe men de geschiedenis beoordeelt constant aan verandering onderhevig is.
In die zin moet je oppassen met het hameren op feiten.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben we in Nederland in fasen steeds anders gekeken naar onze rol. Dit aan de hand van nieuwe inzichten. Maar dat geldt ook voor onze rol in de slavenhandel en/of in Indonesië.

Diverse Westerse landen worstelen nog steeds met hun verleden en hebben tot de dag van vandaag moeite om het verleden een plaats te geven dan wel te erkennen. Het koloniaal bezit is vaak nog maar kort geleden van de hand gedaan.

Dit komt ook tot uiting in geschiedenisboeken. Waarbij staten nog steeds een flinke definitiemacht bezitten. Statelijke actoren bepalen simpelweg hoe de waarheid geïnterpreteerd moet worden.
Dat veel Europeanen hebben geleerd dat het vooral de Amerikanen waren die ons bevrijd hebben, is maar de halve waarheid. De rol van Rusland is gereduceerd tot een voetnoot.

Tel daarbij op dat politiek leiders het gewend zijn om te liegen.

Ik begrijp best dat mensen op een gegeven moment bevattelijk zijn voor nepnieuws. De wereld is nu eenmaal complex. De waarheid is ook interpretatie, wat bijdraagt aan nog meer complexiteit.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven