Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Middelbare school in coronatijd
woensdag 10 juni 2020 om 08:59
Mijn 12-jarige dochter gaat naar de zomer naar de middelbare school. Op dit moment moeten middelbare scholieren 1,5 meter afstand houden waardoor ze nog maar weinig naar school kunnen. Van vriendinnen met middelbare scholieren hoor ik dat het niet geweldig gaat met hun kinderen. Ze missen school en hun vrienden en zijn na 3 maanden nog maar moeilijk te motiveren voor het online onderwijs.
Ik heb nog helemaal niets gehoord over hoe het middelbaar onderwijs er na de zomer uitziet en ik maak me zorgen over mijn dochter: hoe kan zo'n nieuwe brugklasser nu wennen aan een nieuwe school als 80% van het onderwijs op afstand is? Hoe leer je je docenten dan kennen en je klasgenoten? Hoe maak je vrienden op 1,5 meter afstand? Ze is zo ontzettend toe aan die nieuwe stap in haar leven.. ik ben bang dat ze erg eenzaam wordt als ze voornamelijk thuis moet zitten.
Zijn er anderen die hier in hetzelfde schuitje zitten? Of moeders van middelbare scholieren? Hoe gaat het met hen?
Ik heb nog helemaal niets gehoord over hoe het middelbaar onderwijs er na de zomer uitziet en ik maak me zorgen over mijn dochter: hoe kan zo'n nieuwe brugklasser nu wennen aan een nieuwe school als 80% van het onderwijs op afstand is? Hoe leer je je docenten dan kennen en je klasgenoten? Hoe maak je vrienden op 1,5 meter afstand? Ze is zo ontzettend toe aan die nieuwe stap in haar leven.. ik ben bang dat ze erg eenzaam wordt als ze voornamelijk thuis moet zitten.
Zijn er anderen die hier in hetzelfde schuitje zitten? Of moeders van middelbare scholieren? Hoe gaat het met hen?
zaterdag 13 juni 2020 om 12:00
Ik heb de petitie ook getekend. Hopelijk helpt het iets!Eze schreef: ↑13-06-2020 11:04Er is ook niet zoveel wat je eraan kunt doen, hè? Ik heb nu maar een petitie ondertekend die de leden van de Tweede Kamer vraagt er aandacht aan te besteden, maar ik zou niet weten hoe je hier als ouders iets aan kunt doen. Voor de kinderopvang is er nog een actieve club die de belangen van ouders vergetenwoordigd in het snottenbellenbeleid, maar voor middelbare scholieren?
zaterdag 13 juni 2020 om 12:38
Eze schreef: ↑13-06-2020 11:04Er is ook niet zoveel wat je eraan kunt doen, hè? Ik heb nu maar een petitie ondertekend die de leden van de Tweede Kamer vraagt er aandacht aan te besteden, maar ik zou niet weten hoe je hier als ouders iets aan kunt doen. Voor de kinderopvang is er nog een actieve club die de belangen van ouders vergetenwoordigd in het snottenbellenbeleid, maar voor middelbare scholieren?
Eens. Als afzonderlijke ouders kun je er niet veel aan doen, maar ik hoor ook maar bar weinig van de onderwijsorganisaties. Vergelijk het met de sportscholen, die hebben constant laten horen, ook via de media, dat ze eerder open willen en dat gaat naar verwachting ook gebeuren. De contactberoepen destijds ook. Rijscholen. De luchtvaart...
Maar bij het onderwijs hoorde ik met name die ene vakbond, waarbij vooral de bezwaren naar voren kwamen. Ik weet niet of dit alleen voor het basisonderwijs was of ook voor het middelbaar en ik weet ook niet of er achter de schermen misschien volop gelobbyd wordt, maar ik vind het zo stil...
I'm not lazy
I'm on energy saving mode
I'm on energy saving mode
zaterdag 13 juni 2020 om 12:43
De VO-raad heeft gewoon contact. En misschien doen ze gewoon niet wat jij graag het liefste wil, maar ze hangen niet achterover ofzo.malibu82 schreef: ↑13-06-2020 12:38Eens. Als afzonderlijke ouders kun je er niet veel aan doen, maar ik hoor ook maar bar weinig van de onderwijsorganisaties. Vergelijk het met de sportscholen, die hebben constant laten horen, ook via de media, dat ze eerder open willen en dat gaat naar verwachting ook gebeuren. De contactberoepen destijds ook. Rijscholen. De luchtvaart...
Maar bij het onderwijs hoorde ik met name die ene vakbond, waarbij vooral de bezwaren naar voren kwamen. Ik weet niet of dit alleen voor het basisonderwijs was of ook voor het middelbaar en ik weet ook niet of er achter de schermen misschien volop gelobbyd wordt, maar ik vind het zo stil...
zaterdag 13 juni 2020 om 12:48
Dat beweer ik ook nergens en ze hoeven zeker niet te doen wat ik het liefste wil (hoewel... ), maar ik kan me voorstellen dat ouders zich zorgen maken, vooral als sommige scholen blijkbaar nu al aangeven in september sowieso online verder te gaan.
I'm not lazy
I'm on energy saving mode
I'm on energy saving mode
zaterdag 13 juni 2020 om 13:11
Turtlerain schreef: ↑12-06-2020 20:28Ik vind het dus een slechte zaak en vraag me af of scholen dit zomaar mogen doen als dat niet nodig is. Als het tegen die tijd vanwege Corona noodzakelijk is, prima. Maar om nu al eenzijdig voor online onderwijs te kiezen, vind ik belachelijk.
Raar ook. Rutte was in een van de laatste persco's helder dat scholen meer dan alleen een mentoruurtje of gymles moesten aanbieden qua niet online lessen.
zaterdag 13 juni 2020 om 13:17
De vraag is of de VO-raad wel een volledige opening wil. De vakbond van onderwijzend personeel in het basisonderwijs was nu niet bepaald toeschietelijk toen de opening van de basisscholen besproken werd. Die maakte zich alleen maar druk om de gezondheid van hun leden, wat het voor de kinderen betekende daar hoorde je ze niet over...
zaterdag 13 juni 2020 om 13:39
Maar de vo-raad is niet de vakbond en zelfs de vakbond was subtieler dan veel berichten deden doen lijken. De vo-raad was juist erg blij dat scholen weer opengingen.rosadebree schreef: ↑13-06-2020 13:17De vraag is of de VO-raad wel een volledige opening wil. De vakbond van onderwijzend personeel in het basisonderwijs was nu niet bepaald toeschietelijk toen de opening van de basisscholen besproken werd. Die maakte zich alleen maar druk om de gezondheid van hun leden, wat het voor de kinderen betekende daar hoorde je ze niet over...
zaterdag 13 juni 2020 om 13:39
Ik sta voor de klas en wilde dolgraag volledig open.rosadebree schreef: ↑13-06-2020 13:17De vraag is of de VO-raad wel een volledige opening wil. De vakbond van onderwijzend personeel in het basisonderwijs was nu niet bepaald toeschietelijk toen de opening van de basisscholen besproken werd. Die maakte zich alleen maar druk om de gezondheid van hun leden, wat het voor de kinderen betekende daar hoorde je ze niet over...
Maar in mijn ogen is de vakbond er om op te komen voor het personeel. En hoewel ik niet geloof dat ze er erg goed aan hebben gedaan om Annechien en Sjakkelien met het ‘proefkonijnenverhaal’ naar voren te schuiven, geloof ik wel dat dat is wat ze pogen te doen.
Voor kinderen opkomen moeten ouders doen. Die zich niet eindeloos moeten verschuilen achter ‘individueel kunnen we zo weinig’. Ouders kunnen een hele luide en krachtige stem hebben. Sterker nog, het is zelf tactisch gebleken om de stem van de ouders als doorslaggevend te presenteren bij het sluiten van de scholen (dat FMS daar ook op aandrong werd snel niet meer gemeld).
En als je als ouder het idee hebt dat het merendeel van het onderwijspersoneel absoluut niks geeft om het belang van de leerlingen zou je als goede ouder met een prioriteit bij je kind anders moeten stemmen of emigreren.
Ik wil dolgraag dat mijn pubers weer naar school kunnen. En ik geloof dat hun leraren dat over het algemeen ook graag willen. En ik geloof dat de organisatie heel voorzichtig is met het zetten van stappen. Soms te voorzichtig. Mijn kind gaat te weinig naar school en daar baal ik van.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
zaterdag 13 juni 2020 om 13:46
Precies. En terecht.
Ik heb de indruk dat school hier eigenlijk niet meer van plan was fysiek les te geven tot aan de zomer maar dus op de vingers is getikt door de overheid. De mijne begint dus pas a.s. maandag met een paar uurtjes fysiek les. De eerste twee weken dat het weer mocht, dus niets gehad behalve een lullig mentoruurtje waarin ze huiswerk konden maken.
Wat mij betreft heel gauw weer volledig open na de zomervakantie.
Dit kan zo niet langer. De achterstanden worden te groot en er zijn nog veel meer aspecten waarom ze weer open moeten.
Want ook : hoe krijg je ze ooit weer in een fatsoenlijk schoolritme van 8.30-15.30 uur én dan nog thuis huiswerk maken en leren.
Totaal niet te vergelijken met het ritme nu van maandenlang maar enkele uurtjes online les (á 30 minuten, tjonge druk man!) én niets te hebben hoeven leren, want er is geen toets geweest. (nou, vooruit, niet liegen...het waren er sinds half maart wel twee maar er hoefde niet voor geleerd te worden en waren ook nog formatief).
zaterdag 13 juni 2020 om 14:06
Die indruk heb ik dus ook. Ik weet dat er leerkrachten zijn die niet fysiek op school werken omdat ze tot een risicogroep horen.rosadebree schreef: ↑13-06-2020 13:17De vraag is of de VO-raad wel een volledige opening wil. De vakbond van onderwijzend personeel in het basisonderwijs was nu niet bepaald toeschietelijk toen de opening van de basisscholen besproken werd. Die maakte zich alleen maar druk om de gezondheid van hun leden, wat het voor de kinderen betekende daar hoorde je ze niet over...
zaterdag 13 juni 2020 om 15:09
Ik werk bij een grote organisatie die de middelen heeft om klappen op te vangen.Turtlerain schreef: ↑13-06-2020 14:06Die indruk heb ik dus ook. Ik weet dat er leerkrachten zijn die niet fysiek op school werken omdat ze tot een risicogroep horen.
Voor enkele leerkrachten die niet fysiek op school kunnen werken (basisonderwijs) is nu al voor komend schooljaar vervanging gezocht.
Niet alle scholen hebben die middelen.
Mijn ene zoon is sinds er weer meer mag drie volledige dagen op school geweest, de rest gaat online.
De andere is 50 minuten geweest en dat zal het tot aan de zomervakantie zijn. Ook komend schooljaar verwacht ik van zijn school dat de prioriteit ligt bij (voor)eindexamenklassen en de brugklas. Voor hem ben ik dus wel bezig om zelf buiten school sociale contacten te regelen (stom voorbeeld, maar hij heeft wel wat extra aanmoediging gehad om op zijn sport te blijven bijvoorbeeld) Verder organiseren wij als ouders contactmomenten.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
zaterdag 13 juni 2020 om 15:19
Ik snap wat je zegt, maar zie zelf niet goed in hoe dat te organiseren valt. Alle beroepsgroepen hebben vakbonden en verenigingen, ouders hebben dat gewoon niet. Dus hoe organiseer je die krachtige stem dan?
zaterdag 13 juni 2020 om 15:26
Iemand had het hier over boink, dat is ook een club van ouders. Dat kan dan toch ook georganiseerd worden voor ouders die met het middelbaar onderwijs te maken hebben?rosadebree schreef: ↑13-06-2020 15:19Ik snap wat je zegt, maar zie zelf niet goed in hoe dat te organiseren valt. Alle beroepsgroepen hebben vakbonden en verenigingen, ouders hebben dat gewoon niet. Dus hoe organiseer je die krachtige stem dan?
zaterdag 13 juni 2020 om 15:30
Mijn brugklasser is deze week voor 2 proefwerken geweest. Ik vind het echt tegenvallen. (Hij vindt het zelf allemaal wel prima nog.)feow schreef: ↑13-06-2020 15:09Ik werk bij een grote organisatie die de middelen heeft om klappen op te vangen.
Voor enkele leerkrachten die niet fysiek op school kunnen werken (basisonderwijs) is nu al voor komend schooljaar vervanging gezocht.
Niet alle scholen hebben die middelen.
Mijn ene zoon is sinds er weer meer mag drie volledige dagen op school geweest, de rest gaat online.
De andere is 50 minuten geweest en dat zal het tot aan de zomervakantie zijn. Ook komend schooljaar verwacht ik van zijn school dat de prioriteit ligt bij (voor)eindexamenklassen en de brugklas. Voor hem ben ik dus wel bezig om zelf buiten school sociale contacten te regelen (stom voorbeeld, maar hij heeft wel wat extra aanmoediging gehad om op zijn sport te blijven bijvoorbeeld) Verder organiseren wij als ouders contactmomenten.
zaterdag 13 juni 2020 om 15:32
Yep, in theorie zou dat kunnen. In praktijk is Boink natuurlijk een organisatie die al bestaat dus dat is toch net wat makkelijker dan in deze crisissituatie een hele nieuwe organisatie uit de grond stampen.
zondag 14 juni 2020 om 07:49
Ik ben zeer tevreden over hoe mijn kind begeleid is door haar leerkrachten van het vo.
Dagelijks veel contact (vaak waren ze tot s'avonds laat bereikbaar) en verder stonden ze gewoon in het leslokaal les te geven voor de camera.
Echter heb ik bij de leerkrachten van de basisschool van mijn jongste het idee dat het gewoon een vakantie voor ze was.
Af en toe werden er wat taakjes, opdrachten en uitleg doorgemaild, maar verder hoorde of las je nooit wat van ze en waren ze meestal slecht of niet te bereiken.
zondag 14 juni 2020 om 07:51
Huh?Pindakaasjes schreef: ↑14-06-2020 07:49Ik ben zeer tevreden over hoe mijn kind begeleid is door haar leerkrachten van het vo.
Dagelijks veel contact (vaak waren ze tot s'avonds laat bereikbaar) en verder stonden ze gewoon in het leslokaal les te geven voor de camera.
Echter heb ik bij de leerkrachten van de basisschool van mijn jongste het idee dat het gewoon een vakantie voor ze was.
Af en toe werden er wat taakjes, opdrachten en uitleg doorgemaild, maar verder hoorde of las je nooit wat van ze en waren ze meestal slecht of niet te bereiken.
Het gaat toch over middelbare scholen en in mijn post over de VO-raad?
zondag 14 juni 2020 om 08:33
Dat ging over de vo-raad.
zondag 14 juni 2020 om 08:46
Ja ik ben ook wel tevreden, de eerste maanden kreeg mijn kind gewoon de normale uren les, en ook gewoon toetsen enzo, sinds twee weken zijn ze overgestapt op verkort rooster, dat is van half 9 tot half 1. Niemand loopt achter volgens mij, het scheelt wel dat het een school zonder boeken is.Pindakaasjes schreef: ↑14-06-2020 07:49Ik ben zeer tevreden over hoe mijn kind begeleid is door haar leerkrachten van het vo.
Dagelijks veel contact (vaak waren ze tot s'avonds laat bereikbaar) en verder stonden ze gewoon in het leslokaal les te geven voor de camera.
Echter heb ik bij de leerkrachten van de basisschool van mijn jongste het idee dat het gewoon een vakantie voor ze was.
Af en toe werden er wat taakjes, opdrachten en uitleg doorgemaild, maar verder hoorde of las je nooit wat van ze en waren ze meestal slecht of niet te bereiken.
zondag 14 juni 2020 om 09:17
Sheepy78 schreef: ↑14-06-2020 08:46Ja ik ben ook wel tevreden, de eerste maanden kreeg mijn kind gewoon de normale uren les, en ook gewoon toetsen enzo, sinds twee weken zijn ze overgestapt op verkort rooster, dat is van half 9 tot half 1. Niemand loopt achter volgens mij, het scheelt wel dat het een school zonder boeken is.
Ja, hier ook.
Geen lessen van half 9 tot half 1 zoals jij beschrijft.. Maar evengoed voldoende aandacht en voor zover bekend geen achterstanden.
Heel fijn.
zondag 14 juni 2020 om 10:17
Dat moet dus nog blijken. Want hoe kun je de lessen zo comprimeren en toch alles behandelen? De kwaliteit van de lessen is natuurlijk ook niet te vergelijken met fysieke lessen. Mijn zoon logt in en gaat dan rustig iets anders doen. Bijna geen toetsen en geen druk.Pindakaasjes schreef: ↑14-06-2020 09:17Ja, hier ook.
Geen lessen van half 9 tot half 1 zoals jij beschrijft.. Maar evengoed voldoende aandacht en voor zover bekend geen achterstanden.
Heel fijn.