Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Coronavirus COVID-19 (deel 40)

17-01-2021 12:35 3010 berichten
In Wuhan (China) is een nieuw Coronavirus, SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV genoemd), ontdekt dat mensen besmet met COVID-19.

Meerdere steden/landen in lockdown, overvolle ziekenhuizen, ruim 94 miljoen besmettingen en helaas zijn er ook al meer dan 2 miljoen doden over de hele wereld. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt maar er zijn inmiddels gelukkig verschillende vaccinaties voor en Nederland is begonnen met een vaccinatie programma.
In Nederland zijn er nu ruim 919.000 mensen positief getest en ruim 13.000 mensen overleden.
Meer informatie: RIVM / WHO

Johns Hopkins University COVID-19 dashboard
Worldometers statistieken COVID-19
Coronavirus in Nederland dashboard
Corona Dashboard van de Rijksoverheid

Checklist bij vermoeden COVID-19
Afbeelding

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351
Wil je jezelf laten testen op COVID-19? Bel dan naar: 0800 -1202
(dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Online een test aanvragen met DigiD kan hier

Dit is een discussie topic over dit virus.

Vorige delen: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9/ 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20/ 21 / 22 / 23/ 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / 34/ 35 / 36 / 37/ 38 / 39
Alle reacties Link kopieren
NoPepsiPlease schreef:
17-01-2021 17:04
Scholen hebben zelf niet te bepalen dat een vakantie ingekort of overgeslagen wordt. Ik zou me ook geen angstscenario's in het hoofd halen dat school een lockdown gaat verlengen tot een vakantie. Dat mogen ze helemaal niet. En de regering houdt daar ook geen rekening mee, vorige keer heb ik ook 2 weken les gegeven en toen was het vakantie.
o dat heeft de middelbare school ons nou juist wel gemaild....
Alle reacties Link kopieren
MajaDB schreef:
17-01-2021 17:04
Zeker een goed punt. 2 problemen;

1: De onderwijsbond
2: al dienouders die al vast vakanties geboekt hebben, en hun Franse camping en geld belangrijker vinden dan ontwikkelingsachterstanden van hun kroost....

Overigens heb ik ergens gelezen datbdie achterstanden reuze mee vallen en day de ervaringen van de 1e lockdown zijn dat, zeker jonge kinderen (basisscholen) dit razendsnel inlopen.
Dus de kinderen van de ouders die je onder categorie 2 wegzet als ouders die hun geld en hun vakantie belangrijker vinden, kunnen ook gewoon kinderen hebben die niet of nauwelijks een achterstand hebben opgelopen.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Ik moet zeggen dat ik het online onderwijs bij ons nu best goed geregeld vind. Ik heb iedere klas 2 ipv 3 uur, álle uren online is simpelweg gewoon te veel voor de leerlingen en ik heb genoeg tijd om theorie uit te leggen. Ik laat ze al hun huiswerk online inleveren. En natuurlijk is fysiek onderwijs beter, maar al met al heb ik de eerste twee weken al behoorlijk veel kunnen doen.
Alle reacties Link kopieren
Friezin71 schreef:
17-01-2021 17:00
I Ik hoop dat Rutte bij de werkgevers kan bewerkstelligen dat er coronaverlof kan worden opgenomen, dat er oppas kan worden geregeld voor ouders, etc.
Klinkt leuk, maar dat betekent dus wel dat mensen zonder kinderen, of ouders die het wel redden zich over de rooie moeten gaan werken. Of we accepteren dat alles over de hele linie minder wordt. Legere winkels, langere levertijden bij webwinkels, af en toe geen brandstof bij de pompstations, langere wachttijden voor de huisarts, langere wachttijden in het ziekenhuis, het zorgpersoneel dat nog wel werkt moet nog harder werken, etc, etc, etc.
Alle reacties Link kopieren
GenieInABottle schreef:
17-01-2021 17:02
@Newspaper, ook ik vind het teleurstellend (en complimenten, ik vind dat je het erg netjes verwoordt). Stomme vraag misschien, en hoef je ook niets mee, maar heb je al eens met een paar andere ouders samen de directeur aangesproken op zijn / haar verantwoordelijkheden?
Dit vind ik echt niet kunnen hoor. Kan best gebeuren als er veel ziekte uitval is, natuurlijk. Maar niet als overall oplossing. Dit vind ik meer mismanagement.
Ik blijf netjes, want ik geloof dat iedereen zn best doet, ook school. Tegelijkertijd ben ik heel eerlijk dat ik ook het gevoel heb dat ze zich er makkelijk vanaf maken. Dat mag ik natuurlijk niet zeggen, maar het is mijn gevoel na inmiddels weken van lockdown. In De 1e lockdown snapte ik dat het allemaal nieuw was en dan kost het tijd om online onderwijs goed in te richten. Maar nu in lockdown 2 is er niets anders dan vorig jaar. Wij moesten als gezin in november in quarantaine, vraag ik de juf hoe we dit gaan oplossen met onderwijs voor kind. Er was dus niets geregeld! Er lag geen draaiboek klaar, en dat vind ik raar omdat je ondertussen als school wel de tijd had gehad om dit op poten te zetten. Ik heb de juf zelf maar gezegd dat ze een account in teams kon aanmaken voor kind en dat juf haar laptop aan kon zetten tijdens de lessen. Zo heeft kind toch meegedaan met school.
Directeur is helaas ziek, sinds kort een vervanger maar die is net begonnen dus die weet nog niets van onze school.

Er zijn wel geluiden van meer ouders die ontevreden zijn, dus wellicht dat we dit gezamenlijk nog gaan aankaarten ja
Ik herken in mijn omgeving geen enorme achterstanden bij de kinderen. Ik denk dat het vooral over bepaalde wijken en scholen gaat waar vaak sowieso al sprake is van een achterstand.
Alle reacties Link kopieren
pejeka schreef:
17-01-2021 16:55
Zal vast wel weer een domme vraag zijn, maar als we kinderen naar zomerschool laten gaan, wanneer mogen de leerkrachten dan met vakantie?
Geen logische vragen stellen.... Dat is niet het probleem van de ouders die het nu druk hebben.
Friezin71 schreef:
17-01-2021 17:00
Ik ben alleenstaand, eigen bedrijf gestart in feb 2020. Tja... dat werd bijstand, want corona gooide roet in het eten. Je zit er dus naast met je analyse. Ik verwacht voor mijzelf geen hulp van de overheid, ik heb al het geluk dat ik als startend ondernemer door de gemeente wordt ondersteund en zo niet mijn eigen bedrijf gelijk al hoef op te zeggen.

Wel zie ik vrijwel alle moeders om me heen instorten. (De moeders, ja, ondanks dat de vaders normaal ook gewoon meedraaiden in het gezin. Maar sinds corona lijken de moeders de taak van de juf te moeten overnemen) Een ouderkamp zoals jij het noemt komt dan ook heel lullig over. Ik hoop dat Rutte bij de werkgevers kan bewerkstelligen dat er coronaverlof kan worden opgenomen, dat er oppas kan worden geregeld voor ouders, etc. Omdat de thuiswerkende ouders nu drie banen doen. Zorg, onderwijs en werk. En werk is nu vrijwel onmogelijk met kinderen om je heen.
Hoho, ik maakte geen analyse. Ik gaf alleen een voorbeeld aan van wat ik veel in mijn omgeving zie.

En jij kunt een ouderkamp lullig vinden. Anderen zouden een week vakantie op kosten van de overheid misschien wel kunnen waarderen.
Wat betreft coronaverlof ben ik tegen. Werkgevers staan al onder druk, veel in ieder geval. En dit is een dubbele druk: en je moet je mensen vrij geven en er ook nog voor betalen. En dat in een tijd waar ze zelf ook nog eens met sluitingen, minder omzet en meer verzuim van doen hebben. Ik snap best dat ouders het zwaar hebben. Maar om alles bij werkgevers en overheid te leggen gaat mij erg ver. Er zijn ook andere groepen die het rete zwaar hebben, alleen op een andere manier. Die hebben ook drie of meer diensten. Denk bijvoorbeeld aan dubbele banen of mantelzorg of mensen die al maanden geen dag vrij hebben gehad omdat ze onmisbaar zijn. Het zijn niet alleen thuiswerkende ouders die erdoorheen zitten. Hoe moeten de overheid en de werkgevers dit allemaal opvangen en ondersteunen zonder zelf kopje onder te gaan? Waar verwacht je dat de overheid / werkgevers oppassen vandaan haalt?

Daarnaast, hoe kan het dat het de moeders zijn die kopje onder dreigen te gaan in situaties waar ook een vader aanwezig is? Dan ligt er nog iets anders, en dat is toch echt een taak van beide partners om daar anders mee om te gaan. En dat hoort m.i. echt niet op het bordje van een andere partij. Ook ouders kunnen in oplossingen denken en samen een goede verdeling maken.
Zwartgroen schreef:
17-01-2021 12:40
Nog uit het vorige deel:


En om 20.00 een applausje..
:cheer:
En midzomer vind ik leuk
Alle reacties Link kopieren
ca726647543 schreef:
17-01-2021 17:13
Geen logische vragen stellen.... Dat is niet het probleem van de ouders die het nu druk hebben.
Flauwe opmerking.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Als ik het zo lees is het grootste probleem dat er echt een gat is tussen scholen die het goed geregeld hebben en scholen die het slecht geregeld hebben.
Dat ga je dan wel merken in het niveau van de kinderen.
Zorgverlof zie ik niet zitten. Mijn werk en dat van collega's is nu, en er staan geen vervangers klaar - waar zouden die zo snel vandaan moeten komen?
AnAppleADay schreef:
17-01-2021 17:15
Als ik het zo lees is het grootste probleem dat er echt een gat is tussen scholen die het goed geregeld hebben en scholen die het slecht geregeld hebben.
Dat ga je dan wel merken in het niveau van de kinderen.
Dat ook verwacht ik! Ik heb hier een school in de omgeving die ook helemaal geen fluit doet. Er is 1 contact momentje per week en een dat is het. Dan lopen de achterstanden wel op ja!
Alle reacties Link kopieren
Nicco88 schreef:
17-01-2021 17:12
Ik herken in mijn omgeving geen enorme achterstanden bij de kinderen. Ik denk dat het vooral over bepaalde wijken en scholen gaat waar vaak sowieso al sprake is van een achterstand.
Er zijn allerlei kinderen met achterstanden en niet alleen in bepaalde wijken. Voor sommige jonge kinderen is online onderwijs nou eenmaal geen goede vervanging van persoonlijk onderwijs. Niet alle ouders hebben de capaciteiten en het vermogen om kinderen bij te staan of dingen uit te leggen als ze iets niet snappen, want die ouders zelf spreken ofwel weinig Nederlands, ofwel hebben zelf geen flauw idee wat nou eigenlijk een koppelwerkwoord is en hoe je breuken begrijpelijk uitlegt. Logisch, want daar hebben ze ook niet voor geleerd, om dat soort dingen begrijpelijk uit te leggen. Zelfs hoog opgeleide mensen zijn soms niet in staat om grammatica aan hun kinderen uit te leggen, omdat ze er zelf geen bal van weten.

En daarnaast ontstaat er natuurlijk sowieso een achterstand in persoonlijke ontwikkeling, het je kunnen handhaven tussen leeftijdsgenootjes, sociale vaardigheden opdoen, leren hoe je onderlinge conflicten aanpakt, het functioneren binnen een andere sociale groep dan het gezin, enz.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Nicco88 schreef:
17-01-2021 17:12
Ik herken in mijn omgeving geen enorme achterstanden bij de kinderen. Ik denk dat het vooral over bepaalde wijken en scholen gaat waar vaak sowieso al sprake is van een achterstand.

Ik denk dat je heel veel voorzichtiger mag zijn met dit soort nare en stigmatiserende uitspraken. Ik denk namelijk dat je daar gigantisch de plank mis mee slaat. Scholen zijn tot vorig jaar eigenlijk niet bezig geweest met online lesgeven. En hoe een school dat regelt / oppakt en uitvoert, dat zegt nu helemaal niets over de wijk waar de school gesitueerd is. Maar het zegt vooral wat over onderwijsvisie, flexibiliteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit. Maar dan van de school of instelling waar deze onder valt en haar medewerkers en helemaal niets over haar gebruikers.
pejeka schreef:
17-01-2021 17:19
Er zijn allerlei kinderen met achterstanden en niet alleen in bepaalde wijken. Voor sommige jonge kinderen is online onderwijs nou eenmaal geen goede vervanging van persoonlijk onderwijs. Niet alle ouders hebben de capaciteiten en het vermogen om kinderen bij te staan of dingen uit te leggen als ze iets niet snappen, want die ouders zelf spreken ofwel weinig Nederlands, ofwel hebben zelf geen flauw idee wat nou eigenlijk een koppelwerkwoord is en hoe je breuken begrijpelijk uitlegt. Logisch, want daar hebben ze ook niet voor geleerd, om dat soort dingen begrijpelijk uit te leggen. Zelfs hoog opgeleide mensen zijn soms niet in staat om grammatica aan hun kinderen uit te leggen, omdat ze er zelf geen bal van weten.

En daarnaast ontstaat er natuurlijk sowieso een achterstand in persoonlijke ontwikkeling, het je kunnen handhaven tussen leeftijdsgenootjes, sociale vaardigheden opdoen, leren hoe je onderlinge conflicten aanpakt, het functioneren binnen een andere sociale groep dan het gezin, enz.
Maar jonge kinderen mogen toch nog steeds buiten sporten? Ik zie ze ook nog buiten spelen ( bij ons dan) dus ik verwacht echt niet dat ze sociaal een enorme achterstand oplopen.

En als hoogopgeleiden ouders niet weten wat de grammatica regels zijn , is er misschien iets misgegaan tijdens hun opleiding?

Iets kunnen overbrengen is natuurlijk wel een goed punt, daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd.

Ik zie in elk geval dat er bij ons geen achterstanden zijn ( op de kinderen na die al slecht scoorde, maar dat deden ze ook al voor Corona)
GenieInABottle schreef:
17-01-2021 17:22
Ik denk dat je heel veel voorzichtiger mag zijn met dit soort nare en stigmatiserende uitspraken. Ik denk namelijk dat je daar gigantisch de plank mis mee slaat. Scholen zijn tot vorig jaar eigenlijk niet bezig geweest met online lesgeven. En hoe een school dat regelt / oppakt en uitvoert, dat zegt nu helemaal niets over de wijk waar de school gesitueerd is. Maar het zegt vooral wat over onderwijsvisie, flexibiliteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit. Maar dan van de school of instelling waar deze onder valt en haar medewerkers en helemaal niets over haar gebruikers.
Je vindt de dingen die ik post wel snel naar.
Alle reacties Link kopieren
Nicco88 schreef:
17-01-2021 17:22
Maar jonge kinderen mogen toch nog steeds buiten sporten? Ik zie ze ook nog buiten spelen ( bij ons dan) dus ik verwacht echt niet dat ze sociaal een enorme achterstand oplopen.

En als hoogopgeleiden ouders niet weten wat de grammatica regels zijn , is er misschien iets misgegaan tijdens hun opleiding?

Iets kunnen overbrengen is natuurlijk wel een goed punt, daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd.

Ik zie in elk geval dat er bij ons geen achterstanden zijn ( op de kinderen na die al slecht scoorde, maar dat deden ze ook al voor Corona)
Ik zie eigenlijk helemaal geen kinderen buiten spelen, ook al wonen er zat kinderen bij mij in de buurt. Zullen ze wel te koud vinden ofzo. Of ze hebben ouders die denken dat ze corona krijgen van buiten spelen. Geen idee. Denk echter eerder dat die thuis zitten te gamen of films te kijken of wat dan ook.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het onderwijs echt top geregeld op de school hier. Vorige lockdown zaten ze om 11 uur al te koekeloeren. Nu zijn ze echt tot eind schooltijd bezig. Sowieso iedere dag groepsmeeting om 9:00, oudste een uurtje later. Er worden klassikaal dictees afgenomen. Iedere week minimaal één privé belmoment om te vragen of alles nog goed gaat. Jongste had een vraag, zet het in de chat, leerkracht leest het en zegt dat hij wel even mag bellen. Hup, 5 minuten later kon kind weer verder. Daarnaast leest meester van de oudste iedere dag een half uur voor. Wie zin heeft in te loggen logt in, wie geen zin heeft, ook goed. Echt top geregeld. Ik kom nergens meer aan toe, maar dat is nu even niet anders en een ander verhaal.

Goh, er staat weer een pareltje van de samenleving op de voorpagina van de Telegraaf. Een karatetrap lijkt het wel, ja, geweld is de oplossing. Ik denk dat een aantal van dit soort parels gewoon alle demonstraties aflopen om hun agressiviteit maar kwijt te kunnen.

Overigens las ik ook spandoeken waar op stond dat het vaccin gif is. Ben wel benieuwd wanneer het dan gaat werken! Vooralsnog leef ik nog.
toffifee wijzigde dit bericht op 17-01-2021 17:31
21.92% gewijzigd
toffifee schreef:
17-01-2021 17:28
Ik vind het onderwijs echt top geregeld op de school hier. Vorige lockdown zaten ze om 11 uur al te koekeloeren. Nu zijn ze echt tot eind schooltijd bezig. Sowieso iedere dag groepsmeeting om 9:00, oudste een uurtje later. Er worden klassikaal dictees afgenomen. Iedere week minimaal één privé belmoment om te vragen of alles nog goed gaat. Jongste had een vraag, zet het in de chat, leerkracht leest het en zegt dat hij wel even mag bellen. Hup, 5 minuten later kon kind weer verder. Daarnaast leest meester van de oudste iedere dag een half uur voor. Wie zin heeft in te loggen logt in, wie geen zin heeft, ook goed. Echt top geregeld. Ik kom nergens meer aan toe, maar dat is nu even niet anders en een ander verhaal.
Wat goed! Hier is het ook zo fijn geregeld. En kinderen die geen laptop of iPad tot hun beschikking hebben, kregen er 1 van school.

Elke “les” wordt genoteerd of iedereen aanwezig is en de hele schooldag kan je de juf raadplegen.
Julus schreef:
17-01-2021 16:15
Helaas..basisscholen blijven dicht t/m 8 februari is zojuist bekendgemaakt.
Yesss!
Nicco88 schreef:
17-01-2021 17:22
Maar jonge kinderen mogen toch nog steeds buiten sporten? Ik zie ze ook nog buiten spelen ( bij ons dan) dus ik verwacht echt niet dat ze sociaal een enorme achterstand oplopen.

En als hoogopgeleiden ouders niet weten wat de grammatica regels zijn , is er misschien iets misgegaan tijdens hun opleiding?

Iets kunnen overbrengen is natuurlijk wel een goed punt, daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd.

Ik zie in elk geval dat er bij ons geen achterstanden zijn ( op de kinderen na die al slecht scoorde, maar dat deden ze ook al voor Corona)

Jij legt rare verbanden en bent echt naar veroordelend in je posts.
Eerst zeg je dat je geen kinderen met een achterstand kent om een post later te verkondigen dat je een school kent die geen zak doet en waarvan je verwacht dat de kinderen achterstanden hebben opgelopen. En nu zijn het weer geen achterstanden behalve de kinderen die het wel al hadden.

En hoezo iets mis gegaan tijdens de opleiding? De meeste krijgen de grammaticaregels uitgelegd als ze jong zijn, zijn er inmiddels een stuk of wat veranderd en passen ze zelf uit automatisme toe. Dat zegt toch niet dat je alle grammatica regels moet weten als hoger opgeleide? Daarnaast is het juist voor hoger opgeleiden vaker moeilijk om de makkelijke taal van een kind te gebruiken. Dus krijg je een mismatch in de uitleg. Niet echt helpend. En het gaat niet alleen om grammatica he? Weet jij nog alles van alle vakken die je in je PO hebt gehad? En ben je ook op de hoogte van alle aanpassingen en wijzigingen? Want daar gaat het om, om een heel pallet van vakken en taken. Naast je eigen werk in een vakgebied waar je geen ervaring in hebt (muv ervaringsdeskundige natuurlijk) en ook nog je pet moeten kunnen verzetten van ouder naar docent. Ik denk dat het nergens mis is gegaan, ik denk dat alleen maar heel duidelijk is dat thuiswerken met kinderen gewoon niet werkbaar is en dat docent zijn toch echt een vak is.

Daarnaast is buiten spelen en sporten nu niet bepaald een volwaardige vervanger van het sociale deel dat ze op school mee krijgen. Heb je eigenlijk wel een idee van de algemene ontwikkeling van kinderen en waar ze deze vooral opdoen? Want ik krijg het idee dat je daar heel ver vanaf staat.
Alle reacties Link kopieren
toffifee schreef:
17-01-2021 17:28
Ik vind het onderwijs echt top geregeld op de school hier. Vorige lockdown zaten ze om 11 uur al te koekeloeren. Nu zijn ze echt tot eind schooltijd bezig. Sowieso iedere dag groepsmeeting om 9:00, oudste een uurtje later. Er worden klassikaal dictees afgenomen. Iedere week minimaal één privé belmoment om te vragen of alles nog goed gaat. Jongste had een vraag, zet het in de chat, leerkracht leest het en zegt dat hij wel even mag bellen. Hup, 5 minuten later kon kind weer verder. Daarnaast leest meester van de oudste iedere dag een half uur voor. Wie zin heeft in te loggen logt in, wie geen zin heeft, ook goed. Echt top geregeld. Ik kom nergens meer aan toe, maar dat is nu even niet anders en een ander verhaal.

Fijn. Hier niks. Een contactmomentje per week. De rest krijg je gemaild in een schema per dag met een filmpje van de methode erbij. Mijn kind zit in groep 3 waar de basis gelegd wordt. Ik ben dus nu haar juf en ik wil dat het goed gebeurd dus ik ben er wel een uurtje of 3 per dag zoet mee. Had het fijn gevonden als de juf/school er wat meer online tijd in had gestopt.
Alle reacties Link kopieren
pejeka schreef:
17-01-2021 17:25
Ik zie eigenlijk helemaal geen kinderen buiten spelen, ook al wonen er zat kinderen bij mij in de buurt. Zullen ze wel te koud vinden ofzo. Of ze hebben ouders die denken dat ze corona krijgen van buiten spelen. Geen idee. Denk echter eerder dat die thuis zitten te gamen of films te kijken of wat dan ook.
Jij omschrijft je buurt altijd zo ongezellig. Mensen die je niet groeten, kinderen die niet buitenspelen - klinkt helemaal niet leuk, heb je het er wel naar je zin? Voor mij gelukkig niet herkenbaar, hier worden gewoon praatjes gemaakt, en mijn kinderen spelen elke middag na het schoolwerk buiten, en in het weekend hele dagen, gelukkig maar.
Alle reacties Link kopieren
newspaper schreef:
17-01-2021 17:01
Dat laatste vind ik ook, maar daar is in de vorig lockdown veel discussie over gevoerd, ook hier op het forum. Dat het not done was om leraren hun vakantie in te laten leveren (deels) maar van zorgpersoneel wordt dat blijkbaar wel verwacht.
Volgens mij heeft zorgpersoneel geen vakantie ingeleverd, maar zijn de vakanties opgeschort. Die vakantiedagen blijven wel gewoon staan dus.
Dat kan in het onderwijs niet. Geen haar op mijn hoofd trouwens dat ik mijn vakantie inlever.
Ik werk nu ook gratis en voor niks op mijn vrije dag. Niks aan te doen en ik doe het met liefde , maar ik ga dus niet nog meer dagen inleveren.
Naast het online lesgeven, noodopvang opvangen en tegelijk online les geven , ‘s avonds en in het weekend mailtjes en appjes beantwoorden, extra coaching gesprekken voeren, extra vergaderingen over noodopvang etc. voeren ben ik wel aan mijn tax.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven