Actueel
alle pijlers
Wij willen regen ! Deel 2
dinsdag 7 augustus 2018 om 17:36
Een nieuw topic omdat het oude voorbij de 3000 posts was.
Nog steeds is het droog, en hoewel het vanavond, of morgen, of volgende week gaat regenen is er heel wat nodig voor de dorst naar regen bevredigd is.
Hopelijk heeft het vaak en met mooie milde buien geregend voor dit topic 'vol' is.
Dit topic is een vervolg hierop actueel/ik-wil-regen/list_messages/4160 ... start=3080
Nog steeds is het droog, en hoewel het vanavond, of morgen, of volgende week gaat regenen is er heel wat nodig voor de dorst naar regen bevredigd is.
Hopelijk heeft het vaak en met mooie milde buien geregend voor dit topic 'vol' is.
Dit topic is een vervolg hierop actueel/ik-wil-regen/list_messages/4160 ... start=3080
zazamaenade wijzigde dit bericht op 07-08-2018 17:42
13.52% gewijzigd
nounou
zaterdag 20 juli 2019 om 19:42
Wat?
Allemaal overdreven, die droogvallende beken, mislukkende oogsten, verdrogende vennen en veendijken?
Aan regen van 50 jaar geleden heb je ook niet zoveel, als boom of andere plant.
Kijk, wat weer en wat klimaat is blijft een ingewikkelde discussie, al vordert de wetenschap daar ook in.
https://klimaatverandering.wordpress.co ... verheggen/
Het regende daarnet even zo hard dat de riolering het zelfs niet aankon, het water kwam even in de wc omhoog, en nu is de vloer nat- met regenwater, zullen we maar zeggen
Dat is echt de eerste keer dit jaar, en het hagelde ook nog, maar eindelijk weer eens een plens water, heerlijk!
zazamaenade wijzigde dit bericht op 20-07-2019 19:48
21.32% gewijzigd
nounou
zaterdag 20 juli 2019 om 19:47
Dat klopt, maar er wordt hier gedaan alsof er amper meer neerslag valt en dat is dus niet zo:
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuw ... jaar/5349/
I'm not a big fish, William. I'm Moby Dick.
zaterdag 20 juli 2019 om 19:51
Ik ontken (antropogene) klimaatverandering niet, zie wel de stijgende trend wat betreft temperatuur en ook de drogere bodem, maar er wordt hier wel gedaan alsof de bronchiën getart worden door een soort van allesverzengende droge lucht en dat is natuurlijk niet zo. Het is dan ook eerder van belang dat we de temperatuur op termijn weer wat omlaag krijgen of niet verder laten oplopen voor zover dat in onze macht ligt dan dat het hier ter compensatie de hele zomer moet gaan hozen.Zazamaenade schreef: ↑20-07-2019 19:42Wat?
Allemaal overdreven, die droogvallende beken, mislukkende oogsten, verdrogende vennen en veendijken?
Aan regen van 50 jaar geleden heb je ook niet zoveel, als boom of andere plant.
Kijk, wat weer en wat klimaat is blijft een ingewikkelde discussie, al vordert de wetenschap daar ook in.
https://klimaatverandering.wordpress.co ... verheggen/
I'm not a big fish, William. I'm Moby Dick.
zaterdag 20 juli 2019 om 19:54
Kijk even hiernaar, en niet alleen naar één bericht:kantlijn schreef: ↑20-07-2019 19:47Dat klopt, maar er wordt hier gedaan alsof er amper meer neerslag valt en dat is dus niet zo:
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuw ... jaar/5349/
nounou
zaterdag 20 juli 2019 om 20:01
Ik kan me dus voorstellen dat je, wanneer je in West-Nederland woont, denkt dat het allemaal wel meevalt, na de maand juni.
Dit is de maand juli (vandaag nog niet meegenomen)
En dit het langjarig gemiddelde (nog 10 dagen te gaan)
Dit is de maand juli (vandaag nog niet meegenomen)
En dit het langjarig gemiddelde (nog 10 dagen te gaan)
zazamaenade wijzigde dit bericht op 20-07-2019 20:17
60.13% gewijzigd
nounou
zaterdag 20 juli 2019 om 20:10
Dat is inderdaad een stevig tekort afgezet tegenover het gemiddelde. Het kan dat ik, omdat ik in het westen des lands woon, er minder van merk dan mensen in Oost-Gelderland of Limburg maar dat neerslagtekort is als ik het goed begrijp de resultante van neerslag, verdamping en externe aanvoer en in casu ligt het volgens mij meer aan de verdamping (of externe aanvoer) dan aan het gebrek aan neerslag. Er lijkt hier een soort regendorst te zijn die zelf in ieder geval niet zo ervaar, maar mijn eerste post was inderdaad iets te stellig.
I'm not a big fish, William. I'm Moby Dick.
zaterdag 20 juli 2019 om 20:21
kantlijn schreef: ↑20-07-2019 20:10Dat is inderdaad een stevig tekort afgezet tegenover het gemiddelde. Het kan dat ik, omdat ik in het westen des lands woon, er minder van merk dan mensen in Oost-Gelderland of Limburg maar dat neerslagtekort is als ik het goed begrijp de resultante van neerslag, verdamping en externe aanvoer en in casu ligt het volgens mij meer aan de verdamping (of externe aanvoer) dan aan het gebrek aan neerslag. Er lijkt hier een soort regendorst te zijn die zelf in ieder geval niet zo ervaar, maar mijn eerste post was inderdaad iets te stellig.
Het neerslagtekort gaat zowel over de verdamping als over de neerslag, maar er valt gewoon ook weinig in grote delen van het land, West-Nederland in juni uitgezonderd.
De problemen zijn ook zo groot omdat in principe het waterstelsel in Nederland is ingericht op afvoer (van teveel water) en niet op vasthouden van water. En waar het hoog is, in het zuiden en het oosten loopt het water, via rivieren en kanalen naar beneden, naar: West-Nederland
Ik woon niet in Oost-Gelderland of Limburg, maar in het midden , en ook hier is het nogal droog. Alleen vandaag eindelijk eens even niet.
nounou
zondag 21 juli 2019 om 16:18
Het klopt helemaal wat je zegt. Hier is voor het 2e achtereenvolgende jaar extreem weinig neerslag gevallen in combinatie met hoge temperaturen. Het is hier gortdroog inmiddels.Zazamaenade schreef: ↑20-07-2019 20:21Het neerslagtekort gaat zowel over de verdamping als over de neerslag, maar er valt gewoon ook weinig in grote delen van het land, West-Nederland in juni uitgezonderd.
Ook dit is helemaal correct. Er is veel geld gestopt in het voorkomen van overstromingen door het aanleggen van dijken, grote waterbassins en overloopgebieden. Dat is fantastisch, want één keer in de zoveel jaar zijn er door overvloedige regenval en aanvoer van smeltwater dermate hoge waterstanden, dat water in huizen en bedrijven komt te staan.Zazamaenade schreef: ↑20-07-2019 20:21De problemen zijn ook zo groot omdat in principe het waterstelsel in Nederland is ingericht op afvoer (van teveel water) en niet op vasthouden van water. En waar het hoog is, in het zuiden en het oosten loopt het water, via rivieren en kanalen naar beneden, naar: West-Nederland
Droogte is door de waterschappen veel moeilijker te managen. Je zou regenwater kunnen opvangen i.p.v. overtollig water op het riool te lozen, maar of dat echt zoden aan de dijk zet, waag Ik te betwijfelen. Probleem zit toch in de klimaatverandering. Daar moeten we samen iets aan doen.
zondag 21 juli 2019 om 17:15
Nuancee schreef: ↑21-07-2019 16:18Het klopt helemaal wat je zegt. Hier is voor het 2e achtereenvolgende jaar extreem weinig neerslag gevallen in combinatie met hoge temperaturen. Het is hier gortdroog inmiddels.
Ook dit is helemaal correct. Er is veel geld gestopt in het het voorkomen van overstromingen door het aanleggen van dijken, grote waterbassins en overloopgebieden. Dat is fantastisch, want één keer in de zoveel jaren zijn er door overvloedige regenval en aanvoer van smeltwater dermate hoge waterstanden, dat water in huizen en bedrijven komt te staan.
Droogte is door de waterschappen veel moeilijker te managen. Je zou regenwater kunnen opvangen i.p.v. overtollig water op het riool te lozen. Mensen kunnen zelf ook regenwater in regentonnen opvangen. Helaas zijn dit zaken die amper zoden aan de dijk kunnen zetten. Probleem zit toch in de klimaatverandering. Daar moeten we samen iets aan doen.
Treurig dat er gisteren niets gevallen is bij jullie.
Regentonnen of het dakwater in de tuin laten lopen in plaats van op het riool lozen helpen een beetje.
In België heeft de Droogtecommissie de alarmfase, oranje, afgekondigd en een captatieverbod (verbod om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening van land?)
Dit geven ze als alternatief:
Gezuiverd afvalwater
Nu het captatieverbod er komt, kondigt Aquafin aan dat het opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat water kan bijvoorbeeld door landbouwers of openbare besturen afgehaald worden aan 19 installaties verspreid over Vlaanderen.
Het is niet de eerste keer dat Aquafin gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat was bijvoorbeeld ook al zo tijdens de droogteperiodes in 2017 en 2018.
Aquafin verzamelt het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van zijn 300 zuiveringsinstallaties. Op die manier wordt jaarlijks bijna 1 miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd. Dat behandelde en gezuiverde afvalwater - ook effluent genoemd - heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater maar kan bijvoorbeeld wel perfect gebruikt worden door landbouwers voor irrigatie en bewatering.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190718_04516368
In het oosten van Nederland, aan de Overijsselse Vecht, is een experiment van waterschap en boeren gaande om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, zodat die beter vocht vasthoudt:
https://www.rtvoost.nl/nieuws/315890/Ex ... resultaten
zazamaenade wijzigde dit bericht op 21-07-2019 17:22
1.35% gewijzigd
nounou
zondag 21 juli 2019 om 17:18
Kantlijn, ik vind dat heel wat mensen een voorbeeld aan je zouden mogen nemen, toegeven dat je post te stellig was. Zou de sfeer op dit forum ten goede komen.kantlijn schreef: ↑20-07-2019 20:10Dat is inderdaad een stevig tekort afgezet tegenover het gemiddelde. Het kan dat ik, omdat ik in het westen des lands woon, er minder van merk dan mensen in Oost-Gelderland of Limburg maar dat neerslagtekort is als ik het goed begrijp de resultante van neerslag, verdamping en externe aanvoer en in casu ligt het volgens mij meer aan de verdamping (of externe aanvoer) dan aan het gebrek aan neerslag. Er lijkt hier een soort regendorst te zijn die zelf in ieder geval niet zo ervaar, maar mijn eerste post was inderdaad iets te stellig.
Het is inderdaad opvallend dat de hoeveelheid neerslag is toegenomen over de jarenmaar dat Nederland toch droger wordt. Ik vraag me ook af hoe vroeger de neerslag over het jaar verdeeld was. Meer neerslag in de zomer, maar gemiddeld toch minder?
zondag 21 juli 2019 om 17:23
Regentonnen helpen juist heel veel heb ik me bij een waterzuiveringsbedrijf laten vertellen, vooral als het hoost, zodat het water niet in één klap in de riolering terecht komt.Zazamaenade schreef: ↑21-07-2019 17:15Treurig dat er gisteren niets gevallen is bij jullie.
Regentonnen of het dakwater in de tuin laten lopen in plaats van op het riool lozen helpen een beetje.
In België heeft de Droogtecommissie de alarmfase, oranje, afgekondigd en een captatieverbod (verbod om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening van land?)
Dit geven ze als alternatief:
Gezuiverd afvalwater
Nu het captatieverbod er komt, kondigt Aquafin aan dat het opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat water kan bijvoorbeeld door landbouwers of openbare besturen afgehaald worden aan 19 installaties verspreid over Vlaanderen.
Het is niet de eerste keer dat Aquafin gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat was bijvoorbeeld ook al zo tijdens de droogteperiodes in 2017 en 2018.
Aquafin verzamelt het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van zijn 300 zuiveringsinstallaties. Op die manier wordt jaarlijks bijna 1 miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd. Dat behandelde en gezuiverde afvalwater - ook effluent genoemd - heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater maar kan bijvoorbeeld wel perfect gebruikt worden door landbouwers voor irrigatie en bewatering.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190718_04516368
In het oosten van Nederland, aan de Overijsselse Vecht, is een experiment van waterschap en boeren gaande om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, zodat die beter vocht vasthoudt:
https://www.rtvoost.nl/nieuws/315890/Ex ... resultaten
Het probleem bij mijn huis is dat er één regenpijp bij twee huizen hoort en mijn beide buren er één hebben en ik niet. Mijn ene buren vangt alles op in een regenton, de andere buren niet, maar daar zit de regenpijp niet een voor mij bereikbare plaats, helaas. Voor mij geen regenton dus.
zondag 21 juli 2019 om 17:36
aviv_13 schreef: ↑21-07-2019 17:23Regentonnen helpen juist heel veel heb ik me bij een waterzuiveringsbedrijf laten vertellen, vooral als het hoost, zodat het water niet in één klap in de riolering terecht komt.
Het probleem bij mijn huis is dat er één regenpijp bij twee huizen hoort en mijn beide buren er één hebben en ik niet. Mijn ene buren vangt alles op in een regenton, de andere buren niet, maar daar zit de regenpijp niet een voor mij bereikbare plaats, helaas. Voor mij geen regenton dus.
Denk je? Ik heb jaren een regenton gehad. Bij een hoosbui is die zó vol. De ton staat er nog steeds, maar ik had zó vaak problemen met een verstopte regenpijp, (terwijl de dakgoot wel elk jaar schoongeveegd wordt) dat ik hem heb moeten afkoppelen, helaas.
Misschien dat een ondergronds waterreservoir voor regenwater, voor meerdere huizen/tuinen beter zou werken?
In zuidelijker landen is daar al veel meer ervaring mee. Ook in België, dacht ik.
@Aviv ook, dat wat je in reactie aan Kantlijn schreef is eigenlijk wel mooi. Ik verslikte me haast in verontwaardiging over het misverstand dat het overal in Nederland nat was geweest
nounou
zondag 21 juli 2019 om 19:16
Even iets rechtzetten: gisteravond heeft het hier wel degelijk zo'n 10 - 15 minuten geregend. Niet echt een hoosbui, maar wel heel erg welkom. Daarvoor scheen de zon volop, vielen er een paar dikke druppels, terwijl de zon bleef schijnen en diezelfde zon deed de druppels in no time weer opdrogen en bleef onverdroten schijnen.
Wij hebben in de tuin 2 regentonnen en daar begieten we de tuin deels van. Alleen merk ik, dat het gros van het hemelwater dat op op straat en op bestrating terecht komt gewoon in het riool verdwijnt. Het zou al schelen voor het grondwaterpeil als mensen hun tuin minder zouden bestraten.
Je kaartjes, Zaza, bewijzen weer eens dat de verschillen per regio qua neerslag en neerslagtekort heel groot kunnen zijn. Helaas woon ik wat dat betreft in een regio met een "fout kleurtje" op de kaartjes. De bodem is en blijft hier gewoon droog.
Ik ben benieuwd hoe de bomen en de struiken zich onder de droogte en de hitte van de komende dagen gaan houden. Laten ze misschien blaadjes vallen? Ik houd verder de eiken en de sparren bij ons in de tuin en in de buurt in de gaten vanwege de eikenprocessierups en de dennenprocessierups. Wandelen in de bossen doe ik heel graag, maar niet met die overlast veroorzakende rupsen. Ook een gevolg van klimaatveranderingen denk ik zo.
Wij hebben in de tuin 2 regentonnen en daar begieten we de tuin deels van. Alleen merk ik, dat het gros van het hemelwater dat op op straat en op bestrating terecht komt gewoon in het riool verdwijnt. Het zou al schelen voor het grondwaterpeil als mensen hun tuin minder zouden bestraten.
Je kaartjes, Zaza, bewijzen weer eens dat de verschillen per regio qua neerslag en neerslagtekort heel groot kunnen zijn. Helaas woon ik wat dat betreft in een regio met een "fout kleurtje" op de kaartjes. De bodem is en blijft hier gewoon droog.
Ik ben benieuwd hoe de bomen en de struiken zich onder de droogte en de hitte van de komende dagen gaan houden. Laten ze misschien blaadjes vallen? Ik houd verder de eiken en de sparren bij ons in de tuin en in de buurt in de gaten vanwege de eikenprocessierups en de dennenprocessierups. Wandelen in de bossen doe ik heel graag, maar niet met die overlast veroorzakende rupsen. Ook een gevolg van klimaatveranderingen denk ik zo.
zondag 21 juli 2019 om 19:39
Dat ondergrondse waterreservoir zou een prima idee zijn. Wij hebben daar in de tuin wel ruimte voor, maar ik vrees het gros van de Nederlanders niet. Overigens hebben wij alleen een terras en de oprit bestraat, de rest is gewoon groen met veel planten die insecten aantrekken.Zazamaenade schreef: ↑21-07-2019 17:36Misschien dat een ondergronds waterreservoir voor regenwater, voor meerdere huizen/tuinen beter zou werken?
In zuidelijker landen is daar al veel meer ervaring mee. Ook in België, dacht ik.
zondag 21 juli 2019 om 22:26
Tegels met wateropslag is een idee :
www.thegreenvillage.org/projects/waterstraat
(naar beneden scrollen voor Nederlands)
https://tijdschriftdetuin.nl/tegels-met-waterbuffer/
Als ik mijn tuin laat opknappen, zit ik over zulk soort tegels te denken.
www.thegreenvillage.org/projects/waterstraat
(naar beneden scrollen voor Nederlands)
https://tijdschriftdetuin.nl/tegels-met-waterbuffer/
Als ik mijn tuin laat opknappen, zit ik over zulk soort tegels te denken.
zondag 21 juli 2019 om 22:40
Hier is het sinds 2005 verplicht om een regenwaterput te installeren bij nieuwbouw en tevens bij sommige grondige renovaties. Daarnaast zijn ze nog steeds bezig met een gescheiden riolering aan te leggen voor vuil- en regenwater.Zazamaenade schreef: ↑21-07-2019 17:36Denk je? Ik heb jaren een regenton gehad. Bij een hoosbui is die zó vol. De ton staat er nog steeds, maar ik had zó vaak problemen met een verstopte regenpijp, (terwijl de dakgoot wel elk jaar schoongeveegd wordt) dat ik hem heb moeten afkoppelen, helaas.
Misschien dat een ondergronds waterreservoir voor regenwater, voor meerdere huizen/tuinen beter zou werken?
In zuidelijker landen is daar al veel meer ervaring mee. Ook in België, dacht ik.
...
Het oorspronkelijke doel was om het overstromingsgevaar te verminderen en ervoor te zorgen dat men bij huishoudelijk gebruik minder drinkwater benutte, maar het is natuurlijk ook nuttig bij drogere periodes.
Over grotere ondergrondse waterreservoirs heb ik te weinig info.
Edit: dat het droger wordt met toegenomen neerslag, heeft dit niet gewoon te maken met de toegenomen bevolking waardoor er veel meer water nodig is?
maandag 22 juli 2019 om 23:22
De droogte wordt ook een probleem voor de scheepvaart, ik woon in deze regio.
https://www.bndestem.nl/zeeland/grote-z ... ~a98d0ca8/
https://www.bndestem.nl/zeeland/grote-z ... ~a98d0ca8/
Niemand is onmisbaar
woensdag 24 juli 2019 om 19:59
Inderdaad, de droogte wordt voor de komende tijd een probleem voor boeren en tuinders, voor de gewassen, de natuur, de grondwaterstand, de waterstand in poelen, plassen, rivieren, sloten, beekjes, de binnenscheepvaart etc.
Hier was het vanmiddag om 16.30 uur 39 graden in de schaduw. Morgen zal het nog warmer worden. Neerslag komt pas zaterdag of zondag.
Hier was het vanmiddag om 16.30 uur 39 graden in de schaduw. Morgen zal het nog warmer worden. Neerslag komt pas zaterdag of zondag.
woensdag 24 juli 2019 om 20:27
Wat een vreselijke temperatuur, Nuancee, 39 graden. Hier was het bijna 36. Dat verschil van 3 graden voel je best, denk ik.
Ik ben zo blij dat het hier afgelopen zaterdag nog geregend heeft, dat geeft net iets meer reserve om op terug te vallen voor de planten en dieren.
Gisteren las ik dat Duitsland wil gaan werken aan het graven van geulen in de Rijn, zodat die rivier bevaarbaar blijft; bij langdurige droogte een smallere rivier, maar met meer diepgang.
Het was een project tot 2030.
Nu schijnt de verlaging van het waterpeil nog niet significant te zijn.
Het zomerpeil in het IJsselmeer is voor het eerst op maximaal gezet, om een voorraad water vast te houden.
In dit artikel oa een lijst met de situatie bij alle waterschappen in Nederland:
LCW: landbouw en natuur onder druk in Oost- en Zuid-Nederland
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actu ... -nederland
En nog maar een gifje
Ik ben zo blij dat het hier afgelopen zaterdag nog geregend heeft, dat geeft net iets meer reserve om op terug te vallen voor de planten en dieren.
Gisteren las ik dat Duitsland wil gaan werken aan het graven van geulen in de Rijn, zodat die rivier bevaarbaar blijft; bij langdurige droogte een smallere rivier, maar met meer diepgang.
Het was een project tot 2030.
Nu schijnt de verlaging van het waterpeil nog niet significant te zijn.
Het zomerpeil in het IJsselmeer is voor het eerst op maximaal gezet, om een voorraad water vast te houden.
In dit artikel oa een lijst met de situatie bij alle waterschappen in Nederland:
LCW: landbouw en natuur onder druk in Oost- en Zuid-Nederland
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actu ... -nederland
En nog maar een gifje
nounou
woensdag 24 juli 2019 om 20:46
Over die toegenomen neerslag van de laatste jaren, is het niet zo dat die trend sinds 2017 doorbroken is?
In dit artikel, over de periode 1920-2017, is te lezen dat de toename van neerslag onevenredig verdeeld was.
De jaarlijkse neerslagsom in Nederland is in de periode 1910-2017 gelijkmatig gestegen van 690 naar 874 millimeter. Dit is een toename van 27% in 108 jaar. De ruimtelijke spreiding van de toename is niet gelijk over heel Nederland. Langs de kust is de toename het grootst, 30 tot 35% (een toename van 200 tot 250 mm). Langs de oostgrens en het zuidoosten van het land is de toename veel lager, 10 tot 25% (een toename van 70 tot 170 mm).
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0508-j ... -nederland
Hier wat grafieken van de afgelopen jaren:
Of dit een omslag is of niet weten we pas over vele jaren.
In dit artikel, over de periode 1920-2017, is te lezen dat de toename van neerslag onevenredig verdeeld was.
De jaarlijkse neerslagsom in Nederland is in de periode 1910-2017 gelijkmatig gestegen van 690 naar 874 millimeter. Dit is een toename van 27% in 108 jaar. De ruimtelijke spreiding van de toename is niet gelijk over heel Nederland. Langs de kust is de toename het grootst, 30 tot 35% (een toename van 200 tot 250 mm). Langs de oostgrens en het zuidoosten van het land is de toename veel lager, 10 tot 25% (een toename van 70 tot 170 mm).
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0508-j ... -nederland
Hier wat grafieken van de afgelopen jaren:
Of dit een omslag is of niet weten we pas over vele jaren.
nounou
vrijdag 26 juli 2019 om 19:20
Op het moment is het hier buiten nog steeds 39 graden, gisteren was het boven de 40 graden. De muren van ons huis zijn buitengewoon warm, binnentemperatuur beneden is 29,5 en boven op zolder wil ik het gewoon niet weten. Erger nog vind ik de slechte luchtkwaliteit. Die leidt tot prikkende ogen en geïrriteerde luchtwegen. Hoe kunnen mensen toch ontkennen dat we een groot probleem hebben met ons klimaat?
Morgen zou er regen komen, nou ik ben benieuwd.
Morgen zou er regen komen, nou ik ben benieuwd.
vrijdag 26 juli 2019 om 20:20
Ik hou juist meer van onbeschaafde buien, hoe onbeschaafder hoe beter. Maar ik zie het somber in. Sowieso gaan we geen frontonweer krijgen, hooguit een warmte-onweer en die kunnen overal wel vallen maar helaas meestal niet hier.