Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Coronavirus COVID-19 (deel 58)

15-01-2022 18:11 4163 berichten
In Wuhan (China) is een nieuw Coronavirus, SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV genoemd), ontdekt dat mensen besmet met COVID-19.

Meerdere steden/landen in lockdown en Nederland is rood gekleurd op de kaart op dit moment. Er zijn nu ruim 3 miljoen mensen positief getest en ruim 21.000 mensen overleden. Wereldwijd zijn er ruim 324 miljoen besmettingen en helaas al meer dan 5 miljoen doden. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt maar er zijn gelukkig vaccinaties voor en Nederland heeft d.m.v het vaccinatie programma al ruim 31 miljoen prikken gezet, wereldwijd zijn dat er al meer dan 9 miljard. :cheer2:

Meer informatie: RIVM / WHO
Johns Hopkins University COVID-19 dashboard
Worldometers statistieken COVID-19
Coronavirus in Nederland dashboard
Corona Dashboard van de Rijksoverheid

Afbeelding

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351
Wil je jezelf laten testen op COVID-19? Bel dan naar: 0800 -1202
(dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Twijfel je over het nemen van een vaccinatie? Bel dan naar de twijfeltelefoon: 088-7555777 (iedere werkdag tussen 8:30-16:30)
Website voor vaccinatie twijfelaars: Klik hier [b]Online een test aanvragen of een va ... t.nl/]hier [/b]

Dit is een discussie topic over dit virus.


Vorige delen:1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9/ 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20/ 21 / 22 / 23/ 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / 34/ 35 / 36 / 37/ 38 / 39 / 40/ 41 / 42 / 43 / 44 / 45 / 46 / 47 /48 / 49 / 50 / 51 /52 /53 / 54 /55/5657
Fleurtje_5 schreef:
13-02-2022 12:46
Het neemt af? Dat gevoel heb ik niet. Het lijkt wel alsof bijna iedereen thuis zit omdat ze positief getest zijn.

Dat wel.
Mijn kinderen zijn net verlost van quarantaine en nu blijken mijn zus en zwager positief te zijn. Zo ook 2 collega's.
Maar écht ziek zijn ze geen van allen.
Futloos, koppijn en een schrale keel, maar meer ook niet.
Alle reacties Link kopieren
De RIVM hield al rekening met de catastrofale impact van Corona maar liet ons hier in het Zuiden gewoon carnaval vieren. Ik ben pas gealarmeerd geraakt door de groepsimmuniteitstoespraak van Rutte op 16 maart. Wat dat betreft schatte TsumTsum het risico toch al vroeg juist in door dit topic te starten.

Ik weet nog dat er in het begindagen hier op het forum veel over paniekzaaien werd gesproken. Persoonlijk denk ik dat een paar dagen paniek te prefereren was geweest als hiermee mensenlevens waren gered.

Nu voelt iedereen dat het verhaal niet klopt. De helft wordt er wappie van, de andere helft voelt zich geofferd op het altaar van de economie. Heb je 2jr later onnoemelijk veel meer last van dan wat paniek.

https://nos.nl/artikel/2417167-rivm-hie ... et-publiek

RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet met publiek

Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, zei het RIVM publiekelijk in februari 2020. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden.

Dit blijkt uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media. Ze laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland.

Vragen over de Wob-stukken wilde het RIVM niet beantwoorden, wel gaf het instituut een algemene reactie, die onder dit artikel is gepubliceerd. Het RIVM wijst erop dat het in de stukken gaat om scenario's, niet om voorspellingen.

De stukken beginnen in februari 2020, als corona Nederland nog niet heeft bereikt. "Het is nog te vroeg om te zeggen of we ons zorgen moeten maken. Er is nog te veel onduidelijk", zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor infectieziektebestrijding (Cib) van het RIVM in de eerste technische briefing in de Tweede Kamer. In de media gaat het dan vooral over de coronabesmettingen in China en de evacuatie van Nederlanders.

Maar op 9 februari 2020 gaan alarmbellen af in het RIVM-gebouw in Bilthoven. Een net opgericht "responsteam" probeert de gevolgen van het coronavirus voor Nederland in te schatten, en wat de onderzoekers vinden is niet geruststellend. "De impact van een nCoV epidemie komt uit op een classificatie als ernstige tot catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid", mailt een onderzoeker naar zijn bazen. "Het leek me goed om dit met jullie te delen". De term nCoV is een afkorting voor een 'nieuw coronavirus'.

Voor de risicoanalyse maken de RIVM-onderzoekers gebruik van een leidraad waarmee ze inschatten hoe ernstig een gebeurtenis of ramp kan zijn. De classificatie 'catastrofaal' staat op de hoogste plaats, er kan dan sprake zijn van meer dan 10.000 doden en een ontwrichting van de samenleving.

Directieleden van het RIVM, van wie de namen in de Wob-stukken onleesbaar zijn gemaakt, overleggen met het ministerie van Volksgezondheid (VWS) over de analyse. Op 10 februari mailt een RIVM-directielid: "VWS is akkoord dat we even de tijd nemen, en verschillende scenario's qua ziektelast / verspreidingssnelheid / benodigde zorgcapaciteit berekenen."

Over de analyse wordt in de dagen die volgen door het RIVM en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg niets gezegd in de media en tegen de Tweede Kamer. De corona-situatie in China voert de boventoon. Op 13 februari zegt Van Dissel in een interview met de NOS dat uitspraken doen over het gevaar van de ziekte buiten de Chinese provincie Hubei lastig blijft.

Later die dag verandert het beeld van corona binnen het RIVM compleet, maar die informatie komt opnieuw niet naar buiten. Er zijn nieuwe berekeningen gemaakt. Een RIVM-medewerker mailt: "We hopen dat dit helpt bij de voorbereiding op de containment fase en bij de voorbereiding op de mitigation fase."

Met containment (indammen) wordt bedoeld dat het virus zo veel mogelijk buiten de deur wordt gehouden. Met mitigation (afvlakken) wordt bedoeld dat de verspreiding van het virus wordt afgeremd door het nemen van maatregelen. Met die laatste aanpak wordt dus op 13 februari al serieus rekening gehouden door het RIVM.

Op die 13de februari wordt op een vergadering bij het RIVM ook besloten een dag later naar het ministerie te gaan om "een beeld te geven wat ons te wachten staat". Het RIVM neemt de volgende boodschap mee: "Worst case scenario: 6x zo erg als de seizoensinfluenza qua aantal doden."

Ter vergelijking: bij een gemiddelde griepgolf vielen de afgelopen jaren zo'n 6000 doden per jaar.

Een week later zegt Jaap van Dissel bij de tweede technische briefing in de Tweede Kamer niets over een mogelijke scenario met duizenden doden. Hij vergelijkt daar de situatie op dat moment in China met een griepgolf bij ons. "Dat wil helemaal niet zeggen dat ik hier nu de boodschap wil neerzetten dat er niks aan de hand is, dus begrijp mij goed", zegt hij.

"Maar ik dacht: het is toch even goed om iets van perspectief en nuance te bieden ten opzichte van de griep die wij in Nederland hebben. In wezen is gemiddeld genomen in Hubei gaande wat er op dit moment in Nederland aan griep speelt", zegt Van Dissel.

Van Dissel zegt tijdens de briefing ook niet dat het RIVM op 14 februari bij het ministerie om actie heeft gevraagd. In het vergaderverslag staat: "Hij [de naam is onleesbaar gemaakt] wil bij VWS vast aansturen op inkopen zuurstof (zodat ouderen buiten het ziekenhuis medische zorg kunnen krijgen, hoe dat is nog niet uitgewerkt), en inslaan van medicatie (remdesivir en andere antivirale middelen)."

Er werd op dat moment al rekening gehouden met een grote belasting van de ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus. Ook dat er mogelijk niet genoeg plek voor iedereen zou zijn, werd al genoemd.


Uit het vergaderverslag blijkt verder dat er bij het RIVM halverwege februari al sterke aanwijzingen zijn dat besmette mensen anderen kunnen besmetten vóórdat ze ziek worden. Met de kennis van nu ligt dat voor de hand, maar destijds was daar nog veel onduidelijk over en zei het RIVM dat besmetting vooral plaatsvond via mensen die klachten hadden. In de mails wordt geopperd dat als de informatie over pre-symptomatische besmettingen klopt, er moet worden overwogen om personen waarmee een besmet iemand nauw contact heeft gehad ("hoog-risico contacten") preventief in quarantaine te plaatsen.

Op 14 februari, de dag dat het RIVM volgens het vergaderverslag bij minister Bruins van Volksgezondheid een scenario met tienduizenden doden als gevolg van corona presenteert, verschijnt er ook een uitlegfilmpje over het coronavirus op de website en het Twitter-account van het RIVM.

In dat filmpje wordt iets totaal anders gepresenteerd. Directielid Aura Timen, directeur van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM, zegt: "Op dit moment is er geen reden om je zorgen te maken om het coronavirus." Ze legt uit dat iemand die koorts en keelklachten heeft, waarschijnlijk iets anders heeft dan het coronavirus en zegt: "Ik denk niet dat we het probleem onderschatten in Nederland."

Iets soortgelijks gebeurt ook op 21 februari. Aura Timen werpt op een symposium een vraag op: "Loopt Nederland gevaar?". Ze beantwoordt de vraag zelf: "Op dit moment lijkt het mij dat we veilig zijn in Nederland."

Twee dagen later op 23 februari wordt op het RIVM heen-en-weer gemaild over de coronasituatie in Italië, daar is dan een aantal clusters van besmettingen gemeld. "Nu er een uitbraak is in Italië (...) lijkt het me zeer waarschijnlijk dat de eerste infecties binnenkort ook in Nederland zullen zijn of al zijn", mailt iemand. "En ik kan speculeren over de duur van containment maar ik vrees dat het niet lang gaat duren ivm met vele importaties."

Een dag erna zit Jaap van Dissel bij Nieuwsuur. Hij noemt de situatie in Italië "ernstig" en legt uit dat de tactiek van Nederland is om het virus te kop in te drukken (containment), en dat als dit niet lukt, het virus te vertragen. Er wordt volgens Van Dissel ingezet op het snel ontdekken van besmettingen.

Uit de Wob-stukken blijkt dat het RIVM op dat moment al met heel andere zaken bezig is. Zo staat in scenario's die op 24 februari via een Google spreadsheet-link worden gedeeld met OMT-leden, dat er al rekening wordt gehouden met een overbelast zorgstelsel. Ook wordt er gesignaleerd dat er in de containmentfase een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondneusmaskers) kan zijn.

Uit een email van 25 februari, er is dan nog geen coronapatiënt in Nederland gemeld, blijkt dat bij een RIVM-directielid al duidelijk is dat de overheid weinig kan doen als er eenmaal een corona-epidemie is in Nederland. "Het is te complex en te groot. Wij als samenleving moeten het oplossen", schrijft hij.

De RIVM'er vervolgt de mail met het noemen van een mogelijke aanpak: "We zijn sociale mensen met behoefte aan contact face-to-face en fysiek, maar we moeten dit nu beperken voor misschien best een lange tijd (maanden ipv weken) en dit is dus niet leuk en heeft een prijs (...) Volgens mij kunnen we dit hierboven best communiceren en de bevolking mobiliseren, dit aanzwengelen en faciliteren."

Het communiceren van het bovenstaande, wat neerkomt op een eventuele maandenlange lockdown en het beperken van contacten, gebeurt niet. Sterker: op 27 februari wil minister Bruno Bruins in de eerste aflevering van het live-programma Feiten en Fabels over het coronavirus vooral niet te alarmerend zijn.

"Wij treffen voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen. En als zich toch een patiënt aandient dan is de vervolgstap dat je wil kijken hoe we de uitbraak zo klein mogelijk kunnen houden. Ik vind ook dat we daar de woorden en de maatregelen bij moeten kiezen", zegt hij in reactie op zijn Duitse collega die dan al spreekt van een corona-epidemie.

Aan het einde van die uitzending krijgt Bruins een briefje toegeschoven. "Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland", leest hij voor. Daarna gaat het snel. Ruim twee weken later wordt aan alle Nederlanders gevraagd om sociaal contact te vermijden, worden de scholen gesloten en wordt de anderhalve meter afstand ingevoerd. De coronacrisis, die het RIVM al zag aankomen, is dan begonnen.
Alle reacties Link kopieren
En het gaat maar door:

Hier de notitie die bezorgde experts op 14-4-20 inbrachten bij het OMT. Met pleidooi voor méér mondmaskers in verpleeghuizen. De Kamer vroeg destijds om de notitie, maar @hugodejonge hield dat tegen: de opstellers zouden het niet willen. Dat blijkt onjuist

https://t.co/8CvHCbHFAw
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:13
En het gaat maar door:

Hier de notitie die bezorgde experts op 14-4-20 inbrachten bij het OMT. Met pleidooi voor méér mondmaskers in verpleeghuizen. De Kamer vroeg destijds om de notitie, maar @hugodejonge hield dat tegen: de opstellers zouden het niet willen. Dat blijkt onjuist

https://t.co/8CvHCbHFAw
Tja. Wat moeten we nog zeggen? Nederlands bekeid draait om het ego van een minister, de positie van een ministerie, stammenstrijd tussen God weet wie allemaal, verdienmodellen en ergens helemaal onderaan de bewoners (en belastingbetalers) van dit land.

Dat blijkt keer op keer op keer. Alleen jammer dat het tot zoveel duizenden extra, onnodige doden heeft geleid. Maar dit is Nederland, dus daar komt men prima mee weg. Het is alleen jammer dat er straks geen kip meer iets van vertrouwen in de overheid heeft....
Alle reacties Link kopieren
Dokje schreef:
13-02-2022 22:20
Tja. Wat moeten we nog zeggen? Nederlands bekeid draait om het ego van een minister, de positie van een ministerie, stammenstrijd tussen God weet wie allemaal, verdienmodellen en ergens helemaal onderaan de bewoners (en belastingbetalers) van dit land.

Dat blijkt keer op keer op keer. Alleen jammer dat het tot zoveel duizenden extra, onnodige doden heeft geleid. Maar dit is Nederland, dus daar komt men prima mee weg. Het is alleen jammer dat er straks geen kip meer iets van vertrouwen in de overheid heeft....
Klinkt leuk, lekker klagen over onze overheid, maar welke landen hebben het allemaal zoveel beter gedaan dan? Dat wij het hier slecht vinden is omdat we heel veel informatie over ons eigen land krijgen en zien. Mensen in andere landen klagen net zo goed over hun regering. En het zal wel heel toevallig zijn dat al die verschillend samengestelde regering in diverse landen allemaal hetzelfde zouden denken als onze regering. De kans dat het er gewoon geen ander beleid mogelijk was op basis van de beperkte kennis die er was klinkt logischer dan de samenzweringsdingen die jij suggereert. Of zijn Mark en Hugo tegelijkertijd minkukels (zoals half Nederland al tijden roept) en geniale masterminds die wereldwijde invloed hebben? Klinkt ook niet logisch toch?
Bij de mondkapjes was al gauw duidelijk dat er oneigenlijke redenen gegeven werden om deze niet te gebruiken. Het rammelde aan alle kanten. En zo zullen er meer voorbeelden volgen.
Maar dat het RIVM rekening hield met.. is toch niet gek? Zij werken met verschillende scenario's, waarbij de vraag vervolgens is met welke zekerheid op tijdstip x het een en ander al bekend was, en of dit op dat tijdstip door de overheid bewust is verzwegen.
(mensen die bang waren voor 'paniek' zullen vervolgens vast pleiten voor het achterhouden van informatie).
ca726647543 schreef:
13-02-2022 22:33
Klinkt leuk, lekker klagen over onze overheid, maar welke landen hebben het allemaal zoveel beter gedaan dan? Dat wij het hier slecht vinden is omdat we heel veel informatie over ons eigen land krijgen en zien. Mensen in andere landen klagen net zo goed over hun regering. En het zal wel heel toevallig zijn dat al die verschillend samengestelde regering in diverse landen allemaal hetzelfde zouden denken als onze regering. De kans dat het er gewoon geen ander beleid mogelijk was op basis van de beperkte kennis die er was klinkt logischer dan de samenzweringsdingen die jij suggereert. Of zijn Mark en Hugo tegelijkertijd minkukels (zoals half Nederland al tijden roept) en geniale masterminds die wereldwijde invloed hebben? Klinkt ook niet logisch toch?
De vraag is dus hoe beperkt de kennis op tijdstip x (en y en z) daadwerkelijk was en of er informatie is achtergehouden (of argumenten vervormd, zoals bij de mondkapjes).
Alle reacties Link kopieren
Dus ze zijn voorbereid op het ergste en zaaien niet meteen paniek en dat is slecht?

Hoeveel keer is dit gebeurd dat het betreffende virus niet tot hier geraakt is? Als je dan elke keer de boel moet sluiten, gaan we failliet. Wat heeft dit in godsnaam te maken met het ego van ministers?

En waar zijn precies geen duizenden onnodige doden gevallen?

Wat had Nederland dan precies moeten doen volgens jullie? En België? En Duitsland? En Amerika? En Rusland? En de rest van de wereld? Want er is geen land aan ontsnapt.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
En dan komt het virus ook nog eens van China, waarvan je niet eens zeker weet of de informatie klopt. Begin er maar eens aan dan.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Voornu schreef:
13-02-2022 22:42
Bij de mondkapjes was al gauw duidelijk dat er oneigenlijke redenen gegeven werden om deze niet te gebruiken. Het rammelde aan alle kanten. En zo zullen er meer voorbeelden volgen.
Maar dat het RIVM rekening hield met.. is toch niet gek? Zij werken met verschillende scenario's, waarbij de vraag vervolgens is met welke zekerheid op tijdstip x het een en ander al bekend was, en of dit op dat tijdstip door de overheid bewust is verzwegen.
(mensen die bang waren voor 'paniek' zullen vervolgens vast pleiten voor het achterhouden van informatie).
Omtzigt heeft er vragen over gesteld die bewust verkeerd zijn beantwoord. Hij zegt er zelf over:

https://twitter.com/pieteromtzigt/statu ... 93252?s=21

Er is nogal een groot gat tussen wat RIVM en ministerie van VWS wist intern en wat ze naar buiten vertelden.
Een paar voorbeelden (1)

RIVM en ministerie wisten al in februari dat misschien wel de helft van de besmettingen plaatsvond voor de eerste ziektedag. (EZD)
Presymptomatisch dus (2)

Bij Kamervragen van mij twee weken later kreeg ik te horen: nee hoor, presymptomatische overdracht speelt een beperkte rol (3)

Maar het is nog erger
Op 20 februari zei de regering ijskoud: je kunt pas iemand besmetten als je symptomen hebt.
Men wist toen dus al veel beter, maar wilde het gewoon niet zeggen (4)

Wat deed het kabinet: ontkennen naar buiten toe.
Rutte was eind februari 2020 geirriteerd over mijn Kamervragen, zoals hier te lezen valt: (5)

https://www.trouw.nl/politiek/rutte-wil ... ~b2bd5236/

En de VVD hekelde mijn kamervragen over de besmettelijkeheid van corona ook publiekelijk eind februari 2020.
(6)

https://www.ad.nl/politiek/vvd-hekelt-o ... ~a5079465/

En verder: ik heb geen uitnodiging gehad voor de evalutie van de Corona aanpak door de @Onderzoeksraad ...
(7)
Die gaat over het begin van de crisis.
Alle reacties Link kopieren
doornroosje9 schreef:
13-02-2022 22:47
Dus ze zijn voorbereid op het ergste en zaaien niet meteen paniek en dat is slecht?
En toen het toch idd ernstig bleek waren ze ineens weer te paniekerig en hebben ze angst gezaaid.

Zo heerlijk om alsmaar te kunnen kwijlen over de fouten die anderen gemaakt hebben.

Dát is een veel groter probleem dan dat hele coronavirus.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp dat we hier de parlementaire enquête alvast gaan houden?
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
doornroosje9 schreef:
13-02-2022 22:47
Dus ze zijn voorbereid op het ergste en zaaien niet meteen paniek en dat is slecht?

Hoeveel keer is dit gebeurd dat het betreffende virus niet tot hier geraakt is? Als je dan elke keer de boel moet sluiten, gaan we failliet. Wat heeft dit in godsnaam te maken met het ego van ministers?

En waar zijn precies geen duizenden onnodige doden gevallen?

Wat had Nederland dan precies moeten doen volgens jullie? En België? En Duitsland? En Amerika? En Rusland? En de rest van de wereld? Want er is geen land aan ontsnapt.
Ze lieten ons gewoon carnaval vieren Doornroosje, terwijl ze er al veel vanaf wisten. Hele Brabantse en Limburgse dorpen zijn hierdoor getroffen.

En de wintersport kon ook gewoon doorgaan. Dat was in dezelfde week.

En vooral geen vluchten stoppen.

Daarnaast is de Tweede Kamer onvolledig voorgelicht, een politieke doodzonde.
soliver wijzigde dit bericht op 13-02-2022 23:01
5.90% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
13-02-2022 22:55
Ik begrijp dat we hier de parlementaire enquête alvast gaan houden?
Nee hoor, dat gebeurt nu al op Twitter en deze week in de Tweede Kamer.
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:02
De RIVM hield al rekening met de catastrofale impact van Corona maar liet ons hier in het Zuiden gewoon carnaval vieren. Ik ben pas gealarmeerd geraakt door de groepsimmuniteitstoespraak van Rutte op 16 maart. Wat dat betreft schatte TsumTsum het risico toch al vroeg juist in door dit topic te starten.

Ik weet nog dat er in het begindagen hier op het forum veel over paniekzaaien werd gesproken. Persoonlijk denk ik dat een paar dagen paniek te prefereren was geweest als hiermee mensenlevens waren gered.

Nu voelt iedereen dat het verhaal niet klopt. De helft wordt er wappie van, de andere helft voelt zich geofferd op het altaar van de economie. Heb je 2jr later onnoemelijk veel meer last van dan wat paniek.

https://nos.nl/artikel/2417167-rivm-hie ... et-publiek

RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet met publiek

Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, zei het RIVM publiekelijk in februari 2020. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden.

Dit blijkt uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media. Ze laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland.

Vragen over de Wob-stukken wilde het RIVM niet beantwoorden, wel gaf het instituut een algemene reactie, die onder dit artikel is gepubliceerd. Het RIVM wijst erop dat het in de stukken gaat om scenario's, niet om voorspellingen.

De stukken beginnen in februari 2020, als corona Nederland nog niet heeft bereikt. "Het is nog te vroeg om te zeggen of we ons zorgen moeten maken. Er is nog te veel onduidelijk", zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor infectieziektebestrijding (Cib) van het RIVM in de eerste technische briefing in de Tweede Kamer. In de media gaat het dan vooral over de coronabesmettingen in China en de evacuatie van Nederlanders.

Maar op 9 februari 2020 gaan alarmbellen af in het RIVM-gebouw in Bilthoven. Een net opgericht "responsteam" probeert de gevolgen van het coronavirus voor Nederland in te schatten, en wat de onderzoekers vinden is niet geruststellend. "De impact van een nCoV epidemie komt uit op een classificatie als ernstige tot catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid", mailt een onderzoeker naar zijn bazen. "Het leek me goed om dit met jullie te delen". De term nCoV is een afkorting voor een 'nieuw coronavirus'.

Voor de risicoanalyse maken de RIVM-onderzoekers gebruik van een leidraad waarmee ze inschatten hoe ernstig een gebeurtenis of ramp kan zijn. De classificatie 'catastrofaal' staat op de hoogste plaats, er kan dan sprake zijn van meer dan 10.000 doden en een ontwrichting van de samenleving.

Directieleden van het RIVM, van wie de namen in de Wob-stukken onleesbaar zijn gemaakt, overleggen met het ministerie van Volksgezondheid (VWS) over de analyse. Op 10 februari mailt een RIVM-directielid: "VWS is akkoord dat we even de tijd nemen, en verschillende scenario's qua ziektelast / verspreidingssnelheid / benodigde zorgcapaciteit berekenen."

Over de analyse wordt in de dagen die volgen door het RIVM en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg niets gezegd in de media en tegen de Tweede Kamer. De corona-situatie in China voert de boventoon. Op 13 februari zegt Van Dissel in een interview met de NOS dat uitspraken doen over het gevaar van de ziekte buiten de Chinese provincie Hubei lastig blijft.

Later die dag verandert het beeld van corona binnen het RIVM compleet, maar die informatie komt opnieuw niet naar buiten. Er zijn nieuwe berekeningen gemaakt. Een RIVM-medewerker mailt: "We hopen dat dit helpt bij de voorbereiding op de containment fase en bij de voorbereiding op de mitigation fase."

Met containment (indammen) wordt bedoeld dat het virus zo veel mogelijk buiten de deur wordt gehouden. Met mitigation (afvlakken) wordt bedoeld dat de verspreiding van het virus wordt afgeremd door het nemen van maatregelen. Met die laatste aanpak wordt dus op 13 februari al serieus rekening gehouden door het RIVM.

Op die 13de februari wordt op een vergadering bij het RIVM ook besloten een dag later naar het ministerie te gaan om "een beeld te geven wat ons te wachten staat". Het RIVM neemt de volgende boodschap mee: "Worst case scenario: 6x zo erg als de seizoensinfluenza qua aantal doden."

Ter vergelijking: bij een gemiddelde griepgolf vielen de afgelopen jaren zo'n 6000 doden per jaar.

Een week later zegt Jaap van Dissel bij de tweede technische briefing in de Tweede Kamer niets over een mogelijke scenario met duizenden doden. Hij vergelijkt daar de situatie op dat moment in China met een griepgolf bij ons. "Dat wil helemaal niet zeggen dat ik hier nu de boodschap wil neerzetten dat er niks aan de hand is, dus begrijp mij goed", zegt hij.

"Maar ik dacht: het is toch even goed om iets van perspectief en nuance te bieden ten opzichte van de griep die wij in Nederland hebben. In wezen is gemiddeld genomen in Hubei gaande wat er op dit moment in Nederland aan griep speelt", zegt Van Dissel.

Van Dissel zegt tijdens de briefing ook niet dat het RIVM op 14 februari bij het ministerie om actie heeft gevraagd. In het vergaderverslag staat: "Hij [de naam is onleesbaar gemaakt] wil bij VWS vast aansturen op inkopen zuurstof (zodat ouderen buiten het ziekenhuis medische zorg kunnen krijgen, hoe dat is nog niet uitgewerkt), en inslaan van medicatie (remdesivir en andere antivirale middelen)."

Er werd op dat moment al rekening gehouden met een grote belasting van de ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus. Ook dat er mogelijk niet genoeg plek voor iedereen zou zijn, werd al genoemd.


Uit het vergaderverslag blijkt verder dat er bij het RIVM halverwege februari al sterke aanwijzingen zijn dat besmette mensen anderen kunnen besmetten vóórdat ze ziek worden. Met de kennis van nu ligt dat voor de hand, maar destijds was daar nog veel onduidelijk over en zei het RIVM dat besmetting vooral plaatsvond via mensen die klachten hadden. In de mails wordt geopperd dat als de informatie over pre-symptomatische besmettingen klopt, er moet worden overwogen om personen waarmee een besmet iemand nauw contact heeft gehad ("hoog-risico contacten") preventief in quarantaine te plaatsen.

Op 14 februari, de dag dat het RIVM volgens het vergaderverslag bij minister Bruins van Volksgezondheid een scenario met tienduizenden doden als gevolg van corona presenteert, verschijnt er ook een uitlegfilmpje over het coronavirus op de website en het Twitter-account van het RIVM.

In dat filmpje wordt iets totaal anders gepresenteerd. Directielid Aura Timen, directeur van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM, zegt: "Op dit moment is er geen reden om je zorgen te maken om het coronavirus." Ze legt uit dat iemand die koorts en keelklachten heeft, waarschijnlijk iets anders heeft dan het coronavirus en zegt: "Ik denk niet dat we het probleem onderschatten in Nederland."

Iets soortgelijks gebeurt ook op 21 februari. Aura Timen werpt op een symposium een vraag op: "Loopt Nederland gevaar?". Ze beantwoordt de vraag zelf: "Op dit moment lijkt het mij dat we veilig zijn in Nederland."

Twee dagen later op 23 februari wordt op het RIVM heen-en-weer gemaild over de coronasituatie in Italië, daar is dan een aantal clusters van besmettingen gemeld. "Nu er een uitbraak is in Italië (...) lijkt het me zeer waarschijnlijk dat de eerste infecties binnenkort ook in Nederland zullen zijn of al zijn", mailt iemand. "En ik kan speculeren over de duur van containment maar ik vrees dat het niet lang gaat duren ivm met vele importaties."

Een dag erna zit Jaap van Dissel bij Nieuwsuur. Hij noemt de situatie in Italië "ernstig" en legt uit dat de tactiek van Nederland is om het virus te kop in te drukken (containment), en dat als dit niet lukt, het virus te vertragen. Er wordt volgens Van Dissel ingezet op het snel ontdekken van besmettingen.

Uit de Wob-stukken blijkt dat het RIVM op dat moment al met heel andere zaken bezig is. Zo staat in scenario's die op 24 februari via een Google spreadsheet-link worden gedeeld met OMT-leden, dat er al rekening wordt gehouden met een overbelast zorgstelsel. Ook wordt er gesignaleerd dat er in de containmentfase een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondneusmaskers) kan zijn.

Uit een email van 25 februari, er is dan nog geen coronapatiënt in Nederland gemeld, blijkt dat bij een RIVM-directielid al duidelijk is dat de overheid weinig kan doen als er eenmaal een corona-epidemie is in Nederland. "Het is te complex en te groot. Wij als samenleving moeten het oplossen", schrijft hij.

De RIVM'er vervolgt de mail met het noemen van een mogelijke aanpak: "We zijn sociale mensen met behoefte aan contact face-to-face en fysiek, maar we moeten dit nu beperken voor misschien best een lange tijd (maanden ipv weken) en dit is dus niet leuk en heeft een prijs (...) Volgens mij kunnen we dit hierboven best communiceren en de bevolking mobiliseren, dit aanzwengelen en faciliteren."

Het communiceren van het bovenstaande, wat neerkomt op een eventuele maandenlange lockdown en het beperken van contacten, gebeurt niet. Sterker: op 27 februari wil minister Bruno Bruins in de eerste aflevering van het live-programma Feiten en Fabels over het coronavirus vooral niet te alarmerend zijn.

"Wij treffen voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen. En als zich toch een patiënt aandient dan is de vervolgstap dat je wil kijken hoe we de uitbraak zo klein mogelijk kunnen houden. Ik vind ook dat we daar de woorden en de maatregelen bij moeten kiezen", zegt hij in reactie op zijn Duitse collega die dan al spreekt van een corona-epidemie.

Aan het einde van die uitzending krijgt Bruins een briefje toegeschoven. "Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland", leest hij voor. Daarna gaat het snel. Ruim twee weken later wordt aan alle Nederlanders gevraagd om sociaal contact te vermijden, worden de scholen gesloten en wordt de anderhalve meter afstand ingevoerd. De coronacrisis, die het RIVM al zag aankomen, is dan begonnen.

Ik was vooral verbaasd dat de bestuursvoorzitter van een groot Limburgs ziekenhuis destijds een brandbrief naar Hugo schreef om aub vaccinaties voor het personeel. En dat Hugo eerst ging praten met de voorzitter en vaccinaties beloofde. Die kwamen een paar weken later. Bleken ergens gewoon in een koeling te liggen te liggen.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:56
Ze lieten ons gewoon carnaval vieren Doornroosje, terwijl ze er al veel vanaf wisten. Hele Brabantse en Limburgse dorpen zijn hierdoor getroffen.

Daarnaast is de Tweede Kamer onvolledig voorgelicht, een politieke doodzonde.
Ze lieten ook iedereen gaan skiën. Het vliegverkeer bleef doorgaan en ga zo maar door. Het probleem is dat je pas achteraf weet dat dat geen goed idee was. Ik snap echt wel wat een impact het sluiten van een samenleving heeft en dat je dat niet zomaar doet en zeker niet als niet overduidelijk is dat het nodig is.

Maar denk jij dan dat ze verdomd goed wisten dat dit een enorme golf zou veroorzaken? Wat zouden ze daarmee winnen?
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Ja, quote die ellenlange post ook ff lekker nog een keer. :facepalm:
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:13
En het gaat maar door:

Hier de notitie die bezorgde experts op 14-4-20 inbrachten bij het OMT. Met pleidooi voor méér mondmaskers in verpleeghuizen. De Kamer vroeg destijds om de notitie, maar @hugodejonge hield dat tegen: de opstellers zouden het niet willen. Dat blijkt onjuist

https://t.co/8CvHCbHFAw

Echt?
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:58
Nee hoor, dat gebeurt nu al op Twitter en deze week in de Tweede Kamer.
Dat is toch geen antwoord op mijn vraag?

Ik schijn mezelf te diskwalificeren als serieus staatsburger, maar kan dat gezanik over Al Die Vreselijke Fouten asjeblieft op Actueel of in een apart topic?

Zo ontzettend oninteressant.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
soliver schreef:
13-02-2022 22:56
Ze lieten ons gewoon carnaval vieren Doornroosje, terwijl ze er al veel vanaf wisten. Hele Brabantse en Limburgse dorpen zijn hierdoor getroffen.

En de wintersport kon ook gewoon doorgaan. Dat was in dezelfde week.

En vooral geen vluchten stoppen.

Daarnaast is de Tweede Kamer onvolledig voorgelicht, een politieke doodzonde.
En denk jij serieus dat de mensen zich dat carnaval hadden laten ontnemen terwijl er hier nog geen besmettingen waren?
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
soliver schreef:
13-02-2022 22:56
Ze lieten ons gewoon carnaval vieren Doornroosje, terwijl ze er al veel vanaf wisten. Hele Brabantse en Limburgse dorpen zijn hierdoor getroffen.

En de wintersport kon ook gewoon doorgaan. Dat was in dezelfde week.

En vooral geen vluchten stoppen.

Daarnaast is de Tweede Kamer onvolledig voorgelicht, een politieke doodzonde.
De eerste Nederlandse patiënt werd ontdekt in de week van carnaval (volgens mij op de dinsdag).

Carnaval en wintersport verbieden voordat een ziekte jouw land heeft bereikt… dat had toch niemand gepikt?
Alle reacties Link kopieren
En natuurlijk zijn er fouten gemaakt, dat ontkent echt niemand. In elk land.

De volgorde van vaccinatie, de kritiek daarop vond ik bijna lachwekkend. Bij jullie deden ze het volgens een bepaalde volgorde, een storm van kritiek. Bij ons andere volgorde, ook een storm van kritiek.
Life is short. Eat dessert first.
Nah, niet zo negatief allemaal, kan het niet wat vrolijker als het over corona gaat, ik dacht dat het hier een blijmoedig onderwerp was :rofl:
Alle reacties Link kopieren
DS1971 schreef:
13-02-2022 23:09
De eerste Nederlandse patiënt werd ontdekt in de week van carnaval (volgens mij op de dinsdag).

Carnaval en wintersport verbieden voordat een ziekte jouw land heeft bereikt… dat had toch niemand gepikt?
Nee, natuurlijk niet. Dat is ook een deel van het probleem, de eigenwijsheid van het volk. Ze hadden totaal niets kunnen doen toen. Geen draagvlak, totaal niets. In China sluiten ze je gewoon op in je appartement en gooien ze wat eten binnen als je geluk hebt. Geen draagvlak nodig.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Voornu schreef:
13-02-2022 23:12
Nah, niet zo negatief allemaal, kan het niet wat vrolijker als het over corona gaat, ik dacht dat het hier een blijmoedig onderwerp was :rofl:
Ha
Ha
Ha
Life is short. Eat dessert first.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven