Negatief zelfbeeld door televisie

19-06-2008 23:03 30 berichten
Negatief zelfbeeld door televisie

Uitgegeven: 19 juni 2008 10:21



UTRECHT - Mensen die zichzelf mooi vinden kijken minder televisie.



Sterker nog, hoe meer er naar tv wordt gekeken hoe negatiever mensen over hun eigen lichaamsbeeld oordelen en des te groter de wens is tot een cosmetische ingreep.



Tot die conclusie komt psycholoog en seksuoloog Liesbeth Woertman, hoofddocent klinische en gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht, na een grootschalig onderzoek over de Nederlanders en hun lichaamsbeeld.





Beperkt Houdbaar



De studie is uitgevoerd naar aanleiding van de spraakmakende documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman, waar Woertman aan meewerkte.



Het effect van de mediabeïnvloeding is volgens Woertman op vrouwen groter dan op mannen. "Enerzijds omdat vrouwen meer beelden zien en anderzijds omdat die beelden een grotere impact hebben", concludeert de psychologe.



De druk op de mannen om aan een schoonheidsideaal te voldoen neemt wel toe, maar het zijn vooral jonge vrouwen die zich sterk door de media laten beïnvloeden.



Minder tevreden



De vrouwen tot en met 24 jaar die in hoge mate aan de media worden blootgesteld, zijn significant minder tevreden met hun lichaamsvormen en uiterlijk.



Tegelijkertijd hebben ze een hogere cosmetische veranderingswens dan meisjes tot en met 24 jaar die minder worden blootgesteld aan de media.



Ideaalbeeld



Relatief veel vrouwen hebben een ideaalbeeld dat niet voldoet aan het eigen lichaamsbeeld. Dat testte Woertman aan de hand van een aantal poppetjes van verschillend formaat.



Daaruit bleek dat vrouwen gemiddeld slanker willen zijn. "Van deze vrouwen vindt bijna 70 procent zich te dik en 5 procent zichzelf te dun."



"Voor slechts 25 procent van de vrouwen zijn feitelijk en gewenst ideaal lichaamsbeeld gelijk", constateert Woertman.



Mannen



Ook de deelnemende mannen die zich aan de wetenschappelijke test onderworpen op de website beperkthoudbaar.info scoren gemiddeld significant hoger op het feitelijke lichaamsbeeld dan het op het ideale lichaamsbeeld.



Van deze mannen vindt 52 procent zichzelf te dik en vindt 23 procent zichzelf te dun.



Tevreden



Woertman zegt zelf over de resultaten dat de meeste vrouwen wel slanker willen zijn, maar dat deze wens niet per se leidt tot een negatief zelfbeeld: "De Nederlandse vrouwen zijn behoorlijk tevreden over hun gezicht en hun lichaam."



Ze noemt het interessant dat vrouwen die weinig televisie kijken en minder of geen vrouwentijdschriften lezen positiever over hun uiterlijk oordelen.



Advies



Haar advies aan vrouwen die lijden aan hun uiterlijk zou kunnen zijn om minder naar schoonheidsgerelateerde programma's te kijken en de vrouwentijdschriften links te laten liggen.



Wat helpt om positiever over je eigen uiterlijk te leren denken is om je zo min mogelijk te vergelijken met anderen.



Woertman: "In het bijzonder om op te houden met jezelf te vergelijken met gemanipuleerde, volledig geretoucheerde ideaalbeelden, die niets meer met een bepaalde werkelijkheid te maken hebben."



(c) ANP
Alle reacties Link kopieren
goldfish schreef op 24 juni 2008 @ 21:47:

quote:

"absoluteEinstein schreef op 20 juni 2008 @ 09:09:

Ik kijk altijd naar programma's als Afvallers XL en zo.

Daar wordt ik mooier van."




quote:

"Frits van Egters schreef:

Je postings zijn bijna altijd geestig en je avatar is een van de mooiste op het forum. Dus je bent in ieder geval een zeer aantrekkelijke forummer, AbsoluteEinstein. (geen gehengel, ben in goede bui vandaag)"




Dit is typisch zo'n geval van 'Blonds have more fun'.....

Wat is er geestig aan dat iemand zegt dat ze mooier wordt van het kijken naar programma's over dikke mensen...I don't get it... :-|
Omdat het je eigen zelfbeeld weer relativeert als je naar zo'n programma kijkt. Ofwel onder het motto "het kan altijd erger".
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 juni 2008 @ 22:14:

[...]





Omdat het je eigen zelfbeeld weer relativeert als je naar zo'n programma kijkt. Ofwel onder het motto "het kan altijd erger".
Jahaaaaa.....daar was ik ook wel achter ja, maar nu de vraag: wat is er geestig aan die opmerking??
Alle reacties Link kopieren
Waarschijnlijk omdat dit topic geen nieuws bevat en weer over "de slachtofferrol van de vrouw" gaat. Daarom maar een flauwe opmerking er tussendoor.



Terwijl het niet grappig is. Ik heb maat 36, maar zelfs ik zie dat als er dikke mensen op tv verschijnen het drie van de vier keer over overgewicht of afvallen gaat.
Alle reacties Link kopieren
Heb de docu gezien van die mevrouw Bergman,steengoed!

De hele plastische chirurgie vind ik voor 80% te absurd voor woorden!

Via de media (magazines en tv en film) word ons een beeld voorgeschoteld wat absolute niet de realiteit is.

Alles is gephotoshopt.



Dus nee ik word niet depri van tv kijken, het is toch nep.

En het ligt er ook aan welke programma's je kijkt.



Volwassen interessante programma's die ergens over gaan schept een realistischer beeld dan als die beauty-make overs, videoclips etc etc.



Het gros van de jonge meiden kijken allemaal naar dat soort pleps en die willen ook allemaal grotere tieten, kinderpoesjes en rondingloze lichamen.
Alle reacties Link kopieren
Is toch best wel sneu voor al die jonge meiden dat ze denken dat ze er op een bepaalde manier uit moeten zien.... ben blij dat ik nu geen 16 ben, alhoewel je dat toen ik die leeftijd had ook al in lichte mate had...maar niet zo erg als dat het nu is, ik vind het nu wel heel erg..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven