Waarom geloof jij wel of niet in een god?

06-02-2020 17:04 1657 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alles wordt ook verheerlijkt terwijl het eigenlijk niet goed is voor de mens. Denk alleen al aan uitgaan, roken, drinken en op ontdekking gaan naar je zelf en experimenteren. Waarom? Tuurlijk is het leuk en spannend allemaal, en zou dit niet schadelijk te hoeven zijn als je dit met mate doet. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet voor niets verboden volgens het geloof dat al eeuwen geleden is gekomen met alleen maar wijsheid. Hoe gek is het alleen al niet dat er een heilige boek is geschreven met zo veel kennis, waarvan tot de dag van vandaag nu pas ontdekt worden? Hierdoor kan je er al sterk van overtuigd worden dat het onverklaarbaar is en zeker iets is wat wij niet kunnen bevatten.
Vele mensen die niet geloven, willen ook gewoon niet geloven. Ik zelf ook hoor, tijden getwijfeld enz. Maar toen kwam ik er achter dat ik iedere keer maar redenen aan het zoeken was waarvan ik bijv het niet mee eens was om vervolgens te willen concluderen dat het niet bestaat. Waarom? Zo kun je natuurlijk het vrije leven leiden met de geruststellende gedachte dat je later er niet voor wordt bestraft. Maar als je niet door het boek kunt leiden, waaruit maak je dan een grens wat wel of niet mag dat eigenlijk slecht is maar door maatschappij en winstgevende industrie ons probeert aan te praten. We vinden het natuurlijk allemaal geweldig, onze begeertes en verlangen volgen. Maar op lange termijn maakt het je toch niet gelukkig doordat de mens zo is gemaakt. Om te aanbidden. Hoe kun je dat al weten, door een simpel voorbeeld dat vele mensen doen wanneer zij in nood of kritieke toestand verkeren. Ze hopen dat iemand ze kan bijstaan of helpen en bidden dat ze worden geholpen. Zelfs mensen die nog nog hebben gelooft hebben zich hierin betrapt waardoor ze uiteindelijk de kans hebben gegeven om het te gaan onderzoeken.
Daarnaast blijf je een bepaalde leegte voelen dat alleen gevoed kan worden door aanbidding. Denk maar aan artiesten en miljonair die alles hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn. Sommige gaan daardoor het opzoeken in de spirituele wereld en mediteren. Terwijl bidden ook al een vorm van mediteren is, blijven we zoeken naar andere mogelijkheden om de waarheid te willen blijven negeren.

Zo kan ik nog doorgaan, velen zullen het niet met me eens zijn. Dat snap ik, maar wat ik dan niet snap is dat vele ook niet openstaan betreft inhoudelijk een discussie voeren.

Ik was namelijk ook heel lang zoekende en ben ook verschillende heilige boeken gaan lezen. Uiteindelijk is de christendom, jodendom en islam allemaal een geloof die overeenkomt alleen in verschillende tijdperken is uitgebracht. Er is ook gewoon een dezelfde god en niet sprake van verschillende goden. Als de mens hier voor zou openstaan, zou hij/zij zomaar kunnen bekeren doordat je er zelf achterkomt. Het is alleen wel een hele moeilijke zoektocht, doordat de boeken niet in eenvoudige taal is geschreven en sommige stukken dien je ook meer kennis voor te hebben om het te kunnen begrijpen. Zoals soms door de media negatieve versen van het boek worden aangehaald en niet volledig. Bepaalde zinnen worden achterwege gelaten waardoor de mens van nu in de huidige wereld dat niet kan bevatten en niet begrijpt. Als je het volledig zou lezen, zou je er al meer van begrijpen en je dient ook geleerde te raadplegen om het echt te begrijpen doordat je meerdere bronnen bij elkaar moet leggen om t in algeheel te kunnen begrijpen.

Zo heeft de boek van ex pvver joram van klaveren genaamd”afvallige” mij heel erg geholpen om bepaalde aspecten te begrijpen die constant negatief in het nieuws wordt belicht, waardoor je haast wel niet op een gegeven moment eraan gaat geloven. Hij heeft werkelijk waar jaren lang gedaan betreft zijn zoektocht, heeft een studie betreft geloofswetenschappen gevolgd, heeft alle boeken bij elkaar gehaald en bestudeerd en met behulp van kennis van hooggeleerde. Als je werkelijk geïnteresseerd bent zou ik het boek kopen om alleen maar er een stuk wijzer van te worden. Ik probeer hiermee namelijk niet een ander te bekeren or what so ever. Maar vind het zeker wel interessant hoe hier er over wordt gedacht. Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan.
Wat houd je tegen?
Alle reacties Link kopieren
God naar mij mening is de energie van alle levende dingen op aarde. Als je als die energie bundelt (neuzen dezelfde kant op) dan is alles mogelijk en zouden we de "hemel" op aarde kunnen creëren. God is in mijn beleving dus geen man/vrouw die dingen vindt of met een bak popcorn naar ons kijkt maar een energie vorm. De mens heeft een verhaal in een boek geschreven en gezegd dat dat god is. En het gevolg daarvan kun je om je heen zien. Ik weet niet waar je de indruk vandaan hebt dat ik dood en verderf grappig vind, maar anyway. Als die gedacht jou dient....doe je ding.
Je gelooft dus niet in god als een entiteit die bestuurt en aanbeden dient te worden. Een niet zelfdenkende energievorm. Dat is wat mij betreft geen religie, maar meer een levensovertuiging. Heeft een hoog StarWarsgehalte.
Maar zijn er meer mensen die dit "geloof" aanhangen en zijn er bepaalde richtlijnen voor, of heb je dit zo'n beetje zelfverzonnen?
Ik geloof ook in een optelsom van alle bewustzijn. Dat zou je god kunnen noemen.
anoniem_64b15400b727b wijzigde dit bericht op 20-02-2020 13:35
55.07% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Religie. levensovertuiging. Welke naam voor jou handig is, is voor mij ook goed. Zelf verzonnen ha ha ha ah wat denk je dat het christendom. islam, katholieke religie/geloofsovertuigingen zijn. Verzinsels van marsmannetjes. Nee verzinsels van die zelfde mensen. Het feit dat een geloofsovertuiging/religie/levenswijze veel aanhangers heeft maakt het niet minder verzonnen. Zelfs niet in god geloven is een geloofsovertuiging/religie of welke naam je er ook aan wil geven. By the way. Ik zal nooit zeggen dat wat ik denk de waarheid is. ik ben me heel erg bewust van het feit dat ik een vrije wil heb en mijn medemens ook. Dus geloof je in starwars, kabouters, god, niet in god. Je vrije wil is je grootste goed. Dat is wat anderen je proberen af te nemen door je te vertellen dat wat je denkt/gelooft niet goed is of dat je bang moet zijn (fearmanagement) Vergeet niet dat, niet god dat boek heeft geschreven maar de een groep mensen voor een groep mensen. En helaas is de mens de meest onbetrouwbare bron op aarde.
MijnmeesteIk schreef:
20-02-2020 11:47
Zelfs niet in god geloven is een geloofsovertuiging/religie
Nee dat is het niet. Geen religie omdat je niet gelooft in een hogere macht, geen levensovertuiging omdat het niet geloven in god niets te maken heeft met opvattingen over het leven of hoe je het beste kunt leven. Je gelooft gewoon niet dat er een god is.

Dat alle religies verzonnen zijn door mensen ben ik dan weer wel met je eens.
Alle reacties Link kopieren
"geen levensovertuiging omdat het niet geloven in god niets te maken heeft met opvattingen over het leven of hoe je het beste kunt leven. Je gelooft gewoon niet dat er een god is." Eeeeh weet niet hoor maar......maar als je ergens in gelooft en daarvan overtuigt bent is dat toch een .......weet je wat laat maar. Je hebt gewonnen. Hoef geen gelijk te hebben/krijgen. En dit vond ik op het net, niet dat ik daarmee zeg dat het waar is. "religie. Levensovertuiging in samenhang met gebruiken en cultureel erfgoed. God staat hier in principe buiten, eveneens als traditie"
Joh relax, ik hoef helemaal niet te winnen, daar gaat het niet om. Ik hou gewoon wel van een beetje stevige discussie. Het gaat hier gewoon om definities, en het niet geloven in een god valt niet onder de defenitie religie/geloofsovertuiging/godsdienst. Ik ben trouwens agnostisch atheist, dus ik ben er niet van overtuigd dat er geen god is, ik denk dat er geen god is. Dat is best een verschil.

Onder religie (van het Latijnse religio) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat.
Alle reacties Link kopieren
:D

Dat blijft altijd een hele discussie of atheisme niet wel of geen religie is.

Ik vind het wel een levensovertuiging, maar geen religie. Atheisten hebben geen eigen bijbel oid, komen ook niet samen om hun atheisme te betuigen enzo.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij staat in jouw beschrijving het woordje meestal. Dus zonder opperwezen praat je ook over een religie. Maar denk dat ik snap waar je heen wilt. Weet eigenlijk niet wat ik "ben"? In de zin van agnostisch atheïst. Ik heb overigens het boek gelezen van Neal Donald Walsh. Zo dicht bij mijn opvatting over het leven ben ik nog geweest. In een woord prachtig.
MijnmeesteIk schreef:
20-02-2020 11:00
God naar mij mening is de energie van alle levende dingen op aarde. Als je als die energie bundelt (neuzen dezelfde kant op) dan is alles mogelijk en zouden we de "hemel" op aarde kunnen creëren. God is in mijn beleving dus geen man/vrouw die dingen vindt of met een bak popcorn naar ons kijkt maar een energie vorm. De mens heeft een verhaal in een boek geschreven en gezegd dat dat god is. En het gevolg daarvan kun je om je heen zien. Ik weet niet waar je de indruk vandaan hebt dat ik dood en verderf grappig vind, maar anyway. Als die gedacht jou dient....doe je ding.
Volgens mij ben je dan meer een Taoïst. Dat is geen godsdienst overigens, want er is geen sprake van een god.
Alle reacties Link kopieren
Onder religie (van het Latijnse religio) wordt gewoonlijk* een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal¤ een hogere macht, opperwezen of god centraal staat.

* gewoonlijk dus niet doorgaans
¤ meestal = niet altijd

Dat is wat ik lees in ieder geval.
MijnmeesteIk schreef:
20-02-2020 13:12
Volgens mij staat in jouw beschrijving het woordje meestal. Dus zonder opperwezen praat je ook over een religie. Maar denk dat ik snap waar je heen wilt. Weet eigenlijk niet wat ik "ben"? In de zin van agnostisch atheïst. Ik heb overigens het boek gelezen van Neal Donald Walsh. Zo dicht bij mijn opvatting over het leven ben ik nog geweest. In een woord prachtig.
Als je jezelf ergens onder wilt definiëren denk ik dat pantheist wel aardig in de buurt komt, al ben ik van mening dat je niet altijd overal een label op moet willen plakken. Vind patheisme overigens vaak wel beter te pruimen dan monotheisme.
Alle reacties Link kopieren
Thanks, ben wel geïnteresseerd naar de definitie van die overtuigingen.
Zie trouwens wat ik geschreven heb 'Wat ik ben". In mijn overtuiging kan dat niet want dingen die je bent kun je niet veranderen. Dus ik gedraag me vandaag als een "pantheist" maar ben een man en ben mens etc. Gedragingen doe je en ben je niet. Dit is hoe ik ernaar kijk dus snap dat anderen daar anders over nadenken. Aankomend weekend ga ik me heel anders gedragen, ga voor de eerste keer carnaval vieren, zal waarschijnlijk een idioot, luid, vrijpostig, vervelend, grappig etc zijn. Ha ha ha ha ah

Ps. wil jullie bedanken voor deze gesprekken, ik hou ervan aan het denken gezet te worden.
Toch presenteren gelovigen (en niet gelovigen) zich meestal als "ik ben christen/katholiek/moslim/atheist", maar ik begrijp wel wat je bedoelt.

Carnaval, daar snap ik dus ook helemaal niks van (sorry zuidelijke viva-forummers :proud: ). Maar veel plezier :cheer2:
tonkje schreef:
20-02-2020 13:07
:D

Dat blijft altijd een hele discussie of atheisme niet wel of geen religie is.

Ik vind het wel een levensovertuiging, maar geen religie. Atheisten hebben geen eigen bijbel oid, komen ook niet samen om hun atheisme te betuigen enzo.

Is geen discussie hoor. :biggrin:
Hetvrijewoord schreef:
20-02-2020 20:04
Is geen discussie hoor. :biggrin:
Er zijn zelfs mensen die beweren dat geloof in de wetenschap en evolutie een religie is.
Alle reacties Link kopieren
Astoria schreef:
20-02-2020 20:29
Er zijn zelfs mensen die beweren dat geloof in de wetenschap en evolutie een religie is.
Darwin heeft best iets van een god toch? Oude man, baard.
Afbeelding
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Astoria schreef:
20-02-2020 20:29
Er zijn zelfs mensen die beweren dat geloof in de wetenschap en evolutie een religie is.

Dorpsgekken vind je overal.
Maar dat is weer respectloos meen ik ergens gelezen te hebben.
tonkje schreef:
20-02-2020 20:59
Darwin heeft best iets van een god toch? Oude man, baard.
Afbeelding
Nou idd, als ik me een beeld had gevormd bij god dan zou het zoiets zijn.

Maar Darwin was toch zelf ook niet ongelovig?
tonkje schreef:
20-02-2020 20:59
Darwin heeft best iets van een god toch? Oude man, baard.
Afbeelding

Of de kerstman.
Astoria schreef:
20-02-2020 21:05
Nou idd, als ik me een beeld had gevormd bij god dan zou het zoiets zijn.

Maar Darwin was toch zelf ook niet ongelovig?

Het één sluit het ander niet persé uit.
Alle reacties Link kopieren
Aan zijn uiterlijk kan je precies zien wie hem bedacht heeft.
Alle reacties Link kopieren
MijnmeesteIk schreef:
21-02-2020 07:32
Aan zijn uiterlijk kan je precies zien wie hem bedacht heeft.
O ja, god schiep de mens naar zijn beeld. Een oude man met baard dus. ;-D
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Andersom, de mens schiep een god naar zijn beeld. Ha ha ha ha
Alle reacties Link kopieren
MijnmeesteIk schreef:
21-02-2020 08:38
Andersom, de mens schiep een god naar zijn beeld. Ha ha ha ha
Nee, niks ervan. God zat op zijn wolk en dacht: "Wat ben ik toch een knapperd en die baard is zo flatteus. Er zouden er meer moeten rondlopen zoals ik" En voila, hij schiep de mens. ;-D
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven