"Koeien horen in de stal!"

09-02-2011 22:43 50 berichten
Alle reacties Link kopieren
Artikel uit De Gelderlander:quote:

WAGENINGEN - Koeien, varkens en kippen zijn beter af op stal dan buiten in de wei. Dartelende koeien in de wei, varkens die zich wentelen in de modder. Kippen die vrij kunnen fladderen, de burger ziet het graag. Maar de burger ziet het verkeerd, zeggen dr. ir. Bastiaan Meerburg en ir. Marjolein Neuteboom van Wageningen Universiteit.



Want dieren die buiten lopen, stoten meer broeikasgas uit, verbruiken meer voer en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Dieren zijn dus beter af op stal. Het betoog van Meerburg en Neuteboom maakt onderdeel uit van de essaybundel Over zorgvuldige veehouderij, die gisteren in Den Haag ten doop werd gehouden. Met de bundel, waaraan 62 wetenschappers hebben meegewerkt, wil 'Wageningen' een bijdrage leveren aan het debat over de toekomst van de veehouderij.



Dierenwelzijn is de laatste jaren pijlsnel gegroeid in de belangstelling van burgers. Het debat wordt aangewakkerd door organisaties als Wakker Dier en Varkens in Nood. Die dragen daar niet altijd positief in bij, vinden de beide Wageningse onderzoekers. "Burgers baseren zich in hun oordeel op emoties en niet op feiten", vinden zij. Burgers hebben meer respect voor dieren gekregen nadat uit onderzoek bij apen is gebleken dat deze beschikken over als louter menselijk beschouwde eigenschappen als empathie, zelfbewustzijn en rechtvaardigheidsgevoel.



"Of varkens, kippen en koeien over vergelijkbare kwaliteiten beschikken kan sterk worden betwijfeld", meent dr. ing. Hans Hopster, onderzoeker bij de Animal Sciences Group van 'Wageningen'. Hopster zegt dat het referentiekader van burgers op het gebied van dierenwelzijn vooral is gevormd door dierentuinen en kinderboerderijen. Hij denkt dat het stijgend aantal vrouwen in de groene dieropleidingen aan vmbo en hbo en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bijdraagt aan het groeiend 'inlevingsvermogen' in dieren.



De Wageningse onderzoekers menen dat de burger er weinig van begrijpt omdat de afstand tot de boer groot is. De helft van de Nederlandse bevolking leeft in steden. Stadskinderen krijgen nauwelijks kans om met de natuur in aanraking te komen. Het boerenleven speelt zich op verre afstand af, meestal achter gesloten deuren. Meerburg en Neuteboom vrezen de toekomst: Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. "En dan liggen de supermarkten vol met dierlijke producten van buiten Europa, waar men niet zo hecht aan dierenwelzijn en milieu."



Genoeg stof tot discussie denk ik zo



Ik vraag me af:

- Dieren zijn dus beter af op stal. Is dat werkelijk waar? Is een koe inderdaad beter af als ze haar hele leven binnen staat, in plaats van in het groen rond te sjouwen zoals haar voorouders?

- Burgers baseren zich in hun oordeel op emoties en niet op feiten. Gelukkig hebben we de beleidsmakers nog, van wie ik mag hopen dat zij zich wèl baseren op feiten i.p.v. op emoties. Is het dan erg dat de burgers het omgekeerde doen?

- Hij denkt dat het stijgend aantal vrouwen in de groene dieropleidingen aan vmbo en hbo en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bijdraagt aan het groeiend 'inlevingsvermogen' in dieren. Ook hiervan vraag ik me af wat het probleem is. Is inlevingsvermogen in dieren voorbehouden aan vrouwen?

- Straks leidt het idealisme van de burgers tot strenge wetgeving, waardoor we in Nederland niet meer efficiënt kunnen produceren. "En dan liggen de supermarkten vol met dierlijke producten van buiten Europa, waar men niet zo hecht aan dierenwelzijn en milieu." En dan maken we strenge wetgeving m.b.t. de invoer van die producten... Probleem opgelost of niet?
Alle reacties Link kopieren
Het artikel is naar aanleiding van een bundel assays van de WUR over dit onderwerp. De gelderlander heeft dit eruit geplukt omdat het aanleiding gaat geven tot discussie. En da's ze gelukt. Er staan echter ook hele goede stukken tekst in! Het is jammer dat die stukken nu geen aandacht krijgen....
Alle reacties Link kopieren
Voor de geïnteresseerden de link naar de hele bundel: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/P004.htm



En nee, geen reclame, ik werk (gelukkig) niet bij de WUR :-)



Peter okvlees
Alle reacties Link kopieren
Oplossing, een max wat een mens mag aankopen aan vlees per week, maand, jaar of whatever om de overdreven consumptie tegen te gaan. In de praktijk natuurlijk een ruk voorstel van mij omdat het nooit gaat lukken, maar wel diervriendelijk en uitstoot vriendelijk. Een beter millieu begint bij jezelf en pas dit wel toe op mezelf.
Alle reacties Link kopieren
idd niet zo'n goed voorstel.. maar vleesminderen heeft echt een positief effect. Bewust omgaan met vlees, minder maar beter, werkt echt wel!
Het verbaasd me dat men zich hier zo kwaad maakt om de regel over meningen gebaseerd op emoties in plaats van feiten. Het ís toch raar om van alles te roepen, alleen maar omdat je het 'zielig' vindt? In mijn ogen is dat PVV-stemmer gedrag.... (en omdat ik juist denk dat de mensen die vóór koeien in de wei zijn, minder snel PVV stemmen, vind ik dat dus vreemd). Zeker als blijkt dat veel beesten binnen blijven, óók als ze de keus hebben naar buiten te gaan (ik zie hetzelfde bij de biologische kippen van mijn schoonpapa).



Ik vind het ook een slecht artikel. Om redenen die al genoemd zijn (drogredenen in het artikel) maar ook omdat ik er niet uithaal wat de schrijver nou écht wil zeggen.

De enige reden dat ik probeer minder vlees te eten, is vanwege uitstoot van gassen en dergelijke. Als ik dat door zou trekken, zou ik dus eigenlijk heel erg vóór koeien in de stal moeten zijn. Ik denk dat de oplossing niet is de agrarische sector steeds meer aan onze wens aanpassen, maar onze wensen iets aanpassen. We zijn de laatste jaren met zijn allen steeds meer en meer vlees gaan eten en dat heeft gevolgen.
quote:De afgelopen dertig jaar steeg de vleesconsumptie met 40 procent van 60 kilo per hoofd van de bevolking tot 86 nu (2005). Sinds enige jaren is er sprake van verzadiging.Robdevries, ik vind een quotum een goed idee! (maar ja, dat gaat inderdaad nooit gebeuren in onze samenleving, we leven natuurlijk niet in china....)
Alle reacties Link kopieren
Vooropgesteld: Ik eet vegetarisch/bio-vlees

Maar, ik denk wel dat wij-burgers wat doorgeschoten zijn. Dieren in de landbouw zijn geen natuur-beesten, het zijn productie-beesten (hoe akelig ook), dat zijn geen beesten met natuurlijke instincten.

Wij mensen eigenen snel emoties toe aan dieren, volgens mij maakt het een varken eigenlijk echt niet uit of hij met 5 in een klein hok zit of met 500 in een groot hok.

Maar voor mijn eigen gevoel/gemoedsrust koop ik toch liever biologisch.
Alle reacties Link kopieren
kastanjez, natuurlijk is het aspect zielig geen sterk argument om dieren allemaal maar buiten te laten. Als het koud, nat, te heet is zitten alle dieren idd liever in hun stal. Maar ik vind dat alleen feiten onvoldoende is voor een zo'n belangrijke discussie. Ook wetenschappers zijn het lang niet altijd eens over wat nu goed is voor het dier! Dus wat zijn nu de feiten? Aspecten als dat het mooi is om koeien in het landschap te zien zijn emotionele aspecten van de discussie, en die zijn ook niet onbelangrijk. Net al de afkeer van consumenten van varkens in donkere hokken met weinig ruimte. Dat is ook een emotionele reactie van de consument, want hij/zij kan ook niet in de kop van een varken kijken, maar door de massaliteit van deze reactie is het wel een feit geworden! Het moet echt een combi worden van feiten (dus bijvoorbeeld wel speelmateriaal voor varkens,wetenschappelijk bewezen feit) en betrokkenheid van de consument. En die kan beginnen met emotie, ja...
Alle reacties Link kopieren
De mond- en klauwzeerepidemie werd toch juist veroorzaakt omdat veel dieren bij elkaar in een kleine ruimte worden gehouden ?
Alle reacties Link kopieren
Het verspreidde zich snel doordat er veel dieren op een kleine oppervlakte zitten. Vroeger kwam er ook MKZ voor..
Alle reacties Link kopieren
Wat een waardeloos artikel! Wat probeert men nu eigenlijk duidelijk te maken?



Er wordt vaak gedaan alsof boeren niet goed voor hun dieren zorgen, maar als je vee niet goed behandeld dan is je productie ook minder.



Verder heeft iedereen de keuze om scharrelvlees te kopen, maar dat wordt vaak te duur gevonden. Zolang je als consument weigert om een paar euro meer per kilo vlees neer te tellen, vind ik dat je niet mag zeuren over de omstandigheden waaronder dat vlees is geproduceerd. Je hebt tegenwoordig immers een keuze en bent dus zelf ook verantwoordelijk voor cq accepteer je die omstandigheden. Dus hoezo de wetgeving aanpassen en het probleem bij de boeren neerleggen?



En laten we voor wat het broeikaseffect vooral niet met het vingertje wijzen naar die ene koe die buiten kàn lopen maar inderdaad toch zelf besluit 80% op stal door te brengen, maar naar de industrie die nog altijd de grootste vervuiler is.
Alle reacties Link kopieren
strak verwoord supercow! De sleutel ligt vooral bij de consument! Zolang veel mensen de kiloknaller kopen, ook mensen met voldoende inkomen voor een andere keus, zal het moeilijk worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kastanjez schreef op 10 februari 2011 @ 11:06:

Het verbaasd me dat men zich hier zo kwaad maakt om de regel over meningen gebaseerd op emoties in plaats van feiten. Het ís toch raar om van alles te roepen, alleen maar omdat je het 'zielig' vindt? In mijn ogen is dat PVV-stemmer gedrag.... (en omdat ik juist denk dat de mensen die vóór koeien in de wei zijn, minder snel PVV stemmen, vind ik dat dus vreemd). Zeker als blijkt dat veel beesten binnen blijven, óók als ze de keus hebben naar buiten te gaan (ik zie hetzelfde bij de biologische kippen van mijn schoonpapa).



Ik vind het ook een slecht artikel. Om redenen die al genoemd zijn (drogredenen in het artikel) maar ook omdat ik er niet uithaal wat de schrijver nou écht wil zeggen.

De enige reden dat ik probeer minder vlees te eten, is vanwege uitstoot van gassen en dergelijke. Als ik dat door zou trekken, zou ik dus eigenlijk heel erg vóór koeien in de stal moeten zijn. Ik denk dat de oplossing niet is de agrarische sector steeds meer aan onze wens aanpassen, maar onze wensen iets aanpassen. We zijn de laatste jaren met zijn allen steeds meer en meer vlees gaan eten en dat heeft gevolgen.Huh??? Wat heeft de PVV hiermee te maken? Slaat als een tang op een varken.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
quote:Valesca C schreef op 10 februari 2011 @ 09:01:



Enneh...waar heeft deze krant hoor-wederhoor toegepast vraag ik mij af??



Ze hebben om een reaktie gevraagd aan mw. Clara Bella

(voorzitster van de Bond van Koeien). Haar kommentaar was kort en kernachtig: "...boe ..."
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Ik koop biologisch vlees, en volgens de stemwijzer sta ik het vérste af van de partij-voor-de-dieren.



Een bewuste keuze heeft niets met politiek te maken.

Alle reacties Link kopieren
Ik koop ook biologisch vlees en scharreleieren (met 0-stempel), en zal nooit op de Partij voor de Dieren stemmen.
quote:peter755 schreef op 10 februari 2011 @ 11:19:

kastanjez, natuurlijk is het aspect zielig geen sterk argument om dieren allemaal maar buiten te laten. Als het koud, nat, te heet is zitten alle dieren idd liever in hun stal. Maar ik vind dat alleen feiten onvoldoende is voor een zo'n belangrijke discussie. Ook wetenschappers zijn het lang niet altijd eens over wat nu goed is voor het dier! Dus wat zijn nu de feiten? Aspecten als dat het mooi is om koeien in het landschap te zien zijn emotionele aspecten van de discussie, en die zijn ook niet onbelangrijk. Net al de afkeer van consumenten van varkens in donkere hokken met weinig ruimte. Dat is ook een emotionele reactie van de consument, want hij/zij kan ook niet in de kop van een varken kijken, maar door de massaliteit van deze reactie is het wel een feit geworden! Het moet echt een combi worden van feiten (dus bijvoorbeeld wel speelmateriaal voor varkens,wetenschappelijk bewezen feit) en betrokkenheid van de consument. En die kan beginnen met emotie, ja...



Peter, wat een goede reactie qua uitleg waarom emotie en feiten 'doorelkaar heen ' kunnen lopen, zo had ik het nog niet bekeken!



En nee, de PVV heeft er niks mee te maken, maar nogmaals, het verbaasd me dat mensen zó makkelijk roepen dat emotie wél telt als mening (en in de uitleg van Peter ben ik het daar zeker meer mee eens dan dat ik vanochtend was) terwijl ik dat dus heel eng vind, dingen roepen 'omdat het niet goed voelt', zónder dat je weet welke feiten er achter zitten (en sommige feiten zijn een stuk harder dan die welke in dit artikel genoemd worden).
Alle reacties Link kopieren
Behalve dierenwelzijn kun je ook biologisch vlees willen eten omdat het 'schoner' is. Van de bewerkingen die vlees ondergaat na de slacht (volspuiten, plakken, kleuren, etc.) word ik niet heel erg vrolijk.
Alle reacties Link kopieren
Nou dan maar emotioneel, het Hollands landschap biedt de laatste jaren al steeds minder een 'koetjes in de wei'-beeld, en dat vind ik zo jammer :(



En wat apart om een link te leggen tussen wat het beste is gezien vanuit economisch opzicht en wat een dierwaardig leven voor deze produktiedieren is.



Wat vinden de wetenschappers van het gesleep met dieren? Steeds meer regels vanuit Europa, bijv. bij de slacht moet altijd n dierenarts aanwezig zijn, kleinere slachters kunnen dit niet betalen, gaan over de kop, en boeren moeten dus n stuk verder reizen met hun slachtvee.



Ik geloof dus niet dat het zo simpel is dat opstallen de remedie is, aangezien n ziekte als MKZ zich alsnog over n groot gebied kan verspreiden door de grotere afstand tussen boer en slachthuis.



En minder vlees eten, mwah stel dat het landelijk gemiddelde van geconsumeerde dierlijke produkten wat daalt, volgens mij zet dat nauwelijks zoden aan de dijk aangezien er nogal n deel van het geproduceerde wordt geexporteerd.



En in landen met n booming economie zal de vraag naar vlees alleen maar toenemen gok ik zo.
Alle reacties Link kopieren
Mag ik me hier als koeienboerin, met de koeien buiten als het weer het toelaat) even tegenaan bemoeien?

Dat een dergelijk artikel verschijnt wil niet meteen zeggen heel agrarisch Nederland zijn dieren in dichte stallen het hele jaar ophokt. Boeren hebben ook gewoon gezond verstand en het gevoel dat de melkkoeien naar buiten laten veel beter is voor ze dan ze het hele jaar binnen houden.

Dus dames en heren, geen stress en niet zo afgeven op de agrarische sector. Wij doen oprecht ons best om een balans te vinden tussen een inkomen halen uit wat we doen en wat consumenten graag van ons zouden willen zien. En reken maar dat de gezondheid en het welzijn voor onze koeien uiteindelijk altijd voorop staat!
anoniem_18629 wijzigde dit bericht op 10-02-2011 15:07
Reden: Iets minder uitgebreid gemaakt
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Beukenootje, ik weet heel zeker dat het overgrote deel van de boeren het goed voor hebben met hun dieren. Uitzonderingen zijn er natuurlijk, en die halen de pers. Het is volgens mij ingewikkelder geworden dan goede wil, ook voor boeren. De continue prijsdruk, toenemende eisen (luchtbehandelaartje op de stal etc) maken het voor de boeren essentieel om efficienter, lees grootschaliger te produceren. Anders gaan ze kapot. De problemen zijn vooral zichtbaar bij varkens en kippen; melkvee gaat iha veel beter. Punt dat ik wil maken is dat al we zo door gaan met de veehouderij we in die prijsspiraal blijven zitten, wat uiteindelijk slecht is voor boer, beest en burger, de drie B's!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben tot de conclusie gekomen dat meneer Bastiaan Meerburg beter af is als hij de rest van zijn leven binnen blijft zitten. Hij stoot dan minder broeikasgas uit, verbruikt minder voer en is dan minder vatbaarder voor ziektes.
Alle reacties Link kopieren
quote:kadushi schreef op 09 februari 2011 @ 22:47:

Want dieren die buiten lopen, stoten meer broeikasgas uit, verbruiken meer voer en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Dieren zijn dus beter af op stal.



Wat een rare beredenering is dit. Op stal is niet beter voor de dieren, maar voor mensen.

Nee, niet beter voor mensen maar beter voor het milieu. En weet je wat NOG beter zou zijn voor het milieu? Minder mensen! want

- ook mensen stoten broeikasgas uit en poepen veel

- ze vervuilen heel veel door hun levensstijl

- zorgen voor broeikaseffect

- vernietigen de natuur want ze halen veel maar brengen niets terug

- willen van alles HEEL veel. Veel voedsel, veel vlees (en dat gaat ook weer ten koste van mensen in arme landen en te koste van dieren)

- door de economie krijg je ook vervuiling (bijvoorbeeld olie)



En ach, zo kun je uren door gaan.



Dus gun die paar koeien hun wei! Tenslotte worden de dieren al zo uitgebuit, daar mag gerust wat tegenover staan!
Alle reacties Link kopieren
quote:Beukenootje schreef op 10 februari 2011 @ 13:46:

Mag ik me hier als koeienboerin, met de koeien buiten als het weer het toelaat) even tegenaan bemoeien?

Dat een dergelijk artikel verschijnt wil niet meteen zeggen heel agrarisch Nederland zijn dieren in dichte stallen het hele jaar ophokt. Boeren hebben ook gewoon gezond verstand en het gevoel dat de melkkoeien naar buiten laten veel beter is voor ze dan ze het hele jaar binnen houden.

Dus dames en heren, geen stress en niet zo afgeven op de agrarische sector. Wij doen oprecht ons best om een balans te vinden tussen een inkomen halen uit wat we doen en wat consumenten graag van ons zouden willen zien. En reken maar dat de gezondheid en het welzijn voor onze koeien uiteindelijk altijd voorop staat!Dat gevoel zit hem ook een beetje in de portemonee. Het is namelijk zo dat de veearts dan minder hoeft te komen! Omdat buiten voor de koeien gezonder is!
Alle reacties Link kopieren
Uhm, het belang (of levensgeluk) van de dieren doet niet ter zake zeker?

Door welke lobby zijn deze Ir's betaald? Lijkt me niet echt onafhankelijk, of zou ik helemaal naast zitten?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven