Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Verhoudingsgewijs veel sterfgevallen in Nederland?
vrijdag 20 maart 2020 om 12:25
Kijk ik naar de ons omringende landen, dan zie ik dat Nederland in verhouding veel meer sterfgevallen heeft dan elders. Ik heb intussen geleerd dat we het percentage sterfgevallen niet moeten berekenen aan de hand van het aantal besmettingen, maar dat we het juist moeten afzetten ten opzichte van het aantal inwoners van een land.
Maar doe je dat, dan staan we er op papier nog slechter voor. Zegt dat iets over de kwaliteit van onze gezondheidszorg, of over het feit dat we het leven van oudere mensen juist langdurig rekken (met andere woorden, dat ze met reguliere gezondheidsklachten langer in het ziekenhuis blijven en dus ouder worden) of zegt dat iets over het feit dat we oudere mensen met Corona simpelweg eerder opgeven en niet naar de IC sturen?
Iemand een idee?
Maar doe je dat, dan staan we er op papier nog slechter voor. Zegt dat iets over de kwaliteit van onze gezondheidszorg, of over het feit dat we het leven van oudere mensen juist langdurig rekken (met andere woorden, dat ze met reguliere gezondheidsklachten langer in het ziekenhuis blijven en dus ouder worden) of zegt dat iets over het feit dat we oudere mensen met Corona simpelweg eerder opgeven en niet naar de IC sturen?
Iemand een idee?
vrijdag 20 maart 2020 om 14:20
Het is geen 'niet behandelverklaring' omdat je in zo'n situatie meestal nog gewoon zelf een beslissing kan nemen (in tegenstelling tot bij reanimatie). Dus zodra het echt niet goed gaat met een oudere patient kan diegene zelf kiezen of ze naar de IC gaan of dat niet meer aan willen. Dat staat ook in het artikel dat ik aan het begin heb gepost.SteunEndeToeverlaet schreef: ↑20-03-2020 14:03Je hebt wel een punt. In Oostenrijk hebben ze ongeveer evenveel besmettingen als hier en hebben ze 6 overleden patiënten.
Daar kun je inderdaad weinig anders aan tellen.
Geen idee. Wilde fluctiaties van dag tot dag?
Wat me géén verklaring lijkt, is de 'niet behandelverklaring' die wij hier zo massaal zouden hebben (cijfers? hoeveel dan?).
Dat zou betekenen dat iemand die in Oostenrijk makkelijk te redden valt, hier zo maar opgegeven wordt.
Volgens mij zijn dat hooguit 'niet re-animeer' verklaringen en als je gereanimeerd moet worden ben je echt op het randje van dood. Reanimatie is geen garantie.
https://www.demorgen.be/voor-u-uitgeleg ... kgo.com%2F
vrijdag 20 maart 2020 om 15:04
Friesland heeft maar 650.000 inwoners en Brabant 2,5 miljoen. Dat is nogal een verschil, maar daarom kunnen we daar nu al wel mee rekenen lijkt me.bananana85 schreef: ↑20-03-2020 13:04Hetzelfde binnen Nederland. Brabant heeft veel meer sterfgevallen dan Friesland. Dat is niet omdat Friesland beter behandeld, het virus is daar gewoon nog minder.
vrijdag 20 maart 2020 om 15:09
Vind je dat? Het is toch echt de realiteit hoor. Dat mag je dan wel een kutopmerking vinden, maar het is wel de waarheid. We geven het in Nederland naar mijn mening soms veel te vroeg op. En straks helemaal, in de wetenschap dat dat IC-bed ook ingezet kan worden voor iemand van 40 in plaats van 85.
vrijdag 20 maart 2020 om 15:16
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b9c5660d/
Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat het hier aan ligt.
Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat het hier aan ligt.
vrijdag 20 maart 2020 om 15:23
Ik was een paar dagen geleden ook even alleen naar het tuincentrum geweest.Aardbei_86 schreef: ↑20-03-2020 12:39En omdat er mensen zijn nu nu nog steeds de maatregelen aan hun laars lappen en massaal naar tuincentra etc. gaan.
Wilde persé een paar plantjes kopen.
Achteraf dacht waarom wilde ik dan nou? Voelde me best schuldig.
Waarom risico lopen en een ander daarmee besmetten, of jezelf.
Nu er iemand in het dorp waar ik woon overleden is vind ik het helemaal een stomme actie.
Ik doe alleen nog het hoognodige aan boodschappen.
vrijdag 20 maart 2020 om 15:30
En ik denk dat je er nu wel rekening mee mag houden dat dit scenario in de komende tijd vaker voorkomt als er niet voldoende ic bedden met beademingsapparatuur beschikbaar zijn. ik ben ervan overtuigd dat artsen onder normale omstandigheden prima kunnen inschatten of opname op een ic nog wel of niet zinvol is. . Ik heb daar ik alle vertrouwen in maar de gemiddelde leek ziet dat wel eens anders. Vooral ook binnen bepaalde culturen. Er worden daar geregeld klachten over ingediend die zelden ontvankelijk zijn.FitsSprits schreef: ↑20-03-2020 12:53Dat ben ik deels met je eens. Ik weet dat er genoeg ouderen zijn die hebben aangegeven dat het van hun allemaal niet meer zo hoeft. Maar ik weet ook dat er door de medici soms aangestuurd wordt op een vroegtijdig einde. Dat zullen ze dan niet zo benoemen, maar als je een gesprek maar lang genoeg een bepaalde kant op stuurt, dan gaan mensen vanzelf wel geloven dat 'opa er als een kasplantje uitkomt' en natuurlijk 'had opa dat nooooit gewild'.
Waarschijnlijk dat in de komende maanden die grenzen wel wat eerder bereikt worden en nog eerder het besluit wordt genomen een oudere niet op de ic op te nemen.
Vooralsnog heb ik sterk de indruk dat veel ouderen het nog steeds onderschatten en het noodlot nog tarten.
Ik ben vanochtend nog een wandelgroepje tegengekomen van 70 plussers die het errug gezellig hadden en die 1,5 meter afstand niet in acht namen.
vrijdag 20 maart 2020 om 15:34
Het is maar goed dat dit de realiteit is want waarom zou je hopeloze ouderen op een ic willen “martelen” als dat 0,0 zin heeft.FitsSprits schreef: ↑20-03-2020 15:09Vind je dat? Het is toch echt de realiteit hoor. Dat mag je dan wel een kutopmerking vinden, maar het is wel de waarheid. We geven het in Nederland naar mijn mening soms veel te vroeg op. En straks helemaal, in de wetenschap dat dat IC-bed ook ingezet kan worden voor iemand van 40 in plaats van 85.
Laat dat oordeel maar gerust over aan de deskundigen.