"Koeien horen in de stal!"

09-02-2011 22:43 50 berichten
Alle reacties Link kopieren
Artikel uit De Gelderlander:quote:

WAGENINGEN - Koeien, varkens en kippen zijn beter af op stal dan buiten in de wei. Dartelende koeien in de wei, varkens die zich wentelen in de modder. Kippen die vrij kunnen fladderen, de burger ziet het graag. Maar de burger ziet het verkeerd, zeggen dr. ir. Bastiaan Meerburg en ir. Marjolein Neuteboom van Wageningen Universiteit.



Want dieren die buiten lopen, stoten meer broeikasgas uit, verbruiken meer voer en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Dieren zijn dus beter af op stal. Het betoog van Meerburg en Neuteboom maakt onderdeel uit van de essaybundel Over zorgvuldige veehouderij, die gisteren in Den Haag ten doop werd gehouden. Met de bundel, waaraan 62 wetenschappers hebben meegewerkt, wil 'Wageningen' een bijdrage leveren aan het debat over de toekomst van de veehouderij.



Dierenwelzijn is de laatste jaren pijlsnel gegroeid in de belangstelling van burgers. Het debat wordt aangewakkerd door organisaties als Wakker Dier en Varkens in Nood. Die dragen daar niet altijd positief in bij, vinden de beide Wageningse onderzoekers. "Burgers baseren zich in hun oordeel op emoties en niet op feiten", vinden zij. Burgers hebben meer respect voor dieren gekregen nadat uit onderzoek bij apen is gebleken dat deze beschikken over als louter menselijk beschouwde eigenschappen als empathie, zelfbewustzijn en rechtvaardigheidsgevoel.



"Of varkens, kippen en koeien over vergelijkbare kwaliteiten beschikken kan sterk worden betwijfeld", meent dr. ing. Hans Hopster, onderzoeker bij de Animal Sciences Group van 'Wageningen'. Hopster zegt dat het referentiekader van burgers op het gebied van dierenwelzijn vooral is gevormd door dierentuinen en kinderboerderijen. Hij denkt dat het stijgend aantal vrouwen in de groene dieropleidingen aan vmbo en hbo en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bijdraagt aan het groeiend 'inlevingsvermogen' in dieren.



De Wageningse onderzoekers menen dat de burger er weinig van begrijpt omdat de afstand tot de boer groot is. De helft van de Nederlandse bevolking leeft in steden. Stadskinderen krijgen nauwelijks kans om met de natuur in aanraking te komen. Het boerenleven speelt zich op verre afstand af, meestal achter gesloten deuren. Meerburg en Neuteboom vrezen de toekomst: Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. "En dan liggen de supermarkten vol met dierlijke producten van buiten Europa, waar men niet zo hecht aan dierenwelzijn en milieu."



Genoeg stof tot discussie denk ik zo



Ik vraag me af:

- Dieren zijn dus beter af op stal. Is dat werkelijk waar? Is een koe inderdaad beter af als ze haar hele leven binnen staat, in plaats van in het groen rond te sjouwen zoals haar voorouders?

- Burgers baseren zich in hun oordeel op emoties en niet op feiten. Gelukkig hebben we de beleidsmakers nog, van wie ik mag hopen dat zij zich wèl baseren op feiten i.p.v. op emoties. Is het dan erg dat de burgers het omgekeerde doen?

- Hij denkt dat het stijgend aantal vrouwen in de groene dieropleidingen aan vmbo en hbo en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bijdraagt aan het groeiend 'inlevingsvermogen' in dieren. Ook hiervan vraag ik me af wat het probleem is. Is inlevingsvermogen in dieren voorbehouden aan vrouwen?

- Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. "En dan liggen de supermarkten vol met dierlijke producten van buiten Europa, waar men niet zo hecht aan dierenwelzijn en milieu." En dan maken we strenge wetgeving m.b.t. de invoer van die producten... Probleem opgelost of niet?
Alle reacties Link kopieren
Want dieren die buiten lopen, stoten meer broeikasgas uit, verbruiken meer voer en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Dieren zijn dus beter af op stal.



Wat een rare beredenering is dit. Op stal is niet beter voor de dieren, maar voor mensen.
Die broeikast effect... Kunnen die geleerden onderzoen naar koeiescheet doen om er bruine energie van te maken? Als mijn tv niet naar koeienstront gaat ruiken, kan ik wel die bruine stront gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
MEFS dat gebeurt deels al door mestvergisting maar vooral op kleine schaal.
anoniem_87337 wijzigde dit bericht op 09-02-2011 23:01
Reden: Spelfoutje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Er zijn genoeg momenten waarop een koe die de kans krijgt om te kiezen (en die zijn er, ook bij de niet biologische veehouderijen, nog volop!) de stal verkiest boven het land. Met name op warmere of nattere dagen. Ik geloof niet in het verhaal dat koeien altijd buiten beter af zijn, of altijd binnen. Volgens mij werkt een combinatie nog altijd het best.

De beredenering vind ik overigens ook wat scheef, dierwelzijn en milieu worden hier door elkaar gebruikt, terwijl het lang niet altijd wat met elkaar te maken heeft.
Alle dieren -behalve de mens- weten dat het leven in de eerste plaats bedoeld is om ervan te genieten. ~Samuel Butler~
kussss, mest wel, scheet niet, of heb je ooit een koe met een wind in haar gat gezien?
Het lijkt mij toch wel dat een koe beter af is in een weiland waar het kan rondlopen en grazen, het leven van koe is natuurlijk niet zo spannend, maar hele dagen door brengen in een kleine stal.....dat gaat zelfs een koe vervelen.



en dan weer dat broeikaseffect.......



Chirac heeft in de jaren 90 zoiets van 8 grote atoomproeven gedaan, ook fijn voor het milieu, daar hoeft de Nederlands koe niet voor te boeten,...





Gewoon minder vlees eten met zijn allen, dan zijn beide partijen tevreden
Alle reacties Link kopieren
Mijn nieuws van de dag was nou net een foto van een prachtige koeiendans.
Alle reacties Link kopieren
Voor de dieren zelf is het fijn om buiten te komen maar als je naar de voedselproductie kijkt en de uitstoot van Co2, en niet naar de dieren zelf, is het beter als ze op stal blijven. Dan kan je de kwaliteit van het product (bv. melk en vlees) beter waarborgen en de Co2 uitstoot terugdringen.



Daar zit natuurlijk een groot discussiepunt; dierenwelzijn of kwaliteit en Co2 vermindering. Veel boeren zien hun dieren ook liever op het land maar door de regelgeving is dit niet meer vanzelfsprekend.



Doordat het om NL en Europese wetgeving gaat is het in andere landen veelal soepeler en minder goed geregeld op het gebied van kwaliteit en dierenwelzijn. Daardoor kunnen deze landen ook goedkoper produceren.
Alle reacties Link kopieren
MEFS dat blijkt ook al onderzoek naar gedaan te worden!



http://www.hln.be/hln/nl/ ... egen-broeikaseffect.dhtml
Alle reacties Link kopieren
Raar artikel. Er staat dat dieren buiten 'meer eten, meer CO2 uitstoten en vatbaarder zijn voor ziektes'. Is dat slecht? Maakt dat het 'in de wei staan' mínder voor dieren? Is hun welzijn minder in de wei? Ik geloof het absoluut niet. Ze kosten hooguit meer geld.



De passage over vrouwen die bepaalde studies volgen snap ik evenmin.



Ik vind het betoog aan alle kanten rammelen.
There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky, and you ask: "What if I fall?" Oh but my darling, what if you fly? - Erin Hanson
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me stevig geërgerd aan het artikel. Om op je vragen in te gaan:



- Dieren zijn dus beter af op stal. Is dat werkelijk waar? De Wageningers vinden dat dieren op stal moeten vanwege milieubelasting. Daarom zijn de dieren nog niet beter af in de stal! Dat is een hele rare redenering. Het feit dat wij mensen een probleem gecreëerd hebben wil nog niet zeggen dat dieren binnen moeten blijven!

- Burgers baseren zich in hun oordeel op emoties en niet op feiten. Goh, dus burgers mogen niks meer zeggen als ze niet een specialist zijn. Arrogant!!

- Hij denkt dat het stijgend aantal vrouwen in de groene dieropleidingen aan vmbo en hbo en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bijdraagt aan het groeiend 'inlevingsvermogen' in dieren. Manner hebben dus geen "inlevingsvermogen" in dieren. En wat is dat dan, wetenschapper??

- Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. Angst is een slecht raadgever! Groter bewustzijn over de negatieve aspecten voor het dierenwelzijn in de op efficiency gebaseerde bioindustrie geeft nu juist de mogelijkheid om te veranderen. De consument samen met de boer kunnen tot grote verbeteringen leiden. Omarm dat nou, en wees niet defensief.



Peter (www.okvlees.nl)
Hee Peter, goede post alleen www.okvlees punt nl kan worden gezien als reclame (?) dat zou een beetje jammer zijn



Verder helemaal eens.
Alle reacties Link kopieren
Ik verkoop nog helemaal nix..Als ik dat wel doe ga ik wel een ad plaatsen hier. Ik probeer wel mijn weg te vinden in de complexe wereld van dierenwelzijn. Heel veel gelezen en gepraat de afgelopen maanden, dus ik denk dat ik onderhand ook wat te melden heb..Er is namelijk zoveel onzin verhanden, en daar heeft niemand -boer, beest noch burger - iets aan.
Alle reacties Link kopieren
haha ik ben zo een vrouw, dan wel niet uit wageningen.



ik ben het eens met peter. goede post!

wat een poepverhaal.



Vlees smaakt lekkerder als het dier meer beweging heeft gehad. Een koe is een grazer, hoort dus in de wei

Een varken houdt van wroeten en hoort dus op het land

Een kip hoort te kunnen pikken en heeft dus veel ruimte nodig om dit op de bodem te doen en niet op zijn soortgenoten.



Koeien eten niet veel meer als ze buiten komen. Dat heeft te maken met wat je ze verder te eten geeft (het gaan niet om kilo's voedsel maar om kilo's droge stof wat hooi bijvoorbeeld meer heeft als gras).
a docter a day keeps the apple away
Alle reacties Link kopieren
quote:Veronicas schreef op 09 februari 2011 @ 22:43:





- Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. "En dan liggen de supermarkten vol met dierlijke producten van buiten Europa, waar men niet zo hecht aan dierenwelzijn en milieu." En dan maken we strenge wetgeving m.b.t. de invoer van die producten... Probleem opgelost of niet?



mm zo makkelijk is het helaas niet!

De schrijver/onderzoeker heeft zeker wel een punt met zijn laatste alinea. Kinderen weten lang niet allemaal dat een koe melk produceert en om dat te kunnen doen moet de koe elk jaar een kalfje krijgen.

Ik denk niet dat je als Nederland kan eisen dat andere landen hun regels gaan aanpassen zodat wij vlees eten.
a docter a day keeps the apple away
quote:peter755 schreef op 09 februari 2011 @ 23:59:

Ik verkoop nog helemaal nix..Als ik dat wel doe ga ik wel een ad plaatsen hier.



En dat mag dus niet



Ik probeer wel mijn weg te vinden in de complexe wereld van dierenwelzijn. Heel veel gelezen en gepraat de afgelopen maanden, dus ik denk dat ik onderhand ook wat te melden heb..Er is namelijk zoveel onzin verhanden, en daar heeft niemand -boer, beest noch burger - iets aan.
Alle reacties Link kopieren
Mijn conclusie is: minder vlees eten, en wat ik eet biologisch.



Dan heb je misschien dezelfde hoeveelheid broeikasgas e.d. maar wel een blijere koe.



Ik zag een tijd geleden een documentaire op tv en toen lieten ze zien hoe de koeien voor het eerst na de winter weer naar buiten mochten. Ze huppelden gewoon.

Dan heb ik geen wetenschappelijke blabla nodig om aan te nemen dat ze graag buiten zijn.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
biologisch is inderdaad niet duurzaam

En het lijkt inderdaad ook dat koeien blijer zijn buiten ( ik weet natuurlijk niet wat ze voelen maar het is toch aannemelijk dat ze liever in een natuurlijke omgeving zijn)
a docter a day keeps the apple away
Koeien die wel het geluk hebben dat ze lekker mogen grazen in een weiland hebben minder kans op:



klauwzeer

uierontstekingen

andere poot aandoeningen

zijn vruchtbaarder



De melk is dan ook gezonder.



Tja, en dan dat "groeiend inlevingsvermogen' bij studenten aan de universiteit voor dierengeneeskunde....kan best zijn dat je na verloop van de studie daar wat van afstompt, je moet daar immers ook (levende) proefdieren injecteren en opereren voor je vak later... maar of vrouwen in de groene dierengeneeskunde daar wat aan kunnen veranderen?

Rare gast die Neuteboom.
Alle reacties Link kopieren
Mensen hebben ook minder kans op ongelukken als we ze voortaan binnenhouden, en het voetballen, hardlopen en bergwandelen verbieden. Dus voortaan alle mensen maar ophokken in Arbo-goedgekeurde kantoren?
Alle reacties Link kopieren
Duidelijk een stuk vanuit de bio-industrie (achtergrond). Met drogredenen en vooringenomenheid.



Maar ik geloof wel absoluut dat burgers ook te romantisch denken over (hoe) veeteelt (zou moeten zijn) is. Feit blijft dat als we vlees willen eten we dieren moeten houden, fokken en slachten. De consument ziet daar nu het liefst plaatjes bij van koeien die vreugdesprongen maken in de wei en lachende varkentjes die rollebollen in de modder. Maar zo romantisch is het niet en kan het ook niet zijn (en hoeft het ook niet te zijn wat mij betreft).



Overigens: koeien in de wei.....Ik las eens een artikel over een bio-boer die zijn koeien in open loopstallen hield waarbij de koeien dus zelf konden bepalen of ze binnen of buiten liepen. Bleken die koeien zo'n 70% van de tijd zelf liever binnen te staan.

Hoewel die boer dus zo'n beetje de meest hoge normen van dierenwelzijn aanhield, kon hij bijvoorbeeld weer geen etiketten krijgen voor 'weide' melk (weet ik weel hoe het heet....zoiets) omdat de dames te weinig uren in de buitenlucht doorbrachten. Vond ik wel weer geinig.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me ook enorm zitten ergeren aan het artikel.

En wat een belachelijke redenering, dat wanneer je je mening op emoties baseert en niet op feiten, deze dan zogenaamd waardeloos zou zijn. Want dat zegt deze man. Het lijkt er wel een beetje op dat hij iets tegen vrouwen heeft!



Daarbij is het idd het probleem van de mens dat we nu met een teveel aan broeikasgassen zitten en dat we persee allemaal vlees moeten eten. Laten we nou eerst maar eens wat minder vlees gaan eten, dat zou al een hoop schelen.



Bovendien vind ik het helemaal niet relevant of dieren dezelfde soort gevoelens hebben als mensen en compassie of inlevingsvermogen kennen. Het gaat erom dat je dieren met respect dient te behandelen, het zijn levende wezens...geen fabrieksproduct!



Enneh...waar heeft deze krant hoor-wederhoor toegepast vraag ik mij af??
Alle reacties Link kopieren
Trouwens... als je die reacties leest op het artikel van de Gelderlander op de site zelf, dan zijn er genoeg boeren die zelf het tegendeel bewijzen nota bene!



Klinkt inmiddels aardig als een lobby-project van de VVD...
Alle reacties Link kopieren
Het artikel is naar aanleiding van een bundel assays van de WUR over dit onderwerp. De gelderlander heeft dit eruit geplukt omdat het aanleiding gaat geven tot discussie. En da's ze gelukt. Er staan echter ook hele goede stukken tekst in! Het is jammer dat die stukken nu geen aandacht krijgen....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven